Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Litt om hjerteinfarkt og hjertestans

Hvis man får et hjerteinfarkt, hvor lenge kan man holde seg bevisst? Finnes det, eller kunne det vært en idé med en "hjerteinfarktknapp", som man rekker å trykke på før man segner om, og så går det en alarm til nødetatene hvor man befinner seg? Ser problemet med falske alarmer, men hvis man f.eks. utløser 3 falske alarmer, så fratas man retten til å bære denne alarmen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først litt avklaring om begreper. Jeg tror du forveksler "hjerteinfarkt" med "hjertestans". Hjerteinfarkt oppstår når en av kransårene på hjertet blir svært trang eller tett. Da flyter det ikke noe blod forbi dette hinderet og en del av hjertemuskelen får ikke blodforsyning. Muskelcellene begynner å dø. Pasienten vil da få symptomer i form av press og smerter i brystet. Ofte kan disse stråle opp til hals/kjeve, skuldre, armer og rygg. Noen opplever også pustevansker og kvalme. Symptomene kan variere en hel del. Men ved hjerteinfarkt mister man som regel ikke bevisstheten. Man er helt våken.

I enkelte tilfeller kan hjerteinfarkt utløse en hjertestans. Litt enkelt kan vi si at hjertet har tatt så stor skade at det rett og slett stanser. Slutter å pumpe blod til hjernen og andre deler av kroppen. Også andre tilstander enn hjerteinfarkt kan utløse en hjertestans. Får man hjertestans, faller man plutselig om bevisstløs. Dette går dessverre så fort at man neppe vil rekke å trykke på noen knapp for å varsle. 

Enkelte pasienter har (grunnet ulike tilstander) høy risiko for at hjertet kan stanse, også helt uprovosert. Disse pasientene får innoperert en hjertestarter i kroppen. Den er på noen centimeter stor og ligger under huden. Fra den går det en kabel inn til hjertet. Hjertestarteren, eller ICD som det heter, ligger hele tiden og overvåker hjertet. Hvis hjertet stanser, merker den det straks, og sender et elektrisk støt til hjertet som får det i gang igjen. 

Mvh

Wasim Zahid

"Strupetak" på hjertet

Det føles som om det blir tatt "strupetak" på hjertet.. Når det skjer klarer jeg ikke å puste inn eller ut og prøver jeg blir "strupetaket" om hjertet hardere. Det varer ca. rundt et minutt før jeg forsiktig kan begynne å puste men da bare litt og litt om gangen. Det skjer ikke etter noe spesielt mønster..like ofte mens jeg sitter og slapper av som når jeg går en rask tur. Jeg er 44 år og i ok form, 173 cm, 66 kg. ikke røyker og ikke rusmidler av noe slag. Jeg er født med en åpen hjertklaff, men det lukket seg vist normalt etterhvert. Husker sist jeg var til kontroll for det, da var jeg 7 år (for da stoppet undersøkelses maskina å virke)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Da jeg var student lærte en professor meg at pustevansker skal tolkes som alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist. Det synes jeg er en god tommelfingerregel. Selvsagt betyr det ikke automatisk at pustevansker skyldes noe farlig, men det er greit å avklare det skikkelig. 

Symptomene du beskriver kan skyldes mye forskjellig. Alt fra noe banalt og uviktig, til mer alvorlig sykdom. Problemet kan ligge i alt fra muskel og skjellett, til hjerte, lunger og spiserør. Mitt klare råd til deg er derfor at du må bestille time hos fastlegen din og få en oppklaring i hva plagene skyldes. Kanskje holder med en samtale, lytting med stetoskop, og noen enkle undersøkelser, og kanskje må du gjennom mer utredning. Uansett greit å komme i gang. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hoppende hjerte

Hei. Jeg er en 21 år gammel mann, som trener fotball 2-3 dager i uken. Jeg har over lengre tid vært plaget med svimmelhet (såkalt nautisk vertigo) som noen kalte det. Jeg vært hos lege, tatt masse forskjellige blodprøver. De har testet meg for alt mulig (sier de). Ingen funn, annet enn D-vitamin mangel.

Over tid har jeg blitt mer og mer engstelig for hjertet mitt da jeg - som mange ville sagt - blir automatisk mer obs på mye annet. Hjertet pumper og går, tatt 5 minutters EKG 2-3 ganger, ingen funn. Ellers har jeg blodtrykk 135/90 (noe de ikke mener er vits å gjøre noe med). Men her om dagen, var jeg på fotballtrening. Merket fort at hjertet slo som normalt, men plutselig så hoppet det over veldig mange slag på kort tid. Jeg kjente det veldig godt. Samt med smerter i brystet som forøvrig gav seg da Jeg satt meg ned.

