Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

AFP når jeg er sykemeldt?

Hva menes med stå i arbeid på p.tidspunktet? Kan man være sykmeldt på tidspunktet man søker AFP? (offentlig. sektor)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. desember 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Du må være ansatt. Du kan ikke ta AFP samtidig som du mottar sykepenger. Dette skriver KLP for kommunal sektor: "Du kan ikke få utbetalt AFP samtidig som det utbetales stønader relatert til arbeidsuførhet eller etterlattepensjonsytelse fra folketrygden. Slik stønad / pensjon må du i tilfelle si fra deg for å få AFP." Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodfortynnende og alder

Hvorfor skal det ikke skrives ut blodfortynnende medisin til personer under 75 år med mindre de har spesielle risikofaktorer? Har selv hjerteflimmer og er 68 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Vi bruker en såkalt "risikokalkulator" for hjerneslag som kalles CHADSVASC Score. Denne legger vekt på alder, men også flere andre risikofaktorer for blodtrykk, blodsukker og kjent hjerte-kar-sykdom, samt kjønn (kvinner har faktisk noe høyere risiko for slag). Dersom du er over 65 år kan blodfortynning være aktuelt, særlig dersom du også har tilleggsrisiko. Anbefaler at du tar en prat med legen din om dette.

Hjerte/kar

Statiner, hva skal man tro?

Hei, For et par år siden fikk jeg blokket og satt inn stent i et par kransarterier, og jeg har siden blitt medisinert med statiner (Lipitor). Da jeg har hatt litt ulemper av dette, med bl.a kramper i legger og føtter både når jeg er i ro, men også når jeg løper mer enn 10-12 km, samt også misstanke om at det har påvirket hukommelsen (?), sjekket jeg litt på nettet vedrørende bivirkninger. Jeg kom da over et par artikler som stiller store kritiske spørsmål ved oppleste og vedtatte holdninger knyttet til kolesterol, fett og bruk av statiner med dets ulemper/skadevirkninger. Hva skal en "ikkespesialist" som meg tro om dette, og hvilke råd bør man følge. Jeg er 61 år gammel og er nok familiært belastet med hjerteproblemer. Jeg mener å holde meg i god fysisk form, er slank og mine kolsterolnivåer er Ldl 2,0 - Hdl 1,5. http://lillemaane.com/forfatter/intervju_malcolm_kendrick.html http://www.nnh.no/article.aspx?id=9&subid=1125

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Takk for viktig spørsmål. Du vil finne en del kritiske innlegg til statiner på nettet, og debatt er greit og noe vi må sette pris på. Det som i stor grad avgjør fagfolks råd i forhold til hvilke medisiner som anbefales for ulike grupper pasienter er såkalte "guidelines"/retningslinjer for hvilke pasientgrupper som antas å ha nytte. Guidelines endres når det kommer ny, viktig forskning, og disse retningslinjene lages av ekspertgrupper som er oppnevnt til å følge med på alt nytt innen det aktuelle feltet. Dagens "guidelines" for statiner anbefaler klart en liten dose statin også for deg som er slank, sprek og har lavt LDL kolesterol, fordi du har to stenter på plass og dermed er i en såkalt høyrisikogruppe. Et viktig poeng med statiner er at de ikke bare senker kolesterolet. Kanskje vel så viktig for mange pasienter er egenskapen med de "beskytter" direkte eksisterende åreforkalking inne i blodåren, slik at risikoen for infarkt reduseres. I ditt tilfelle kan du nøye deg med svakeste dose, og dersom du reagerer på lipitor vil jeg anbefale å prøve en annen type, f.eks pravachol.

Lunge

Calima og lungeplager

Hei.
Har moderat kols. Har reist til Gran Canaria i mange år. Nå er jeg blitt skeptisk til calimaen. Den blir aldri nevnt, bare at det er så bra klima der nede.
Hvis jeg bruker en maske for pollen og støv, er jeg da trygg? Kjøpte på apotek sist, men da var calimaen over.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier
Hei! Takk for henvendelsen! Klimaet på Gran Canaria er veldig bra for de med en lungesykdom, men når calimaen kommer, er det mye sandstøv i lufta. Fenomenet betegner en værsituasjon der tørr og varm luft fra øst blåser vestover og ut i Atlanterhavet og når blant annet Kanariøyene. Calimaen kan vare fra noen timer og opp til en uke og oppstår med jevne mellomrom når værforholdene er riktige. Sandstøvet gir økt fare for infeksjoner og barn og voksne med en lungesykdom er spesielt utsatt. Om det er kraftig calima anbefales det å unngår fysisk aktivitet utendørs, holde seg inne med dører og vinduer stengte, og drikke mye vann. En støvmaske kan være til stor hjelp. Den vil sannsynligvis hindre partikler fra sandstøv i å komme ned i luftveien via munn og nese, men du bør være oppmerksom på at det kan oppstå noe lekkasje rundt masken. Det er derfor viktig å klemme den godt inntil ansiktet ved munnen og nesen. Ettersom calimaen plutselig oppstå, er det lurt å ha en slik maske i beredskap og heller begrense antall timer ute på forurensede dager. Vennlig hilsen Grethe Amdal

Hjerte/kar

Nekte behandling

Hva skjer hvis man nekter å ta i mot behandling, f.eks. sier nei til hjerteoperasjon? Mister man da retten til behandling på et senere tidspunkt? Og hva skjer i så fall hvis tilstanden er forverret slik at behandling er påkrevet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Det er til syvende og sist pasienten selv som bestemmer om hen vil ta i mot en behandling eller ikke. Så lenge pasienten er ved sine "fulle fem" kan ingen tvinge vedkommende til å motta en behandling, uansett hvor prekær den måtte være. Legen kommer bare med en anbefaling om hva du bør gjøre. Du mister ikke retten til å behandling på et senere tidspunkt, men vær klar over at situasjonen din kan ha endret seg/blitt forverret, slik behandlingen som ble opprinnelig anbefalt kanskje ikke er mulig lenger. I verste fall kan du forspille dine sjanser for bedring. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei! Jeg er ei 18 år gammel jente som de siste månedene har kjent mye harde hjerteslag og høy puls. Dette skjer spesielt på kvelden når jeg skal sove, noe som ender meg at jeg sover bare noen få timer hver natt og er stort sett utslitt hele dagen. Jeg tror kanskje hjerteslagene kan ha en sammenheng med at jeg bekymret meg mye, tenker mye, stresser mye og har kjærlighetssorg i tillegg til angst som i følge av kjærlighetssorgen. I perioder kan jeg også våkne av at hjertet banker fort og hardt. Selv om det neppe er noe alvorlig så er det vel ikke bra å ha masse harde hjerteslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Takk for god beskrivelse av symptomene. Hjertet påvirkes veldig av følelser og tanker. Sorg og angst kan gi både rask puls, harde hjerteslag og ekstraslag. Ingen av disse er farlige, men kan gi ubehag og engstelse. Jeg synes det er lurt at du tar en tur til legen, for å sjekke at alt er i orden. Det er lite sannsynlig at det ligger noe alvorlig bak, og sannsynligvis har du et friskt og godt hjerte. Likevel kan det være lurt ta noen ekstra prøver, som kan gi deg større sikkerhet slik at du evt. kan legge dette bak deg. I utgangspuktet vil det holde med en samtale og noen enkle prøver for å avklare det hele. Er det usikkerhet, kan det blir aktuelt med nærmere undersøkelser hos spesialist, (arbeids-EKG, 24-timers-EKG), men dette må legen din avgjøre. Lykke til!

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Varierende blotrykk og puls. Overtrykket varierer fra 115 til 140 og pulsen fra 50 til nærmere 70

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Både puls og blodtrykk varierer gjennom døgnet. De påvirkes av mange ting: aktivitet, hvile, stress, ro, medikamenter etc. De verdiene du refererer er helt innenfor det normale, og hos mange vil puls og blodtrykk variere på denne måten. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Omega-3 og blodtrykk/puls

Har begynt å ta Møller`s omega 3 hjerte og undrer på om det kan være grunn til at blodtrykket og puls har falt fra 130/75 til 112/65 og pulsen ligger nå på ca 65 ? Tar også blodtrykksmedisiner. Det står på boksen at Omega 3 hjerte har gunstig virkning på kolesterol, men lurer altså på om blodtrykket også senkes.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Det har vært sagt, skrevet og forsket mye om omega-3-tilskudd. Funnene i de ulike studiene er litt sprikende. Det vi vet er at omega-3-fettsyrer er svært viktige for kroppens funksjoner og må inntas gjennom maten (fet fisk, nøtter etc). Mangler du omega-3 i kroppen, kan du utvikle sykdommer. Men om du har et normalt og variert kosthold, har du sannsynligvis normale mengder med omega-3 i kroppen. Da er det ikke sikkert at det hjelper å ta noe ekstra tilskudd. Enkelte studier har vist at høye doser med omega-3-tilskudd kan ha en en liten (men betydningsfull) blodtrykkssenkende effekt hos pasienter med høyt blodtrykk. Både puls og blodtrykk påvirkes av mange faktorer: Aktvititet, hvile, stress, ro, medisiner. Om det er omega-3 som har senktet blodtrykket ditt, eller andre faktorer, er vanskelig å si. Uansett er det flott at både pulsen din og blodtrykket ditt har fine verdier! Mvh Wasim Zahid

Lunge

Astma og infeksjon

Hei Grethe! Jeg sliter litt med astma, og er for tiden ekstra tungpustet. Så må bruke forstøveren jevnlig utover hele dagen med atrovent og ventoline. Har hatt grønt oppspytt og feber så har tatt antibiotika og prednisolon 30, nå i 5 dager, så feber er borte og oppspyttet blitt gult. Problemet i tillegg er at oxymeter faller til 90-92 noe som fører til hodepine + at jeg blir veldig tung i hodet. Er dette farlig? Etter ny forstøver-runde øker metningen opp til 93-96 men daler fort ned igjen. Har tatt forstøver opp til max, som er 6 ganger i døgnet. Har ikke tid til sykehus nå, så er det noe mer jeg kan gjøre selv? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

Ettersom feberen er borte og oppspyttet har fått en lysere farge, tyder det på at infeksjonen er på retur. Oksygenmetningen skal normalt ligge på rundt 96 - 99 % hos friske mennesker. At din metning er litt nedsatt kan komme av at infeksjonen fortsatt henger i, fordi det kan ta opptil flere uker før lungene er helt i form igjen etter en infeksjon. Det er først når metningen bikker under 90 % over tid at det kan ha innvirkning på kroppens funksjoner.

Regner med at du har et behandlingsskjema du følger ved forverring og trapper opp og ned på medisiner i henhold til det. Forhåpentligvis bruker du også kortison til inhalasjon som fast medikasjon. I en infeksjonsfase er det lurt å ta det litt roligere enn vanlig så kroppen får ro og tid til å komme seg igjen.

Hvis du skulle bli mer tungpustet eller om fargen på oppspyttet blir mer farget igjen, bør du oppsøke lege.

Fortsatt god bedring! Vennlig hilsen Grethe Amdal

Lunge

Fortetninger i lungene.

Hei, jeg har påvist masse lungenoduler, først 3 mm og så 4 mm etter ca 6 mnd CT scanning har tung pust spesielt oppover bakker. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Lungefortetninger kan ha mange og svært forskjellige årsaker. Noen ganger er det slik at røntgenbildet og CT-bildet er så typisk at man ganske enkelt kan stille en sannsynlig diagnose. Imidlertid vil det oftest være slik at det må gjøres vevsundersøkelser fra lungen for å finne en sikker årsak. Noen ganger vil man også foreta en CT-undersøkelse også av andre organer for å se om det kan finnes en sammenheng med annen sykdom. Det sikreste her er nok å spørre videre hos legen din, eventuelt sykehuspoliklinikken som følger deg opp.