Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Blodtrykksmedisin og astma

Hvordan er det med blodtrykks-senkende medisiner når man har astma? Finnes brukbare alternativ? ( Bypassoperert for noen måneder siden.)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ja, det fins mange gode blodtrykksmedisiner også når du har astma. Det er vanlig å forsøke å unngå beta-blokkere, men allikevel er det flere å velge mellom. Noen ganger må man forsøke seg frem til det som gir god effekt og ikke gir plagsomme bivirkninger. Det er viktig å behandle et forhøyet blodtrykk, både for å spare hjertet og for å unngå skadelig belastning av blodkarene. Jeg regner med at fastlegen vil kunne finne et egnet medikament som passer for deg og tar hensyn til din astma. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma, forkjølelse og stramme brystmuskler

Hei. Jeg har astma og har vært en del tett i pusten i det siste pga forkjølelse. I etterkant av forkjølelse føler jeg meg ofte tett, og kjenner at musklene rundt brystkassen er stramme.

Kan jeg kjenne meg tett i pusten pga at musklene er så stramme, uten at jeg egentlig er tett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

En forkjølelse kan henge i en stund og merkes på pusten i etterkant. Det er vanlig at man tar mer medisin i faser hvor pusten blir påvirket av f.eks forkjølelse. Derfor er det viktig å trappe sakte ned til den vanlige dosen igjen. De stramme musklene rundt brystkassen kan komme av et uhensiktsmessig pustemønster, dvs at man ikke puster dypt nok og helt ned i magen og overbelaster musklene som ligger mellom brystbeina fordi man hoster og er tung og tett i pusten. Hva som er hva er det viktig at du finner ut av. Snakk med legen din om det finnes noe astmakurs eller lignende i nærheten av der du bor eller om du trenger et opphold på f.eks Glittreklinikken 
Der lærer man å leve best mulig med sin lungesykdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Lunge, Allergi

Allergivaksinasjon

Hei.
Jeg prøvde i 2007 tabletten Grazax pga min pollenastma. Dette gikk galt, fikk en kraftig allergisk anafylaktisk reaksjon og måtte avslutte. Nå anbefaler legen på sykehuset meg å prøve vaksinering mot bjørk med sprøyter. Er dette trygt? Skjer det ofte at pasienter går i alvorlige reaksjoner av slike sprøyter?

Min sykdom plager meg svært mye hver sommer noe som fører til mye bruk av kortison, så jeg vurderer sterkt å prøve, men er redd for å bli like dårlig som sist.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

I starten av en vaksinasjonsbehandling er det vanlig å få noen umiddelbare bivirkninger som kløe i håndflaten og andre steder på kroppen, irritasjonshoste, utslett eller lett pustebesvær. Mer alvorlige symptomer som store pusteproblemer og allergisk sjokk er sjeldent, men kan oppstå. Det vil derfor ikke være noe garanti for at det ikke kan skje med deg igjen. Det er viktig at du har en god dialog med legen og diskuterer dette nøye med han som kjenner din sykdom før du tar en endelig avgjørelse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

Rettigheter

Hvorfor får jeg ikke feriepenger når jeg har uføretrygd?

Når uføretrygd blir rekna som arbeidsinntekt, så skulle man vel hatt utbetalt feriepenger også? Det blir jo ikke samme sum av 1,5 mnd trekkfri inntekt som det hadde blitt av feriepenger?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er riktig at det ikke utbetales feriepenger av uføretrygd. Tanken er nok at uføretrygden utbetales 12 måneder i året. Ferie uten trekk i lønn forutsetter at det utbetales feriepenger og ikke lønn en måned i året. For de fleste i juni. Så er normalt feriepengene noe høyere enn en vanlig månedslønn. Sånn sett har du rett at uføretrygde kommer noe dårligere ut enn yrkesaktive med full feriepengeopptjening.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Avslag på grunnstønad

Hei. Jeg er en dame på 66 år. Fikk for snaut 2 år siden påvist kronisk lungefibrose. Den er forårsaket av medikamentet Furadantin. Har aldri røkt. Har søkt grunnstønad i folketrygden for ekstrautgifter pga. fibrosen. Jeg må jo ha hjelp til svært mye mer enn før, jeg er enslig og fysisk ufør grunnet andre sykdommer. Har fått avslag, med begrunnelse at det ikke gis grunnstønad ved lungefibrose. Kan dette være riktig?

Lungefibrosen gir meg også mye hjerteflimmer, og min radius for gjøremål er svært redusert. Likedan krefter. Greier gå 300 meter sakte. Hva kan jeg bruke av paragraf ved klage? Svært takknemlig for råd.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ingen diagnoser som er utelukket fra å få grunnstønad. Men vilkårene for å få grunnstønad må være oppfylt. Mer konkret at de utgiftene du søker grunnstønad for å dekke er omfattet av grunnstønadsordningen. Dette vil i hovedsak gjelde ekstrautgifter du har på grunn av lungefibrosen til transport, klesslitasje eller fordyret kosthold. Du må sannsynliggjøre at merutgiftene pr måned minst er på 653 kroner.

