Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy puls og høyt undertrykk

Er det farlig for dame på 28 år å gå med høg hvilepuls på 110 og høgt undertrykk 110?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Et undertrykk på 110 mmHg er et klart for høyt blodtrykk for en kvinne på 28 år. Dette bør du absolutt undersøke videre. Dersom du har målt dette blodtrykket hos fastlegen antar jeg at denne også har gitt beskjed om at dette må kontrolleres, og at du eventuelt må undersøkes videre for årsaken til at du har så høyt undertrykk.

Det kan være sammenheng mellom din høye hvilepuls og det forhøyede blodtrykket, og det vil man finne ut av når du undersøkes videre.

Hjerte/kar

blodtrykkskontroll

Hei!
Hvor ofte bør gjennomsnittspersonen sjekke blodtrykket gjennom livet (de ulike stadiene - ungdom, ung voksen, voksen, eldre) ?
Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Et enkelt spørsmål som ikke alltid er så enkelt å svare på.


Generelt anbefales det ikke regelmessige kontroll i ung voksenalder, om det ikke er spesielle årsaker til at man bør det. Årsakene kan være at du har foreldre og/eller søsken som har påvist hjertekarsykdom, eller at du går med hodepine og/eller svimmelhet som kan vekke mistanke om at du har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk gir sjelden symptomer og man kan gå med det gjennom flere år uten å merke noe til det. Slikt ubehandlet høyt blodtrykk gir over tid belastning på hjerte og blodåresystemet, og man kan påvise forandringer på for eksempel øyebunn og nyrer.

Andre faktorer som påvirker intervallen av kontroll, er om du røyker eller ei, om du trener regelmessig, om du er normalvektig, unngå stress, kostholdet ditt (reduser saltinntak, reduser alkoholinntak, bruk frukt, bær, grønnsaker og fisk i størst mulig grad)

Blodtrykket stiger normalt ved økende alder. De fleste blodtrykksstudier starter med inklusjon ved 40-års alder. Etter 50-års alder kan det være nødvendig med årlige blodtrykkskontroller, men dette bør fastlegen og du komme til enighet om hvor ofte det bør følges opp, og dette avhenger av om du har normalt blodtrykk eller ligger i grenseland - og igjen vurderes opp mot hvilke livsstilstiltak du selv gjør.

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/kosthold-for-lavere-blodtrykk/

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/7-steg-til-bedre-hjertehelse/

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Blodtrykksfall

Hei.
Mannen min lider av blodtrykksfall, senest i dag har han gått i bakken pga dette. Sto og skulle vaske hendene etter toalettbesøk. Da gikk han rett i bakken. Jeg sprinter til og fant ham der dyppustende og tok et siste drag før det ble helt stille. Da løp jeg til telefonen for å ringe 113,men da jeg var tilbak kom han tilbake igjen...

Jeg blir så ufattelig usikker på om vi kan leve et normalt liv, når dette skjer av og til og vi aldri vet når det skjer heller.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for sprøsmålet!

Blodtrykksfall er et plagsomt symptom som man bør utrede og tilpasse for om mulig utelukke årsaker, og kanskje forebygge at dette skjer. Først og fremst: står han på noen medikamenter? Blodtrykksmedisin eller vanndrivende medikamenter kan være med å påvirke blodtrykket slik at det blir forbigående for lavt i situasjoner hvor man reiser seg raskt opp. Det er også typisk at det kan oppstå i forbindelse med toalettbesøk. Det kan resultere i svimmelhet og eventuelt besvimelse. Fallet kan da resultere i at han skader seg, og dette bør unngås.

1) Sjekk blodtrykket hos fastlegen, og der kan han også måle blodtrykket både i liggende, når han reiser seg opp og i stående stilling, for å se om hvorvidt det synker mye ved stillingsendring.

2) Hvilke medikamenter står han på? Er dette noe som påvirker blodtrykket, og kan dette eventuelt byttes ut med andre medikamenter? Kreves det mindre doser med blodtrykksmedisin? Drøft dette med legen. Viktig at legen også vurderer at dette ikke skyldes andre forhold, som for eksempel rytmeforstyrrelser i hjertet eller kramper.

3) Det å sove med hodeenden lett hevet kan være et godt tiltak for å unngå svimmelhet ved oppreising. Han må alltid sette seg langsomt opp, og sitte et par minutter på sengekanten før han reiser seg opp.

4) Sørge for å være godt hydrert, altså drikke tilstrekkelig gjennom dagen. Om han bruker medikamenter som gir rikelig vannlating på formiddagen, er det viktig at han drikker godt.

5) Noen har nytte av støttestrømper, da dette kan være med å påvirke trykkforskjell i kroppen.

6) Alltid ha god tid på toalettet, og sitte litt i etterkant før han reiser seg opp.

Om han blir svimmel og uvel, er det viktig å legge seg ned før han faller, for å forhindre fallskade. Når han kommer i liggende posisjon, vil blodtrykket automatisk justere seg og han våkner til. Om han får ligge med beina litt hevet, er det en fordel. Regner med at dere kan se et mønster i når dette skjer, og at det er visse situasjoner som er mere vanlig at det skjer. Det finnes medikamenter som noen ganger kan være med å forebygge at dette skjer.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Luft og betennelse i hjerteposen, fortsatt plager

Hei. Hadt flere kraftige infeksjoner midt i bryst/mediastinum. Sannsynligvis hjerteposen da alle symptomer kommer fra hjertet. Har fått påvist luft i hjerteposen og mediastinum før. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har kraftige brystsmerter og tungpust som stråler opp i halsen. Det var bare litt trykk og press når jeg ble syk sommeren 2015. I dag har jeg også trykk og press i ro. Jeg kjenner at hjertet er sykt. Var på ultralyd av hjerte i sept, fant ikke noe. Hva gjør jeg videre? Jg er så dårlig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at det er en fortvilende situasjon. Du har tidligere hatt betydelig sykdom fra hjerteområdet, er behandlet ferdig, men har fortsatt plager. Legene finner ikke noe galt lenger. Det er frustrerende for pasienten. 

Jeg ser flere mulige scenarier: Enten så er det virkelig ikke noe galt med hjertet/hjerteområdet lenger, eller så er forandringene så diskre at det ikke er mulig å påvise dem med ultralyd lenger. Så kan det også hende at det er litt sykdom igjen, men at det ikke er mulig å behandle den. 

Jeg synes du skal bli henvist til en hjertespesialist slik at du kan diskutere dette nærmere. Det finnes andre måter å påvise betennelse på også. Et alternativ er såkalt PET-CT. Dette gjøres på enkelte større sykehus og du må henvises av en spesialist. Det kan også være aktuelt å gjøre MR av hjertet. Jeg synes som sagt du skal diskutere dette med hjertelegen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pulsøkning ved aktivitet hos ung gutt

Jeg har 80 i hvilepuls og 100 når eg bare beveger meg litt og jeg er 14 år hva bør jeg gjøre? Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er helt normalt at pulsen stiger når du går fra sittende stilling til aktivitet og bevegelse. Men at den plutselig skal gå fra 80 til 100 ved minste bevegelse høres litt uvanlig ut. Derfor er det best at du sjekker dette hos legen din. Det kan være lurt å prøve å gjenskape situasjonen hos legen din. Feks at pulsen først måles mens du sitter, og deretter igjen etter at du har gjort 10 knebøy. Dette vil gi et fint bilde på hvordan pulsen din varierer under aktivitet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

AV-blokk hos ung kvinne

Min datter er 34 år, har de siste ukene hatt store smerter i brystet. Smertene er i varierende grad. Hun har også lange stopp av hjerteslagene. Blir veldig svimmel, og kroppen føles som gelé. Var på legevakten for 3 dager siden. Der fant de en AV blokk grad 2. Hva kan skje? Kan hjertet bare stoppe? Hvor farlig er disse arytmiene? Vår eldste datter har samme plage. Hun hadde en AV blokk 3. Jeg, som mor, er ganske engstelig. Takk for svar. Hilsen Bjørg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Datteren din har lage pauser mellom hjerteslagene og det er påvist AV-blokk grad 2. Da antar jeg at hun har blitt henvist til hjertespesialist for videre vurdering? Hvis ikke, må dette gjøres. Det kan tenkes at hun iblant har AV-blokk grad 3 også (da kan man få lange pauser), og i så fall kan det være behov for pacemaker. Det antar jeg at den andre datteren din allerede har. 

Når det gjelder brystsmertene er det vanskelig å si noe sikker basert på det du skriver her. Det er ikke sikkert de smertene har noe med hjertet å gjøre i det hele tatt. Plagene bør uansett utredes videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operere inn hjertemonitor

Hvordan blir en sånn Reveal rekorder operert inn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En reveal er på størrelse med en liten USB-minnebrikke. Legen setter den inn under huden. Hun vil lage et lite snitt på 1 cm på brystet ditt og rett og slett skyve brikken innunder huden. Så vil hun lukke såret med et par sting. Den kan brikken ligge og overvåke hjertet i flere måneder. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls og fort sliten av trening

Hei, Jeg har hatt problemer med å være med på trening helt siden jeg var liten. Sykkeltur eller gåtur på skolen, jeg blir varm, kvalm og ender opp med å kaste opp. Jeg hadde mindre kapasitet til å utføre det de andre utfører lett. Jeg blir lett andpusten, men det viser ingen feil med hjerte. Har snakket med PT og lege, men alt jeg har fått er Vimovo for å stabilisere magen. Jeg får en puls på 160-170 når jeg jogger i kun 1 minutt. Jeg vil forbedre formen, det er kjipt når det er slik. Hjelp!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke så lett å svare på dette. Hvis hjertet er grundig sjekket og det ikke er funnet noe feil, skal du i prinsippet kunne trene fritt. Hvis du får veldig høy puls under trening og det gjør deg veldig sliten, kan legen din vurdere å bruke medisiner for å hindre høy puls. Feks betablokkere. Da kan det teoretisk sett tenkes at du ikke får så høy puls og dermed klarer å trene mer før du blir sliten. Men dette må du nok diskutere nøye med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

30 prosent stenose i koronarkar

Hei Er kvinne på 57 år. Jeg har enkelte forkalkninger i koronarkarene, ca. 30% stenose i proximale LAD. Hvor alvorlig er tilstanden på 30 %? Bruker nå kolesterolsenkende og blodfortynnende medisiner. Skal ta nye blodprøver om litt bland annet leverprøver. Hvorfor leverprøver? Mvh engstelig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

30% forsnevring eller "stenose" regnes ikke som betydningsfull eller farlig. Imidlertid er det et tegn på at kransårene er rammet avleiringer og det er derfor viktig med forebygging. Både med medisiner og med en sunnere livsstil. Du har fått kolesterolsenkende medisiner og blodfortynnende medisiner. Dette er meget bra og meget viktig. Disse medisinene vil minke faren for å få infarkt i fremtiden. Du bør fortsette med disse medisinene. Hos noen veldig få kan kolesterolsenkende medisin påvirke leveren. Derfor er det vanlig med en blodprøvekontroll av leveren. 

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Tandemhopp med hjertefeil

Hei! Kjæresten min er født med hjertefeilen Fallots tretrade, har vært operert og byttet klaff noen ganger. Han har hele tiden snakket om att han vil hoppe tandem, så jeg tenkte å gi han det i gave. Er dette noe som han kan gjøre med hjertefeilen? Spør fordi jeg er usikker og ikke ønsker å gjøre noe som kan være farlig for helsen hans.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tandemhopping kan innebære en betydelig belastning på hjertet og de fleste som tilbyr slik hopping krever at du er helt hjertefrisk. Er man tidligere operert for Fallots tetrade, vil nok de fleste ikke akseptere deltakelse. Men for å få et sikkert svar må du snakke med både de som tilbyr tandemhopping og legen til kjæresten din. 

Mvh

Wasim Zahid