Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lavt blodtrykk

Er ei dame på 54 år som har svært lavt blodtrykk og som og besvimmer ved blodtrykksfall. Sliter mye med hodepine samt har anafylaktisk reaksjon på penicllin, apocellin og på diclofenac. Har diagnosen fibromyalgi og kronisk hodepine. Ved alder av 17 år fikk jeg hjernehinnebetenelse og var svært dårlig. Lavt blodtrykk har jeg hatt i alle år, men nå reagerer leger når de kontrollerer det. Hadde her 67/35, disse tall sier ikke meg mye, men skjønte de ikke likte det. Prøvde spørre de på sjukehuset men fikk ikke noe direkte godt svar på dette.

Min datter på 23 år sliter med det samme som meg men hun har hurtigere blodtrykkfall. Er dette svært arvelig? Min far har det og noen av mine 6 søsken slit med det samme men ikke så lavt som jeg har.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Lavt blodtrykk er som regel ikke farlig, men når det blir så lavt at du stadig besvimer er det et stort problem.

Lavt blodtrykk kan være arvelig, og da har man ingen god forklaring på hvorfor det er lavt. Men andre ganger kan det lave trykke være forårsaket av noe. Enten en sykdom eller et medikament. En pasient med lavt blodtrykk må utredes for stoffskiftesykdommer og andre hormonsykdommer. Hjertesykdom kan også gi lavt blodtrykk, og det hører med å gjøre både en belastningsEKG og en ultralyd av hjertet. Hjerterytmen din bør også kartlegges ved feks en 24-timers EKG. Saltmangel og dehydrering kan være andre årsaker. Legen din bør også se om noen av medisinene dine kan være årsaken til det lave trykken.

Hvis det ikke er en bakenforliggende årsak til lavt blodtrykk, er det ikke så lett å behandle det heller. Man bør passe på å drikke godt, og dessuten være forsiktig i situasjoner som kan gi besvimelser. Dette kan bety å reise seg forsiktig fra sittende eller liggende stilling.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hjerteinfarkt på jobben - yrkesskade?

Hei, min saksbehandler på NAV sendte meg til et foretak for en arbeidsevnes vurdering før jeg kan søke om uføretrygd. Jeg fikk hjerteinfarkt på jobben. Lurer på om det er en yrkesskade? Har diabetes type 1, polynevropati siden tidligere. Og hvem er ansvarlig før det? NAV eller foretaket jeg gjorde arbeidsevnes vurderingen hos?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. september 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjerteinfarkt du får på jobb, godkjennes ikke som yrkesskade. Hjertesykdom kan godkjennes som yrkesskade om det kommer som følge av en annen skade/sykdom som er godkjent som yrkesskade/yrkessykdom.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

Behandling av hjertepasient før operasjon - 2

Hei! En pasient skal utføre hemikolektomi. Han fikk utført PCI-behandling tidligere på grunn av akutt koronarsyndrom. Han blir behandlet bl.a. med Selo-zok 100 mg x 1. Pasienten har pre-operativt blodtrykk på 140/85 mmHg og puls 70. Er det noe man bør være obs på med tanke på blodtrykket og Selo-zok før pasienten skal til operasjon?

Han har videre røykt tidligere, men bruker nå røykeplaster. Kan pasienten fortsette med røykeplasteret eller skal dette seponeres før operasjonen? Pasienten bruker også Lipitor. Har dette noe si for operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For spørsmålene i første avsnitt viser jeg til forrige svar, hvor dette ble belyst. Gjentar at blodtrykket bør være godt regulert, og ny kontroll før operasjon er tilrådelig. 

Tillegg:

Pasienten kan fortsette med disse medisinene, og røykeplaster.

MVh

Wasim Zahid  

Hjerte/kar

Behandling av hjertepasient før tarmoperasjon

Hei! Jeg har fått en case om å hjelp en pasient pre-operativt som skal utføre hemikolectomi venstre side. Pas har tidligere hatt akutt koronarsyndrom og fikk utført PCI. Han blir behandler med Selo-zok 100 mgx1, Lipitor 40 mg x1 og Albyl E 75 mg x1. I tillegg bruker pas røykeplaster. Hva bør jeg ta hensyn til med tanken på pasientens behandling før operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål. 

Større operasjoner innebærer en betydelig stress for kroppen, og hjertepasienter er spesielt utsatt. Derfor er det viktig at pasienten er klargjort så godt som mulig i forkant. 

Fastlegen bør ha en god samtale med pasienten for å kartlegge symptomer og funksjonsnivå. Har pasienten fortsatt hjertesymptomer (brystsmerter, tungpust, hjertebank etc) må pasienten tilsees av hjertespesialist før operasjonen. Det kan da bli aktuelt med tilleggsundersøkelser som belastnings-EKG og ultralyd av hjertet. Hvis pasienten derimot er stabil og i god form, bør fastlegen sørge for at han/hun er riktig medisinert og at puls og blodtrykk er godt regulert. Dersom pasienten eksempelvis bruker dobbel blodplatehemning, er det viktig at operasjonsavdelingen underrettes i god tid, slik at evt. justeringer kan gjøres. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Vitamin K2 - blodprøve

Kan en måle K2 innholdet i en blodprøve?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vitamin K er et fettløselig vitamin som vi får i oss via kostholdet. Det finnes i to former: K1 og K2. Det finnes forskning som antyder at vitamin K2 kan påvirke hjertehelse på en positiv måte, men kunnskapen er fortsatt svært mangelfull. Vi vet ikke om det hjelper på hjertehelsen å ta vitamin K2-tilskudd eller ikke. Vi vet heller ikke hvilke mengder som må tas for å få en evt effekt. Derfor vet vi heller ikke hvilke blodnivåer evt. er optimale eller fordelaktige. Så vidt meg bekjent tilbys ikke måling av K2 i blodprøver ved noen laboratorier.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hyppige brystsmerter etter tidligere PCI

Ustabil Angina. jeg ble stentet på Feiring klinikken for 2,8 mnd siden etter et infarkt nyttåraften 2011. Fikk to stent ,ny PCI etter 1 mnd grunnet fortsatt plager. Har trykk og brystsmerter flere x i uken. Brukte plavix 9mnd. nå Albyle x1, Monoket 25mg x2 og statiner på kveld. i tilegg Nitrospray som ofte ikke hjelper , tar opp mot 0,5 t før det gir seg i blant. Sjekket spiserør og magesekk alt bra. også EEG + EKG og. vært hos kardiolog uten at det hjalp. Dette hemmer meg selvsagt i privat og på jobb. Merket veldig trykk og smerte sist jeg var ute i fly ide det steg opp. kommer oftest i ro, blir kaldsvett og blek når det knyter seg. Noe forslag hva jeg kan gjøre ??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fortvilende situasjon! 

Som du vet kan brystsmerter ha mange årsaker, og såkalt "angina pectoris" på grunn av trange kransårer i hjertet er ikke det vanligste selv om du har fått behandling for kransårene tidligere. Vi tar selvsagt alle slike symptomer på alvor, og det er greit at du har hatt en kontroll hos kardiolog med ny belastningstest. Dersom smertene er plagsomme, øker på og, særlig dersom det har sammenheng med anstengelse må du vurderes av lege igjen. Det er bra at mage/spiserør er sjekket ut. Noen får intense smerter relatert til muskulatur/skjelett/senefester i selve brystkassen, og endel pasienter utvikler dessverre endel angst knyttet til tidligere hjertesykdom som kan føre til ekstra stramninger i bystkassen og mer smerter. Stressmestringsteknikker/avslappingsteknikker og evt. terapi kan være effektivt for mange. Det kan også tenkes at du har smerter knyttet til redusert funksjon av de aller minste blodårene i hjertet. Disse årene er vanskelige å fremstille ved angiografi og kan ikke behandles med PCI. Forsøk på å justere medisinene dine kan være aktuelt ved mistanke om slike årsaker. Det finnes ulike typer medisiner som kan ha effekt hos enkelte, f.eks såkalte kalsiumblokkere. Evt justering av medisiner bør gjøres i samråd med interessert fastlege eller hjertespesialist. Ønsker deg god bedring!