Du skriver at du trenger hjelp til mye. Utgifter til dette dekkes ikke av grunnstønad. Men du kan eventuelt søke om hjelpestønad. Dette kan gis om du har et stort pleie- og tilsynsbehov. Hjelpestønad gis ikke for å dekke hjelp til handling, matlaging eller rengjøring. For å få hjelp til dette må du søke kommunen om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Egenandel på opptreningsinstitusjon

Hvor er størrelsen på egenbetaling for opphold på opptreningsinstitusjon regulert? Hvor finner man beløpet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det rettslige grunnlaget for egenandelen er denne forskriften:

Egenandel på opptreningsinstitusjon

Som du ser av forskriften er det Helse- og omsorgsdepartementet som fastsetter størrelsen på egenandelen. I dag er er egenandelen 128 kroner døgnet. Denne er omfattet av frikort tak 2. Det betyr at maksimal egenandel ikke skal overstige 2670 kroner.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Kols

Anbefalt kontroll hos fastlege?

Hei. Anbefaler dere at man går til kontroll til fastlegen når man har KOLS, selv om det ikke er noen forverring o.l. Jeg tenker bare på om det kan være lurt å ta blodprøver, måle BT eller andre undersøkelser, bare for å sjekke at alt er ok? I tilfelle hvor ofte?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. oktober 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes ingen generelle anbefalinger på hvor ofte du skal gå til fastelegen. Her vil indivduelle behov og hvilken grad av kols du har være av betydning. Ta gjerne spørsmålet opp med fastlegen din, og hør om han har noen mening. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du har behov for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Kosthold

Tørket aprikos og Marevan

Er tørket aprikoser ok i frokostblanding for en som bruker Marevan? Jeg hadde satt pris på å få mer konkrete kostholdsråd for en person som har diabetes 2 og bruker Marevan. Hva er bra og hva bør en unngå av matvarer?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Tørket aprikos skal være trygt å spise hvis du går på Marevan. Når du bruker Marevan bør du ha et mest mulig stabilt inntak av matvarer som har mye K-vitamin. Tørket aprikos har veldig lite K-vitamin. 

Du finner informasjon om kosthold og Marevan og kosthold ved type 2-diabetes på våre nettsider: Spis riktig når du bruker Marevan og Kosthold ved diabetes type 2

Hjerte/kar

Sykehusinnleggelse, flere diagnoser, tungpust, hjertebank, vektøkning.

Har nå vært innlagt pga tung pust, hoste, hjertebank og vektlkning på 4 kg på to uker. Har crohns og psoriasisartritt og begynte nylig på imurel og remsima, gikk først på kortison. Har tidligere gått på ulike tnf hemmere. På sykehuset kunne de ikke forklare vektlkningen, fine prøver, likeså røntgen av lunge/hjerte, forhøyet bukspyttkjertebetennelseprøve pga imurel. Men så var d- dimer litt forhøyet og de trodde jeg hadde blodpropp på lungene og var snakk om CT. Hørte litt væske på lungene, ekg fin, og det kokte ut i at det mest sannsynlig var forhøyet d-dimer pga all betennelse i kropp. Så alt i alt, er det lute hjelp å få, jeg like tung i pust, hjertebank og vektøkningen er jo der. Kan det likevel være hjertesvikt eller noe lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tøff situasjon!! Sykehistorien din er såpass sammensatt og kompleks at det blir vanskelig for meg å gi noe brukbart svar på denne måten. Alvorlighetsgraden av de andre diagnosene dine og nye medisiner kan nok forklare mye av plagene dine. Jeg vil tro at legene på sykehuset har vurdert helheten og tatt EKG og aktuelle blodprøver. Det ville være uvanlig om du skulle få hjerteproblemer på toppen av alle de andre plagene som du har hatt. Hvis vi gir de nye medisinene litt tid så kan det være godt håp om bedring. Lykke til!

Hjerte/kar

Blodtrykk 170/80, 83 år og sprek.

Jeg er en dame, frisk, sprek, trener jevnlig og har et blodtrykk på 170/80. Er det normalt? Jeg er 83 år. Hilsen Synnøve

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet! Noe av det viktigste for helsen din er treningen som du gjør jevnlig.

Dersom det blodtrykket som du beskriver virkelig er reellt, og ikke skyldes f.eks. såkalt "kontortrykk" som mange får hos legen så er det for høyt og du bør ha medisin. I din alder kan det være fornuftig å bruke litt tid på å teste ut en liten styrke først og ha regelmessige kontroller for å unngå bivirkninger. Jeg vil anbefale at du får trykket kontrollert noen ganger og evt. snakker med legen din om en såkalt "døgnmåling" av blodtrykket ditt før du begynner med medisin.

Lykke til!