Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Blodtrykksmedisin ved for høy kalium

Jeg har i svært mange år brukt Aprovel som blodtrykksmedisin, men så viser blodprøver økt kaliumnivå i blodet. Derfor vil fastlegen endre medisin og har foreslått enten Amlodipin eller Cardidilol. Jeg har også diabetes 2 og den vanligste bivirkning for Cardidilol er økt blodsukker står det og det gjør meg skremt. Dessuten her jeg litt frykt for betablokker. Er det mulig å gi en anbefaling om hvilken av disse to medisinene som vil være mest nyttig for meg å bruke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Kalium er en av kroppens viktigste elektrolytter, og blir holdt innenfor riktige nivåer grunnet et nøye samspill mellom mange ulike prosesser. Både for lav og for høy kalium kan være farlig og gi forstyrrelser av hjertefunksjonen. I verste fall hjertestans. 

Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av kalium, og endel blodtrykksmedisiner griper inn i denne mekanismen. Aprovel er et slikt medikament, og hos noen pasienter kan det føre til for høye kaliumverdier. Da er det vanlig å enten redusere dosen til medisinen, eller bytte den helt ut, slik legen foreslår. 

Carvedilol er en kombinert alfa- og betablokker, og brukes til å behandle blodtrykk. Problemer med regulering av blodsukkeret kan være en bivirkning. Amlodipin har ikke høyt eller lavt blodsukker som mulig bivirkning, og er kanskje et bedre alternativ for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisin

Har blodtrykksmedisinen Cardidilol større bivirkninger enn andre blodtrykks reduserende medisiner ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har bivirkninger. Det er dessverre litt av prisen man må betale for å høste de gode fordelene. Imidlertid vil legen alltid prøve å finne det medikamentet som er mest effektivt, og har færrest bivirkninger. Heldigvis finne det mange alternativer, og som oftest finner man et tilfredsstillende middel. 

Carvedilol er en hjertemedisin som tilhører gruppen "Alfa-/betablokker". Medisinen kan brukes ved høyt blodtrykk, angina (hjertekrampe), og hjertesvikt. 

Hvis man leser på listen over bivirkninger, er den lang. Men det er den for de fleste andre medisiner også. Hvor mye bivirkninger pasienter får er svært ulikt, og varierer fra person til person. De fleste får ingen særlige bivirkninger, noen får få, milde og forbigående bivirkninger, mens noen får så sterke bivirkninger at medikamentet må byttes ut. Ofte må man "prøve og feile litt" for å finne et passende middel. 

Ikke vent med å høre med legen din dersom du mistenker en bivirkning. 

Mvh

Wasim Zahid

Avvist henvisning på mammografi

Jeg ble henvist av min lege til mammografi, etter 4 måneder får jeg brev i posten om at henvisningen er avvist, og legen vil ikke svare meg på hva jeg skal gjøre videre, hva skal jeg gjøre nå og hvilke rettigheter har jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål. 

Mammografi er en røntgenundersøkelse av bryst.  Klinisk mammografi gjøres hos kvinner som har symptomer eller funn i brystene. Det tas minst to projeksjoner av hvert bryst, og bildene kan suppleres med spesialbilder. Hos unge kvinner (<35 år) bør mammografi bare utføres på strenge indikasjoner; f.eks. ved klinisk kreftmistanke og ved familiær høy risiko etter genetisk rådgivning. Grunner til å henvise til mammografi er:

  • ”Kul i brystet” – både ved usikre eller entydige palpasjonsfunn
  • Nyoppstått inndragning av brystvorten
  • Hudinndragning
  • Hudmisfarginger der underliggende hudsykdom eller byll ikke er mest sannsynlig diagnose
  • Hudfortykkelse av uklar årsak
  • Væske fra bryst, kun hvis denne er vandig eller blodig
  • Ved mistanke om store lymfeknuter i armhulene

Tett og knudret bindevev i brystene er ingen grunn for mammografiundersøkelse i seg selv. Disse kvinnene har ingen overhyppighet av brystkreft, og bør bare henvises hvis spesifikke kliniske symptomer/funn finnes. 

Når fastlegen din sender en henvisning skriver han/hun en begrunnelse for hvorfor du bør få en mammografi. Denne informasjonen blir vurdert av de som mottar henvisningen (sykehus/røntgensenter). Hvis de finner at det ikke er grunn til å gjøre mammografi (se over), kan de avvise henvisningen. 

Hvis legen du og legen din mener at beslutning om avvisning er feil, kan legen sende en ny henvisning og argumentere for at det virkelig bør gjøres en mammografi. Mottagende instans vil da behandle søknaden på nytt. 

Det finnes også privatsentre som gjør mammografi uten henvisning fra lege. Som pasient kan du kontakte slike sentre direkte. Private sentre driver etter de samme faglige retningslinjene som de offentlige, og gjør i prinsippet vurderingen på det samme grunnlaget. Imidlertid kan behandlingstiden av henvendelsen gå noe raskere da du kan kommunisere med dem direkte. 

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Omega-3-tilskudd og D-vitamin

Jeg har tatt omega-3 tilskudd gjennom mange år, den siste tiden og til helt nylig "Möllers Dobbel" med A, D og E-vitamin. Sist jeg skulle kjøpe mer, var det utsolgt, og jeg valgte isteden "Möllers hjerte". Tenkte det kunne være like greit, da jeg har forhøyet blodtrykk som behandles med Atacand 8mg (er 66 år). Var imidlertid ikke oppmerksom på at denne ikke inneholder D-vitamin. Jeg vet ikke om jeg mangler D-vitamin, men har altså fått dette gjennom "Möllers dobbel" i lang tid.

Har dere noen råd om hvilken av disse omega-3-preparatene jeg bør ta/fortsette med?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vet ikke hvor gammel du er, men når det gjelder D-vitamin er det slik at alle over 75 år anbefales et inntak av 20 mikrogram per dag. Dette er dobbelt så mye som det som anbefales yngre. En slik mengde er svært vanskelig å dekke gjennom vanlig mat, så derfor anbefales tran eller andre D-vitamintilskudd. 

Möller’s Omega-3 Hjerte inneholder i tillegg til fettsyrer fra fiskeolje en fettsyre fra linfrø (ALA), som er gunstig for kolesterolet i blodet. 

Dersom du ønsker å ta Omega-3 Hjerte bør du ta et separat D-vitamintilskudd, spesielt om du er 75 år eller eldre, eller om du sitter mye innendørs eller har mangel på D-vitamin. 

Jeg kan dessverre ikke si hvilket av omega-3-produktene som er best for deg i din tilstand.

Hjerte/kar, Lunge

Alvorlig kols og flyreise

Hei. Min far har stadiet 4 i kols og har 25 prosent lungekapasitet. I tillegg har han hjerteflimmer, spesielt om morgenen. Han har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger i løpet av 6 mnd. både pga hjertet og kols. Har hatt 2 små hjerteinfarkt. Han bor alene og ofte blir han redd og stresset, da blir han sykere. De sier også på sykehuset at han har 94-95 % oksygen i blodet (den som måler med en slik på fingeren). Et lite eksempel: etter at han akkurat har tatt ventolin i forstøver, og venter 5 min., kan han gå 25 meter, så må han sitte og hvile. Da har han ikke pust.

Hans største ønske nå er å få dra med kjæresten til Gran Canaria, til varmen og alle venner der nede. Hva kan vi bistå med for å få til dette? Jeg ønsker at han får med seg oksygen eller en person med helseutdannelse som kan bistå han på reisen. Han tror dette blir den siste reisen han gjør.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt eksempel beskrivende nok situasjonen ganske godt. Jeg vil anta at han under anstrengelser vil ha et ganske lavt oksygennivå i blodet. Dette skyldes nok både nedsatt lungekapasitet og samtidig hjertesykdom. Dette vil være enda mer uttalt i forbindelse med en flytur hvor flyet går høyt og trykket i kabinen synker en del, til tross for trykkabin. Jeg antar derfor at han vil være avhengig av oksygentilskudd i forbindelse med en lengre flytur. Dette må man imidlertid få undersøkt ved å få gjort en HAST-undersøkelse. Man må få en henvisning fra fastlegen for å få en slik undersøkelse. Det er en simulasjon av en flytur ved å la pasienten puste i en luftblanding som tilsvarer det man har i flykabinen. Da kan man måle direkte hvilken innvirkning dette har på kroppen i ro og under anstrengelser. Så kan man bestemme om det er nødvendig eller ikke med oksygentilskudd (fra bærbar oksygenekstraktor). Nødvendig utstyr bestilles fra den poliklinikken som gjør undersøkelsen. Leie av utstyret dekkes av det offentlige. Ved for lang ventetid på en lungepoliklinikk kan man eventuelt få dette gjort mot å betale selv, for eksempel på Glittreklinikken.

Ellers kan det virke som det kan være fornuftig at noen hjelper ham, og selvfølgelig helst en som har erfaring med mennesker med lungesykdom. En sykepleier vil oftest være det beste, men jeg kjenner ikke til offentlige ordninger som gir støtte til dette. Så det betyr eventuelt at man må ordne dette privat.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

latent tuberkulose og smittevern på operasjonsstua

Hei! Jeg studerer operasjonssykepleie, og skriver en oppgave om tuberkulose og smittevern på operasjonsstua. Vet du hvordan en forholder seg til latent tuberkulose på operasjonsstua, for eksempel ved keisersnitt? Mvh student.

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Thomas Jürgens, Lege
Hei,
 
Takk for spørsmål! Oppgaven din høres spennende ut! Kanskje du kan dele den med oss når den er ferdig?
 
Latent tuberkulose anses for å ikke være smittsom, og man trenger derfor ikke å ta noen forholdsregler på operasjonsstua.
 
Ved aktiv tuberkulose må man ta flere forholdsregler, her kommer det an på både om og hvor lenge pasienten har stått på behandling og hvor i kroppen pasienten har tuberkulose. Hvis du lurer på noe rundt dette, ta gjerne kontakt igjen.

Lunge

Helsekostmiddelet oralmat forte og svetting i hodebunn

Hei jeg har astma kols jeg bruker symicort og atrovent 20mg.jeg prøver også oralmat forte,jeg føler at det hjelper.men det jeg lurte på er kan bruken av oralmat forte føre til at du svetter veldig mye i hodebunnen,skal ikke bevege meg mye før jeg svetter. Fint om jeg kunne fått en tilbake melding.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Oralmat forte er et helsekostmiddel som ikke inngår i anbefalte internasjonale retningslinjer for behandling av astma eller kols. Jeg kan heller ikke finne noe om eventuelle bivirkninger under omtale av preparatet på nettet. Du kan forsøke å kontakte firmaet som selger dette middelet. Om disse plagene kom etter oppstart av oralmat forte, ville jeg nok sette det i sammenheng med bruken. Du kan prøve å kutte det ut i en periode for å se om svettingen i hodebunnen forsvinner.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal 

Hjerte/kar, Lunge, Allergi

Begrensninger i pusten ved trening

Hei, jeg har et spørsmål ang. trening og sykdom/allergifølelse.

Det siste året har jeg merket at jeg etter spesielt krevende treninger (gjerne lengre fjellturer/sykkelturer) rett og slett blir "syk", jeg får det jeg vil kalle allergisymptom, med kløende øyner, tett nese og mye nysing. I tillegg kommer også generell sykdomsfølelse (Jeg får ikke feber, men det kjennes slik ut), hodepine og intens slapphet. Dette kan i verste fall vare i flere dager etter en lang fjelltur.

I fjor sommer da dette først oppsto tenkte jeg at jeg kanskje hadde utviklet pollenallergi, og ble testet hos legen. Jeg hadde ikke noe utslag på denne testen, og da vinteren kom opplevde jeg at jeg fortsatt fikk disse reaksjonene etter lange skiturer (da er det jo ikke noe pollen).

I tillegg til symptomene ovenfor merker jeg at jeg under harde treninger lett hovner veldig opp i hendene og noen ganger også i ansikter (spesielt rundt øynene). Så det jeg lurer på er jo hva dette kan være?

Jeg syns det har blitt verre i det siste, etter en fjelltur i slutten av september, ble jeg liggende i 4 dager etterpå. Det kan også være verdt å nevne at jeg syns kondisen min har blitt betraktelig dårligere det siste året, til tross for at jeg trener jevnlig, jeg blir mye raskere andpusten enn før. Jeg merker ikke noe til dette under "vanlige" treninger, bare på lange turer etc. der jeg "tar meg helt ut" Er ellers frisk, bruker ingen medisiner, trener jevnlig men er langt fra topptrent. Røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke godt å si hva dette skyldes. Anbefaler at du får time hos din fastlege for utredning, spesielt med tanke på at du det siste året opplever begrensninger i pusten og kondisjonen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Oksygenmetning

Hjerte/Kar Hei Jeg lurer på hva o2 metningsnivået bør ligge på i hvile og aktivitet når en går på 100 mg metoprolol sandoz ?Tar hjertemedisin for brystsmerter og sinusarytmi. Eventuelt hva er grensen for når det blir unormalt ?Er det aldersbetinget? Takk for svar! MVH Jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Okygenmetning er et inderekte mål for mengden oksygen i blodet ditt, og sier noe om hvor godt lungene dine fungerer. Lungefriske mennesker har en oksygenmetning på 96-100%, og metoprolol skal normalt ikke påvirke dette. En sjelden gang kan metoprolol føre til tetthet i lungene til astmatikere eller KOLS-pasienter, og gi pustevansker. I alvorlige tilfeller kan oksygenmetningen falle. Oksygenmetning på under 95% hos en ellers ung og frisk person bør vekke mistanke hos legen, og føre til ekstra undersøkelser. Eldre mennesker har noe lavere oksygenmetning enn yngre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hvordan anskaffe HypoCol

Hei. Vet du hvordan man nå kan anskaffe HypoCol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For at du skal få HypoCol må legen din søke Statens Legemiddelverk for godkjenningsfritak. Når søknaden er innvilget kan apoteket bestille middelet. 

Vi får ofte spørsmål om HypoCol og rødgjæret ris, og jeg vil gjerne anbefale denne gode artikkelen skrevet av vår kostholdsekspert Erik Arnesen:

Rødgjæret ris for kolesterol

Med vennlig hilsen, 

Wasim Zahid