Jeg ble engstelig, trakk meg unna og roet ned. 2-3 timer etterpå hadde jeg hvilepuls på over 100-110 pr minutt. Ringte legevakten for å rådføre meg da jeg syntes dette var merkelig. De mente dette var noe jeg burde sjekket opp i med fast legen, men var på ingen måte noe de trengte å ta en titt på akutt med tanke på at de andre EKG har sett fin ut. Nå løper pulsen LØPSK. Alt ifra fort til sakte, hele tiden. Konstant. Aldri noe stopp. Dette begynte etter en hard fotball trening her om dagen.

Legen vil ikke ta meg inn igjen på kontoret. Da de mener de har gjort det de kan. Jeg føler ikke jeg blir tatt seriøst, og er livredd. Kan hjertet plutselig begynne å slå annerledes? Det føles veldig slikt. Samtidig som jeg generelt sett har mye forskjellig ubehag i brystet. Som om det er alt ifra stikking, stråling, knekking av bein osv.

Legen mener det er musklene. Men muskelterapeuten min sier det er normale muskler og jeg kjenner forskjell på indre smerter og muskelsmerter.

En annen ting ang dette som gjerne er verdt å nevne, er at jeg av og til merker at det virker som om at hjertet får en slags 'minikrampe' og fyrer ut 5-6-7 slag før det neste skikkelige kommer. Jeg er innforstått med at det finnes ekstraslag. Men 5-6-7 på rad før det har gått 1-2 sekunder? Hva kan jeg gjøre med tenke på dette når jeg ikke føler at jeg blir tatt på alvor? Legen mener dette må være regn psyke. Og det skremmer meg at han ikke vil en gang ta imot meg på kontoret lenger. Og JA, en del er nok psykisk, men det nettopp pga. det som feiler meg fra før.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål!

Jeg synes du beskriver symptomer som det er god grunn til å utrede videre. Det er ikke sikkert at det ligger noe alvorlig bak, og sannsynligvis har du et friskt og godt hjerte. Likevel kan det være lurt ta noen ekstra prøver, som kan gi deg større sikkerhet slik at du evt. kan legge dette bak deg. 

Jeg synes du bør be fastlegen din om en henvisning til en en hjertespesialist. Det er spesielt to undersøkelser som kan være aktuelle. Den ene kalles AEKG (arbeids-EKG). Hensikten med denne testen er å sjekke hvordan hjertet ditt reagerer på belastninger. Du blir satt på en ergometersykkel, eller tredemølle, samtidig som du kobles til en EKG-maskin. Deretter belastes du i økende grad til du når makspuls, eller får symptomer og plager. Legen følger samtidig med på EKG'et kontinuerlig for å se om det forekommer noen "hopp", pauser, rytmeforstyrrelser, eller andre feil. 

Den andre testen som kan være fornuftig kalles langtids-EKG (også kalt Holter). Her går du med en båndspiller som registrerer EKG'et ditt i opptil flere dager. Hvis det i denne perioden forekommer en forstyrrelse av hjerterytmen, blir det lagret og kan leses av av legen når du avslutter testen. 

Som sagt må fastlegen din henvise deg til en spesialist som kan gjøre disse testene. 

Lykke til!

Hvetekimolje

Har hørt at hvetekim(olje) kan gjøre livet litt enklere for oss kolspasienter. Er dette riktig?
.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. juni 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen.Hvetekim oljen skal være rik på vitamin E. Dette er en antioksidant som jo er viktig, men ikke spesielt i forhold til kols. Vitamin E får man fra avocado, nøtter, frø, helkornprodukter, planteoljer (spesielt fra solsikke og mais) og fet fisk. Mangel på vitamin E er sjelden, men kan forekomme ved underernæring. Det finnes ikke noen holdepunkter for at man  trenger å kjøpe en dyr olje for å dekke behovet sitt, fordi det stort sett dekkes med vanlig kost.

Mvh Hilde

Lav hvilepuls

Jeg har ikke fått trent på lang tid nå grunnet skade i knærne. Allikevel har jeg en puls på 45-55. Jeg har vanligvis ikke så lav hvilepuls. Kan dette være tilfeldig? Både min far og onkel fikk hjerteinfarkt rundt 50/60 år og min morfar døde av det i 50-årsalderen. Jeg blir 35 år i år.

