Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

medisinering og muskelstyrke

GÅR MEDISINERINGEN UTOVER MUSKELSTYRKE?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Det står ikke noe i spørsmålet ditt om hva slags medisiner du bruker, og derfor kan jeg vanskelig svare på om medisiner i ditt tilfelle går utover muskelstyrke.

blod i slim/spytt

Hei. Jeg har de to siste dagene hatt blod fra slim/spytt i halsen. Er mest om morgenen og kvelden. Har vært sår i halsen for litt over ei uke siden, men ikke hoste. Føler meg litt sår. Føler meg tett i halsen, men det bruker jeg å gjøre. Er ofte litt blod i spyttet om morgenen, men ikke slik som de to siste dagene. Er på ferie i utland, og får derfor ikke oppsøkt fastlege på noen uker. Er tørr i munnen. Er så redd dette er noe alvorlig? Ikke noe spesielt plaget ellers, litt kvalm og litt press i magen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

En sjelden gang kan slimhinner i hals/nese bli så tørre at der tilkommer friskt blod i slim og spytt. Dersom dette varer ved over lengre tid må man imidlertid undersøkes av øre-nese-halslege

Hjerte/kar

Skarlagensfeber

Barnet mitt på 5 år har muligens hatt skarlagensfeber. Startet med halsvondt, høy feber og mageknip/oppkast. Utslettet kom etter 1. Døgn med disse symptomene. Rødt, nuppete utslett på overkropp/bryst, ben, lysken, røde kinn og blek «bart». Han har vært feberfri nå i to dager, og jeg har kun snakket med lege over telefon som mente at det ikke var nødvendig med antibiotika, nå etter noen dager siden han er feberfri og utslettet nesten er borte. Nå er halsen plutselig mer rød innvendig, pluss typisk bringebærtunge med store prikker og veldig røde slimhinner. Men ellers fin form. Dette sjekket jeg tidligere, og han hadde ikke rød tunge da. Er det noe jeg må følge med på videre? Trenger han behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg synes det er naturlig at du tar med barnet ditt til en undersøkelse hos fastlegen. Legen er avhengig av å får undersøkt barnet for å kunne vurdere hva slags type infeksjon barnet ditt har hatt.

Hjerte/kar

Økt hvilepuls, har høyt blodtrykk og astma

Hei. Har plutselig fått høyere hvilepuls enn vanlig. Ligger vanligvis på 50 til 52, men er nå på 61. Går med klokke med pulsmåler. Trener hver dag, løper eller går. Har nettopp hatt 3 uker avbrekk med løping ( senebetenelse i skulder/arm.)

Bruker laveste dose diovan for arvelig høyt blodtrykk (arterisklerotisk hjertesykdom). Har anstrengelsesastma, behandles med pulmikort og inhalator ved behov. Ikke veldig plaget. Går til hjertespesialist ca 1 gang pr år for oppfølging.

Er 57 år og lite plaget med hetetokter osv. Armene dovner bort om natten, våkner av dette, urolig søvn. Har også ubehag i hoftene/skuldrene, samt en urolig følelse i kroppen. Føler at det er "noe" som ikke stemmer. Har ikke vært hos fastlegen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

En hvilepuls på 61/minutt er ikke særlig høyt. Det at du nå har litt høyere hvilepuls kan godt være betinget i at du ikke har fått trene så mye som du er vant til.

Siden du har flere typer av plager fra forskjellige steder i kroppen tilrår jeg absolutt at du bestiller deg en time hos fastlegen.

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaffer

Hallo. Har i den senere tid vært litt ør , og småsvimmel fikk konstanter noe forkalkning på hjerteklaffer for ca7år siden kan dette ha en sammenheng. Hilsen jan

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Forkalkninger på hjerteklaffer er hyppig når man blir litt eldre. Det kan føre til forsnevringer eller lekkasjer i klaffene. Det vanlige er at dette kontrolleres med ny ultralydundersøkelse av klaffen. De symptomene du beskriver kan ha sammenheng med skader på klaffen, og du bør gjøre ny undersøkelse.

Hjerte/kar

Blodtrykksmålere til barn

Hei! Hvor får man kjøpt blodtrykksmålere tilpasset mindre barn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Mange apotek selger apparater til egenmåling av blodtrykk. Det er imidlertid mindre sannsynlig at de og har apparater til å måle på små barn. Da kreves det at apparatet har en smalere mansjett. Det er vanlig på blodtrykksapparater å kunne skifte mellom smalere og bredere mansjetter. Jeg tror du må sjekke på spesialforretninger for medisinsk utstyr(i Oslo heter denne butikken Andereas Ruud AS).

Hjerte/kar

QTc-tid

Kan jeg være sikker på at hjertet mitt er friskt hvis ultralyd og alle EKG’er viser normale funn? Har kun en liten lekkasje som mange har og QT tid på 0.47, legen sa det var i grenseland. Har angst, spesielt for å dø. Er utslitt, er mye stiv i nakken, ekstrasystoler og ujevn hjerterytme i rykk og napp. Ble mamma for seks mnd siden og denne dødsangsten kom etter det, da jeg ikke helt har kommet meg enda pga at jeg mistet en del blod. Redd for å dø fra barnet mitt. Jeg er 24år og ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Ultralydundersøkelse av hjertet og EKG er meget gode undersøkelser for å se at der ikke foreligger alvorlig hjertesykdom. Siden du nevner at der er gjort ultralydundersøkelse av hjertet ditt så har du blitt undersøkt hos hjertespesialist.

Som du nevner er det på ditt EKG funnet en såkalt QTc-tid som er på grensen til å være lang. Lang QTc-tid kan gi ekstraslag. Du bør høre med foreldrene dine om de eller andre i familien din har fått kommentert at de har lang QTc-tid på EKG. Det er og viktig at du prøver å registrere om du samtidig med at du merker ekstraslag også føler unormal svimmelhet.

Lunge

Antisyntetasesyndrom

Hva er antisyntetase syndrom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Antisyntetasesyndrom er en meget sjelden tilstand med opptreden av flere samtidige symptomer. Vanligvis fører tilstanden til betennelse i lungevev, muskler og hud. Sykdommen kan også angripe andre organer. Årlig rammes 2-3 personer per 1 million innbyggere av tilstanden. Kvinner på 43-60 år rammes hyppigst. Tilstanden kan ikke helbredes, men medisiner som Prednsolon kan gi mindre symptomer.

Sykdommen kan variere mye, fra mild til svært alvorlig. De vanligste symptomer er økende tungpusthet og tørrhoste, muskelsvakhet og redusert muskelutholdenhet. Andre får betennelser i ledd, problemer med å svelge, eventuelt hudutslett.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem