Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hovne ankler ved riving av hus med sopp- og råteskader

Hei, vi er tre arbeidere som har arbeidet i et hus med store råte og soppskader i to uker nå, vi alle har hovne ankler og forstår ikke hva som skjer. Kan sopp ha noe innvirkning på ankler ? Høres rart ut men føler jeg må spørre. Mvh Marius

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Muggsoppen produserer sporer og når disse pustes inn kan det oppstå sykdom. Typiske symptomer er hoste, luftveisplager, snue, trøtthet, hodepine, tørr hud, rennende og kløende øyne. Muggsoppallergi er sjeldent, og koblingen mellom hussopp og allergi er ikke klarlagt. Det man med sikkerhet kan si er at visse typer muggsopp er mer skadelig enn andre, og hvordan vi påvirkes varierer veldig fra person til person. Det kreves verntetiltak når det jobbes med sanering av sopp. Er det muggsopp, skal det benyttes helmaske med A2P2 filter.
Anbefaler at dere kontakter Bedriftshelsetjenesten om dere har en slik ordning eller fastlege for utredning og dokumentasjon av symptomene som har oppstått.

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Allergi mot katt

Vår sønn er veldig allergisk for katt og litt mindre for hund. Han får pusteproblemer. Vi har ikke dyr, men venner og familie har. Er det risiko for at han kan blir mer allergisk om han blir mye eksponert når han er i hus med dyr? Mvh Hanna

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Du skriver at han får pusteproblemer og da antar jeg at han har astma. Det er en utfordring dette at venner og famile har dyr som man reagerer på. Ettersom han hele tiden vil være i kontakt med det han ikke tåler, vil det være vanskelig å får kontroll på astmaen hans. I tillegg har han en høyere risiko for at allergien mot hund blir verre. 
Ring oss gjerne for en mer personlig prat på vår rådgivningtelefon
67 023 023 og spør etter meg.

Les om pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Allergi mot egg

Sønnen vår på 9mnd har nylig fått påvist eggeallergi ved blodprøve. Vi mistenkte allergi fordi han har fått utslett og hovnet opp i huden etter å ha smakt kokt egg og eggerøre. Er nå usikker på om vi skal prøve å gi egg som ingrediens i mat (rundstykker, pannekaker etc), eller om vi skal unngå egg helt. Kan man tåle egg i bakst o.l. når man er allergisk, eller er det usannsynlig? Vil jo ikke påføre ham ubehag ved å gi ham mat han ikke tåler, men ville vært fint å vite hvis han faktisk tåler det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er det viktigste symptombeskrivelsen. Har han symptomer når han får egg og samtidig har utslag på blodprøve er det indikasjon på eggallergi.

Mange barn utvikler toleranse mot egg med alderen. Da begynner de å tåle egg i maten.

Dersom din sønn hittil har tålt egg i mat (varmebehandlet mat der egget er godt kokt eller stekt) kan du sikkert fortsette å gi det. Allergien blir ikke verre av det.

Har han ikke fått egg bør du konferer med barnets lege og vurdere om egg kan gis eller ikke, eventuellt at han får det på legekontoret der de kan observere om han reagerer eller ikke.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot hasselnøtt

Hei! Sist jeg spiste hasselnøtter begynte jeg å hoste pga irritasjon i luftveiene og deretter snørte luftveiene seg helt sammen, så jeg fikk ikke trukket inn luft. Jeg skylte munnen, åpnet hagedøren og la meg ned ved døren, og i det mannen min var i ferd med å ringe 113 åpnet luftveiene seg igjen. Jeg har testet negativt for nøtteallergi på blodprøve, og fått adrenalin - penn hos fastlegen. Men hun var usikker på om jeg hadde allergi da det gikk så fort over. Kan dette være allergi allikevel?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er sykehistorien, dvs din beskrivelse av symptomer og når de oppstår, minst like viktig som en blodprøve.

Altså kan du godt ha allergi mot hasselnøtt uten at det slår ut på tester. Dersom en slik reaksjon oppstår igjen bør du bruke adrenalinpennen din. Det er ikke farlig å ta den om det ikke er allergi. Bedre en gang for mye enn for lite.

Kan det være at det er andre nøtter eller peanøtt du reagerte på? Det er nemlig mulig å være allergisk mot en type nøtt og tåle andre. Mange reagerer kun på paranøtt, walnøtt eller pistasj. Peanøtt er en belgfrukt og ikke en biologisk nøtt og den kan man også ha allergi mot.

Husk at du kan ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023 om du har spørsmål.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Nøtteallergi

Hei! På jobb har vi en kollega som har nøtteallergi, og det er jo greit. Men - medfører det riktighet at vi andre ikke engang kan ha nøtter i maten vi spiser? For eksempel i kakebunn, dressing, bakverk osv? Som han ikke skal spise? Jeg skjønner at det ikke nytter å ha skåler med nøtter i lokalene, men synes restriksjoner utover det virker urimelig. Samtidig vil jeg jo ikke virke respektløs eller utsette vedkommende for noe heller... Tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot nøtter kan forårsake alvorlig allergisk reaksjon selv av en liten mengde. Derfor er det viktig å ha god kontroll på hva det er nøtter i og ikke. Alt som serveres må være merket med nøtter om det er nøtter i retten.

Helsedirektoratet har laget en anbefaling for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. Der står litt om hvordan den som har allergi skal forholde seg og hvordan dere andre skal ta hensyn. Jeg tenker at anbefalingen kan overføres til arbeidslivet også Det er ikke nødvendig å ha nøttefritt arbeidsmiljø, men tilrettelegge etter behov.

LHL legger i dag ut en podcast om nøtteallergi, der forteller jeg om hvordan man kan leve med og forholde seg til andre med øtteallergi.  https://www.lhl.no/podcast/

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi hos 9 åring

Barn 9 år. Påvist melkeallergi. Vondt i magen dersom hun spiser risgrøt, eller drikker melk. Merker ikke noe om hun spiser bakevarer eller annen mat med noe melk i. Spørsmålet mitt er: Er det skadelig for henne å få i seg små mengder melk når hun ikke reagerer på det? Bør hun likevel holde seg unna all melk? Er det mulig å bli kvitt allergien mot melk dersom hun holder seg helt borte fra melk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Melkeallergi er vanligst hos små barn under 3 år. Det betyr at mange vokser av seg allergien. Det er mulig det er tilfelle for din 9-åring.

Ved melkeallergi må all melk og produkter med og av melk unngås. Når man begynner å tåle melk er det greit å gi melkeprodukter. Dersom noe gir plager begrenses bruke av disse, eks grøt i deres tilfelle.

Eldre barn og voksen kan å utvikle laktoseintoleranse, da er det melkesukker hun reagerer på og vil ha plager av søte melkeprodukter som iskrem, grøt, brunost ol, men tåle lagret hvit ost og laktosereduserte produkter.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot metall

Hei. Jeg lurer på om en kan utvikle allergi for stål, kobber eller sølv? Etter å ha brukt sølvsmykke i mange år har jeg utviklet utslett, kløende og rødt. Jeg bruker bare ekte sølv 925. Det er foreløpig bare rundt halsen.. Har allergi og astma. Er allergisk mot mye

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å reagere allergisk på metall, mest kjent er nikkel. I enkelte smykker av sølv kan det være nikkel.

Kobberallergi er beskrevet hos noen som har kobberspiral, så det er også mulig. Hos hudlege kan du få tatt lappetest fo rå sjekke om du har kontaktallergi mot ulike stoffer også kobber.

Stål er sammenasatt og kan inneholde nikkel.

Forøvrig er det en del som reagerer på gull, så sjekk det også.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Nesetetthet med hund i huset

Dattera vår på 13 år tok blodprøver i sommer og det viste allergi på hund (8.4 i utslag). Hun har ikke reagert før i høst,med tett nese, ikke noe særlig nysing eller rennende nese..Er det da hunden hun reagerer på? Hun blir rød på huden ett par minutter hvis han setter snuten bort på henne..Tabletter og livostin nesespray tar ikke bort nesetettheten..

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

For å være sikker på at det er hunden hun reagerer på, bør den omplasseres i noen uker for å se om hun blir bedre. Anbefalingen er at om man reagerer allergisk på et dyr, bør man ikke bo sammen med det. Det beste mot nesetetthet er en nesespray med kortison. Den kan du også få kjøpt uten resept.  
Har du flere spørsmål, kan du også ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Her finner du en oversikt over medisiner mot allergi

 Vennlig hilsen Grethe