Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Negative tanker etter hjerneslag

Hei. Jeg fikk 8.8.16 hjerneslag,det har gått veldig bra jeg er på jobb 3-5 t pr dag, trener hver dag 1-2 timer,full styrke bare litt nummen i deler venstre side. Vært heldig når d først kom- Problemet er tanker om fremtiden, gjentagelse? bli ufør,negative tanker, lite livslyst enkelte dager. men fungerer veldig bra på jobb. Psykolog, er det verdt å bruke masse penger på det?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, godt å høre at du tross alt synes det har gått ganske bra etter slaget. Det virker som om du er godt igang med både arbeid og trening, tross at det har gått ganske kort tid. Husk også å finne en balanse mellom aktivitet og hvile.

Negative tanker og reaksjoner er veldig vanlig etter hjerneslag. Det blir jo et sjokk når en som ellers frisk blir rammet av et slag som potensielt kan få store konsekvenser. For noen er slike tanker forbigående men mange har nytte av å snakke med noen profesjonelle, om bare for en kort tid.

Tanker om at man kan få hjerneslag igjen er også vanlig. Selv om ingen kan få noen garanti om at man ikke får hjerneslag igjen har de forebyggende medisinene og livsstilstiltakene god innvirkning. Det er jo da viktig å følge opp blodtrykk og kolesterol, samt ta de blodfortynnende medisinene om slaget var forårsaket av en blodpropp. Trening er du i gang med, godt kosthold og fravær av tobakksprodukter er også viktig.

Om du ønsker mer spesifikke råd, så ring gjerne vår rådgivningstelefon på tlf. 67023023. Her kan du få snakke med slagsykepleier.

Lunge, Fysisk aktivitet

Pusteproblemer ved anstrengelser.

Hei. Når jeg løper ute på vinteren, har jeg alltid fått vondt i pusten, har skjønt at dette er vanlig pga den kalde lufta (så jeg trener ikke ute om vinteren, men får det når jeg for eksempel løper til bussen). Rett før sommeren fikk jeg plutselig akkurat samme symptom da jeg løp inne på tredemølle? Det kom bare etter noen minutter og var veldig ubehagelig. Dette har skjedd hver gang etter dette og jeg lurer på hva det kan være? Har dessverre blitt slik at jeg ikke orker å trene kondisjon pga ubehaget dette medfører. Takker for svar på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver er ikke normalt, men har trolig å gjøre med en reaksjon i luftveiene i lungene. Muligens opplever du hva det betyr at bronkiene blir irritert og blir trangere og gjør det vanskeligere og ubehagelig å puste. Det er godt mulig at dette ikke vil slå ut på en vanlig pusteprøve (spirometri), men kan trolig fremkalles og måles når du blir testet i forbindelse med anstrengelse på en tredemølle eller etter rask trappegang. En astma kan oppføre seg slik, så det er nok lurt å kontakte legen din for å få dette nærmere undersøkt. Vanligvis vil dette være enkelt å behandle. I mellomtiden kan det være lurt å varme godt opp før du trener. Da vil ofte reaksjonen bli mindre uttalt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet, Kols

Trening på tredemølle med lungesykdom

Hei, Jeg har KOLS grad 3, samt er operert for lungekreft for 1 år siden. Jeg har en tredemølle hjemme. Jeg går i ca 45 min. 4 - 5 dager i uken, jeg øker hastigheten gradvis. Jeg lurer på hvordan skal jeg trene (gå) får å få det beste resultatet? Jeg kan nevne at jeg er blitt mye mer tungpustet etter operasjon, noe legene på lungeavdelingen ikke skjønner noe av.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 26. august 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og takk for spørsmål angående KOLS og trening.

Det er et litt vansklig spørsmål å svare generelt på, men man kan jo anta at når du har KOLS grad 3 + er operert - så vil mengde friskt alveolevev være redusert, noe som kan føre til mindre ventilasjonsvolum. Det kommer ann på når operasjonen er utført, er den nylig - kan du fremdeles oppleve bedring ettersom atelektaserne fortsatt kan ha hevelse.

Når det gjelder trening - anbefales det å ta en test - slik at du kan få et spesifikkt treningsprogram tilpasset ditt funksjonsnivå.

Intervalltrening: Så lenge du ikke desaturerer, anbefales 4 minutters intervall trening med aktiv pause, dette gjentas 4 ganger. Men hvilket nivå de intervallene skal ligge på er vansklig å si noe om uten at funksjonsnivået er testet.

Det jeg kan anbefale deg er et opphold på LHL-klinikkene Glittre, som har noe av de fremste lungespesialistene i landet. Foreksempel en ukes utredningsopphold - hvor en funksjonstest samt tverrdaglig utredning er en del av oppholdet. Hvordan du søker via fastlege finner du her.

 

Utover det har LHL også sin egen KOLS-linje på telefon.

Når du ringer Kolslinjen får du snakke med kvalifiserte sykepleiere som har lang erfaring i å jobbe med lungesyke og gi veiledning på telefon. Samtalen er taushetsbelagt

Kolslinjen bidrar med informasjon, råd og veiledning om hvordan leve best mulig med kroniske lungesykdommer i hverdagen. Mennesker med kols, andre lungesykdommer og deres pårørende trenger et lavterskeltilbud for å få informasjon om sykdommen og hvordan man best mestrer hverdagen. Det er behov for å spre informasjon og øke kunnskapen om lungesykdommer i samfunnet.

Lykke til med treningen.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Lunge, Fysisk aktivitet

KOLS og fysioterapi tilbud i Oslo

Hei! Jeg er nyinnflyttet i Oslo. Kan dere gi meg en oversikt over fysioterapeuter (med driftsavtale) i Oslo som har tilrettelagt trening for KOLS-pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 19. august 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei, tusen takk for spørsmål og velkommen som Osloborger.

Utifra siste oppdaterte oversikt fra Oslo Kommune, finnes det fire forskjellige institutter som praktiserer lungefysioterapi hvor fysioterapeutene har driftsavtale. Anbefaler deg å ringe det instituttet som ligger mest mulig gunstig til for deg i forhold til hvor du bor. Oversikten finner du nedenfor:

Centrum fysikalske institutt

Telefon: 22 20 02 46
Adresse: St. Olavs gate 21 A, 0165 OSLO

Grefsen fysioterapi og akupunktur

Telefon: 22 22 05 30
Adresse: Grefsenveien 61, 0487 OSLO

Sentralstasjonen fysioterapi og manuellterapi (egen nettside)

Telefon: 22 40 35 70
Adresse: Storgata 10 B, 0155 OSLO

Sæter fysikalske institutt

Telefon: 22 61 16 00
Adresse: Ekebergveien 228, 1162

Obs: Sætre fysikalske institutt tilbyr kun lungefysioterapi i gruppe, ikke indviduell time.

Kjempeflott at du ønsker å oppsøke et aktivitetstilbud/behandling. Regelmessig fysisk aktivitet har en positiv effekt på sykdommen KOLS. Mange tror det er farlig å trene, men jevnlig trening gir en bedret funksjonsevne, arbeidsøkonomi og livskvalitet hos pasienter med KOLS, uansett alder og sykdomsgrad.

Lykke til.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Locked in-syndrom etter hjerneslag

Hei, En i min omgangskrets har fått diagnosen "locked in syndrom" etter et hjerneslag i hjernestammeområdet (pons). Vedkommende har derav fått høyresidig lammelse i hele kroppen, totalafasi, nedsatt lungefunksjon, svelgproblemer og andre somatiske problemer som følge av sykdommen (lammelser i blæra, innlagt PEG-sonde m.m.). Hun har fysioterapi x 2 pr uke (hjemme) og får hjelp av kommunen hele døgnet.

Jeg lurer på om det finnes noe litteratur eller informasjonshefter å få tak i i forhold til denne spesielt komplekse problematikken? Jeg lurer også på om det finnes tilsvarende informasjon å få tak i, i forhold til ADL-trening? Har vært i kontakt med Sunnaas sykehus og fått noe derfra men ikke tilstrekkelig. ADL trening er noe vi gjerne vil lære mer om. Hun har allerede vært syk i 5 år, men det er vel aldri for sent? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 11. august 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Først av alt så er det som du skriver aldri for sent å drive rehabilitering og vedlikehold av funksjon. Selv om fremgangen etter hjerneslag oftest går raskest den første tiden etter hjerneslaget opplever mange fremgang også flere år etter skaden.

ADL trening (activity of daily living) er en betegnelse på trening i dagliglivets aktiviteter. Det innebærer aktiviteter vi alle gjør hver dag som for ekesempel stelle seg, kle seg og bevege seg. Trening i ADL kan de fleste gjøre i en eller annen form, da tilpasset den enkeltes utgangspunkt. Selv om det er mye man ikke får til kan en trene på enkle gjøremål, kanskje med bistand av andre. Hvilken nivå dene treningen kan gjøres på i dette konkretet tilfelle bør du diskutere med helsepersonellet som arbeider med den slagrammede, det er vanskelig å gi noen generelle råd i dette tilfelle. På våre nettsider kan du lese mer om rehabilitering etter hjerneslag. Rehabilitering etter hjerneslag. 

Locked in syndrom er en sjelden tilstand som rammer noen få med hjerneslag og noen andre nevrologiske sykdommer. Jeg kjenner desverre ikke til noen spesiell litteratur eller brosjyrer om dette utover det Sunnaas har å tilby. Sunnaas er nasjonalt behandlingsted for disse pasientene og innehar også den fremste ekspertisen. Kanskje kan du ta ny kontakt med dem igjen? Se deres nettsider:

Det er skrevet noen bøker av personer som har fått Locked in syndrom som du kasnkje kan ha glede av å lese.

Bokanmeldelse i Tidsskriftet for den norske legeforening.http://tidsskriftet.no/article/1798642/

Film og bok: Dykkerklokke og sommerfugl. Filmen gir en sterk skildring om hvordan en som har blitt rammet opplevde det.

For mer utfyllende informasjon om ulike tilstander og problemstillinger kan du ringe vår rådgivningstelefon som er åpen fra 15.8 på telefon 67023023

MVH Torgeir Mathisen

Slagsykepleier

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Håndballspiller og sliter med pusten

Hei. Jeg er en aktiv håndballspiller og i det siste når jeg trener ute og løper så får jeg en veldig tett følelse i halsen og lungene. Jeg får ikke puste og må spytte ut sykt mye slim for jeg får ikke puste i det hele tatt. Jeg blir sykt svimmel og får veldig vondt i brystet. Kan dette skyldes noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det du beskriver er forenelig med mistanke om astma. Da opplever man tung pust, økt slimproduksjon og følelse av tette luftveier som gjør det vanskelig å puste.

Du bør kontakte fastlegen og be om utredning med tanke på astma. Noen får astmasymptomer kun i forbindelse med trening og vil ha behov for medisiner før fysisk aktivitet.

Lykke til.

Hilsen Helle

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening og lekkasje i hjerteklaffer

Hei! Jeg er en jente på 18 år som driver med idrett og satser for fullt med dette. Jeg har siden jeg var omtrent 13 år hatt uregelmessige smerter i brystet på venstre side, altså ved hjertet. Da jeg i fjor opplevde dette oftere enn tidligere, oppsøkte vi lege og fant ut etter en del tester at jeg hadde lekkasje i noen av hjerteklaffene, inkludert aorta, som gjorde at de ville sende meg tilbake på kontroll neste år.

Fram til dette har det gått stort sett fint, bare kjenner noen akutte smerter innimellom. Men i det siste har dette blitt en god del verre og anstrengelser fører til ganske store smerter, og jeg er usikker på om det kan ha noe med hjertet å gjøre i det hele tatt - eller bare skyldes at jeg har anstrengt meg.

Noen ganger kan jeg også få ubehag i venstre arm, og smertene i brystet rundt hjerteområdet kan også komme etter endt treningsøkt.

Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal håndtere dette, om jeg bare skal trene videre, men roligere når smertene oppstår, ikke gjøre noe i det hele tatt, eller eventuelt kontakte lege. Håper dere kan hjelpe meg med å kanskje finne svar på dette. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er usannsynlig at smertene du kjenner i brystet har med hjertet å gjøre. Små klaffefeil gir ingen symptomer, mens større klaffefeil oftere gir andre typer symptomer, som tungpustethet. For en jente på din alder er det mye mer vanlig å få smerter i brystregion/skulder/arm på grunn av stram/øm muskulatur i området.  Problemer fra magen kan også gi smerter i brystkassen. Du behøver ikke å være engstelig for å trene, men ta gjerne kontakt med fastlegen din for en sjekk. 

Lunge, Fysisk aktivitet

Lungefibrose og oksygen

Jeg har lungefibrose og får for lite oksygen ved bevegelse. Når jeg beveger meg veldig kort pustet og bruker noen minutter på å puste rolig igjen. Da må jeg sette meg ned. Jeg har det best når jeg sitter i en stol eller ligger i sengen. Vil jeg bli mindre kortpustet ved tilførsel av oksygen? Jeg har en hund på ett år og ser svart på at jeg kanskje må omplassere den. Å gå tur er en prøvelse og har mange stopp.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Oksygentilførsel kan bedre pusten i noen tilfeller, men ikke alltid. Det er individuelle forskjeller, og den eneste måten å sjekke dette på er å be om å prøve oksygen under anstrengelse. Det er svært ubehagelig å bli kortpustet ved selv små anstrengelser. Hvis oksygen kan bedre funksjonen noe, vil det jo være forsøket verdt. Man må eventuelt regne med at det kan være nødvendig med ganske stor oksygenflow for å oppnå effekt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Arrdannelse på lungene og uklare symptomer

Hei, har arrvev på lungene. Kan man få utslett, svette ved mye anstrengelse pga dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Arrvev på lungene kan ha mange forskjellige årsaker. Vanligvis er det begrensningene i lungefunksjonen som følge av arrdannelse (fibrose) som bestemmer symptomene. Disse vil være mindre pust og eventuelt hoste ved anstrengelser. Man kan da også bli mer svett fordi man anstrenger seg mer. Men jeg kjenner ikke igjen utslett og svette som egne symptomer på dette. Det kan eventuelt ha sammenheng med årsaken til lungeforandringene, eller være noe helt annet.