Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Rett til sykepenger etter fødselspermisjon?

Hei! Jeg var nå på mandag ferdig i fødselspermisjon, og skulle ha første arbeidsdag nå i dag på onsdag. Jeg ble da sendt hjem igjen umiddelbart pga sykdom. Det jeg lurer på nå er hva slags rettigheter har jeg angående sykemelding etter permisjon? har fortstått det sånn at jobben ikke betaler sykepenger for de første 16 dagene før jeg har vært tilbake i arbeid i 4 uker. Men betaler da nav disse dagene isteden? Og hva skjer hvis sykemeldingen eventuelt skulle vart lenger enn 16 dager?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Dette står i rundskrivet til folketrygdloven § 8-2: "Etter andre ledd skal tidsrom da medlemmet mottar dagpenger (kapittel 4), sykepenger (kapittel 8), stønad ved barns eller andre pårørendes sykdom (kapittel 9) eller fødsels- eller adopsjonspenger (kapittel 14), likestilles med yrkesaktivitet. Vilkåret om fire ukers opptjeningstid gjelder således ikke for personer som umiddelbart før har hatt rett til sykepenger i tilsvarende tid, slik at det ikke har vært noe brudd i retten til sykepenger." Har du hatt fødselspermisjon med fødselspenger (foreldrepenger) er det altså ikke 4 ukers opptjeningstid. Du vil derfor ha rett til sykepenger fra første dag. Arbeidsgiver betaler første 16 dager og deretter NAV. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Kan man operere bort bare en del av en lungelapp?

Kan man operere bare en del av en lungelapp?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Ved lungeoperasjoner hvor man må fjerner lungevev, er målet alltid å ta bort minst mulig. Hvis det er mulig kan man derfor også fjerne segmenter av lungelapper, altså bare deler av og ikke nødvendigvis hele lappen. Hvorvidt dette er mulig i det enkelte tilfellet vil man vanligvis kunne avgjøre på grunnlag av undersøkelser før operasjonen.

Hjerte/kar

Høy puls etter cross fit

Hei. Jeg har noen spørsmål angående puls etter trening. Har nylig begynt med crossfit noe som jeg synes er ekstrem hard trening. Klarer å prestere rimelig bra..men etter økten får jeg flushing i ansikt og puls er fortsatt høy. Initialt faller den raskt (opp mot 30 slag) men 20 minutt er den fortsatt over 120 før det hele roer seg gradvis ned. Jeg synes dette er så rart, noen har nevnt for meg at dette har med min egen unike fysiologi å gjøre samt fjerning av laktat etter trening. Har nylig gjort ekko som var normal og kardiologen mente på at jeg i god form ( lvedd 56mm ef 55-60). Har også tidligere gjort ablasjon for avnrt og tachycardien etter trening føles på en måte ikke ut som en paroxysmal svt (brå start og slutt). Har du noen innspill? Er det farlig å trene? Livredd for at dette er en kardiomyopati eller noe. Har forøvrig gjort maaaange ultralyder og 24t ekg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Takk for spørsmålet. Jeg forstår at du har en del erfaring med arytmi-feltet og har vært igjennom grundige undersøkelser. Flott at du trener! Som du er inne på tyder gradvis fall i pulsen (ikke brå start, brå slutt) på at dette er en normalvariant,- en 24t registrering under trening vil kunne gi et enda bedre svar på dette, men dette har du antakelig gjort allerede. Sjansen for kardiomyopati er minimal, gitt normal ultralyd og god fysisk form. Stå på!

Svimmelhet, overvåkning, pacemaker?

Jeg har blitt friskmeldt etter å ha besvimt og ligget på hjerteovervåkning i 6 dager. Telemtrien viste at jeg hadde hatt AV 2 blokk og en kort AV 3 blokk om natten samt puls nede i 33. Ultralyd, røntgen og blodprøver har vist fine resultater. Pacemaker ble først anbefalt men pga de fine resultatene mine og siden jeg stabiliserte i løpet av de 6 dagene ble jeg friskmeldt og fikk en henvisning til poliklinikken for videre oppfølging. Jeg er litt bekymret fordi jeg kjenner på svimmelhet når jeg går og fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal forhindre at jeg skal svime av igjen. Bør jeg anskaffe en ekg måler eller er aktivitetsmåler som måler hjerterytme? Og har dere i så fall en anbefaling?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Dette må ha vært er skremmende opplevelse for deg. Den gode nyheten er at det ble gjort en grundig vurdering med konklusjon om at du ikke trenger pacemaker nå,- ulike typer svimmelhet og besvimelser kan skyldes andre årsaker enn hjerterytmeforstyrrelser, for eksempel utfordringer med balanseorganet eller svingninger i blodtrykket. Du bør ha regelmessige kontroller med døgnregistrering av hjerterytmen din, og ved ny besvimelse/nestebesvimelse vil jeg anbefale at du kontakter legevakten. Jeg vil ikke anbefale at du bruker eget utstyr for rytmeregistrering, hovedsakelig fordi tolkingen av registreringen er vanskelig å gjøre selv/krever spesialistkompetanse. Dersom du har mye plager ville jeg ha tett en telefon til poliklinikken og spurt om de kan fremskynde kontrolltimen din, evt. hørt med fastlegen om han kan henvise deg til en privat kardiolog for oppfølging.

14 år, svimmel når hun reiser seg raskt opp.

hei. min datter på 14 år får plutselig høy puls til tider. hun lider av Raynauds fenomen. er ikke svimmel under anfallene men sier hun blir svimmel hvis hun reiser seg fort opp. sitter mye i ro med data og telefon. noe aktiv i ridning og dansing. ikke overvektig. spiser sundt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Svimmelhet når man reiser seg raskt opp er ganske vanlig hos unge jenter, som ofte har et relativt lavt blodtrykk i hvile. Pulsen vil kunne stige i forbindelse med en svimmelhetsepisode, som en slags "kompensasjon" fra kroppen på lavt blodtrykk. Det er viktig å utelukke andre vanlige årsaker til svimmelhet/blodtrykksfall, f.eks. lav blodprosent på grunn av jern/vitaminmangel eller menstruasjon. Jeg vil anbefale at dere i første rekke bestiller time hos fastlegen for undersøkelse med blodprøver.

Hjerte/kar

Redsel og hoppende hjerterytme

Hei! Jeg er en jente på 16 år som er svært mye redd. Jeg overtenker, og er redd et skal skje noe med meg i form av ulykker. Jeg tror det kan være en form for angst... Jeg vet at angst og psyke kan fremkalle fysiske problemer, men det beroliger meg ikke. Jeg får periodevis hoppende hjerterytme, som hopper over eller dobbelt slag. Jeg finner det skremmende, og samtidig føler jeg det prikker i hender og armer og at det er et stort press i brystet. Det gjør meg utrolig redd, og jeg er svært redd det er noe alvorlig galt. Jeg trener mye, spiller fotball... Er det grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er flott at du kan sette ord på dine tanker og bekymringer, det er første steg i å komme videre og legge tankene bak seg. Som du er inne på høres det ut som om du har en tendens til helse-angst. Angsten i seg selv kan skape en rekke ulike fysisk symptomer, som hjertebank og prikking i hender og armer (kan fremkalles ved at man puster raskere når man er redd, såkalt hyperventilering). Du er sprek og trener, og det er neppe noe alvorlig galt. Du skal vite at slik angst er ganske vanlig. Angsten kan ofte behandles ved samtaler. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlegen din for en grundig gjennomgang. Sjansen for at du blir kvitt redselen din er god, men det vil selvsagt kreve litt tid og tålmodighet. Lykke til!

Hjerte/kar

mekanisk hjerteklaff, marevan og operasjoner.

Min mann steriliserte seg for 10 år siden, og fikk i 2010 operert inn titanklaff. Han bruker Marevan og betablokker. Har fått beskjed om at han ikke kan refertiliseres gr. for høy risiko ved å gå av Marevan. Hva skjer om en i denne situasjonen trenger en annen type "hvilken som helst" operasjon? Han gikk av (evt trappet ned) Marevan da han måtte til tannlegen for å trekke en tann etc (sjekket INR først og den var ok for inngrepet). Hva er forskjellen på å gå av Marevan når man går til tannlegen for inngrep, kontra operasjon? Hvor bør INR-nivået generelt ligge for at det er trygt å gjennomføre en operasjon? Setter stor pris på svar. Mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Kirurgene kan gjennomføre ulike typer operasjoner hos pasienter som står på marevan, men risikoen for blødning i forbindelse med operasjonen er øket, avhengig av INR nivået. I din manns tilfelle må man avveie risikoen for blødning i forbindelse med inngrepet (hvis INR er høy) og risikoen for blodpropp i forbindelse med en mekanisk hjerteklaff (hvis INR er lav). Hvilket INR nivå som anbefales kommer an på type klaff (noen av de nyeste mekaniske klaffene kan tolerere lavere INR verdier, dette kan dere sjekke med fastlegen som har epikrise fra sykehuset). Dere skal vite at akutte, livreddende operasjoner alltid vil bli utført, også hos personer som står på marevan, og det finnes "motgift" som kan redusere INR verdien raskt i en slik situasjon. Ved mer bagatellmessige inngrep blir det en avveining mellom kirurg, pasient og evt. narkoselege/hjertelege, om man synes nytten ved inngrepet står i forhold til risikoen. Jeg håper dere kan få noe ut av dette svaret og ønsker dere lykke til!

Hjerte/kar

Hjertestarter/ICD og førerkort

Fikk infarkt i april. Har trent meg opp og bl.a vært på Feiring. Har vært i fin form hele tiden, men blir allikevel anbefalt og opprere inn hjertestarter. Hva da med førerkortet? Får jeg beholde det siden jeg ikke har vært noe plaget siden infarktet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Gratulerer med at du har fått trent deg godt opp etter infarktet. Hos pasienter med ICD/hjertestarter foreligger endel spesielle krav og vurderinger i forhold til førerkort, les gjerne: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/ Som en hovedregel må det ha gått minst 12 mnd observasjonstid etter bevissthetstap/"hendelse" (i ditt tilfelle dato for infarktet, ikke dato for ICD), og senteret som opererer inn/kontrollerer din ICD må skrive dispensasjonssøknad til fylkesmannen som tar hensyn til din spesielle situasjon og risiko for nye hendelser. Dersom du ikke har hatt bevissthetstap etter infarktet og den nye ICD en fungerer normalt er det godt håp om at du får dispensasjon for videre førerkort i klasse B, men din totalsituasjon i forhold til hjertet, og spesialisten og fylkeslegens vurdering spiller inn. Det gis som hovedregel ikke dispensasjon for tyngre førerkortklasser (C, D). Dersom du har fått anbefalt ICD av helsemessige årsaker er det etter mitt skjønn fornuftig å ta imot tilbudet og så får førerkortet komme i andre rekke. Jeg vil anbefale at du bestiller time hos det spesialistsenteret som skal implantere din hjertestarter for undersøkelse og en god samtale, om mulig. Lykke til!

Hjerte/kar

Hodepine, migrene og blodtrykk

Hei er en mann på 51 år som i en årrekke har slitt med høyt blodtrykk. Går på atacan pluss og selozok, sliter også med migrene. Har i en lengere periode nå ca 2,5 mnd hatt til tider store smerter i hodet på høyre side. Det er der jeg alltid får smerter når jeg får migrene. Det begynner med å stråle fra midt på ryggrad og opp i hodet rundt øret og ut i høyre skulder, det sitter en eller annen bak øyeeplet å presser på med en nål føles det ut som og det svir i hodet på den siden. Jeg får ofte vondt i hodet om nattan, morgen og kveld. Bruker mot det Imigran injeksjon og Maxalt rapid. Dette hjelper i noen time så må jeg på med mere medisiner. Var hos legekontoret i sta og målte blodtrykket for jeg følte att dett måtte være alt for høyt. For det suser i høyre øret og banker i takt med hjerteslagene . Blodtrykket blei da målt til, 185/122 med puls på 100. Hadde da sitti rolig å ventet på målingen i 20 min. Hva er ditt råd her. Mvh Bekymret 51 åring

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg skjønner godt at du er fortvilet. Det du opplever virker ordentlig plagsomt. Iblant kan hodepine gi høyt blodtrykk, og andre ganger kan hodepinen skyldes høyt blodtrykk. Det kan være vanskelig å vite hva som er høna og egget. Jeg tror det er viktig at du får vurdert migrenen din skikkelig hos en spesialist. I Norge er det nevrologer som er eksperter på migrene. Be fastlegen din om en henvisning. Dernest tror jeg det er veldig viktig at blodtrykket er godt regulert. 185/122 er for høyt, og kanskje bør det gjøres noen justeringer av medisinene dine. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. Håper dette ordner seg for deg. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Munntørrhet som bivirkning

Etter et hjerteinfarkt i fjor sommer så har jeg en del medisiner. I sommer startet store problemer med tennene. Etter utallige tannlegebesøk, og antibiotikakurer, og masse smertestillende, så er jeg nå rimelig fortvilet. Hver gang får jeg samme beskjed, om at det er betennelse i nerver. Jeg har enda ikke fått startet skikkelig behandling, for det er hver gang betennelse, noe som gjør at jeg ikke får gjort det ferdig.

Jeg har tatt spytt-test, og ligger akkurat over grensa på munntørrhet. Har alle disse tannproblemene sammenheng med hjerteinfarktet, og bruk av medisiner? Og er det noen mulighet for at jeg kan få dekket kostnadene? Hilsen dame, 47 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Alle medisiner kan ha større eller mindre bivirkninger. Etter et hjerteinfarkt blir du satt på flere ulike medisiner, og noen av disse kan munntørrhet som bivirkning. Jeg anbefaler deg å ta med alle medisinene dine til fastlegen, og spørre om noen av disse kan gir munntørrhet som bivirkning. Heldigvis finnes det mange alternativer. Hvis du reagerer på en type medisin, er det ikke sikkert at du gjør det også på en annen type. Det er viktig at du ikke stopper med viktige hjertemedisiner på egenhånd. MVh Wasim Zahid