Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Statiner og hepatitt

Hei. Begynte med Atorvastatin 20 MG i dag og på mulige bivirkninger står der hepatitt - det høres jo skummelt ut. Bør man ta de da? Ønsker ikke hepatitt. Og hvordan er det å bli gravid om man går på disse medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hepatitt er kun en generell betegnelse og betyr leverbetennelse. Det finnes mange former for leverbetennelse. Årsakene kan være alt fra virus, alkohol og til medisiner. 

Alle medisiner kan ha bivirkninger. Det gjelder atorvastatin. Men selv om hepatitt står listet som en av bivirkningene, er det ikke sikkert du får dette. Faktisk tolereres Atorvastatin svært godt og det er veldig få som får bivirkninger. Hvorvidt du er en av de få uheldige som får påvikrning av leveren, kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen din om et par uker. Hvis denne viser normale leververdier, har du ikke fått noen påvirkning og kan trygt fortsette med medisinen. Hvis du får leverpåvirkning, kan legen enten redusere dosen, eller prøve en annen medisin. 

Atorvastatin skal ikke brukes under svangerskap. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt i brystet, undersøkt kransårer

Våknet en natt fikk ikke puste og fikk veldig med smerter i brystet.. ble klam og ville kaste opp.. fikk nitro og det virket fort.. er tungpustet selv om jeg godt trent.. det di fant var høyre dominant system triquspid oartaklaff. Normal avgang av coronarkar. Det sees korketrekker utseende på flere kar som man kan se ved hypertensjon. lM (veggforandringer).. R. Veggforandringer i hovedstammen. Får vondt i brystet ved å gå tur på fjellet.. skal på kontroll om 12 mnd. Kan jeg bare gå tur uansett?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tungpust og brystsmerter er alvorlige symptomer som skal tas på alvor. Det ble gjort i dette tilfellet og du fikk undersøkt kransårene dine. Disse viste kun små forandringer og ingen trange eller tette partier såvidt jeg forstår. Dette er bra! Det betyr at du ikke har syke kransårer. Men likevel ser man noen forandringer som gjør at du bør passe ekstra godt på fremover. Jeg antar at du har fått behandling for blodtrykk (dersom det var forhøyet) og at du har blitt satt på hjertebeskyttende medisiner. Hvis så er tilfellet og man ellers er i god form, bør det være helt greit å drive med fysisk aktivitet. Du bør ha med deg nitro i tilfellet du får vondt. Hvis du får mye smerter, bør du snakke med legen din for å vurdere annen behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kyfosering

Lurer på noe i et prøvesvar. Hva betyr: "Litt markert kyfosering i øvre thoracalavsnitt"

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette har med ryggradens krumning å gjøre. Hvis du ser på en persjon fra siden vil du se at ryggraden alltid bøyer seg litt bakover i øvre del. Dette kalles kyfose og er normalt. Hvis ryggen buler for mye bakover, sier man at kyfosen er mer markert. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig puls etter Efexor

Hei. Jeg er en mann på 45 år som begynte på Efexor 300 mg i mars i år. Etter jeg startet med Efexor så er pulsen fra 97 til 108. Den var før rundt 75. Har hjertebank nesten hele døgnet. Medisinen jeg går på nå skal jeg gå på fast hele tiden. Det jeg lurer på er om det er skadelig på sikt å ha så høy puls og uregelmessig hjerteslag? Er redd det kan svekke hjerte over tid. Blodtrykket er normalt. 127/70 sist måling. Går også på kolesterol senkende.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvorvidt pulsøkningen har noe med Efexor å gjøre eller ikke, vet jeg ikke. Du bør uansett få sjekket hjerterytmen din nærmere. Det er ikke normalt at hvilepulsen plutselig legger seg på rundt 100. Du før gå til fastlegen for å komme i gang med utredning. Visse sykdommer kan gi høyere hvilepuls og fastlegen vil starte med endel blodprøver for å sjekke ut disse. Rask puls med uregelmessige slag kan også være en hjerterytmeforstyrrelse, feks atrieflimmer. Dette kan sjekkes med EKG. Blir det behov for ytterligere undersøkelser, vil fastlegen din henvise deg til spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

operasjon for innsnevret hovedpulsåre

Hei, kan de som er operert for medfødt innsnevring på hovedpulsåren trene som alle andre? Operasjonen var ende til ende. Normalt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det er et viktig spørsmål du stiller. Ved trening, særlig ved styrketrening av større muskelgrupper, tilkommer en betydelig økning i blodtrykket(overtrykket). Vi fraråder derfor slik trening hos de som har utvidet hovedpulsåre senere i livet. Jeg tenker imidlertid at de som har utredet barnet ditt og operert det er den rette ekspertisen til å svare på om alle former for trening er forsvarlig i dette tilfellet.

Hjerte/kar

barn og høyt blodtrykk

Hei! Har et barn som i ca 1 år har hatt blodtrykk på ca 150-160/80 -90 pga en tranghet i blodåre som nå er fikset. Vil det høye trykket det første året ha skadet blodårene mer permanent og gjort dem stivere for resten av livet slik at sjansen for hypertensjon i voksen alder er større enn for barn som ikke har hatt så høyt trykk første leveår? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Ditt spørsmål er viktig, men hva som finnes av dokumentasjon for at en tilstand som dette hos barnet ditt medfører økt risiko for å få høyt blodtrykk i voksen alder er en svært spesialisert problemstilling som du må forhøre deg om svar på hos de som har utredet og operert barnet ditt. Min antakelse er at hvis operasjonen er helt vellykket  full normalisering av blodtrykket så burde man ikke forvente noen økt risiko for høyt blodtrykk senere i livet.

Hjerte/kar

statiner og overlevelse

Jeg har lest flere steder at statiner ikke bedrer overlevelsesfaktoren noe særlig, for eksempel her: https://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118 Jeg går nå på nokså sterke statiner etter et infarkt og har temmelig lave kolesterolverdier, HDL 0,9 og LDL 1,1 mmol/l, totalt 2,4. Bare HDL-en er så vidt innafor referanseområdet. Jeg er ikke noe begeistra for å ta kosttilskudd, men lurer på om omega 3, som _har_ signifikant effekt på overlevelsesfaktoren, kan erstatte statiner.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Før statinene ble godkjent til bruk hos hjertepasientene ble det gjort store(flere tusen pasienter deltok) og gode studier hvor statinene ble sammenliknet mot narremedisiner(placebo). Studiene viste at det å ta statiner reduserte risikoen for å få et nytt hjerteinfarkt og også risikoen for å dø av et hjerteinfarkt med cirka 3o prosent. Dette er svært gode effekter av statiner. Studiene varte i 4-5 år, men siden avleiringen av kolesterol i åreveggene er en prosess som går over flere tiår tror man at den egentlige effekten av statiner er enda bedre.

Tilskudd med omega 3 er nyttig hos en del pasienter, men kan ikke erstatte statibehandling hos den vanlige hjertepasient.

Hjerte/kar

ekstraslag

Hva kommer det at hjertet har ekstraslag

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

De normale hjerteslagene oppstår fra et eget spesialisert ledningssystem i hjertet. Hos oss alle oppstår der imidlertid også ekstraslag, og disse starter da fra et punkt utenom det vanlige ledningssystemet. De aller felste av disse ekstraslagene er helt ufarlige, og er ikke uttrykk for sykdom i hjertet.

Hjerte/kar

ekstraslag

Hvorfor kjenner man noen ganger ekstraslag både i halsen og i brystet? hva er forskjellen? Når jeg kjenner ekstraslagene i brystet så blir jeg ikke svimmel, men når jeg kjenner det opp i halsen så blir jeg litt satt ut og litt svimmel før slaget smeller opp i halsen, og svimmelheten går over med engang etter ekstraslaget.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 17. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det at du kjenner ekstraslaget også i halsen er sannsynligvis uttrykk for at dette er et litt kraftigere slag enn de andre ekstraslagene du kjenner. Ekstraslagene vi kjenner er ofte egentlig et normalt slag som kommer fordi et ekstraslag har kommet tidligere enn det forventede normale slaget. Dette utløser en pause etter ekstraslaget, og det neste normale slaget blir derfor fyldigere(det pumpes ut mer blod i det enkelte slaget). Dette kjennes som et kraftigere "ekstraslag".

Hjerte/kar

Influensavaksine og blodfortynnende medisin

Hei, er det nokon fare ved å få satt vaksine (spesifikt influensavaksine) når ein går på blodfortynnande (tek 20 mg xarelto for dagen)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er generelt sett helt greit å kombinere influensavaksine med blodfortynnende medisin. Influensavaksinen anbefales spesielt til alle personer med kroniske sykdommer. Hvis du bruker Xarelto er du sannsynligvis i gruppen som anbefales vaksinen.

Mvh

Wasim Zahid