Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Julegodteri uten egg

Hei skal kjøpe en julegodteri til ei som har eggallergi. Har du noe tips? Tenkte i baner til marsipangris.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hval marsipan er uten egg. de har ikke marsipangriser men marsipan hvaler og julepose med juletre og små hvaler. https://hvalsjokolade.no/produktkategori/marsipan/

Det er mye eggefri sjokolade og godteri. Hos Nidar har de ne tabell med oversikt over allergener i deres produkter. Den kan lastes ned her: https://www.nidar.no/sjokoladefabrikken/trygge-produkter/ravarekontroll/

Du kan også lage marsipan selv uten egg. https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/matoppskrifter/allergivennlig/falsk-marsipan-uten-mandler-og-notter/

Lykke til og god jul :) Hilsen Helle

Lunge

MDA5 antistoff syndrom

Hva er MDA5 antistoff syndrom? Hvilke symptomer og hvordan diagnostiseres og behandles det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

MDA5-mangel er en tilstand med immunsvikt som fører til tilbakevendende, alvorlige infeksjoner i lungene og luftveiene i barndommen. Slike infeksjoner er oftest forårsaket av rhinovirus (virus som forårsaker forkjølelse). Respiratorisk syncytial virus (RSV) og influensa (influensa)-viruset kan også forårsake slike infeksjoner i berørte personer. Mens slike infeksjoner er vanlig hos barn, gir det da oftest milde symptomer og varer kort tid. Imidlertid krever personer med MDA5- mangel ofte sykehusinnleggelse på grunn av alvorlighetsgraden forårsaket av infeksjon. Infeksjoner blir vanligvis mindre hyppige med alderen hos personer med MDA5 mangel, fordi kroppens immunsystem modnes og utvikler andre mekanismer for å bekjempe virus.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mugglukt i klær

Er det farlig å bruke klær med mugglukt på baby? Klærne har stått i en bod, lukter mugg... vasker det og det blir bedre. Noe helt borte. Det var ikke noe synlig mugg på klærne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Muggsporer er lurt å unngå fordi det kan gi opphav til sykdom, selv om man ikke er allergisk. Derfor er det lurt å unngå plagg til små barn hvis det fortsatt lukter av mugg hvis man skal være helt sikker. Men vanligvis vil vask kunne ta bort dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Feil størrelse på mansjett

Hei, gjør det noe om mansjetten jeg bruker er 1 cm for bred for armen min? Blir målingen veldig feil ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor feil målingen blir, kan jeg ikke svare på. Det er viktig at luftballongen inni mansjetten ikke overlapper seg selv rundt armen. Det er best å bruke korrekt størrelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacing i forkamrene

Hei. Jeg fikk konstatert total AV-blokk i år, og har fått lagt inn to-kammer-pacemaker. På to-ukers-kontrollen etter inngrepet fikk jeg vite at jeg paces 100 % i hovedkammeret, men samtidig 40 % i forkammeret. Spørsmålet jeg ikke fikk stilt på sykehuset, og som jeg lurer på nå, er hvorfor jeg (som så vidt jeg vet bare har AV-blokk) har behov for paceing i forkammeret også? Det har i samtale med legen aldri kommet frem at det er noe galt med sinusknuten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan ha å gjøre med innstillingene på pacemakeren din. Moderne pacemakere er svært avanserte kan både pace og sense i både forkamrene og hovedkamrene. Dette kalles modus DDD. Så kan kardiologen selv programmere hva pacemakeren skal tillate av egenaktivitet fra hjertet og når det skal paces. Det finnes en drøss med ulike parametre man kan stille inn for å best mulig resultat.

Feks kan man stille inn at nedre grense skal være 50 i puls. Hvis du har en naturlig puls under 50, vil den pace i forkammeret for å holde 50. Du bør ta opp med legen på sykehuset hvilke innstillinger som passer best for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank av vin

Til hjertespesialist Zahid!! Eg er ei kvinne på 71 år, er frisk,har lavt BT og kvar gong eg tar eit glas rødvin (helst etter 2 glas) får eg litt ubehag i hjerteregionen, hjertet liksom" stopper litt opp , pause og går igjen". Skal inn til 24 t. EKG over jul. Har spurt fastlegen, men fekk ikkje noko svar?? Einaste søstra mi døde 23 år gamal, hadde hjerteflimmer. Er no litt engstleg!! På førehand takk!!!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er bra at du utredes med 24timers EKG. Da kan man si mer om hva som er problemet. For meg høres dette mest ut som ekstraslag.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 


Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

 

Mvh

 

Wasim Zahid

Lunge

Kols grad 4 og medisinbruk

Hei, jeg har hatt to opphold hos dere og følgende har jeg merkelig nok ikke fått med meg. Jeg tar Ventoline 2 doser, Spiriva 2 doser en gang pr dag og Symbicort 2 doser. Jeg tar alle dosene på en gang, ferdig i løpet av få sekunder. Nå har jeg fått vite at jeg skal vente 3 minutter mellom hver dose. Er dette riktig? Når jeg er ekstra tett kan jeg da ta Spiriva flere ganger på dagen? Jeg har kols grad 4

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det viktigste er å inhalere medisinen riktig, det vil si puste den inn fra full utpust i et ikke altfor raskt tempo, og holde pusten helt inne i 5-10 sekunder etter hver inhalasjon. Tiden mellom medisinen er nok ikke fullt så viktig. Men det er lurt å ta god tid for å sikre at medisinen kommer godt ned hver gang.

Det er ikke lurt å bruke Spiriva flere ganger enn de to dosene hver morgen eller kveld. Denne medisinen virker langsomt og egner seg bare som forebyggende medisin. Du bør nok sjekke ut med legen om du bør endre noe på medisinene, eventuelt vurdere spray for alle medisiner slik at de kan inhaleres via inhalasjonskammer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

Flyreiser og fare for leggvenetrombose

Hei, jeg er i Hong Kong. Leste at det kan være sammenheng mellom lungefibrose og blodpropp ved mye reise og blodpropp i leggen. Noen anbefalinger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er økt sjanse for å få trombose i leggene hvis man sitter stille i flyet på reiser som varer mange timer. Det kan igjen medføre at det kan gå blodpropper til lungene. Det er ikke grunn til å anta at lungefibrose vil utvikles i denne forbindelse. Men lungeembolier kan medføre betydelig pustebesvær og brystsmerter. For å unngå dette bør man legge inn flere turer i midtgangen på flyet for å sikre best mulig blodsirkulasjon i leggene. Noen forebygger med å bruke stramme strømper som hindrer at det blir ansamling av blod i samleårene i leggen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Saltpipe

Hei, er det noen risiko forbundet med å bruke saltpipe (puste inn salt) over tid? Produsenten Nesco skryter mye av sitt produkt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har ikke funnet at det er skadelig å bruke saltpipe. Man merker eventuelt selv hvis man blir irritert i luftveiene, og da bør man eventuelt stoppe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Slutte med plavix

Takk for hjelpen på forhånd. Jeg er 79 år , og fikk 29.11.2018 en stent. Har tatt Plavix siden det. Nå fikk jeg beskjed at jeg kunne slutte med dette.Siden jeg enda har tabletter igjen, og er blitt usikker ( lesing på Gooogle) om 1 år er nok, har jeg fortsatt å ta Plavix. I tillegg får jeg Xarelto , Emconcor, Candesertan, og Lipitor. Usikker på hva som er riktig for meg med hensyn til Plavix ( slutte eller bruke opp tablettene).Som medlem i LHL vil jeg igjen takke dere for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stemmer det at du fikk stenk 29.11.18? Dvs kun 2 uker siden? Kanskje du mente 2017? 

Plavix skal som regel brukes i 12 måneder etter stent. Men i enkelte tilfeller kan legene anbefale kortere behandlingslengde. Feks ved spesiell stor fare for blødning. Hvis legene dine har sagt at du skal slutte med plavix, bør du absolutt slutte. At du fortsatt har piller igjen spiller ingen rolle. Hvis du er usikker på om du skal slutte eller fortsette, må du kontakte legen din og få et sikkert svar. 

Mvh

Wasim Zahid