Kosthold

Trygg mengde salt?

Hei! Jeg er en jente på 35 år har lest om deres råd om å kutte ned på saltmengden. Dette har aldri vært noe problem for meg, da jeg stort sett aldri tilfører maten min salt (bortsett fra det som er i maten). Jeg er heller ikke glad i salt mat og spiser kun små mengder av f.eks. spekemat som dessverre har mye salt.

Nå har jeg lest om www.watercures.org og synes dette er en interessant innfallsvinkel til min depresjon da jeg har prøvd mye som ikke har fungert spesielt bra. I henhold til denne metoden skal man la 1/8 teskje salt smelte på tungen per 16 ounces (ca 4,7 dl) vann. Siden jeg veier 53 kg, skal jeg drikke 27 ounces (ca 8 dl) om dagen med vann og da 2 x 1/8 teskje salt. Er dette noe jeg trygt kan prøve ut? Det siste jeg trenger er å påføre meg enda flere bekymringer. Jeg er som sagt 35 år, 53 kg, 160 cm høy og i veldig god fysisk form. Takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg kan har ingen forutsetning for å si hvorvidt dette er effektivt mot depresjon, men jeg kan si at 2 x 1/8 teskje salt om dagen er trygt. Dette tilsvarer omtrent 2 x 0,75 gram salt, ca. like mye som i 1-2 skiver salami. 

En giftig dose salt er ca. 0,5 gram salt per kilo kroppsvekt. Én teskje salt kan m.a.o. være giftig for et barn på 14 kilo. 

Hjerte/kar

Ingefær, albyl-E og omacor.

Hei. Kan jg spise ingefær og event hvor mye ,når jg tar alybyl E og Omacor kapsel 3x dg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Ingefær kan en sjelden gang gi tendens til blødninger, og dette vil kunne forverres i kombinasjon med albyl-E (som har blødninger som vanlig bivirkning). Omacor kan også i sjeldne tilfeller gi øket blødningstendens. Alt i alt synes jeg at du kan spise ingefær i normale mengder, men vær oppmerksom på om du blør lettere fra tannkjøtt etc. I så fall er det nok bedre å kutte ut ingefæren.

Hjerte/kar

Gallebklærefjerning og kransåresykdom.

Hei! Da jeg var 18 år (1985) ble jeg operert for gallestein, de fjernett hele galleblæren. I våres ble det konstanter at jeg hadde agina pectoris. Hadde da gått med dette i 4 år og trodd det var muskelsmerter. Ble for en uke siden bypassoperert på Feiring, da de ikke lykkes med å sette inn stent. Jeg blir 49 år om en mnd. Har ellers hatt et variert kosthold og vært en del aktiv, ingen overvekt, (158cm og 52kg). Har dessverre røkt. Mitt sp.mål er om fjerning av galleblære kan ha ført til tidligere åreforkalkning i mine årer? Mvh Gry

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Håper det går bra med deg etter operasjonen.

Det er flere studier som viser sammenheng mellom gallestein og risiko for hjerte-kar sykdom, og man tenker at det finnes felles risikofaktorer mellom disse tilstandene (f.eks kosthold). Enkelte studier har også vist en økning i risikofaktorer for hjerte-kar sykdom (f.eks høyere kolesterol) etter galleblære-fjerning, men man har ikke funnet klar økning i forekomsten av reell hjerte-kar sykdom. Noen spekulerer i at når galleblæren er fjernet kan man spise fettholdig mat uten å få smerter/gallesteinsanfall, som igjen kan gi øket kolesterol etc. Konklusjonen må da bli som følger: Dagens forskning gir ikke klare holdepunkter for at fjerning av galleblæren skulle forårsake alvorlig hjerte-kar sykdom. 

 

Hjerte/kar

Hyppig atrieflimmer. Før tambocor nå multaq. Tidligere abladert og pci behandlet

Er en mann på snart 60 år. Fikk normofrekvent atrieflimmer for ca. 15 år siden og ble da satt på Tambocor som ga god effekt. Var symtomfri i flere år inntill jeg fikk atrieflutter og gjennomgikk en vellykket ablasjon i 2010.

Fortsatte med Tambocor inntill jeg i 2013 gjorde en PCI på LAD etter plager med tak opp i mot halsen ute om morgenen på kalde dager og ved for stor belastning uten oppvarming. Måtte da slutte med Tambocor og var uten medikasjon i ca 1 år før jeg fikk atrieflimmeren igjen. Har i dag nesten daglige perioder med atrieflimmer og startet for ca. 4 mnd. siden med Multaq, noe jeg ikke synes har forbedret situasjonen, tvert i mot så føler jeg at jeg har blitt mer kortpustet ved stress og middels anstrengende aktivitet. Bruker ikke betablokkere da det er påvist AV-blokk grad 2, type 2, når jeg sover.

Det som må tillegges er at jeg sykler mye og er med på de store turrittene som f.eks. Lillehammer-Oslo og div. terrengsykkelritt. Med god oppvarming eller moderat start er jeg ikke plaget i det hele tatt inntil alt roer seg på kvelden eller dagen derpå. Sykler med pulsmåler og pulsen min ligger nå på ca. 10% lavere frekvens enn tidligere selv om jeg ikke har atrieflimmer. Som sagt trives jeg ikke med min situasjon nå og legen min er ikke så villig til å sende meg til en ny ablasjon. Vet at man i Norge ikke ønsker å bruke Tambocor hos koronarsyke, men hvor syk må man være for ikke å kunne bruke Tambocor?

Har skjønt at i noen land bruker også koronarsyke Tambocor. Kan ikke si at jeg føler meg så koronarsyk nå. Det er atrieflimmeren som plager meg mest og jeg har nå vært hjemme fra jobb én dag for første gang i historien pga. atrieflimmeren da det holdt på i ett døgn og jeg ble sliten av ingen ting. Ønsker derfor en second opinion på om det er rom for å kunne starte opp igjen med Tambocor.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for god redegjørelse og spørsmål. Før jeg svarer på ditt egentlige spørsmål har jeg lyst til å si noe om ablasjon. Vi har tidligere hatt en "flaskehals" i denne typen behandling med dels lange ventelister, og tøff prioritering av hvem som kunne få behandlingen. Den seinere tid har kapasiteten vært på et riktigere nivå, og min vurdering er at du vil kunne være kandidat for et nytt ablasjonsinngrep på grunn av dine hyppige plager, samt din medisinering som har begrenset effekt og gir mulige bivirkninger. Hvis ikke du har andre spesielle grunner til at det ikke bør gjennomføres ny ablasjon (f.eks vesentlige klaffefeil som reduserer sannsynligheten for suksess) så vil du nok greit kunne finne en lege som vil henvise.

Når det gjelder tambocor, så var det en berømt studie som viste økt dødelighet hos pasienter som fikk preparatet i forbindelse med rytmeforstyrrelser i etterkant av hjerteinfarkt. Etter denne studien så valgte man i Norge valgt en forsiktig linje selv om vi ikke har klare holdepunkter for at koronarsyke pasienter uten infarkt ikke kan tåle behandlingen. Jeg synes ikke at du uten videre skal slå deg til ro med en situasjon med hyppige flimmeranfall og en medisin som virker dårlig og gir mulige bivirkninger! Du kan evt. be om en henvisning til hjertespesialist, eller kontakte en privat kardiolog direkte. Lykke til.