Samtidig vil jeg vite om det er mulig å være med i et forskningsprogram når det gjelder hjerte og arv (jeg vet det tidligere år har blitt søkt etter dette).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Godt trente mennesker har ofte lav hvilepuls. Men mange kan ha lav hvilepuls selv om de ikke er spesielt fysisk aktive, og for dem er det helt normalt. Det er svært sjeldent at sykdom er årsaken bak lav puls hos unge mennesker. En puls på 45-55 regnes uansett ikke som spesielt lavt, og trenger ikke være tegn på noe spesielt. 

Du skriver at det finnes flere tilfeller av hjertesykdom i relativt ung alder i slekten din. Hjertekarsykdom kan ha mange årsaker. Røyking, diabetes, høyt kolesterol og blodtrykk kan øke risikoen. Genetikk kan også spille en rolle, og hvis du har tilfeller med hjertesykdom i familien, er det viktig at du gjøre det du selv kan for å redusere din risiko. At noen i familien din har hjertekarsykdom, betyr ikke at du automatisk kommer til å få det. Med en fornuftig livsstil kan du utligne forskjellen. 

Det pågår mange forskningsprosjekter om hjertesykdom. Jeg vil anbefale deg å kontakte lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus for å høre om det er noe prosjekt du kan delta i. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Ekstra hjerteslag og "anfall" med hurtigere puls

Jeg har vært gjennom en grundig utredning biokjemisk for flere symptomer i 6 mnd. Har aldri fått noen diagnose, men formen er blitt mye bedre (fra sengeliggende mesteparten av døgnet til 50 % jobb og i god stand til daglige gjøremål).

Jeg får til tider (flere ganger i døgnet) ekstraslag og etter hvert som tiden går blir det jo lettere å leve med - men noen ganger rykker det så voldsomt til i brystet at jeg får skikkelig angst av det. Det ødelegger gjøremål/aktivitet/søvn og går ut over livskvaliteten min. Jeg blir også generelt uvel, svetter etc. når dette skjer - men antar dette er mer relatert til min egen angst rundt symptomene.

Jeg var innlagt i romjulen på hjerteavd. med telemetri i ca 20 timer, ingen funn utenom "sinus tachycardia, vurdert ikke kardiosuspekt". Var også til kardiolog og tok sykkeltest, ultralyd og hvile EKG - alt så helt fint ut. Kardiolog ønsket ikke holtertest (siden jeg lå med telemetri på sykehus) og ikke CT.angio da jeg ikke har noen risikofaktorer. En EKG fra legevakten viste tegn til høyre grenblokk, men kardiolog forklarte dette med at jeg hadde hvilepuls på 127 når jeg ble lagt inn, og at da klarer ikke alle kammer bli fylt skikkelig opp og EKG-maskinen spytter ut denne diagnosen (er det reelt?).

Dette burde jo tilsi at jeg kan ta livet med ro og ikke la dette ødelegge for meg, men når det står på som verst så tenker jeg kun på at noen har oversett noe og at jeg burde pushe på for flere undersøkelser. Jeg har tatt så mange blodprøver at jeg kan ikke nevne alle engang, men har hatt second opinion av bedriftslege og han var enig i at utredning var grundig og god.

Mine spørsmål er; hvordan kan jeg slå meg til ro med dette når det er såpass alvorlige symptomer på livsviktige funksjoner i kroppen? Burde jeg slå meg til ro, eller burde jeg jage videre tester (holter, ct angio etc)? Er det ikke farlig å gå slik over tid? Jeg klarer ikke gå tilbake til fysisk aktivitet pga. dette fordi det føles som at kroppen sier til meg at jeg bør vær i ro og ikke pushe meg - eller gjør jeg vondt verre?

Jeg har en superflink fastlege som jeg virkelig føler bryr seg, men det blir verre og verre å ta opp disse tingene fordi jeg føler meg mer hypokonder for hvert besøk. Føler også at fastlege har gitt opp litt fordi alle prøver er fine (hvilket jeg kan forstå), men blir ikke helt kvitt følelsen om at noe kan være oversett. Nevner også at jeg på eget initiativ oppsøkte psykolog for å finne ut om dette "bare sitter i hode"t. Hennes vurdering var at det selvfølgelig er et psykisk aspekt her, men at det sannsynligvis er utløst av de fysiske symptomene.

Takk for tiden deres, hilsen frustrert mann 33, normalt vekt og høyde. Ingen faste medisiner utenom allergimedisin i sesong.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål. 

