Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Venstre grenblokk, svimmel, doven i armer og bein

Jeg har fått diagnosen venstre grenblokk. Oppdaget ved en legesjekk og høy puls. Deretter tatt EKG . Så ble det tatt ultralyd av hjertet. Da fikk jeg diagnosen , og det ble ikke funnet noe underliggende sykdom eller årsak. Jeg er mye svimmel og armer/bein dovner bort. Kan det ha noe med venstre grenblokk å gjøre ? Og bør jeg følges opp av lege ? Og/eller få enda grundigere undersøkelse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk skal alltid undersøkes grundig, og det ser ut til at en del undersøkelser er gjort allerede. Det er imidlertid litt som gjenstår, og du har noen uavklarte symptomer.

Jeg synes det bør gjøres enda noen tester for å finne ut hvorfor du har venstre grenblokk, før man slår seg til ro. Kransåresykdom er en av årsakene til venstre grenblokk. Da vil pasienten ha episoder med trykk i brystet som kan stråle til hals, skuldre og armer. Tungpust kan være et annet tegn. For å avklare dette bør man i første omgang gjøre et arbeids-EKG. Er man etter det fortsatt i tvil, kan man utføre andre tester også. 

Det at du er svimmel  bør også avklares nærmere. Det bør utelukkes at du ikke har noen form for hjerterytmefeil. Dette gjøres ved å gjøre flere langtids-EKGer til man er rimelig sikker på at pasienten ikke har noen rytmefeil. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din igjen, og få deg henvist til sykehuset for å gjøre disse undersøkelsene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stillingsbetinget lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som av og til, dog ganske sjeldent, opplever å bli svimmel da jeg reiser meg opp etter lengre tids stillesitting. Har så vidt nevnt dette for folk jeg kjenner, og de har sagt at det også hender med dem. Flesteparten av de jeg har snakket med erfarer altså dette, en sjelden gang. Hva kan dette bety? Vil gjerne vite hva dette muligens kan være tegn på og hva jeg eventuelt kan gjøre forebyggende, dersom det kan ha noe for seg. På forhånd takker jeg for svar. Mvh. Gutt 18 år.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket går ned når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. Det forekommer hos alle aldersgrupper, men oftere hos eldre personer. De fleste av oss vil kunne oppleve episoder der vi blir svimle når vi reiser oss opp og som ikke krever noen tiltak.

Du kan forebygge blodtrykksfall ved å krølle føttene flere ganger før du reiser deg opp. Dessuten bør du reise deg langsomt og forsiktig etter å ha sittet eller ligget.

  • Ved vedvarende plager og hvis du har tendens til å besvime, bør du ta kontakt med fastlegen din.Da kan det være en underliggende sykdom som forårsaker svimmelheten.
  • Med vennlig hilsen
  • Inger Elling

 

Lunge, Allergi

Allergi eller infeksjon?

Etter en fantastisk sommer med minimalt med allergi og astma plager, kom den varme høsten med en dårlig spøk og mye allergi og astma plager. I august og september har jeg vært mye tett, trøtt og sliten. Har måttet ta ventoline og atrovent i forstøver flere ganger i uka, i tillegg til min faste medisin. Er tørr i halsen, sår i bronkiene og luftveiene og kjempe sliten. Vil dette kunne sitte i lenge nå når pollensesongen er over? Jeg har aldri hatt det slik på høsten før. Det bruker å være min beste tid for turliv og utekos. Men i år har jeg måttet være mye inne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at dine plager har sammenheng med allergi, for eksempel for burot. Men det kan også være lurt å vurdere annen årsak, for eksempel infeksjon eller ettervirkning av dette. Det vil kunne sitte i flere uker når du har astma og allergi. Jeg tror det kunne være lurt å kontakte legen for å sjekke om han kan finne nærmere ut av det. Eventuelt vurdere endring av medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Hjerte/kar

Langvarige uspesifikke plager fra brystkasse. Utfyllende opplysninger.

Hei. Jeg skrev til dere for noen dager siden, ang redsel for medfødt hjertefeil, og at jeg har vært på undersøkelser som rtg thorax, hvile ekg, blitt lyttet på, infeksjonsblodprøver, troponin osv. Jeg fikk til svar at det mest sannsynlig ville vært oppdaget hvis det hadde vært noe, og at jeg burde få tatt en ultralyd av hjertet for å utelukke f.eks pericarditt. Jeg har nevt det for min lege som sier at det ikke er nødvendig, da infeksjoner/betennelser på hjertet ville vist seg på crp, senkning og andre blodprøver, og hvile ekg og røntgen thorax. Stemmer det? Alt av dette var normalt hos meg. Jeg er usikker på hvordan jeg skal gå fram nå. Har siden 2008 hatt periodevis langvarig lav feber og muskelsmerter i rygg ca bak hjertet, "tannpine" verk i armene, da spes venstre, litt kortpustethet i perioder(usikker på om det er stive muskler som gjør det), og fatique/overveldende slapphet og kvalme. Hadde episode i 2008, 2010, 2014 og nå i 2015 med feber av ukjent årsak som varer flere uker før det gir seg. Legen mener det er en slags myalgi da de ikke finner noe annet, også har en tung jobb som stuepike på hotell. Klarer liksom ikke slå meg helt til ro med dette, og dette med bekymring for hjertet har jeg hengt meg opp i nå. Ekstraslag på hjertet kommer nå og da, oftere i perioder med feber. Kan betennelser på hjertet gi symptomer med så lang mellomrom som jeg nevner her? At det kan blusse opp til stadighet? Eller ville det vært mer konstante plager? Har tatt reumaprøver, stoffskifte, og mye annet. Tok vanlig rtg thorax i 2010 og igjen i 2015 som ser helt normalt ut. Takk på forhånd. Jente 27

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen!

Takk for utfyllende informasjon. Legen din har helt rett i at med alle disse normale prøvene i kombinasjon med symptomer over så lang tid, så er det usannsynlig at det er noe galt med hjertet som kan forklare plagene dine. Dette er jo meget gode nyheter, selv om jeg godt forstår at du ønsker en forklaring, og helst noe som kan behandles raskt. Anbefaler at du fortsetter grundig dialog med fastlegen, som kjenner deg godt og har full oversikt over de undersøkelsene og prøvesvarene som foreligger. Du er ung, og når det ikke foreligger alvorlig sykdom som årsak til plagene dine, så har du de beste muligheter til å bli helt frisk.

 

Hjerte/kar

Bypass operert, bivirkninger av albyl-E, clopidogrel og ticagrelor.

Hei. Ble by-pass operert i 2007 og har siden stått på platehemmere. Først Albyl-E som ga urinsyregikt, så Plavix som ga magetrøbbel og de siste par årene på Brilique som gir meg tidvis dyspnoe. Urinsyrenivået er fortsatt over 500. Jeg er ellers frisk og ubesværet mtp hjertet og 58 år. Ønsker primært tromboseprofylakse, men sliter med bivirkninger som over. Er det tilrådelig å slutte helt med platehemmere? Finnes det andre alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Du bør fortsette med platehemming, og det finnes alternativer. En mulighet kan være albyl-E i kombinasjon med forebyggende behandling mot urinsyregikt. Andre alternativer er prasugrel (Effient) eller ticlopidin (ticlid). Bivirkningsprofilene på disse medikamentene er ulike, og Effient er vel førstevalget dersom du ikke tåler albyl-E, clopidogrel eller ticagrelor (brillique), men kan øke blødningsrisikoen noe.  Dersom du ikke har oppfølging hos hjertespesialist nå, så vil jeg anbefale at du får en henvisning av fastlegen din til en sjekk i forbindelse med evt. skifte av medisin. 

Hjerte/kar

Tatovering og albyl-E

Hei! Har planer om å ta en liten tatovering, ca 4x1cm. Går på Albyl-E etter en bypass operasjon i August. Bør jeg la vær å ta denne medisinen et par dager før?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. I din situasjon, med såpass fersk bypass ville jeg definitivt ikke kuttet albyl-E før tatovering, men heller informert "kunstneren" og vært forberedt på noe mer blødning.

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og Hypocol

Hei, Jeg fikk bekreftet total kolestol 6,8 og ble derfor anbefalt Simvastatin 10 mg pr dag. Jeg ønsket selv å prøve naturmedisin Hypocol red rice. Har nå tatt dette ca 2 nåneder og total kolestol er nå 5,4. Kan jeg få Hypocol på blå resept basert på dette resultatet. Tusen takk. Mvh BG

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Vi styrer kolesterolbehandlingen hovedsakelig etter "det dårlige kolesterolet", LDL og summen av andre risikofaktorer/annen sykdom hos deg.

Basert på disse faktorene har vi retningslinjer (internasjonale "guidelines") som forteller hvilket LDL nivå vi bør prøve å nå i din spesielle situasjon. For å kunne si noe mer konkret om din spesifikke behandling trenger jeg altså mer informasjon.

Ellers kan jeg informere om at hypocol nok ikke kan forskrives på blå resept, selv om det har effekt på kolesterolet ditt.

 

Hjerte/kar

Gjennomgått TIA, LDL-mål.

Hei. Har nå gått på Atorvastatin 80mg siden midten av august, etter Tia/forbigående drypp. Har diabetes og høyt blodtrykk. 70prosent tett halspulsåre, og fortsatt på utredning etter andre tette årer. Er kvinne på 56 år. Hatt diabetes i 43 år. Nå er ldl på 1.4 og det andre på 3.1. Er det da på tide med litt mildere tabletter ? På forhånd takk for svar...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. I forhold til kolesterolet så er vi i din situasjon fornøyd med LDL verdi < 1,8. Det betyr at du kan førsøke en mildere styrke på atorvastatin, f.eks. 40 mg med kontroll av blodprøver etter noen uker. Kolesterolet er selvsagt bare en av flere vesentlige faktorer, og vi må tenke helhetlig når vi skal forebygge nye episoder av hjerte-kar sykdom hos deg. Blodtrykket og blodsukkeret må selvsagt være under god kontroll, og så gjelder det å etablere gode vaner for livsstilen med trim, hjertevennlig kosthold og evt. røykeslutt.  Lykke til! 

Hjerte/kar

Videresendt til Morten Schei

Jeg tar flytimer, men fikk hjertekomplikasjoner og hjerte flimmer, kan jeg fortsette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er strenge regler for flyging og hjertesykdom, så inntil videre bør du ta pause fra timene. Anbefaler at du tar kontakt med en godkjent flylege for rådgivning, henvisning til evt. supplerende undersøkelser for hjertet og evt søknad om dispensasjon for flyging. Se link under. Lykke til!

http://www.luftfartstilsynet.no/Flymedisin/flyleger/

Lunge

Lungefibrose etter trafikkulykke

Jeg er en dame på snart 60 år. I 2010 var jeg utsatt for en front til front-ulykke. Den gang da ble ingen skadet. Jeg forbeholdt meg allikevel retten til å komme tilbake dersom det ble senskader hos forsikringsselskapet.

Nå, 5 år etter, så fikk jeg dobbeltsidig lungebetennelse i juli. Denne ville ikke gi seg så det ble to kurer med tabletter. Men selv etter det hørte legen knitrelyder. Han ville ha meg i CT. Så kom svaret nå torsdag: fibrose på begge lungene. Skal til lungelege fordi vi må vite årsaken til dette.

Så kommer følgende spørsmål fra meg: jeg har aldri hatt noe med lungene tidligere eller vært syk annet enn influensa og vannkopper. Kan da fibrosen være en skade etter trafikkulykka i 2010? Faktisk ville forsikringsselskapet gjenåpne saken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det vanskelig å vite om det kan være noen sammenheng mellom lungefibrose og bilulykken for 5 år siden. Det er kjent at kraftig støt mot brystkassen kan gi lungeskade med en betennelsestilstand som gir pusteproblemer. Men dette forløper med til dels alvorlige pusteproblemer ganske kort tid etter skaden. Jeg forstår av det du skriver at det ikke var noen skader av betydning etter ulykken. Når det oppstår såpass sent etterpå må man også vurdere en rekke andre mulige årsaker. Uansett vil det være viktig å finne ut hvilken type lungefibrose det er snakk om. Det er en rekke tilstander og ytre påvirkninger som kan gi lungefibrose: revmatiske sykdom, sarkoidose, visse medikamenter, inhalasjon av skadelige gasser, inhalasjon av støv som gir allergisk reaksjon i lungevevet, og dessuten en rekke andre mulige årsaker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem