Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Videre behandling av atrieflimmer

Jeg har fått svar om behandling av atrieflimmer tidligere (pensjonert biokjemiker). Tar nå apixaban morgen og kveld, samt metoprolol morgen (og etter eget forslag p.t. kveld). Anfall varierer nå sterkt; en sjelden gang kan det gå en måned mellom anfallene. Fikk EKG i akuttmottaket Sykehuset Østfold for et år siden. Overlegen kalte det da atrieFLUTTER, noe som forbauset meg – det er jo periodisk? Fastlegen min (meget bra lege!) ser ingen grunn til å sende meg til kardiolog: « de kan ikke gjøre mer enn jeg kan», sier han. Men jeg tviler: Bør jeg gå inn for å få tatt EKG over tid, og evt. Ultralyd (ekkokardiogram) av hjertet? Dette for evt. å få kunnskap om årsaken til flimmeret samt bedre råd om medikamentell behandling? Eller er jeg for kravstor her?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Du skriver at du har endel anfall med atrieflimmer, og jeg tolker det dithen at du opplever dem som plagsomme når de kommer. Du får behandling med blodfortynnende, og pulssenkende medisiner. Dette er korrekt. Jeg er uenig i at du ikke skal vurderes hos kardiolog. Ut i fra det du beskriver, kan det være god grunn til det. Det hører med å gjøre både langtids-EKG og ultralyd av hjertet. Det kan også tenkes at du er kandidat for ablasjonsbehandling. Ved slik behandling svir man av unormale hjertebaner inni hjertet, slik at atrieflimmeren kan blir borte for godt. Dette er ikke en behandling som egner seg for alle, men en kardiolog bør i hvert fall vurdere om den være aktuell for deg. Det kan også hende at du er kandidat for andre medisiner mot atrieflimmer. Atrieflutter en en litt annen rytmefeil enn atrieflimmer. Det er ikke uvanlig at en pasient kan ha begge. Behandling på atrieflutter er også ablasjon. Dette styrker også anbefalingen om å få en vurdering hos kardiolog. Be legen din om henvisning til kardiolog, jeg synes ikke det er kravstort. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk ved diabetes

Jeg har fått høyt blodtrykk nå helt plutselig.Jeg har diabetes type2.Blir behandlet med Victosa 1,2mg Hadde høyeste dosering på victosa tidligere men måtte gå ned på grunn av bivirkninger.Nå lurer jeg på om hjertebank og høyt blodtrykk kan være en ny bivirkning. Da det sto i skrivet som følte med medisinen.Burde ikke dette bli sjekket før en begynner med blodtrykk medisin . Kan det være årsaken til det høye blodtrykket

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Enkelte pasienter kan oppleve noe høy puls med victoza, men høyt blodtrykk ser ikke ut til å være en bivirkning. Dessverre er det ofte slik at både høy kroppsvekt og høyt blodtrykk ofte sees sammen med diabetes. Det kan være en del av det samme bildet. Det er spesielt viktig for diabetikere å ha et godt regulert blodtrykk. Snakk med legen din for riktig behandling. Lykke til! Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk - spesialist?

Jeg er en kvinne, 46 år, som nylig fikk påvist forhøyet BT 150/90 hos fastlege. Siste måneder har jeg også merket økt hodepine, tretthet og intens svimmelhet i perioder. Min mor og mormor fikk begge hjerneslag før de fylte 60 og jeg er engstelig for om dette kan være genetisk. Jeg har full tillit til legen min som har tatt en rekke blodprøver, også med tanke på hormonbalansen. Han mener at jeg ikke trenger å medisineres enda. Min mor hadde et veldig "svingende" BT - hun var veldig sprek (som jeg også er, trener regelmessig og er opptatt av å leve sunt). Jeg kan huske at legene slet med å medisinere BT hennes. Mitt spørsmål er om dette bør vurderes av spesialist pga familiehistorikken?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Utredning og behandling av høyt blodtrykk gjøres som regel hos fastlegen. Det er utarbeidet rutiner og retningslinjer for dette, som er greie å forholde seg til. Grenseverdien for normalt blodtrykk er satt til 140/90. Men det er likevel vanskelig å sette en generell behandlingsgrense. Grunnen til at man behandler høyt blodtrykk, er å forebygge komplikasjoner som hjerneslag, hjerteinfarkt og død. Om pasienten skal behandles eller ikke, bestemmes etter en helhetlig vurdering. Legen vurderer om du har, eller har fare for å utvikle åreforkalkning. Om du har diabetes, fortykkning av hjertemusklene, og om det lekker proteiner i urinen din (som tegn på nyreskade). Vurdering av alder, røyking og kolesterol hører også med. Forekomst av slag og hjertesykdom i familien tas også med i regnestykket. Det er utarbeidet en risikokalkulator som kan si noe om din 10-årsrisiko for å dø av hjerte- og karsykdom. Du kan prøve den her: http://nhi.no/forside/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/norrisk-10-arsrisiko-for-kardiovaskuler-dod-30384.html Nå har ikke jeg full oversikt over helsen din, men ut i fra det du forteller ser det ut til at du havner i grenseland for om det er behov for medisinsk behandling eller ikke. Fastlegen din ønsker kanskje å se an utviklingen litt før evt. behandling igangsettes. Det synes jeg virker fornuftig. Det er også lurt å kontrollere blodtrykket ved flere anledning, og kanskje også gjøre en 24-timers blodtrykksmåling, for å vurdere om det virkelig holder seg høyt. Ut i fra det du forteller her, virker det ikke som om det er behov for spesialistvurdering foreløpig. Lykke til!

Lunge

Uklar tilstand med tung pust, smerter og svimmelhet.

Har hevelse I brystryggen og smerter og er svimmel og tung pustet. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Dette er nok ikke enkelt å svare på uten nærmere undersøkelse. Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse hos legen snarest mulig. Han vil sikkert lytte på deg og ta blodprøver og trolig henvise deg til en røntgenundersøkelse. Da vil det trolig være enklere å vite mer om hva plagene dine skyldes. Lykke til!

Lunge

Lungefibrose og behandlingsmuligheter

Hei. Min far lider av langtkommet alvorlig lungefibrose. Han var på transplantasjonslisten til Rikshospitalet i fjor, men etter at det ble oppdaget en bitteliten kreftsvulst på lungen ble han strøket. Han er den siste tiden blitt svært dårlig. Han klarer ikke å gå, og han har trolig utviklet hjertesvikt (mtp. veldig ødematøse ben). Han har brukt espriet i over 2 år, står på prednisolon. Kunne han vært en kandiadat for Ofev og acetylcystein, eller er sykdommen kommet for langt til det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er dessverre ikke alle typer lungefibrose som har nytte av de få medisiner som fins. Egentlig bare en av typene, idiopatisk lungefibrose kan være følsomme for denne behandlingen. Effekten er også best i tidlig fase av sykdommen. Om det er noen vesentlig forskjell i effekt fra Esbriet er vanskelig å si. Jeg ville nok ha spurt direkte til lungelegen som behandler ham om det eventuelt kan tenkes å ha noen effekt.

Rettigheter

Fra sykemelding til jobb

Hei. Jeg er sykmeldt siste 9 måneder pga stor vondt i ryggen . Har den mest når jeg sitter lenge. Jobber som sjåfør. MR ga meg ikke mye. De fant ingenting alvorlig. Venter på rehabilitering om 5måned (lang ventetid) men inni mellom fikk ingen hjelp og nå fant på sykmelding sideB at lege antar at jeg skal på jobb om ca2måned så betyr en måned før jeg skal miste rett til sykepenger. Er det mulig? Kan lege sender meg på jobb når jeg fikk ingen hjelp enda? Når jeg gå opp ned og bare den som jeg får er smertestillende tabletter

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Det har kommer en del endringer i regelverket for sykepenger. Nå er utgangspunktet at arbeidstaker skal raskest mulig tilbake arbeid. Mener legen det er forsvarlig at pasienten kan begynne å jobbe noe, for eksempel med andre oppgaver enn de vanlige, skal pasienten helt eller delvis friskmeldes. Så har arbeidsgiver en plikt til å tilrettelegge for at arbeidstaker kan begynne i arbeid igjen. Legen skal kun friskmelde om dette er medisinsk forsvarlig og arbeidsgiver kan tilrettelegge på en hensiktsmessig måte. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Nye ablasjonsmetoder.

Hei, Jeg har hatt flere ablasjoner mot flimmer og flutter mellom tildlig 1990-tallet og inntil for to år siden. Har vært bra i snart to år, men nå ser det ut til at spøkelset løfter hodet igjen da jeg i det siste har hatt tilfeller av sekunder til minutters varighet av urolig/rotete hjerte ved anstrengelser/tunge løft.

Jeg kom nylig over en artikkel på nettet med referat fra NCS' høstmøte 2014 hvor en ny teknikk som kaltes rotorkartlegging/ablasjon ble sagt å ha vesentlig høyere suksessrate enn vanlig LVI og lineære lesjoner. Er dette en metode som er tatt i bruk i Norge nå, evt. på Varde-klinikken i Danmark, og kan den gi håp for pasienter som har fått tilbakefall etter ablasjoner?

