Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Pneumothorax og flyreiser

Pneumothorax. Jeg holder på å gå fra vettet, fordi ingen kan si meg noe sikkert. Jeg har hatt to pneumothorax. Begge oppsto på fly. Er det da nærliggende å tro at dette med trykkforandringer utløser dette hos meg? Slik at flyving kan være farlig? Min partner skal igjennom en stor operasjon i USA og jeg skulle så gjerne har vært der. Jeg har billett over i desember, men er så redd for dette med lungene og at det skal oppstå en kritisk situasjon. Turnuslege på Ullevål sier jeg bare skal reise. Men kan jeg virkelig det? Dette er jo snakk om strekninger hvor man flyr i timevis uten landingsmuligheter om det verste skulle skje. Jeg må si jeg er i tvil her. Jeg har i tillegg bullae. De er visst intakt og befinner seg ikke i det området pneumthorax oppsto. Første gang måtte jeg ha dren i noen dager. Andre gang, nå nylig holdt det med observasjon vha røntgen. Lungen gikk i vegg ila en uke. Jeg er rimelig fortvilet fordi operasjonen min partner skal igjennom er ganske risikabel, og det sier seg selv at jeg skulle vært hos ham. Hva ville en lungelege gjort? Reist? Jeg har forøvrig ingen underliggende sykdommer og har aldri røkt. Er frisk og rask. Fint blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis begge tilfellene av pneumothorax har oppstått i forbindelse med flyging er det naturligvis grunn til å sette dette i sammenheng. Det vil i praksis si at det ikke er mulig å gi deg en garanti for at neste flyreise vil forløpe uten problemer. Trykket i flykabinen synker en del i forbindelse med lengre flyreiser, dvs når flyet går opp i store høyder for best å unngå luftmotstanden. Lufttrykket som blir opprettholdt i en trykkabin er tilsvarende det lufttrykket som finnes på Galdhøpiggen som ligger 2469 m over havet. Hvis fallet i trykket inntrer i løpet av kort tid, kan eventuelle emfysemblærer på utsiden av lunge blåse seg opp, og i noen tilfeller eventuelt sprekke. Det er den samme effekten som inntrer når en dykker går opp fra dypet etter å ha oppholdt seg på dypt vann en stund. Da bør oppstigningen foregå langsomt for å unngå problemer. Emfysemblærer på lungen har ikke noe å gjøre med røyking, men er nok der pga et medfødt anlegg. 

Flyging til USA foregår i stor høyde. Jeg ville eventuelt ha rådført meg med en lungespesialist som kjenner deg bedre for å få et enda sikrere råd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Navn på aktuelle medisiner mot lungefibrose

Hva er navnene på medisiner mot lungefibrose ?
Vennlig hilsen S.N.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

De preparatene som selges i Norge er:

Ofev  og Esbriet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ute i kulda med astma

Hei!
Datteren vår på 20 mnd. har astma. Hun får ventolin 0,1 mg ventolin morgen og ellers ved behov, og Flutide 50 mikrog/dose (1-2 doser) i inhalasjonskammer morgen og kveld. Hun kan fortsatt hoste mye og hoste opp klart slim, spes på natten. Hun går i barnehage og vi lurer på hvordan vi/personal skal forholde oss til det å være ute i rå luft (regn) og ellers kjølig luft. Lege på sykehuset vårt sa vi skal være restriktive med å være ute under slike forhold. Men hva vil det si? Når det har regnet men er mildt ute, er det rå luft? Takk Camilla

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er barnelegen som best kjenner din datter som burde uttale seg om hva som mens med å være "restriktiv" under slike værforhold og om barnet eventuelt bør ta behovsmedisin før hun går ut. Jeg kan derimot si noe generelt om hvordan man kan forholde seg.
Vinterhalvåret er den største utfordringen for barn med astma, og spesielt forkjølelsesutløst asma. Ved astma vil kald luft føre til at luftveiene blir avkjølt. Dette gir irritasjon av slimhinnene, luftveiene trekker seg sammen og det blir tyngre å puste. Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barn med astma holdes inne, da det i stor grad avhenger av sykdomstilstanden. Et skjerf eller en buff vil i større eller mindre grad hindre kald luft i å komme ned i lungene og en Jonas varmemaske varmer opp luften som pustes inn. Det er viktig for alle barn å utfolde seg ute og et godt råd kan være at barn som har astma slippes ut sist og blir tatt inn først slik at utetiden begrenses ved kaldt og rått vær. Tørr luft gir for eksempel mindre avkjøling av slimhinnen enn luft med høy luftfuktighet ved samme temperatur. Dermed får man kanskje ikke astmasymptomer når man er på fjellet i minus to kuldegrader, men reagerer hvis man er ved kysten i tre plussgrader. Grunnen er at fuktig luft avkjøler slimhinnen mer enn tørr luft.
Der det er behov for individuelle tilpasninger, må det baseres på erfaringer man som forelder opparbeider seg når man etter hvert lærer å kjenne hvordan sitt barns astma arter seg.
Om du har flere spørsmål rundt temaet, kan du ringe vår rådgivningstjeneste.

Her kan du lese mer om lunger og kulde og forkjølelsesutløst astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Lunge, Kols

Kan det være kols og emfysem?

Var på spirometri for ca en måned siden og resultatet ble rett under 80 (79 og 78). Er det normalt å ha hundre prosent lungekapasitet eller kan også friske mennesker ha under 100 prosent? Jeg følte at lungeoverlegen på UNN hadde det litt travelt og syntes ikke jeg kunne spørre ham om så mye siden jeg nok forventet at han skulle fortelle det som var relevant for meg. På røntgen for fem år siden mente de jeg har emfysem pga hjertet er dråpeformet. Nå var ikke lungelegen sikker på det, han avviste ikke at jeg kan ha begynnende kols. Hvordan skiller lungespesialistene emfysem og kols, dvs hvordan ser de forskjell?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols kan best påvises ved hjelp av spirometri. Da påviser man hvor stor luftstrømshastigheten er i luftveiene. Den avtar ved trange luftveier, slik man kan se det ved kols og ved astma. Et resultat like under 80% av forventet verdi er egentlig ganske bra, og det trenger ikke være kols hvis du ellers føler deg frisk og i god form. Med årene skjer det også en gradvis reduksjon i elsastisiteten i lungevevet, og dette kan gi en falsk kolsdiagnose, men særlig i 60 års alder og senere.

Emfysem er sykdom i selve lungevevet, og innebærer en nedbrytning av lungeblærene, slik at lungene ikke greier å ta opp oksygen like raskt som normalt. Det må som regel bekreftes ved en CT-undersøkelse av lungene. Vanlige røntgenbilder er ofte for usikre til dette. I tillegg kan man måle lungevevets opptakskapasitet for oksygen ved en spesiell test (TLCO).

Håper dette ga litt svar på ditt spørsmål.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Smittefare ved mycoplasma.

Vår datter og hennes familie har hatt, og har mycoplasma pneumonia. Den siste som er smittet begynte på medisiner i dag. Min mann og jeg skal egentilig hjem til dem førstkommende lørdag. Min mann er bay-pass operert på Feiring Klinikken. (Han har hatt lungebetennelse flere ganger etterpå). Jeg har hatt hjerteinfarkt og har kols. Er det noen risiko for oss å reise hjem til dem nå.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette svaret kommer kanskje for sent, men jeg svarer likevel.

Mycoplasma smitter ved dråpesmitte, ofte internt i grupper av mennesker som lever tett, for eksempel en familie. Man kan likevel ikke utelukke smitte av andre besøkende. Hvis det er svært viktig å unngå smitte, er det nok lurt å ikke delta i for nær kontakt med mennesker som er eller kan være smittet. Det er vanskelig å si eksakt når smittefaren er helt borte hos de som nettopp har startet behandling. Tid fra smitte til eventuell oppstått sykdom er 1-3 uker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lav spirometriverdi ved astma

Hei Grethe.
Jeg er en mann på 41 år. Har psoriasisartritt leddgikt og astma. Jobber i Nordsjøen til daglig. Der har man en beredskapsfunksjon. Røykdykker. Og vi må ta en test for å klare og utføre denne oppgaven. Det er spirometri, kondisjonstest og styrketest. Jeg strøk på spirometri. Her scorer jeg 78 %, må ha 80 %. Jeg trener mye. Det vil si at jeg går omtrent turer hver dag. Hurtig gange ca 45-50 minutter. Går fjellturer og sykler samt jeg har blåst opp ballonger for å prøve å forbedre lungekapasiteten min. Har begynt å trene vekter også. Jeg får ikke fortsette i jobben min dersom jeg ikke klarer denne testen. Er det i hele tatt mulig å forbedre lungekapasiteten min til å komme over kravet på 80 %?
Eller prøver jeg forgjeves? Har du noen tips eventuelt? Jeg liker jobben min veldig godt.
Mvh Brikten

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er flere variabler som måles ved en fullstendig spirometriundersøkelse. De viktigste er :
*FVC betyr "forsert vitalkapasitet" og er det største volumet man klarer å puste ut etter å ha fylt lungene helt med luft.
*FEV1 betyr forsert ekspiratorisk volum første sekund og er den mengde luft som kommer ut av lungene det første sekundet når du puster kraftig ut, etter å ha fylt lungene fullstendig. FEV1 sier noe om hvor stor luftmotstand(innsnevring)det er i luftveiene.
*PEF er forkortelse for peak expiratory flow og er målet på topphastigheten på luften som pustes ut. PEF gjenspeiler også motstanden i luftveiene men er ikke like nøyaktig som FEV1.
Lungekapasiteten målt med spirometri er basert på høyde, kjønn og alder hos en frisk person. Den beste lungekapasiteten har man i 20- årene, og siden synker den normalt litt per år. For en mann på ca 1.80 cm høyde og din alder er omtrentlige verdier slik: FVC: 4,02, FEV1: 3,49 og PEF på 454. Resultatet ditt på 78 % er nedsatt. Astma må testes i en dårlig fase om den skal oppdages på spirometri. En velbehandlet astma skal gi tilnærmet normal spirometri og derfor kan det se ut som om din astma er underbehandlet/ubehandlet. Du skriver ikke noe om hvilke astmamedisiner du bruker, om du bruker noen? Det er viktig å holde seg i god form av mange grunner, men majoriteten av treningsstudier(utholdenhet- og styrketrening)hos friske voksne har vist at trening i liten grad påvirker lungevolumet.

Mitt råd er at du får en ny vurdering av din astma og astmabehandling hos din lege.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge, Rettigheter

Tilskudd til varmepumpe?

Hei :) Kan man få noe tilskudd ved anskaffelse av varmepumpe ved astma og allergier ? Eller finnes det noen alternativ løsning ? Hilsen mor og barn med Astma/ Kols

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner ikke til at det foreligger muligheter for slike tilskudd ifm anskaffelse av varmepumpe. Men dette kan kanskje søkes tilskudd for ifm enøktiltak i kommunen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Alternativer til omsorgslønn

hei uføretrygdet 100%. Sykdommer: kols, epilepsi. Har fått avslag på omsorgslønn, saken sendes videre til fylkesmannen. Hvilke andre muligheter har man hvis avslaget opprettholdes?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når det gjelder saken om omorgslønn (omsorgsstønad), må du eventuelt ta saken videre til domstolen om du også får avslag hos fylkesmannen. For vokse finnes det ikke andre ordninger som kan sammenlignes med omsorglønn. Det nærmeste er hjelpestønad fra folketrygden (NAV). Her finner du mer informasjon om denne ordningen: hjelpestønad

Alternativer til omsorgslønn er ellers andre kommunale ordninger som hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astma hos 1-åring?

Hei. Kan man stille diagnosen astma på barn på 1 år?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Ja, det er mulig å få en astmadiagnose når man er under ett år. Hos de minste barna blir en diagnosen vurdert på bakgrunn av sykehistorie, familiehistorie på astma og eventuell effekt av astmamedisiner, da de er for små til å måle lungefunksjonen. Rask effekt ved utprøving av astmamedisiner styrker riktig diagnose.

Du kan lese mer om astma hos barn her.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

Lunge, Hud

Utslett av maske ved inhalasjon av astmamedisiner

Hei.
Sønnen min på 2 år har astma, tar atrovent hver dag x 2. Han har fått masse røde prikker rundt munnen, der maska ligger. Kan dette være sopp?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 31. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Fint at du tar kontakt!
Atrovent til inhalasjon skal brukes til voksne og barn over 6 år. Ved akutt astma kan atrovent i tillegg til andre inhalasjonmedikamenter bli brukt på forstøver til små barn som er innlagt på sykehus. Anbefaler at du kontakter fastlegen hans for ny vurdering av behandlingen, eventuelt at han henvises barnelege.
Atrovent skal ikke gi sopp i motsetning til medikamenter til inhalasjon som inneholder kortison, som for eksempel Pulmicort eller Flutide. Da er det viktig å tørke/vaske rundt munnen etter hver inhalasjon og vaske masken etter hver bruk. Oftest er det fuktighet som gir utslett ved bruk av maske. Du kan førsøke å smøre med vaselin, sink med vaselin eller en fet parfymefri fuktighetskrem før inhalasjon og vaske dette forsiktig av etterpå. Hvis det ikke hjelper, bør legen vurdere om dere trenger et soppmiddel eller en mild kortisonkrem/salve gruppe 1.

Her kan du lese om astma hos barn og medisiner ved astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal