Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold, Allergi, Hud

Allergi, amming og introduksjon av fast føde

Hei.
Jeg lurer på hva som er riktig vedrørende innføring av fast føde på allergidisponerte barn. Søsken og en av foreldrene har atopi, eksem, astma og matallergier (nøtter, egg, pollen, nøtter, enkelte frø) og den lille synes å ha atopi også, med eksem og plutselige oppbluss. Fullammes nå, og nærmer seg 4 mnd og innføring av fast føde.
Hva anbefaler du med tanke på mat med allergener?
Er det noe jeg bør utsette eller prøve mest mulig mens babyen ammes mest mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

De nasjonale retningslinene anbefaler at barn fullammes de først 4 -6 måneder, og del ammes videre så lenge mor og barn ønsker dette. Fra et allergiforebyggende ståsted viser nyere forskning at man ikke bør utsette introduksjon av vanlig allergener, som melk, egg, hvete, fisk eller peanøtter. Nøyaktig hvilket tidspunkt som er optimal for introduksjon av allergener med hensyn til allergiforebygging er foreløbig uklart, men fast føde bør tidligst introduseres når barnet er fire måneder og senest når barnet er seks månder gammel. Matens konsistens må selvfølgelig tilpasses etter alder.

Bare ca. 20 /30 prosent av de som har atopisk eksem har allergier som kan påvirke eksemet. Eksemplagene kan forverres når barnet blir eksponert for noe de er allergisk mot, bla. mat. Av den grunn er det anbefalt å introdusere en og en matvare, vente en tid før ny matsort prøves, og i melomtiden observere om det kommer reaksjoner.

For mer informashon kan du ringe LHLs rådgivere på telefon 67 023 023 eller chatte på lhl.no/chat

 

Lykke til

Vennlig hilsen Rose L Otterbech.

Kosthold, Allergi, Hud

Atopisk eksem og matallergi

Jeg har atopisk eksem(ganske ille), mange allergier (pelsdyr, masse mat, gress, bjørk og matintoleranser (gluten, melk osv) og astma siden jeg var seks år gammel (er 15 år nå).

Jeg er lei av å ha disse sykdommene og har gått til mange leger som har tatt tester og så er de på en måte ferdige med meg. Jeg har ikke lyst til å smøre på mange kortisonkremer osv, for jeg vet at det er det under huden og det som skjer inni kroppen som har noe å si. Jeg ønsker å bli kvitt eksemen naturlig med mat og det som trengs i steden for å smøre på oversiden av huden når man må egentlig se på innsiden.
Håper du kan anbefale hvordan kost jeg burde leve på.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan forstå et du blir lei av å ta hensyn til dine allergier i tillegg til å behandle atopisk eksem og astma. Ikke alle matallergier påvirker eksem så å anbefale en kost som du bør leve på er vanskelig. Det kan være nyttig for deg å komme til en som jobber spesielt med ernæring, ernæringsfysiolog, og som kan gi deg god kostveiledning. Ernæringsfysiologer finnes på sykehus, i noen kommuner eller i det private helsevesenet. Du bør ha henvisning fra fastlegen.

Den beste behandling av allergi er å unngå det man ikke tåler og for en ungdom i vekst og utvikling er det også viktig å erstatte noen av de næringstoffene fra matvarerene som blir fjernet fra kosten på grunn av allergi og intoleranse. En god utredning av allergien er viktig, samt å revurdere matallergiene, blant annet så kan man vokse av seg noen matallergier, f. eks melk. Derfor bør du be legen sjekke dette slik at du unngår å ha en unødig streng diett.

