Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tia anfall / drypp

Hei. For en god del år siden hadde jeg en skremmende opplevelse. Var i et badeland og satte meg i boblebadet og skulle slappe av. Plutselig følte jeg meg så rar, ble veldig kvalm og ble lam i halve ansiktet, klarte ikke å snakke ordentlig siden den ene siden av ansiktet "hang". Kom meg opp og fikk satt meg i en stol og husker at jeg begynte å gråte fordi jeg var så redd. Det gikk over av seg selv etter en stund og kontaktet aldri lege pga dette. Kan det ha vært et lite drypp ? Har alltid hatt mye hodepine og migrene.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Slik du beskriver opplevelsen, kan det tyde på at du har hatt et drypp.Drypp eller TIA er et forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen. På folkemunne kaller vi det drypp eller hjernedrypp.Et drypp oppstår på samme måte som et hjerneslag, som skyldes en blodpropp i hjernen (et hjerneinfarkt), men ved et TIA anfall vil symptomene forsvinne i løpet av minutter opptil 24 timer. I de de fleste tilfellene forsvinner symptomene innen én time.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få sjekket om du er i risiko for å få et hjerneslag.

Mange av risikofaktorene ved drypp kan påvirkes av livsstilen. Den beste måten å forebygge drypp eller hjerneslag på, er å kjenne til de viktigste risikofaktorene og leve sunt i forhold til disse: 

  • unngå røyking
  • spis sunt
  • begrens mengden alkohol
  • vær i fysisk aktivitet

Dersom du har høyt blodtrykk, er det viktig å følge opp eventuell behandling igangsatt av lege.

Mistenker du at du har fått et drypp, er det veldig viktig at du umiddelbart kontakter lege. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling  

Hjerte/kar

Lav puls på natten.

Hei! Jeg er en mann på 41 år, som har slitt en del med rytmeforstyrrelser uten at legene finner noe galt. Jeg er i god fysisk form slank, og trener jevnlig. Har gjennomført 72 timer EKG, noe som viste at pulsen min på nattestid var helt nede i 25 slag pr. min. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! 25 slag/min er lavt, men dersom du har såkalt sinusrytme (vanlig rytme) blir det viktige om du har enkelte lengre pauser mellom slagene. Dersom du har lengre pauser (>3,5 sekunder) mellom slag kan man begynne å vurdere om du kan ha nytte av pacemaker. 25 slag/min på natten med normal sinusrytme er ikke farlig i seg selv.

Hjerte/kar

Henvisning til spesialist.

Kan primærlegen henvise til den spesialisten jeg ønsker eller må han sende henvisning til sykehus først.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Primærlegen kan henvise direkte til spesialist utenfor sykehus.

Lunge

Sarkoidose. En tilstand med "mange ansikter".

Har fått påvist sarkoidose for vel et år siden. Føler meg av og til veldig varm i ansiktet og veldig stiv i nakken. Kan dette skyldes denne sykdommen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose affiserer oftest lunger, lymfekjertler og hud. Men også andre organer kan bli affisert. Muskelsmerter kan i noen tilfeller ha sammenheng med sarkoidose, men det er vanligvis andre årsaker til smerter og stivhet i nakken, særlig hvis symptomene kommer og går. Varme i ansiktet er ikke et vanlig symptom ved sarkoidose. Muligens kan det være relatert til bruk av kortison i behandlingen av sarkoidose, hvis du bruker det. Sarkoidose er uansett en tilstand med "mange ansikter", og det kan noen ganger være vanskelig å vite hva som er forårsaket av sykdommen og hva som skyldes andre ting.

Lunge

Hva er kols?

Hei, jeg trenger svar på disse to spørsmålene nedenfor til en oppgave! Hva er kols? Hva skjer i kroppen til en som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. november 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Hvis du tar kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89333 og oppgir din adresse, så kan vi sende deg en god del brosjyremateriell som vi har om kols.

Mvh Hilde

Lunge

Bytte av medisiner ved kols. Hva erstatter hvilke medisiner?

Hei Har KOLS, moderat, siden 2010. Er en 59 år gammel mann. Bruker nå SPIRIVA Respimat 2 doser hver morgen og SERETIDE 2 doser morgen og kveld. Pga. heshet har jeg nå fått Striverdi 2 doser hver morgen og ALVESCO 1 dose morgen og kveld. Skal jeg ta SPIRIVA i tillegg til de to sistnevnte?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at du skal bruke Spiriva i tillegg til Striverdi og Alvesco. De to sistnevnte erstatter bare Seretide.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hyppige og langvarige luftveisinfeksjoner. Astma?

Hei. Jeg er en kvinne på 30 år, har sånn "delvis" fått diagnosen infeksjonsutløst astma (?). Jeg spurte legen hvorfor jeg er så plaget ved forkjølelse. Jeg får nemlig ikke bare lett forkjølelse, men den slår meg helt ut. Tette bihuler, tette ører, ekstrem sekresjon fra nese/svelg, tørrhoste, men iblant fuktig hoste med oppspytt. Oftest om morgenen, noen ganger så ille at jeg kaster opp. Slik er det ofte ved forkjølelse og det henger i mange uker.

Tok pustetest på lege kontoret og fikk astmamedisiner og delvis diagnose astma. Men lite oppfølgning og informasjon rundt det. Er dette astma?

Syns jeg ellers har lett for å bli andpusten, men ikke piping i brystet eller slikt. Og en simpel luftveisinfeksjon/forkjølelse er ofte mer komplisert med meg, og har blant annet hatt både kikhoste og bronkitt, altså lett for å få nedre luftveisinfeksjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som om du har affeksjon av både øvre og nedre luftveier. Det er ikke helt uvanlig, men kan jo føre til mer infeksjoner fordi slimhinnene blir irriterte og hovne. Det er også lurt å sjekke ut om det kan være allergi i bildet, men ofte ser man bare at slimhinnene i luftveiene er generelt svært følsomme og reagerer mye på selv svake irritanter eller kulde. Det er ikke urimelig å tenke seg at du kan ha en astma og at denne utløses ved infeksjoner, eventuelt også ved fysiske anstrengelser. Da er det ganske vanlig at man plages lenge med luftveisinfeksjoner. Dette kan undersøkes nærmere med pusteprøve, eventuelt ved provokasjonsforsøk hos lungespesialist. Men i tillegg til astmaen kan det være at man også må behandle øvre luftveier (les neseslimhinnen) slik at den blir mindre hoven. Det fins mange gode medisiner for begge deler. Det er i tillegg lurt å unngå eksponering for sterke lukter og røyk.

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Sarkoidose og lungefunksjon. Hjelper det å trene?

Hei Mann på 36 år. Fått en del fibrose av sarkoidose og har en dlco på ca 70% ved bra målinger på spirometridelen. Vil dlco verdien vare livet ut eller kan denne ved trening økes? Vil jo bedre formen med trening, men ses da dette på dlco målingen? Hvor mye er det da realistisk å trene opp denne verdien? Hvor ille er disse verdiene? eller hvor gamle kan man si lungene er?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

DLCO er et mål for hvor effektivt lungen greier å ta opp oksygen fra luften som pustes inn. Verdien 70% er ikke så galt, men noe redusert i forhold til det optimale. Ved sarkoidose er DLCO ikke vanligvis så sterkt påvirket som ved vanlig lungefibrose. Videre utvikling vil være avhengig av hvor aktiv sarkoidosen er fortsatt, men det er slett ikke sikkert at den vil synke vesentlig. DLCO-verdien er ikke noe du kan påvirke ved trening. Men fysisk trening påvirker hjertet og annen muskulatur gunstig, slik at kroppen utnytter oksygenet fra lungene mer effektivt. Det vil du merke på at pusten blir mindre besværet ved anstrengelser. Fornuftig tilpasset fysisk trening/aktivitet vil uansett være av det gode. Ofte vil nok en type intervalltrening være det mest effektive.