Du gir en svært god beskrivelse av symptomene, utredningen og vurderingene så langt. Jeg synes også du har en imponerende rasjonell tilnærming til situasjonen. Du har blitt svært grundig utredet, og det er ikke funnet noe galt. Dette er godt å vite. Samtidig kan jeg forstå følelsene dine rundt om det likevel kan være noe feil, noe som er oversett. Hjertet er bokstavelig talt et livsnødvendig organ, og man vil jo være sikker på at alt fungerer som det skal. Jeg skal prøve å ta for meg noen av de konkrete spørsmålene.

 

Du spør om du bør slå deg til ro med det som er gjort så langt. Dette er det vanskelig å svare på for meg. Intuitivt er jeg fristet til å si, "ja, du har blitt grundig utredet, det er ikke noe galt, best å legge dette bak seg". Høyst sannsynlig er det også korrekt. Men så lenge jeg ikke er din personlige lege, kan jeg ikke ta det ansvaret det er å innta et slikt standpunkt. Jeg håper du forstår dette. 

Ut i fra det du beskriver, er jeg enig i at CT-angio ikke virker nødvendig. Derimot synes jeg det kan være greit å gjøre en Holter. Det er en enkel og rimelig undersøkelse som kan gi en god del avklaring. Høyst sannsynlig er det kun uskyldige ekstrasystoler som plager deg og jager opp tankene. Hvis du hadde fått bekreftet dette gjennom en Holter, kan det hende at du virkelig hadde funnet roen. Da kunne du kanskje virkelig lagt dette bak deg for alltid. Jeg synes du godt kan be fastlegen din henvise deg til en slik undersøkelse.  

Høyre grenblokk betyr at spredningen av de elektriske signalene i hjertet følger en litt annen bane enn normalt. For en betydelig del av befolkningen er et slikt mønster helt normalt, og ikke tegn på noe sykdom. Dessuten, selv om EKG'et sier høyre grenblokk, er det ikke sikkert at det stemmer. En del EKG-maskiner gjør nemlig automatiske tolkninger av signalene gjennom forhåndsprogrammerte algoritmer. Disse tolkningene må alltid tas med en klype salt, og maskinene kan ta feil. Spesielt hvis hjertet får for fort. Som en tommelfingerregel gjør vi alltid våre egne ("manuelle") tolkninger, og stoler ikke automatisk på det EKG utgir av tolkninger.  

Jeg synes ikke du skal være redd for fysisk aktivitet. Du gjør nok ikke vondt verre ved å unngå aktivitet, men det kan være godt for selvtilliten din å kjenne at kroppen og hjertet fungerer godt når du tar i litt. Det kan bety mye for mestringsfølelsen. 

Jeg vet ikke om dette var avklarende nok, men jeg håper du fikk noen svar. Ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hevelser i bena

Da min mor døde hadde hun hovne føtter og var veldig stiv da jeg ryddet leiligheten etter henne. Jeg har også fått hovne føtter og stivhet og smerter jeg ikke har vært borti før, det surkler og piper i brystet. Spurte legen min om det kunne være noen sammenheng med min mor - nei, sier han. Hva er det som foregår i kroppen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange grunner til hevelse og stivhet i bena. Med alderen vil en del mennesker få litt hevelser i bena, spesielt på dager de har stått eller gått mye. Dette kan være plagsomt, men er ufarlig. Men hevelser i bena kan også være et tegn på sykdom. Både hjertesykdom og lungesykdom kan i noen tilfeller gi hevelser i bena. Betennelser og infeksjoner i huden på bena kan også gi hevelser. Sitter hevelsen i kun ett ben, kan blodpropp i en åre i leggen også være en årsak. 

For meg er det vanskelig å si konkret hva som er årsaken hos deg, eller om det har noen sammenheng med det som skjedde med moren din. Legen din har antageligvis mye bedre oversikt over dette, og kan med større sikkerhet si om det er noe alvorlg eller ikke. Hvis hevelsene og stivheten vedvarer, bør du gå tilbake til legen og be om en sjekk av de ulike mulige årsakene. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Allergi

Høyt kolesterol - kan jeg drikke melk?

Har høyt LDL-kolesterol og går på medisinen Liptor 20mg. Jeg drikker mye laktosefri melk, og spør derfor om det er skadelig. Da jeg ikke tåler gluten, laktose, samt rotfrukter og sitrusfrukter, hva kan anbefales meg å spise da?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Melk, hverken laktosefri eller vanlig melk frarådes grunnet høyt kolesterol. Velg ekstra lett laktosefri melk. For å variere kan du bruke drikk av mandel, ris og soya. Pass da på å velg en kalsiumberiket variant.

