Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Ustabil astma

Hei, jente på 28 år som nå har hatt to tette svangerskap (2014 og 2016). Har siden starten på 2014 hatt mange kurer med prednisolon, bruker ventolin og atrovent i forstøver daglig pluss Bricanyl, Symbicort, Loratidin og Alvesco i store doser. Astmaen er ikke under kontroll selv med faste kontroller hos både fastlege og lungelege ved sykehuset. Men ingen løsning fortsatt og jeg begynner nå på jobb. Jeg er redd for å ikke klare arbeidsdagen, og hva gjør jeg da? Kroppen er nede og orker mye mindre enn før første svangerskap, og jeg håpet legene skulle til nå ordnet opp og funnet medisiner som virker, men føler vi alle leter i blinde og vil gjerne ha litt tips.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisiner du bruker virker greie for behandling av astma. Det kan ofte være lurt å sjekke om du får inhalert medisinene ordentlig ned i bronkiene, eventuelt om du holder pusten tilstrekkelig lenge etter inhalasjon av den sprayen du bruker. Noen ganger kan det være en fordel å endre på medisinen, for eksempel til sprayer hvis det ikke bedrer seg nok ved pulver, eventuelt til kombipreparater som virker hele døgnet. Montelukast prøves ofte i tillegg, men det er mulig at du har forsøkt dette tidligere. Endelig kan det være lurt å se på mulighetene for at du utsettes for luftveisirritanter i hjemmemiljøet som opprettholder problemene med astma.

Dette  er bare noen tips, men det er legene som kjenner deg og behandler deg som må vurdere slike innspill nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Brystsmerter under og etter trening

Hei, ved hard trening kan jeg i ettertid få smerter i bryst (verking), vondt i halsen og generelt forkjølelsessymptomer. Det skjer ikke hver gang jeg trener, men når jeg trener hardt og hvis jeg går fort opp i puls uten en del oppvarming først. Smertene i brystet kommer svakt under selve treningen (etter ca 30 min tror jeg) men forverrer seg gradvis og er gjerne verst dagen etter. Det kan ta en uke før jeg føler meg helt bra igjen. Jeg er ellers frisk og har ikke "vanlig" astma. Kan dette være treningsastma? Har du noe råd til hva jeg kan gjøre? Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som dette har sammenheng med irritasjon av luftveiene når de utsettes for avkjølt luft som kommer i store mengder ved økt fysisk aktivitet. Dette er ikke typisk astma, for det forutsetter at det blir tungt å puste. Men muligens kan slimhinnene ha økt følsomhet for disse påkjenningene. Det kan være lurt å få dette sjekket nærmere hos en lungelege for å vite dette sikkert. Bruk av varmemaske kan brukes, men er ofte vanskelig å bruke ved større anstrengelser. Eventuell bruk av medisin for å forebygge forutsetter en grundig lungeundersøkelse på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Samme forstøver til flere personer?

Kan samme forstøver brukes av flere personer? Hva med smittefare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis vil man nok anbefale at en forstøver til hjemmebruk forbeholdes en og samme person. På institusjon og legekontor vil man kunne bruke utstyret til flere, men det forutsetter at man bytter munnstykke og de deler som kommer i kontakt med luften som pustes ut av pasienten. Det krever en nøyaktig rutine for renhold.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Dyrehåsallergi

Hei!
Vi har en 5 år gammel jente som reagerer på katt, med kløe i øynene. Kraftig utslag på prikktest. Testet ikke andre dyr. Hun har lyst på kanin, og vi lurer på om dette er lurt, om hun da har stor risiko for å reagere også på denne, eller lettere kan utvikle ytterligere allergi. Tenker da spesielt på ev astma. Er det større sjanse for å få dette ved eksponering av allergen generelt? Er det ev andre kjæledyr som er anbefalt?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 30. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er vanskelig å gi deg et eksakt svar, men vil anbefale at dere snakker med barnets lege før dere anskaffer et kjæledyr. Det er ikke en automatikk i at man reagerer på alle pelsdyr selv om man er allergisk for f. eks katt. For å utvikle allergi må man ha vært i kontakt med dyret og det kan ta lang tid før allergisymptomene viser seg. En prikktest med negativt resultat kan ikke forutsi noe om fremtidige reaksjoner.

Hvis dere anskaffer kanin så bør dere ha tenkt igjennom hva dere gjør hvis datteren din reagerer allergisk på denne. Det er vanskelig å fjerne et dyr man er blitt glad i så derfor bør dere snakke om dette på forhånd.                                                             

Les mer om allergi: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Når barn som er disponert for allergi utsettes for ulike allergener (f.eks. katt, midd etc.) eller annet de reagerer på så er det en risiko for at astma kan utvikles.                    

Les om astma:https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/astma/

Å anbefale et kjæledyr til en allergiker er ikke lett, men reptiler f.eks. skilpadde kan være et alternativ.

Vennlig hilsen Rose

Lunge

Mistanke om astma hos et lite barn

Hei, datteren min har kraftig natthoste om høsten/vinteren som vedvarer så og si hele sesongen, dette har pågått siden 1,5 års alderen. Hun klager ofte på at hun er sliten på tur i skog og mark, får også kraftige hosteanfall. Hun er mye trøtt på dagtid selv i en alder av 3,5 år, sover gjerne 2 timer om dagen. Hun har den siste tiden hatt flere anfall. Det siste anfallet var veldig skremmende, hun fikk blå lepper, hostet kraftig og sluttet etterhvert å puste..jeg husker at jeg blåste henne i ansiktet mens jeg trykket til under ribbeina hennes..mens jeg skrek at far måtte ringe 113. Hun klarte å hoste opp tykt slim og når hun etter en stund fikk tilbake sin naturlige hudfarge oppdager jeg at hun er full av petinetter rundt øynene og munnen. Jeg er livredd for at dette skal skje igjen og jeg ønsker at hun skal begynne på forebyggende astmamedisiner da jeg er sikker på at det er det hun har, fastlegen er enig med meg..men legen på sykehuset sier dette bare er falsk krupp..hva skal jeg gjøre nå? Kan fastlegen skrive ut astmamedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ved mistanke om astma hos små barn vil man kartlegge om barnet har hatt mange episoder med tetthet i brystet, hoste som bare varer og varer, og om barnet kan være allergisk.
Det kan være vanskelig å fastlslå om et barn under 3-5 år har astma, fordi de er for små til å ta en lungefunksjonstest og det kan også være andre årsker til de symptomene man har. Det er derfor ikke uvanlig at barnet prøver ut astmamedisiner over en periode på en til to måneder, for så å stoppe behandlingen og foreta en ny vurdering. Fastlegen skriver ut medisiner og følger opp dere og barnet under utprøvingen. Det er mest vanlig å begynne med anfallsmedisin, men det kan også være nødvendig med forebyggende medisiner som kortison til inhalsajon. Allerede etter 4-7 dager vil man oppnå terapeutisk effekt av den forebyggende behandlingen.

Her kan du lese om astma hos barn og medisiner ved astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er særlig i forbindelse med inhalasjon av medisin som inneholder steroider (kortison) at det anbefales å skylle munnen etterpå. Det er fordi man derved ønsker å redusere tendensen til soppvekst i munnhulen, da kortison som bli liggende i munnhule/svelg vil kunne øke sjansen for at det over tid oppstår mye soppvekst og dermed sårhet og kløe i halsen. Det er mulig at man også vil kunne redusere faren for å bli hes, fordi kortison hos noen kan påvirke stemmebåndene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Flutide

Hei Jeg har brukt forebyggende asmamedisiner i ca 20-år. Flutide det siste året. Har alltid fått mye blåmerker. Hørte om dråpeterapi ( atromat/rugspiredråper) og valgte å prøve. Jeg tok vekk flutide for to uker siden ( brukte da 125 mikrogram/ dose ganger to i døgnet. Etter tre dager følte jeg meg litt uggen. Skjelving i kroppen, varm og kald, følelse av influensa, dårlig søvn og sliten i kroppen. Kan kortisolnivået mitt ha blitt for lavt? Må det måles? Eller er dette forbigående plager som vil gå over. Ble engstelig.Tok en dose flutide i dag tidlig. Vil det eventuelt gå over om jeg tar flutide igjen? Har du noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanskelig å si om symptomene dine har sammenheng med at du sluttet med Flutide eller om det skyldes andre ting.

Det beste er å konsultere lege når man slutter eller endrer på medisineringen. Å måle kortisonnivå bør gjøres når man stål lenge på kortisonpreparater. Hos noe har kroppen problemer med å sette igang egenproduksjon av kortisol når man slutter med medisiner.

Lykke til

Lunge

Det snører seg til i brystet under hard trening

Hei!
Jeg opplever at det snører seg til i brystet ved hard trening/konkurranse (løping). Jeg har ikke problemer med dette ellers i hverdagen og føler meg frisk og raskt ellers. Problemet oppstår når jeg kommer opp i viss puls. Jeg må slakke ned farten for å få bukt med problemet. Tidligere har jeg aldri hatt problemer med å ligge i denne pulsonen. Bena er helt fine, så skjønner ikke helt hva problemet er. Første gang trodde jeg at jeg skulle få hjerteinfarkt.. Kan dette være en form for astma (anstrengelsesastma)? Det er veldig frustrerende å være i god form, men vite at det kommer til å tette seg til når jeg nærmer meg slutten av løp/økter. Har du noen tips til hvordan jeg kan få bukt med problemet? Håper på raskt svar. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ingen god følelse å oppleve at man ikke får nok luft! Det du beskriver minner mye om anstrengelsesutløst astma.
Ta kontakt med din fastlege for utredning og veiledning. 

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Kulde og astma

Hei!
Skal man kle et barn på halvannet år normalt med ull innerst, tykkere ull/fleece og så ytterklær slik som andre barn eller bør man kle mere på de. Er det bedre at de er litt for varme eller kan det at de blir litt kalde utløse atsmaanfall og sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det er bedre med flere tynne lag enn færre tykke.Tynn ull innerst, fleece over/eller et nytt tynt lag med ull på kaldeste vinteren og så yttertøy er fint, men det viktigste er å sjekke ungen i løpet av dagen. Hvis barnet blir for varmt og svett, kan det begynne å fryse og det er jo heller ikke heldig. At barnet i seg selv, fryser vil ikke utløse astmaanfall men hvis barnet puster inn veldig kald luft, kan det føre til forverring i astmaen. Her kan du lese om astma og kulde
og astma hos barn.
Eller går vi nå inn i den årstiden som er den største utfordringen for barn med spesielt forkjølelsesutløst astma. og da er det greit å være ekstra oppmerksom på hvordan man kan forebygge smitte.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Lunge, Allergi, Hud

Elveblest og astma?

Hei.
Min datter fikk elveblest og astma omtrent samtidig. Kan dette ha en sammenheng. Hun har også epilepsi og går på medisiner mot det, kan medisinene gi elveblest?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 10. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Elveblest, urticaria, er et kløende utslett som består av vabler / blemmer av ulik form og som kommer og forsvinner, oftest innen ett døgn. Det kan oppstå hvor som helst på huden, og det er mange årsaker til at dette oppstår, både allergisk og ikke-allergisk. Akutt allergisk elveblest er hyppigst hos barn. Kroniske, ikke-allergisk sees mest hos voksne.                                                                                                         Om utbruddet har sammenheng med din datters astma er vanskelig å si uten ytterliger opplysninger. Du kan kontakte LHLs rådgivningstelefon 67 023 023, ma-fre fra 09.00 til 15.00 for mer informasjon.

Mange kan reagere på medisiner med elveblest lignende utslett, men dette bør vurderes av lege for å sjekke om dette er allergisk og om hun evt. må bytte til en annen medisin.

 

Vennlig hilsen Rose