Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Akutt aorta disseksjon, seinvirkninger

Hei. Jeg ble operert i november 2013 etter aortadisseksjon som tilslutt sprakk på sykehuset på vei inn på operasjonssalen. Selve operasjonen gikk bra, men den tok over 7 timer. Endte opp med kunstig aortaklaff og kunstig aorta. Jeg var 45 år på det tidspunktet og meget godt trent.

Fortsatt sliter jeg med ettervirkninger av denne operasjonen, og jeg lurer bare på hva erfaringene er med rekonvalesenstid. Jeg har selvsagt ikke fått trent normalt siden den gangen i nevneverdig grad (drev med kampsport) og er i dag vekslende sykmeldt fra 100% til ca. 50%.

Nevrologen på sykehuset mente det er mulig at jeg i tillegg hadde hatt en blødning i hjernestammen under eller etter operasjonen, men de klarer ikke påvise dette annet enn med symptombehandling.

Jeg opplever i dag totalt å mangle styrke, og det er til tider et slit å gå trapper. Jeg har sterke uregelmessige smerter som kommer i brystet, i armene, i mellomgulvet og i hoftene (armer og hofter i områdene rundt ledd). Jeg har kraftige svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser hvor jeg mister synet på ett øye av gangen (normalt venstre øye som blir dekket av en gråhvit hinne som blinder 95% av synsfeltet). Symptomene forverres vesentlig i forhold til hyppighet og styrke ved stress av både enkel og alvorlig art. Har nå vært av og på med sykmelding i 2 år og begynner å bli merkbart lei av at jeg ikke klarer å komme tilbake til livet igjen. Fra å være en meget aktiv mann som deltok i det aller meste og selv var meget godt trent, er jeg i dag nesten permanent pasient hvor psyken også har fått seg en alvorlig knekk.

Jeg vet min sak kan være vanskelig å gi råd i, men jeg hadde vært strålende fornøyd om noen kunne si meg om det jeg er gjennom er i nærheten av å være normalt. Jeg har hørt at det å komme seg helt etter noe som dette kan ta opptil tre år, men jeg klarer ikke slå meg til ro med det. Jeg har et desperat ønske om å komme meg tilbake i jobb, og vil ikke være med på diskusjoner om uførhet eller ikke, uansett om det kan defineres som av midlertidig art.

Fastlegen min er selvsagt involvert i dette, og vi har god dialog. Likevel er også leger forskjellige, og han er vel ikke av typen som gir veldig gode råd om dette. Til tider vil han at jeg skal være sykmeldt og til tider gjør han alt han kan for å motivere meg for å gå mer på jobb. Jeg vil på jobb, men har en jobb som IKKE er forenlig med sterke smerteanfall, svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser og derfor er jeg forsiktig med å jobbe for mye.

For ordens skyld... jeg har ingen andre sykdommer og har ikke vært syk på noen måte annet enn forkjølelser og slikt tidligere i livet og lever tildels meget sunt. Hilsen oppgitt sykmeldt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din fortvilende situasjon i etterkant av uhyre dramatisk operasjon. Det du har opplevd er uvanlig og vi har lite å sammenligne med. På generelt grunnlag vil jeg si at det er all grunn til å holde motet oppe og se fremover. Det er dessverre ikke usannsynlig at du kan ha fått seinskader etter en så omfattende operasjon, men det er godt håp om videre fremgang også etter 3 år. Kanskje du kunne tenke igjennom mulighet for å justere på jobbsituasjon/yrke uten å tenke uførhet. Vil anbefale at du har kontakt med erfarne fysioterapeuter/rehabiliteringsteam, gjerne med psykolog i forhold til det psykiske, med et treningsopplegg som er tilpasset deg og din situasjon.

Hjerte/kar

Tambocor etter ablasjon

Hei! Jeg skal nå slutte på Tambocor etter en ablasjonsbehandling og lurer på om man må trappe ned når man slutter? Bruker 100 mg x 2. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Gratulerer med gjennomført ablasjon. Du kan i avslutte tambocor uten nedtrapping. Lykke til!

Kulde og lungesykdom

hvor kaldt kan det være før man ikke kan gå ut

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. januar 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Du skriver ikke noe om du har en lungesykdom, men jeg går ut i fra at det er det du har og ikke hjertesykdom eller noe annet. Du må føle deg litt frem på dette, noen opplever at det ikke er godt å være ute i kaldt vær f. eks, under minus 10 - 12,  andre kjenner ikke noen begrensninger/ubehag. Hvis du har en lungesykdom kan et godt alternativ være å benytte seg av en Jonas maske slik at du kan være ute i noe kaldere vær enn du vanligvis vil kunne tenke deg. Legger ved linken her til informasjon om dette produktet som gir god beskyttelse mot kald og tørr luft. www.naaf.no/no/astma/jonas-varmemaske. Hvis du ønsker mere informasjon ta kontakt på kolslinjens tlfnr

800 89 333

Mvh Hilde 

/

 

/

 

 

 

 

Hjerte/kar

Kurs for hjertepasienter

Hei. Lurer på om det i 2016 vil det arrangeres tverrfaglig kurs "hvordan leve bedre med hjertesykdom?"

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det vil ikke bli arrangert slike kurs i regi av LHL sentralt, men flere lokallag har planer om å lage tilsvarende kurs lokalt med forelesere fra sykehus og andre aktuelle fagmiljøer i lokalsamfunnet. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med lokallaget der du bor og forhøre deg. Du finner oversikt over lokallag på våre nettsider. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling 

Rettigheter

Grunnstønad til drift av bil

Hei. Har ei datter på 21 år som ble lam for 4 år siden. Hun får handikapbil om 3 måneder. Hun er avhengig av bil, det er ikke bussforbindelse, jobben og alt av sosiale ting er 3 km unna en vei. Hvordan bør vi søke om grunnstønad?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hun vil sannsynligvis oppfylle vilkårene for å få sats 3 eller 4 (1309, 1928 pr. mnd skattefritt). Se Nav`s rundskriv:

"Dersom medlemmet ikke hadde egen bil tidligere, vil ekstrautgiftene ved et bilhold beløpsmessig plassere seg mellom sats 3 og sats 4. Hovedregelen vil være sats 3 for ekstrautgifter ved drift av bil. Ved denne vurderingen er det lagt til grunn forsikring (ansvar og kasko) med 40 % bonus, årsavgift, vedlikehold, bensin, olje, dekk, service og reparasjoner.)"

Hvis hun ikke søkte om grunnstøand i forbindelse med søknaden om støand til kjøp av bil, er det bare å sende egen søknad nå. Skjema finner dere på nav.no.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodtrykk og behandling

Hvordan trappe ned metoprolol 50 mg ? Førstegangsdebut høyt blodtrykk, 180/85, puls 96. Satt på metoprolol av fastlegen. Bør jeg ikke henvises til kardiolog ? Kvalm, hodepine, smerter i mage/ bryst. Bedre med livstilendring enn medisiner ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ubehandlet høyt blodtrykk skader kroppen, og øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. Det er derfor viktig med god behandling. Et trykk på 180/85 er høyt og må behandles. Det spiller mindre rolle hvilken medisin som brukes, og det viktigste er at man oppnår tilfredsstillende kontroll. Behandling av blodtrykk er i hovedsak en oppgave for fastlegen, og det er sjeldent nødvendig med spesialist. Mange pasienter trenger gjerne flere typer medisiner samtidig for å få god kontroll på trykket. Bruker du en så lav dose som 50 mg metoprolol, er det som regel ikke nødvendig å trappe ned, og det er ufarlig å slutte tvert. Men jeg vil fraråde deg å stoppe en medisin som fastlegen har satt deg på. Dette må du evt gjøre i samråd med legen din, og finne et alternativ som passer deg godt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og klaffefeil

Har i mange år, helt siden 80 tallet faktisk, vært plaget av palpitasjoner og VES +SVES. Har selvfølgelig oppsøkt lege, men etter us. har jeg alltid blitt avfeid med at alt er bra, det er bare nerver. Jeg har bare blitt verre med årene og tok kontakt med Varse hjertesenter i Danmark som mente de kunne hjelpe meg. da ble det plutselig fart på det lokale sykehuset når jeg ba om mine journaler og da viste det seg at jeg hadde både mitral og trikusp.insuff. Hvordan kan se holde slike opplysninger tilbake og hvordan er nå mine prognoser? Jeg er jo ganske redusert, masse arytmi, kvalm, svimmel, til tider tungpustet, trøtt og slapp. Som sykepleier så vet jeg jo at en klaffeoperasjon bør utføres før det oppstår markante svikt symptomer. Hva gjør jeg nå videre, min lege er likegyldig og mener dette ikke er noe problem. Medikamenter Bisoprolol 5 mg x 1

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag VES/SVES er som regel godartede og påvirker ikke hjertefunksjonen. De fleste trenger heller ikke behandling. Noen kan være så plaget at det kan være nødvendig med medisinering for å redusere antall ekstraslag. Enkelte kan ha så mange ekstraslag (flere titusener i døgnet) at det kan svekke hjertets pumpeevne. Hos slike pasienter kan det iblant gjøres ablasjon (brenning i hjertet) hvor man brenner bort de områdene som gjør at ekstraslagene oppstår. 

En sjelden gang kan VES/SVES skyldes underliggende hjertesykdom. Feks trange kransårer. Dette kan sjekkes ved å gjøre ulike hjerteundersøkelse. Feks belastnings-EKG (arbeids-EKG). Ved en slik test får man pasienten til å sykle på ergometersykkel mens hjertet overvåkes med EKG. Hvis hjertesykdom er årsaken til ekstraslagene vil de øke i hyppighet etterhvert som pasienten belaster seg mer. Blir mistanken om kransåresykdom sterkere, kan årene undersøkes direkte med en angiografi. Alt dette vurderes og utføres av hjertespesialister. 

Når det gjelder klaffelekkasjer (trikuspidalinsuff. og mitralinsuff.) så er det sjeldent at de fører til VES/SVES. Dessuten er det ganske vanlig å ha små lekkasjer og de kan nærmest regnes som normale. Klaffelekkasjer gir problemer først når de blir store. Størrelsen bestemmes utifra pasientens symptomer (grad av tungpust) og med ultralyd av hjertet. Igjen er dette noe som gjøres av hjertespesialister. 

Mitt råd til deg er å få en henvisning til en hjertespesialist slik at han/hun kan gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Etterbetaling av AAP etter klage

Hei. Jeg fikk avslag på aap og stopp i utbetaling i november. Da stoppet også uføreforsikring i klp. Jeg har en klageinstans på utvidet aap. Får jeg medhold så får jeg etterbetalt fra november. Får jeg etterbetalt klp også? Ny periode med klp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Får du medhold på klagen din hos Nav eller Trygderetten må du kontakte KLP med spørsmål om etterbetaling fra dem. Har du ikke klaget på at de stoppet den midlertidige uførepensjonen, kan det være de ikke vil etterbetale.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Albyl-E og vitamin K2

Hvordan er det med kombinasjonen av vitamin K2 og Albyl-E? Jeg går fast på Albyl-E. Jeg bruker et Omega 3 produkt som er tilsatt K2. Mann, 64 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å kombinere Albyl-E og vitamin K2. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Meldefristen for krav om yrkesskadeerstatning

Min mann, ble ufør pga. KOLS før han ble pensjonist. (Han er 75 år) Han har røkt men har og arbeidet med asbest og bossbrennings-anlegg i borettslag. Det ble ikke sendt inn noe skjema for yrkesskade,- han mente de ville henge seg opp i at han hadde røkt. Han bruker surstoff døgnet rundt. Er det for sent å søke om erstatning/ yrkesskade?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i folketrygdloven:

 

Det er et vilkår for rett til yrkesskadedekning at yrkesskaden er meldt til Arbeids- og velferdsetaten innen ett år etter at arbeidsulykken skjedde. En yrkessykdom må være meldt innen ett år etter at medlemmet eller den meldepliktige ble klar over årsaken til sykdommen .

Selv om skademelding ikke er gitt innen meldefristen, kan det gjøres unntak fra fristen når det er klart at forholdet er en yrkesskade og det foreligger særlige grunner til at melding ikke er gitt i rett tid.

 

Det kan altså gjøres unntak fra meldefristen når det er klart at hans lungesykdom er yrkespåført og at det er særlige grunner til at han ikke tidligere har meldt fra til Nav. At han trodde han ikke ville få godkjent sykdommen på grunn av røyking, vil nok ikke være en slik særlig grunn.

Med vennlig hilsen Atle Larsen