Atopisk eksem er en sykdom som svinger, kommer og går, og det er mye jobb med smøring for å holde huden hel. Hvis du unngår det du vet du får eksemutbrudd av så blir huden ofte bedre. Den beste og viktigste eksem behandlingen er å smøre forebyggende med fuktighetskrem daglig og med kortison når eksemet blusser opp. Opplæring er nyttig, samt møte andre ungdommer som har de samme utfordringene som du har. Statens Behandlingsreiser for barn og ungdom har egne ungdomsturer som det kan være nyttig å søke på. Les mer: https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/direktorens-stab/stab-fag-pasientsikkerhet-og-samhandling/avdeling-for-samhandling/behandlingsreiser

Du må gjerne ringe våre råsgivere på 67 023 023 eller chatte: www.lhl.no/radgivning/chat/

Vennlig hilsen

Rose Lyngra Otterbech

 

 

 


 

 

 

Kosthold

Kolesterolsenkning uten medisiner

Hei. Har litt for høyt kolesterol. Hva anbefaler å bruke for nedsette kolesterol isteden for medisin? Hvor kan jeg kjøpe det?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Vi anbefaler ikke et bestemt kosttilskudd eller noen "alternativ medisin" mot høyt kolesterol. Men det finnes flere ikke-medikamentelle tiltak som senker kolesterolet noe. Hver for seg har de ikke en veldig stor effekt, men til sammen kan de bidra en god del. Du finner disse tipsene her: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol

Kosthold

Har høyt kolesterol, kan jeg spise reker?

Kan reker gi høyt kolesterol ? Eg har hatt hjerneslag og går på Lipitor 40 mg. Skal eg holde meg borte fra reker?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det varierer fra person til person hvor mye man reagerer på kolesterol i maten. Reker har forholdsvis mye kolesterol, 100 gram reker har omtrent like mye kolesterol som 1 egg, men de fleste som har høyt kolesterol kan fint spise litt reker.

Det som først og fremst kan gi økt kolesterol i blodet er mettet fett ("hardt" fett), noe reker inneholder minimalt av. 

Les mer her: Reker og kolesterol - https://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/reker-og-kolesterol/

Hjerte/kar, Kosthold

Konsekvenser for hjertet av anoreksi

Hvilke fysiske konsekvenser får kroppen av anoreksi? Vet om de generelle konsekvensene som lavere puls, hårtap, benskjørhet osv og ved de mer ekstreme tilfellene organsvikt og spesielt hjertesvikt, men hvorfor skjer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 18. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Mange av de negative konsekvensene av anoreksi er direkte knyttet til undervekt og mangel på næring/energi. Ved langvarig mangel på energigivende næringsstoffer må kroppen bryte ned eget fett og egne proteiner, noe som fører til tap av cellemasse og muskelsvinn, inklusive hjertemuskelen. Dette kan føre til flere strukturelle endringer av hjertet, slik som mindre volum og mitralklaffprolaps, og en forkorting av muskeltrådene i hjertet (fibrillene) som er ansvarlig for sammentrekninger. 

Dette fører igjen til blant annet svekket pumpefunksjon, som blant annet gir lavere puls. Lavere puls antas også å være et forsøk på å kompensere for et for lavt kaloriinntak. Dette normaliserer seg som regel med normalisering av vekta. 

Grunnen til at kroppen tærer på sitt eget vev, deriblant hjertet, er at den prøver å skaffe aminosyrer (byggestener til protein) den kan omdanne til glukose, noe kroppen er helt avhengig av. 

Kosthold

Nespresso og kolesterol

Nespresso kaffekapsler,- jeg hørte rykter i går om at det nå er påvist økning av LDL kolesetrol ved bruk av kaffekapsler som brukes i kaffemaskin a la Nespresso ? Er dette riktig? Drikker 2-3 nespresso Alpro-latte kopper pr. dag. Har selv angina og høyt kolesterol, som ikke er gått ned med piller!

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Ufiltrert kaffe inneholder fettstoffer som har en kolesteroløkende effekt. Mange typer kaffekapsler inneholder ikke noe papirfilter, slik at kaffen har mer av fettstoffene enn filterkaffe/pulverkaffe. Kaffe fra kaffekapsler er ikke like ille for kolesterolnivåene som kokekaffe eller presskannekaffe, men dersom du har høyt kolesterol kan du prøve å kutte ut disse i ca. en måned og se an endringene. Effekten varierer nemlig mye fra person til person.

Du kan lese mer om kaffe, kolesterol og hjertehelse her: Kaffe, hjertehelse og kolesterol

 

Kosthold

Forslag til hjertesunn dessert

Hei! Vi hadde en oppgave på skolen hvor vi skulle fåreslå en meny for hjerte-og karpasienter. Vi valgte en eplekake som skulle være sunnere til dessert, men fikk beskjed av lærer om å finne andre forslag til "kaffemat" som inneholder mindre fett og sukker. Kan du hjelpe meg med noen forslag for jeg står helt fast.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du/dere finner noen eksempler på desserter med mindre sukker og fett på våre oppskriftsider på lhl.no: Frokost, tilbehør, desserter og bakst. Håper dere finner noe til inspirasjon der. Ellers har Diabetesforbundet en del oppskrifter på sine nettsider som også passer for hjertesyke. 

 

Hjerte/kar, Kosthold

Normalt alkoholinntak?

Vi lurer på hva ekspertene synes om våre alkoholvaner. Vi, et middelaldrende par, har bodd flere år i utlandet, og helt klart tatt med vanene hjem. Vi drikker alkohol 4-5 ganger i uken. Vi drikker 1-2 flasker vin hver gang og ofte et par øl i tillegg. Er dette virkelig så ille, i andre land enn Norge er det jo ganske vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. november 2017
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om dere har et inntak av alkohol som svarer omtrent til en flaske vin fem dager i uken. Dette tilsvarer omkring 20 units alkohol/uke. Det er forskjellige angivelser i forskjellige land i forhold til hvor mye alkohol som angis som øverste forsvarlige mengde sett fra et helsesynspunkt. I Norge sier man en units/dag for kvinner og to units/dag for menn. Kvinner tåler mindre fordi de i magesekken har mindre av et enzym som omdanner alkohol. En unit alkohol er ett glass vin, en halvliter øl eller en drink. I England sier man at man bør drikke mindre enn 21 units/uke. I forhold til sykdommer er det bedre å fordele inntaket av alkohol enn å drikke veldig mye f.eks. i helgene. Ved et langvarig høyt inntak av alkohol øker risikoen for alvorlige sykdomer som hjerneslag og hjertesvikt, i tillegg til at flere former for kreftsykdommer øker ved stort alkoholforbruk.

Kosthold, Kols

Nok D-vitamin og jern ved kols

Min mor har KOLS og bruker oksygen nesten hver dag. Synes ikke hun tar så godt vare på seg selv når det gjelder kosthold, og er mye syk og slapp. Er det ikke viktig for denne gruppen å få i seg nok jern og D-vitamin?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

D-vitaminmangel sees hyppig blant kolspasienter. Én teskje tran dekker hele det anbefalte inntaket av D-vitamin for voksne under 75 år, mens to teskjeer dekker anbefalt inntak for eldre over 75 år. 

Når det gjelder jern i kostholdet, finner du en del info her: Mat som forhindrer jernmangel. Det er lurt å sjekke jernstatus hos fastlegen før man begynner å ta tilskudd. 

Et ellers sunt og næringsrikt kosthold kan gi økt livskvalitet, forebygge infeksjoner i lungene, gi energi og bidra til å holde vekten stabil for de som har kols. Mange mister dessverre matlysten, bl.a. fordi smaksløkene svekkes av medisiner eller tidligere røyking. Mange kjenner ikke sult, og kan glemme å spise. Medisinske næringsdrikker fra apotek gir mye ernæring i et lite volum. For mange er det enklere å drikke enn å spise når matlysten er dårlig. Da kan næringsdrikker tilbys til som et supplement til de vanlige måltidene. 

Kosthold, Allergi

Magesmserter etter havregrøt

Spiste havregrøt til frokost. Etter det fikk jeg skikkelig vondt i magen. Nå par timer etter så kommer smerten i tak. Har ikke fått diare eller noe.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Akutte magesmerter kan ha mange ulike årsaker. Har du en kjent allergi overfor noen av ingrediensene i havregrøt kan det være årsaken.dersom havregrynene ikke var godt nok kokt vil de fortsette å svelle i magen og kan forårsake mageknip.

Om detter gjentar seg senere etter at du har spist eller kommer mellom måltidene utenforklaring, bør du få det undersøkt av lege

Lykke til, hilsen Helle