Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Rekkefølge på astmamedisin

Hei. Skal man ta Ventoline først og deretter Pulmicort? Eller omvendt? Finnes det fasitsvar på dette? Vi er to kollegaer med astma-barn som har fått ulike svar fra legene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Rekkefølgen på inhalatorene betyr ofte ikke så mye. Men hvis man er tett i brystet kan det være en fordel å inhalere Ventoline ca. 5-10 minutter i forkant for å åpne opp.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Kols og kosthold/sukker

Hvor masse sukker skal en kols pasient ha?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Riktig kosthold er viktig for den som har kols. Mange som har kols har lite fysisk og psykisk overskudd til å lage mat eller til å spise. For lite næringsinntak gjør at man blir tappet for krefter. Her er noen tips til kosthold ved kols.

Når et gjelde sukkerinntak, bør man følge de kostrådene som helsemydighetene anbefaler og unngå mat og drikke med for mye sukker til hverdags.

Trenger du er prat om dette, kan du ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023 , man -tors 9-15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Hud

Barn med astma og kaldt vær

Mitt barn på 6 år går på skolen. Hun har astma, eksem og allergi. Om morgen blir barna kastet ut av SFO klokken 8:00 og da må de være ute til skolen begynner klokken halv 9. Hun har da allerede vært ute i 15 min da hun går til skolen. Hva burde være grensen på at hun kan være ute i kulden? De har ingen grense på SFO sier de . Selv mener jeg minus 10. Men vet ikke hva det burde være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes ingen nasjonale retningslinjer på temperaturgrense for barn og uteaktiviteter. Mange angir minus 10 grader for spedbarn og småbarn, men både fuktighet og vind vil ha mye å si. Blåser det, vil de effektive kuldegradene være lavere enn det som gradestokken viser.
Andre faktorer vil også spille inn, som hvordan barn er kledd. Små barn taper kroppstemperatur letter enn voksne og er mer utsatt for nedkjøling og forfrysninger. De bør derfor ha flere tynne lag med klær med ulltøy innerst og vindtett ytterst. Varme vintersko, lue , votter , hals og buff. Dersom barn kles godt, er det ingen friske barn som har vondt av å være ute, også når det er kaldere enn minus 10, men da bør de være ute i kortere perioder og de må holde seg i bevegelse.

For barn som har astma, vil det være individuelt hvordan de reagerer på kulde. Mange bruker beskyttelse foran munn og nese som en buff eller en varmemaske som varmer opp lufta som pustes inn og fungerer fint ute om vinteren. Dere kjenner barnet deres best og har erfaring med hvordan det reagerer på kaldt vær slik at dette formidles til SFO og skole for tilrettelegging ved behov. Ettersom barnet deres også har eksem, er det viktig at huden blir ekstra godt ivaretatt gjennom vinteren.

Her kan du lese om eksem og kulde.

Dere kan også sjekk med hvilke regler nærliggende kommuner praktiserer for skolebarn og kulde. Flere kommuner har lagt ut retningslinjer på nett. Uansett hva resultatet blir, er det viktig å ha en best mulig kommunikasjon med både SFO og skole. Om nødvendig vil legen også skrive ut en legeerklæring.

Her kan du lese om lunger og kulde.

Om du skulle trenge en samtale, kan du ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023, man- tors, 9 -15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Akutte stikninger i brystet.

Jente 30 år. For noen dager siden våknet jeg av stikking i brystet, som ble verre ved innpust. Det ga seg etter ca 2 min. I ettertid har jeg slitt med tung pust. Legevaktslege mente dette ikke var farlig. SpO2 94-100%, puls 64-100 og blodtrykk 128/89. Det kjennes ut som om noe blokkerer luften for å komme ned i lungene(noe som stenger for). Det blir en slags panikkfølelse, og jeg blir svimmel av det. Hva kan dette være? Vil lungeemboli være vondt hele tiden? Hvilke målinger indikerer lungeemboli?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Stikninger i brystet er vanligvis smerter fra brystveggen, for eksempel muskelsmerter. Andre ganger kan det være smerter fra irritasjon av brysthinnen, og det kan gi kraftig ubehag på innpust. Disse tingene går vanligvis over etter minutter og timer. Enkelte ganger kan det oppstå ved en spontan lekkasje i lungen, pneumothorax. Hvis ubehaget fortsetter tar man ofte et røntgenbilde av lungene, og en pustetest (spirometri) hos fastlegen.

Lungeemboli vil som regel gi akutt pustebesvær, men kan også gi smerter, evt. hoste. Oftest går dette gradvis tilbake, men pusteproblemene kan også bestå. Diagnosen lungeemboli kan være vanskelig å stille, og man må ofte ty til CT-undersøkelse med kontast for å finne dette ut sikkert. Sjansen øker hvis man er eller har vært hoven og øm i en legg som tegn på årebetennelse. Det er nok lurt å sjekke dette nærmere hos fastlegen hvis plagene fortsetter.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Behandling ved sentral søvnapné

Samboeren min har obstruktiv søvnapné og bruker CPAP-maskin med god effekt. I dag på kontroll av maskinen (på grunn av feil på en av delene) gjort av tekniker ble det funnet 4 pustestopp i natt blant annet som var forenelig med sentral søvnapné der maskinen ikke hadde klart å kontre pustestoppen. Dette har jeg også merket da jeg har måtte dytte borti han på natten for å få han til å puste. Hvordan behandles sentral søvnapné? Han har bestilt time hos lege for henvisning til søvnsenteret igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved sentral søvnapné er det flere alternativer, men det fins maskiner som reagerer bedre på dette enn de vanlige CPAP-maskiner, dvs. reponderer med høyere trykk når dette er nødvendig. Uansett er det riktig å gå veien om søvnsenteret igjen for å sjekke status og dermed vurdere behovet for annen maskintype.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Uventet dårlig form lenge etter lungepunktering

Hei! Jeg punkterte en lunge for 14 dager siden. Lå med dren i 4 dager på sykehuset. Skal etter planen begynne å jobbe igjen om 3 dager, men føler meg i elendig form. Går greit å sitte stille, men orket bare et liten runde med hunden rundt borettslaget. Prøvde meg på en litt lengre tur, men da ble jeg svimmel og uvel og følte meg helt utslitt etterpå. Er det vanlig at det tar så lang tid før man blir frisk igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Slike ting kan jo ta litt tid, men det kan kanskje være lurt å sjekke om du kan ha fått en infeksjon. Særlig hvis du ikke føler bedring. Da bør du nok la fastlegen sjekke deg nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Spredning av kreft til lungen

Jeg har hatt kreft i munn og v. kjeve (plateepitelkarsinom). Et halvt år etterpå ble det påvist samme type kreft i v. lunge. Det ble dermed ansett å være spredning. Såvidt jeg har forstått regnes det likevel ikke å være lungekreft, selv om det dreier seg om kreft i lungen. Det er heller en metastase av kreften i munnen. Hvorfor havner den i lungen? Det er snakk om stereotaktisk stråling på 3x 15 Gy på en liten flekk på ca 10 mm. Biopsien som fastslo dette førte til at lungen ble punktert. Vondt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spredning til lungen fra kreft andre steder i kroppen er ikke uvanlig. Kreftspredning kan foregå enten direkte ved innvekst i nære omgivelser, via lymfebaner til lymfeknuter, dessuten via blodbanen. Alt blodet i kroppen passerer gjennom lungene mange ganger i løpet av døgnet. Blodkarene i lungen er så trange at lungene virker som et filter som kan stoppe slike celler som derved kan utvikle nye svulster i lungevevet. Slike svulster som ikke har oppstått primært i lungen regnes ikke som lungekreft. Typingen av kreftcellene gir opplysninger hvor de kan være kommet fra. Disse cellene er ofte av en annen type enn de som forekommer ved lungekreft.

Lykke til med behandlingen!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og arbeid

Hei! Har Kols/Astma (ACOS) sliter med hoste og slim, måtte slutte i min jobb får å finne noe som ikke var så støvete eller fysisk krevende. Sliter nå med å finne ny jobb som er mer tilpasset mine behov. Har dere noen ideer/erfaringer med andre som har Kols, og hva jobber de med?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er individuelt hva slags jobber den enkelte kan stå i, men det er veldig typisk at arbiedsplasser som er støvete eller krever hardt fysisk arbeid ikke er gunstig for denne type lungesykdom.
Anbefaler deg å søke deg inn på arbeidsrettet rehabilitering på LHL sykehuset, Gardermoen.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Pustestopp ved innsovning, er ofte søvnig

Fikk undersøkt lungene ved LHL i september: Fant ikke noe spesielt. ,Men kanskje en tendens til astma. Siste året har jeg opplevd pustestopp ved innsovning når jeg dupper av i god-stolen. Ikke om natta/kvelden når jeg sovner inn. Det må nevnes at samtidig med pustestoppen så er jeg stadig søvnig, hele dagen, utenom når jeg er i aktivitet, da merker jeg ikke noe til søvnigheten, bare når jeg leser , ser TV eller slapper av i stolen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som du burde la deg undersøke på søvnapne. Det er en enkel utredning som fastlegen kan henvise deg til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma, halsbrann og medisiner

Fastlegen har gitt meg diagnosen brystbrannsykdom (for mye magesyre) etter en antibiotikakur.Fra før har jeg astma,bruker Seretide minste dose kun en gang om dagen.Har holdt astmaen i sjakk med det.Økte til 2 ganger daglig i forbindelse med virus og bihulebetennelse der jeg fikk antibiotika,men reduserte igjen pga.angstsympyomer.Har lest at astma og halsbrann henger sammen,og nå er jeg plaget med mye slim som jeg hoster og tung pust.Noe jeg bør gjøre med tanke på astmamedisiner? Skal bruke nexium el.zantac

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke direkte sammenheng mellom astma og halsbrann. Men det kan virke som at du bør øke din astmamedisin til fast dose både morgen og aften. Doseringen bør ikke være for lav, men tilpasses det behovet som er hos den enkelte. Hvis medisinen gir angsfølelse, kan det være bivirkning av den ene bestanddelen i medisinen som virker åpnende på bronkiene. Den andre delen har kortisoneffekt og demper reaksjonen og gir mindre slim og hoste. Det kan være lurt å snakke med legen om å tilpasse medisinen bedre slik situasjonen er nå.

Nexium eller Zantac er begge gode medisiner som demper produksjonen av magesyre. Det kan være lurt å bruke for å dempe halsbrannen og unngå at det kommer syre i svelget når du sover.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem