Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Uavklart pustebesvær

Hei. Jeg plages med tung pust og hoste og har gjort det i mange år. Følgende har vært gjort med meg: Holterregistrering, koronarangiografi, EKG, gastroskopi, AEGK, ct, hjerte ct, ul collum, spirometri, gassdiffusjon, metacholintest, bronko provokasjon, fysioterapi, psykiater, transthoracal ekkokardiografi, arbeids ekg, hjertesjekk hvor legen gikk inn i hjertet via blodåre i arm. Jeg bruker Levaxin for stoffskiftet og den er nå normal. Jeg bruker også Flutide som et forsøk mot astma, men det fungerer ikke. Jeg jobber ikke for tiden og utsettes ikke for stress. Jeg trimmer hver dag det jeg klarer. Finnes det flere hjerte og lungetester jeg kan ta, jeg tenker da på privatsykehus, gjerne hos dere.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 16. oktober 2018
LHL

Hei,

Du har vært gjennom mange og gode tester for både hjerte og lunger. Jeg går ut fra at problemene oppstår i forbindelse med fysiske anstrengelser. Det kan noen ganger finnes forklaringer ved gjennomføring av en anstrengelsestest hvor både hjerte og lunger sjekkes samtidig. Det gjøres også samtidige målinger av blodgasser fra arterieblod. Dette gjøres på LHL -sykehuset på Gardermoen. Men du burde eventuelt ringe til respirasjonsfysiologisk laboratorium/poliklinikken for å høre nærmere.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Dårlig utholdenhet, kols og aortastenose

Jeg har hatt påvist KOLS i ca.15 år. Spiriometri Pre FEV: 1,57L/S FVC3.59L FEV1/Fvc 44% Diffusjon DLCO:3.5 mmokl/kPa/min. Sp02 95-97 %. Sluttet å røke på dagen og begynnte med styrke og kondisjonstrening. I 2005 var jeg på Glittre og bruker det styrkeprogrammet. Er 67 år men det går bra. Utholdingstreningen sliter jeg med. Går en time i kupert terreng. Sliter mer og mer. Har lyst å sette meg ned men jeg må jo hjem. Når jeg kommer hjem sitter jeg 2/3 timer. ubehag i brøstet og sliten. Jeg klarer jo å komme meg hjem, men er det bra for lungene? Før klarte jeg ikke å bli tungpustet på flat vei, men det er ikke problem nå. Trener 1 time styrke 3 ganger i uken. Litt over 1 time 3 ganger i uken med kondisjon og 30min de dagene jeg trener styrke.

I 2015 lett aortastenose. Årlig kontroll. Nå i 2018 var den blitt moderat. Kan det være grunnen til jeg er blitt mer tungpustet? Er ikke lett for en amatør å vite, er det KOLS eller Klaffen? Mitt største problem er nå om jeg gjør noe som ikke er bra for lungene.

Søkte på rehablitering. Avslag. Henvist til tiltak som vi ikke har her som jeg bor. På Glittre sa de be legen om å søke igjen. Avslaget henviste til tiltak jeg måtte prøve. Tiltak som vi ikke har her jeg bor.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 16. oktober 2018
LHL

Hei,

Det virker som du godt i gang med fysisk aktivitet. Det er imponerende, men det kan tenkes at du vil få like mye ut av det ved å redusere litt på mengden. Det er kanskje ikke svært mange friske som gjør like mye som du. Du burde hatt kontakt med en dyktig fysioterapeut som kunne legge opp et nytt treningsprogram ut fra din nåværende situasjon. I dag er intervalltrening mer i skuddet ved hjerte-og lungesykdom. Mht betydningen av den påviste aortastenosen tør jeg ikke ha noen formening om den, men trolig vil den spille inn ved større anstrengelser. Generelt vil jeg tro du bør få lagt opp et program hvor du ikke sliter deg ut hele tiden. Det du gjør er neppe skadelig, men trolig mer slitsomt enn det trenger å være. Intervalltrening vil trolig være like effektivt og mindre utmattende. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Økt forekomst av blodpropp

Leste i en nettavisen at hjerteinfarkt og hjerneblødninger hadde blitt redusert de siste årene. Mye tyder på at røyking og sunt kosthold hadde god innvirkning på de gode resultatene. Derimot hadde blodpropp DVT økt 27 % i samme periode. Hva mener dere at årsaken til den økningen skyldes ? Jeg synes det er veldig lite fokus på blodpropper, tross den store økning av forekomster av disse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor forekomsten av blodpropp går opp. Men det stemmer ikke at det er lite fokus på blodpropp. Snarere tvert i mot. Det er mye fokus på blodpropp, og det kan også være årsaken til økt forekomst. Fordi vi er mer obs på blodpropp, oppdager vi flere blodpropper enn før. Dette kan se ut som økt forekomst. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uggen i kroppen flere uker etter hjerteoperasjon

Kvinne 48. Operert inn mekanisk klaff for 10 uker siden, vært 5 av ukene på sykehus pga div.komplikasjoner (mistanke om postcardiotomi syndrom). Først 4 uker på sykehus, så 3 uker hjemme, før jeg ble hasteinnlagt igjen pga høy CRP og feber. Innlagt 1 uke,fikk komme hjem etterpå. Er nå hjemme på 3.uken og kjenner på samme symptomer som før; influensalignende følelse med verking i ledd. Har derimot ikke feber (heldigvis!), så lurer på om det kan være vanlig å føle seg "uggen" flere uker etter op?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hvorfor du føler deg dårlig og uggen i kroppen nå. Det kan godt hende at det bare er snakk om et eller annet høstvirus nå. Men siden du har vært hjerteoperert nylig, bør du ta symptomene på alvor. Du bør oppsøke fastlegen din for å sjekke om det er infeksjon i kroppen nå, eller ikke. Hvis det er mistanke om bakterieinfeksjon, bør du henvises til sykehuset for nye undersøkelser. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesjekk hos 80-åring

Jeg er en dame på 80. Jeg lurer på om jeg trenger behandling for dette?

EKKO: God systolisk funksjon. HV 3,8cm, septum 0,9cm, VVDd4,6 cm, bakvegg 0,7cm, AO3,0cm, VA3,5cm, Areal VA 24cm2. Det ses en moderat mitralinsuffisiens og en moderat aortainsuffisiens. Maksimal hastighet over aortakaffen 1,3m/s.E/A0,3/1. Ul halskar: forkalket plakk høyer carotis communis,men ingen hastighetsøkning.

Og så har jeg 2 brødre som har gått bort pga hjerneslag. Bør jeg behandle med medisiner for å forebygge dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er beskrivelse av en ultralydunersøkelse av hjertet. Denne viser at du har et normalt stort og velfungerende hjerte. Det er middels lekkasjer i to av klaffene. 

Klaffelekkasjer opereres kun hvis de blir store og gir betydelige plager i form av tungpust, tretthet, svimmelhet. 

Du har også litt avleiringer i halsårene. Dette trenger innen kirurgisk behandling, men du bør bruke forebyggende medisiner for å hindre fremtidig hjerneslag. Hva disse medisinene skal være, bestemmes av fastlegen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bicuspid aortaklaff og tretthet

Hei, Jeg er en ung kvinne på 30 år som har i lengre tid slitt med utmattelse, tung pust, hodepine og en redusert allmenntilstand. Dette begynte gradvis for ca. 5 mnd siden men har blitt verre og er nå sykemeldt. Har vært hos lege og tatt mange blodprøver som var fine. Legen fant en bilyd på hjertet. Jeg har medfødt bicuspid aortaklaff. Kan det ha sammenheng med min tretthet å gjøre? Må vente 7 mnd på time hos hjertespesialist og er bekymret for å bli sengeliggende så lenge.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bicuspid aortaklaff gir ikke i seg selv utmattelse, tung pust og redusert allmenntilstand. Men en bicuspid aortaklaff kan utvikle seg videre til å bli stiv og trang. Da sliter hjertet med å få pumpet ut nok blod og du kan få symptomene som du beskriver. De fleste med bicuspid aortklaff får en trang klaff med tiden, og det blir nødvendig med operasjon rundt 50-årsalder. Det er bra at du er henvist til ultralyd av hjertet. Denne undersøkelsen vil gi fasiten på hvordan det ligger an med klaffen din. Jeg synes også det er lenge å vente 7 mnd på en slik undersøkelse når du er såpass plaget. Du bør be fastlegen purre på timen, slik at du kommer raskere til. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kvinne på 77 år med anfall av svimmelhet, tungpust og kvalme

Jeg er 77 år og går og trener til fysioterapeut to ganger i uken, Jeg er brystkreftoperert ,og etter det har jeg fått lymfeødem i side og armen. Det siste året er blitt veldig svimmel, tungpustet og kvalm får sånne anfall flere ganger daglig, jeg har astma, den er det ikke noe problem med. Jeg har nå pulsklokke, den viser puls fra 47 til 140 noen ganger. jeg følger ikke så nøye med da, er det alder eller? jeg har tatt Ekg, ikke så mye å finne der. Har fått en liten skade etter stråling,

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svimmelhet og kvalme kan skyldes mange ulike tilstander. Du skriver at du har fått en liten skade etter stråling. Mener du da på hjertet? Hjerteskade kan føre til tungpustenhet og svimmelhet. Dette bør kartlegges nærmere med ultralyd av hjertet. Du skriver om svingende puls. Kanskje har du en hjerterytmeforstyrrelse som kommer og går. Det kan være en ide å få tatt et 24 timers EKG. Da får man sett på pulsen din gjennom et helt døgn og kan se om det foreligger en feil med hjerterytmen eller ikke. Snakk med legen din for å få henvisning. 

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Støttestrømper mot blodpropp i leggen

Noen sier at bruk av støttestrømper forhindrer at nye blodpropper oppstår. Noen mener at dette ikke er tilfelle og har ingen hensikt. Hva mener dere er riktig ? En lite spørsmål til. Hvor lenge etter en blodpropp skal man da bruke støttestrømper ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved flyreiser kan støttestrømper forebygge blodpropp i leggene. 

Når det gjelder bruk av støttestrømper ellers er det mer usikkert hvor stor effekten er. Kompresjonsstrømper kan muligens forebygge blodpropper. Noen får hevelser, sår i huden eller vevsskader etter å ha hatt DVT. Elastiske støttestrømper kan forebygge disse problemene. Ved bruk av kompresjonsstrømper viser studier at andelen som får slike problemer halveres fra 4 av 10 til 2 av 10.

Det kan være aktuelt å bruke kompresjonsstrømper i flere år etter en DVT. De kjøpes på apoteket eller hos bandagist. Det er viktig å få riktig størrelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

75 år gammel kvinne som er tungpustet

Jeg er en kvinne på 75 år. Fikk diagnose artrieflimmer etter hjerneinfarkt i februar i år. Bruker 5mg Eliquis x 2, 50 mg selo zok x 2, 125 mikrogram Digoxin 5 x PR uke, 1mg Burinex x 1. Forsøkte elektrokonvertering for 7 uker siden som var mislykket. Får lavt blodtrykk av medisiner. Er veldig tungpusten, også liggende og i hvile. Mye svimmel og sliten og dette påvirker min livssituasjonen. Har ikke så høy puls under flimmeranfallene, men veldig ujevn puls. Er dette noe jeg må leve med?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes ikke du skal akseptere at dette er bare noe du må leve med. Her er det viktig å utrede for å finne ut av årsaken til tungpustenheten. Siden du har hatt hjerteinfarkt og har atrieflimmer, bør det i hvert fall gjøres en ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for å se hvordan hjertet fungerer. Hvis hjertet er svekket kan det gi tungpustenhet. Da må det gis spesielle medisiner. Hvis hjertet er ok, bør du få undersøkt lungene. Røntgenbilde og pusteprøver kan være greit til å begynne med. Snakk med fastlegen din for å få deg henvist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Pustebesvær ved fysisk aktivitet

Hei! Jeg har ei jente på 11 år som sliter veldig når hun blir tungpusten under aktivitet. Blir da fort angstfull, og ønsker å avslutte aktiviteten. Helsesøster ber oss om å få utredet eventuelle somatiske årsaker, før vi sier at det kun er psykisk. Hva bør vi forvente av en slik utredning. Hva bør en se etter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det høres veldig fornuftig ut å undersøke dette nærmere. Man kan bli engstelig av ikke å få puste. Det kan være at det foreligger en forklaring i lungene, eventuelt ved hjertet. De mulghetene bør man nok undersøke for enten å utelukke eller påvise noe som trolig kan behandles og bedre situasjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem