Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Laktat og statiner

Er det vanlig at en person har uvanlige laktatverdier ved fysisk aktivitet, hvis personen går på kolesterolsenkende medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er en kjent komplikasjon ved inntak av statiner. Dersom du også har muskelsmerter, evt. påvirkede blodprøveverdier fra lever bør du sammen med fastlegen din vurdere å skifte til annen kolesterolsenkende medisin (f.eks, ezetrol).

Lunge

Lungefibrose og andpustenhet

Hei. Har litt fibrose i lunger og føler meg andpusten selv om pulsen ikke er altfor høy under belastning. Vil pulsen følge andpusten? Eller er dette noe jeg innbiller meg?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 19. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Den hyppigste årsaken til oksygenmangel og tung pust er lungesykdommer. I over 70% av alle tilfeller hvor pasienter plages med tung pust, er det sykdommer i lunger eller luftveier som er årsaken.Du kan altså føle deg andpusten selv om du ikke har høy puls. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din, hvis det er lenge siden du har fått tatt en sjekk av lungene.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Lunge

Reklame for behandlingstilbud på nett. Hva kan vi feste lit til?

Kom over noe som heter Airnergy oksygenterapi og det skal ha en positiv effekt for pasienter med bl.a. kols . Er dette medisinsk dokumentert ? Vil ikke investere i et slikt produkt (prisen er ca. 40.000 kr.) hvis det ikke har noen virkning. Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,og takk for spørsmålet!

Dette er nok ikke noe man vil ta i bruk i et medisinsk behandlingsopplegg. Det kan se ut som en del av en spesiell filosofisk tilnærming til behandling med generelt velvære som mål. Under samme navnet selges for øvrig også en drikk som skal virke gunstig på det mange ting. Det virker også som det ligger betydelige økonomiske interesser knyttet til markedsføringen av produktene. Jeg finner ikke noe som tilsier at noe av dette er effektivt i behandling av kols eller annen sykdomstilstand. Min konklusjon er at dette ikke kan betraktes som et seriøst behandlingstilbud mot sykdom.

Dette føyer seg nok inn i rekken av forskjellige tilbud på nettet. Ofte er det kommersielle interesser som står bak, og det selges utvilsomt en rekke produkter hvor det kan settes spørsmålstegn ved effekt.

Lunge

Kols og lungebetennelse.

Jeg har kols, og har hatt lungebetennelse to ganger de to siste årene senest for en mnd siden. Jeg fikk blodforgiftning begge gangene, og det ble kritisk. Mitt spørsmål: hvorfor får jeg blodforgiftning? Og hva kan jeg gjøre for at det ikke skal bli slik? Takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved kols er lungene ofte mer disponert for å få infeksjoner som bronkitt eller lungebetennelse. Hvis lungefunksjonen er lav, kan lungebetennelser bli farlige. Det anbefales å ta influensavaksine hver høst oppunder jul, dessuten kan det være lurt å få satt pneumokokkvaksine (Pneumovax) hvert 5.-8. år som kan bidra til beskyttelse mot blodforgiftning ved lungebetennelse forårsaket av pneumokokker. Dette er ikke sjelden årsak til alvorlig forverrelse ved kols. Ellers er nok både lungesykdom og alder medvirkende årsak til et slikt forløp. Noen ganger kan det foreligge nedsatt mengde antistoffer av typen IgG i serum og dermed en svekket immunberedskap mot visse bakterieinfeksjoner.

Legen har sikkert gjennomgått medisinene dine og justert dem/endret dem slik at de er tilpasset deg best mulig. Ellers er det lurt å melde fra til legen ved tidlige tegn til infeksjon, som for eksempel økende hoste og slim, slik at det kan igangsettes antibiotikabehandling allerede i tidlig fase.

Selv kan man bidra med moderat mosjon som øker lungenes evne til å kvitte seg med slim i bronkiene som ellers kan bli værende lenge slik at det vokser bakterier som kan gi infeksjon. Det er ellers lurt å unngå opphold i rom hvor det er røykes eller er sterke lukter som irriterer. Å unngå mennesker som har forkjølelse og hoster er nok også viktig, selvom det er klokt å ikke isolere seg mer enn nødvendig.

Lunge

Astma med ustabilt forløp.

Hei. Sliter med en aktiv astma. Ble tett i mars og det varte til og med Juli. Bruker da forstøveren pluss Alvesco og serevent. To kurer med prednisolon og en med penicillin. Trener spinning pluss styrke tre ganger i uka. Ble litt forkjøla nå. Da er jeg pottetett igjen. Hva anbefaler dere at jeg gjør. Mvh hilsen Ikke-røyker. 56 år 😉

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astma kan være ganske variabel, og utløsende faktorer på forverringer er som regel forkjølelser, eksponering for irritanter eller allergier. Moderat fysisk trening anbefales, men med reduksjon av intensitet og treningslengde i forbindelse med forverringer. Dette for å redusere irritasjon i bronkiene som kan inntreffe når man puster kraftig og lenge og samtidig har økt følsomhet i slimhinnene. Det er kanskje lurt å utelukke allergi som medvirkende årsak hvis du blir dårlig vår/sommer. Ellers vil stabil behandling med kombinasjon av inhalasjonssteroid og langtidsvirkende medisin som åpner være viktig, og dette bruker du jo allerede. Noen ganger kan tillegg av montelukast (tablett) stabilisere tilstanden, men det må prøves ut før man vet om det er effektivt. Effektiv inhalasjon av medisiner er viktig, og eventuelt kan bruk av inhalasjonskammer være påkrevet.

Lykke til!

Lunge

Kanelstøv og astmasymptomer

Astma og kanel Hei. Jeg har astma og blir tett i nesen, halsen og bronkiene når jeg er i nærheten av kanel. F.eks. når det drysses kanel på grøt. Så føles litt som et lettere astma-anfall. Uansett veldig ubehagelig. Har ikke hørt eller fått noen forklaring på sammenhengen siden ingen har hørt om allergi mot kanel. Jeg er forøvrig allergisk mot bl.a. bjørk, hassel, nøtter og hund.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. november 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Ved astma og allergi er luftveiene ekstra følsomme for ulike irritanter. Slike irritanter kan være kald luft, parfymeduft, tobakksrøyk, støv, eksos og lignende. De skaper en irritasjonstilstand som hoste og tetthet og reaksjonen kan være lik en allergisk reaksjon men immunsystemet blir ikke aktivert, slik at allergimedisin ikke hjelper. Mest sannsynlig er kanelstøv en slik irritant som du må holde deg unna.

Vennlig hilsen Grethe Amdal

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og trening.

Hei! Er ei Jente på 19 år og har hatt astma i 5 år. Jeg trener regelmessig og presser meg en del på trening. Det hender jeg presser meg for mye og jeg får da veldig vondt i lunge eller bak i ryggen samt vanskeligheter med å puste. Dette går som regel over ved hvile. Men denne gangen har smerter i høyre lunge kommet hver dag ved små anstrengelser og av og til svakt ved hvile. Hva kan dette være?

Tar symbicort 2 ganger daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved trening øker luftgjennomstrømningen i lungene. Ved meget sterk trening med lange økter, slik som hos aktive bidrettsutøvere, kan dette noen ganger medføre økt irritasjon i bronkiene. Det er vanskelig å si sikkert om det du opplever kommer fra bronkiene eller brystvegg/bronkier, eventuelt begge deler. Det kan være lurt å redusere på intensiteten i treningen en periode, da det forekommer at hard trening kan forverre astmaen, mens lavere intensitet derimot er bra for tilstanden. Ellers kan det være smerter fra brystveggen eller brysthinnen. Muskelspenninger eller strekk i muskulatur i brystveggen kan gi ubehag over tid, men kanskje kan utstrekningsøvelser være lurt å prøve.

Når det gjelder medisiner gir denne typen mulighet for å både øke og redusere dosen i forhold til planlagte anstrengelser og i forhold til dagsformen. Det bør du eventuelt samtale med din lege om.

Lunge

Er det astma eller kols?

Hvordan tyde denne spirometrien?

PRE FEVC: FVC: 4,1 % /0.11 L
FEV1: 8,4 % /0,19 L
POST FEVC: FVC: 4.8 % /0,14 L
FEV1: 8,4 % /0, 17 L
Hengekøyeform, med bedring etter inhalasjon av Ventoline.

Fikk diagnosen astma, men lite informasjon om hva denne spirometrien viste. Er sykepleier selv og nysgjerrig av natur. Fikk resept på Seretide Diskus som jeg skal ta morgen og kveld, men ingen nevnte hvor lenge. Resten av livet? Kun ved forkjølelse? Hvordan skille mellom astma og kols ved spirometri?

Røyker ikke, og allergi test var negativ, men får langvarige forkjølelse, mye hoste og stadig bronkitt (og for tre år siden kikhoste), rikelig med sekresjon i slimhinner. Og har seretide diskus (kortison) noe å si på hud/sår over tid? Er det astma når man ligger under 80 % av forventet verdi? Men kan ikke se hvor det står noe om det. Foruten FVC % pred 71 ? (2.67) Er det da 71 % av forventet verdi? Og FEV 1 2,25 (68 % pred).

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror de tallverdiene du angir først må være feil fordi de angir svært lave verdier. Jeg må derfor svare ganske generelt.

Langvarige forkjølelser og hoste med eller uten sekresjon er vanlig forekommende ved astma. Tilstanden svinger mht graden av obstruksjon som kan måles ved spirometri. I helt gode faser, enten spontant eller på grunn av behandling vil man se verder av FEV1 over 80% av det som forventes normalt. Men ubehandlede tilfeller kan vise lavere verdier. Vanligvis er imidlertid FEV% (FEV1/FVC) >70%. Hos deg ser det ut til at denne tilfredsstiller kriteriene. Men det er ikke 70% av forventet verdi, for når det gjelder FEV% opererer man med den absolutte prosentverdien av FEV1 i forhold FVC. Den skal normalt være over 70%. Hvis FEV% ligger lavere enn 70% vil man måtte vurdere mulighet for kols. Ved kols vil heller ikke FEV1 overstige 80% av forventet verdi, selv under effektiv behandling.

Behandlingen du beskriver virker fornuftig, men gir ikke full effekt før etter 2-4 uker. Regelmessig behandling er nødvendig for å oppnå og opprettholde effekt, for dette er ikke noen kur. I utgangspunktet må denne behandlingen oppfattes som varig, men doseringen og valg av medikament kan vurderes underveis hvis ikke resultatet er tilfresstillende eller det oppstår bivirkninger. Kortisonet i inhalasjonsmedisiner for astma er vanligvis uten betydning for groing av sår, men ved høye doseringer kan enkelte personer få små bloduttredelser på hender/underarmer.

Lunge

Bronkiektasier.

Hei! Jeg er ei dame på 33 år, er 170 cm høy og veier 68 kg. Jeg er, og har alltid vært, ikke-røyker og har aldri hatt noen problemer med luftveier/lunger/astma tidligere.

Fra og med mars måned i år følte jeg på en noe nedsatt lungekapasitet/at det var "mindre plass" i lungene og også tyngre å puste. Siden mai måned har jeg vært plaget med hyppig hoste, og i slutten av mai måned begynte jeg å hoste opp grønt, tykt/fast slim, såkalt "ekspektorat" ifølge lege. Slimet som kommer opp er sylinderformet, kompakte trevler med en lengde på alt fra 5 og opp til 10 cm. Jeg har ikke hatt infeksjonstegn som feber eller forhøyet CRP, men jeg har alltid vært litt atypisk og får ekstremt sjeldent feber ved betennelsestilstander.

Jeg har levert ekspektorat til dyrkning 3 ganger, og i samtlige prøver er det påvist rike mengder av gule stafylokokker. Da det visstnok er vanlig å være bærer av disse bakteriene i f.eks nese/bihuler uten å være syk på andre måter er det tatt 4 prøver derfra (nasofarynx?) som utelukker dette, og har samtidig vist seg negative mtp. diverse virus som eventuell årsak til plagene mine.

Lungelegen jeg har gått til har diskutert med en infeksjonsmedisiner som var i tvil om at gule stafylokokker var årsak til lungeinfeksjon, fordi dette var høyst uvanlig og fordi jeg da helst skulle vært høyfebril og dårlig/sengeliggende. Han mente at disse trolig heller befant seg i bihulene, men prøvene fra nese/bihuler har jo nå i ettertid vist seg å være negative mtp. gule stafylokokker. Røntgenundersøkelsen fra slutten av juli viser tegn til diskrete bronkiekstasier, og symptomene på denne tilstanden minner veldig om min egen situasjon - da riktignok typen med sylinderform, ikke sekkeform/utposning.

Jeg har fått behandling med antibiotika, 3 kurer over 2 uker - tilsammen 6 uker, med erytromycin - uten virkning. (Bakteriene var pencillinresistente, dermed var dette utelukket). Alle retningslinjer/veiledere ang. antibiotikabruk/behandling tilsier at jeg bør få behandling med antibiotika som har et virkestoff ved navn oxacillin/oksacillin. Da jeg spurte lungelegen hvorfor han valgte å gi meg erytromycinkur, fikk jeg til svar at denne var mer bredspektret og ble valgt av den grunn. Det stemmer at dyrkningen viste at bakteriene/gule stafylokokkene var følsomme for 4 typer antibiotika, deriblant erytromycin (og oksacillin).

Siden infeksjonen har en kjent årsak ønsker jeg helst en behandling spesielt rettet mot de funnene som er gjort - men dette når jeg foreløpig ikke frem med! Lungelegen har konkludert med astma, selv om jeg ikke har blitt bedre av astmabehandling, ventolin/zymbicort som jeg har brukt siden starten av august. Eller rettere sagt, så letter dette på symptomene, luftveiene blir friere, men hosten/tungpusten og oppspyttet vedvarer. Ved bronkoskopi for 2 uker siden fulgte jeg med på skjermen og så da ved noen anledninger sånne "pustehull" som bevegde seg ved inn/utånding - her var det et par på noen skjermbilder som var tette av sånne grønne slimpropper som jeg hoster opp - likevel sier epikrisen at det er ingen tvil om at diagnosen astma er riktig. Det ble tatt prøver direkte fra lungene, fordelen er at faren for forurensing utelukkes, jeg venter fortsatt på svar. Jeg antar disse vil påvise gule stafylokokker for 4. gang - men jeg er likevel usikker på hvorvidt jeg vil få (riktig) antibiotika selv om antagelsen viser seg å stemme.

Jeg frykter for at lungene skal ta skade i mellomtiden, i verste fall uopprettelig, spesielt med tanke på arrvev/bronkiekstasier (?)

Dette ble noe rotete forklart, men ved gjennomgang av epikrisene er det for meg tydelig at beslutninger/slutninger som trekkes ikke er basert på faktiske funn fra undersøkelser som er gjort og prøver som er tatt. Jeg er ikke helsepersonell/utdannet selv, men noen av valgene som er blitt gjort av lungelegen underveis i prosessen synes ikke å ha sammenheng med funnene, mens andre valg står i direkte motsetningsforhold til prøveresultat/effekt av behandling. I starten av hver epikrise/notat står det noe om hva som antas å være årsak til plagene mine - og årsaksforklaringen beveger seg fra "bronkitt", til "bronkitt med sannsynlig astma", til "vedvarende/intens astma med bakteriell infeksjon" uten at jeg finner begrunnelse/belegg for at denne astmadiagnosen er/ble koblet inn.

Nå er det egentlig ingen kampsak for min del hvorvidt jeg har astma eller ikke, men per i dag er det infeksjonen som plager meg. Jeg ønsker å bli kvitt denne, og så kan eventuell astmaproblematikk stå i fokus etterpå dersom jeg fortsatt skulle vise tegn til dette. Har dere noen råd? Hvordan går jeg videre dersom jeg ikke får adekvat hjelp hos behandlende lungelege evt.? Blir takknemlig for, samt håper på, svar/veiledning.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dette er jo ikke helt enkelt å besvare detaljert, men jeg skal prøve å forklare noe av det.  Jeg er enig i at diagnosen astma eller ikke har begrenset betydning. Behandlingen som er valgt vil uansett kunne gi en positiv effekt ved å bedre åpningen av bronkiene og å påvirke transporten av slimet effektivt. Ved infeksjoner fungerer denne transporten dårlig fordi flimmerhårene kan være satt mer og mindre ut av spill. Påvisning av forandringer som tyder i retning av bronkiektasier kan være en forklaring på plagene, og plagene du angir passer godt i et slikt bilde. Infeksjoner setter seg ofte lettere i disse områdene og kan gi opphav til langvarige infeksjoner som kan være vanskelig å behandle. Valg av antibiotika tas vanligvis ut fra dyrkningssvar med resistensbestemmelse, og det er jo også gjort i denne situasjonen. Valg av medisin som ikke er for bredspektret er ikke uvanlig for å unngå uønsket resistensutvikling. Hvis behandlingen ikke fører frem må man eventuelt skifte til annet antibiotikum, andre ganger ty til mer aggressiv behandling med inhalasjon av antibiotikum, eventuell behandling med intravenøs terapi med bredspektret  antibiotikum. Hjelp av fysioterapeut til mest mulig effektiv mobilisering av slimet fra lungene er også vanlig brukt, men egen fysisk aktivitet (lett trim) og det å unngå inhalasjon av sterke lukter/røyk/luftveisirritanter i miljøet/innemiljøet kan bidra positivt. Man vil velge tiltak som gir en raskest mulig slutt på en betennelse for å unngå en kronisk tilstand.

Veivalget i diagnsotikk og behandling ved denne plagsomme tilstanden må uansett tas i samråd med den/de legene som kjenner situasjonen best. Jeg ønsker deg lykke til!

 

Lunge

Lungefibrose og samtidig lungebetennelse.

Har spørsmål knyttet til lungefibrose. Diagnose ble stilt sommeren 2015. Behandling med Esbriet er gitt over 2 måneder. I aktuell situasjon er det tilkommet lungebetennelse. Økende grad av hoste og mye slim. Nyeste MR viser økende grad av fortetninger svarende til infeksjon + fibrose. Man vil nå forsøke behandling med Ofev. Mitt spørsmål er: Er det slik at infeksjon i lungene kan være et symptom i seg selv og ledd i den fibrotiske utviklingen? Må det forventes at ytterliggere lungebetennelser vil kunne oppstå uavhengig av om man har utsatt seg for kulde/ annet, og som ledd i sykdomsutvikling? Det har vært høy crp og frostanfall inne i bildet, men vedkommende er ikke fullstendig sengeliggende og "utslått" i den grad man kanskje kunne trodd. På forhånd mange takk. Mvh SFT

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Lungebetennelse (infeksjon) og lungefibrose (betennelse uten infeksjon) er uttrykk for forskjellige typer betennelse. De har ikke noe med hverandre å gjøre, men hvis lungefibrosen bidrar til at det kan være vanskelig for lungene å kvitte seg med slimet i bronkiene, kan det oppstå bronkitter og etterhvert lungebetennelser. I slike situasjoner kan man være spesielt disponert for nye infeksjoner. Andre ganger kan annen samtidig sykdom disponere for infeksjoner, eventuelt bruk av store doser kortison. Forkjølelse og influensa vil også kunne disponere for utvikling av lungebetennelse. Det virker som om det er en god oppfølging av denne tilstanden, men det kan være ekstra krevende når tilstanden "forstyrres" av samtidig infeksjon.