Når i januar åpner den nye LHL-klinikken i Bergen (og fra når kan man bestille time)?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Synd at du kjenner på flimmer/flutter igjen, tilbakefall er som du vet dessverre ikke helt uvanlig. For øvrig vil jeg takke for interessant spørsmål vedr. nye teknikker. Det er helt riktig at det forskes på nye metoder, og at enkelte studier (relativt små) har gitt positive resultater med nye behandlingsmetoder. Så langt har man imidlertid ikke nok informasjon (med langtidsoppfølging) til å konkludere sikkert, og enn så lenge vil nok varianter at tradisjonelle teknikker dominere. Danmark har tradisjonelt vært tidlig ute med ablasjonstilbud/nye metoder, men jeg kjenner ikke til at Varde har begynt med disse teknikkene. De tradisjonelle teknikkene og utstyret utvikles kontinuerlig, og effekten av behandling nå versus på -90 tallet er nok vesentlig forskjellig. Medisiner er selvsagt også en mulighet for å holde rytmen "i sjakk". Det bør være all grunn til "forsiktig optimisme" i ditt tilfelle. Den nye LHL-Klinikken i Bergen (på Nesttun) åpner dessverre ikke før i mars på grunn av "byggmessige" forsinkelser,- men vi gleder oss storlig til å presentere et godt tilbud! Velkommen!

Hjerte/kar

Spasmeangina og selo zok

Kan jeg bruke selo-zok når jeg har spasmeangina ? Eller er det risikabelt? Hva kan skje ? Går i dag på adelat 30mg•2 og nitro ved behov. Er plaga med høy hvilepuls 90-130

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Selo-zok kan i teorien øke antall anginaanfall ved spasmeangina. Sjansen er imidlertid god for at du vil tåle en liten dose godt. Dersom du er plaget med rytmeforstyrrelser/høy puls så går det an å forsøke f.eks 25 mg om morgenen under kontroll hos lege. Dersom du skulle få mer angina bør du avslutte behandlingen.

Hjerte/kar

Pacemakerkontroll

hei LHL, jeg har et spørsmål ang. min PaceMaker. MedtronicSensa. Når de ikke klarer å stille den inn optimamt. Kan man kontrollere den på Feiring? Eller et annet sted? Det er Ullevål og Rikshospitalet jeg har vært til kontroll. De har ikke klart å innstille den optimalt. Jeg føler jeg ikke blir tatt seriøst. De sier det er hjertet mitt og "min" kropp som gjør at det kun blir 135-140 i puls. Det er ikke riktig! Jeg er i god form. Dette er mitt spørsmål nr.2 ikveld angående min Pacemaker. Håper å høre fra dere med et konstruktivt svar :-) Hilsen kvinne , 56 år, Oslo.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei igjen! Viser til forrige svar. Du fortjener selvsagt å bli tatt seriøst, og spørsmålet ditt er godt! Dessverre kan vi ikke gjøre pacemakerkontroller på Feiring.

Hjerte/kar

Pacemaker og puls

hei LHL, håper dere kan svare konstruktivt. Jeg har PaceMaker Medtronic Sensa fra februar 2014 etter en hjerteoperasjon og hvor jeg desverre fikk AV blokk da de gjorde inngrepet. Nå får jeg kun 135-140 i puls på trening. Jeg er i god form. Burde klart fint 150 i puls! Hvorfor klarer ikke Ullevål sykehus eller Rikshospitalet og stille inn PaceMakeren så jeg kan klare og få høyere puls? Det er frustrerende å ha en puls som en 75 åring når jeg kun er 56år. Blir ikke tatt seriøst på sykehuset. Jeg har spurt flere ganger. De vet ikke hvorfor. Hvordan er det mulig i dag i 2015 at de ikke klarer å stille inn PaceMakeren? hilsen kvinne 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Forstår frustrasjonen. I teorien er det fullt mulig å stille inn pacemakeren på høyere puls enn 140. I praksis er det imidlertid slik at pacemakeren må fange opp signaler fra din pust og eller akselerasjon for å kunne justere seg opp ved trening, - og effekten av dette kan variere litt i forhold til hvilken type trening du driver og egenskaper ved akkurat din type pacemaker. Teknologien er fortsatt ikke perfekt dessverre, men jeg synes du skal kreve en detaljert forklaring på hvilke innstillinger som er gjort, og hvilke muligheter som evt. ikke har blitt forsøkt ved neste kontroll.