Mange som ikke tåler rå gulrot, potet osv kan spise det dersom de er varmebehandlet. Det kan være vanskelig å finne godt glutenfritt brød, men se etter høyt fiberinnhold. Erter, bønner og linser har lite fett og inneholder ikke kolesterol, det gjør heller ikke frukt og andre grønnsaker.Lykke til

Lunge

Pusteproblemer ved forverrelse av astma i kombinasjon med bronchomalaci

Jeg ønsker å vite hvilken medisin en kan gi til en astma/tracheobronchomalacipasient når det er akutt. Jeg mener ikke vanlige astmamedisiner. Jeg fikk sist CPAP/BIPAP og det hjalp, men jeg var ikke kvalifisert sa en. Jeg holder ikke ut når bronkiene smeller så hardt sammen at de ikke åpnes igjen uten hjelp. Egen c-pap hjelper da ikke nok. Det er ikke angst som er årsaken, sjøl om en tror det.

Jeg har fått denne medisinene en gang i utlandet da jeg fikk pustestopp, som er svært smertefullt. Jeg fikk medisinen i maske og legen sa jeg skulle få noe sterkt, men jeg vet ikke hva det var. Denne medisinen gjorde at bronkiene poppet opp med en gang og jeg fikk puste. Når det er akutt vil jeg gjerne ha denne medisinen. Det ser ut til at vanskene har blitt verre etter hver sykehusinnleggelse.

Hva heter denne medisinen som eventuelt kan gies i maske og som virker umiddelbart? Hva kan jeg gjøre for å få denne medisinen når det er så vondt i brystet og jeg blir helt slapp av anstrengelsene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som det er kombinasjonen av astma og bronchomalaci som gjør dette spesielt utfordrende. Bronchomalaci vil nok gi ganske jevne plager, mens en astmaforverrelse i tillegg vil gi økt irritasjon i slimhinnene, sammentrekning og gjerne ødem og økt mengde sekret i bronkiene. Det primære er å finne en best mulig forebygging av astmaforverrelser, og det kan være aktuelt å gjennomgå disse medisinene på ny hvis situasjonen stadig blir verre. Ellers er det jo slimhinneødemet (væskeansamling i slimhinnen) i bronkiene som er et problem som ikke påvirkes så raskt av vanlige astmamedisiner. Ved meget alvorlige tilfeller har man brukt inhalasjon av en fortynning av racemisk adrenalin. Dette er en medisin som kan redusere ødemet i slimhinnen ganske raskt, men effekten er ganske kortvarig. Dette er imidlertid bare sykehusbehandling, og brukes særlig hos alvorlig syke barn med astmaanfall og ved falsk krupp. Hos voksne er det lite brukt, og problemet er faren for hjerterytmeforstyrrelser. En slik behandling er derfor ikke noe man skal bruke hjemme på egen hånd. Anbefalingen blir derfor å sikre en best mulig grad av forebygging av astmaproblemer kombinert med CPAP, evt. BiPAP ved kraftige forverrelser.

 

 

Lunge

Er det lungebetennelse?

En ukes anamnese med redusert allmenntilstand, tungpust, feber på 38,1 og stemmeløshet, stemmen "forsvant" for to dager siden. CRP da 6. I dag er CRP øket til 36. Ikke mye, men...

Jobber på legekontor med 4 leger. Artig diskusjon ved lunchen i dag, om behandling eller ikke med tanke på lungebetennelse. En av legene, også min fastlege, lyttet på meg, hørte ikke spesille tegn som kunne indikere det, og mente det burde være en høyere CRP dersom det var lungebetennelse.

Den andre gikk ut fra tiden i sykdomsbildet, og mente snarere at CRP behøvde ikke i utgangspunktet å være høy, og han bemerket at denne var stigende. Han ville i så fall behandle meg med Doxylin.

Enden på visa var at jeg skulle se det an til mandag.. Hva mener lungelegen? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved lungebetennelse forårsaket av bakterier vil man forvente en ganske høy CRP og ofte også en høyere temperatur. Heshet er også vanligere ved virusinfeksjon. Jeg vil anta at forløpet primært kan forklares med en virusinfeksjon som jo gjerne affiserer mer generelt enn en bakterieinfeksjon. En lettere økning i CRP kan eventuelt skyldes en sekundær bakerieinfeksjon, selv om CRP-verdier opp mot ca. 40 også finnes ved virusinfeksjoner. Verdier over dette vil oftest indikere en bakterieinfeksjon. Ofte vil man også undersøke om det er en økning i antall hvite blodlegemer og måle SR for å få et mer fullstendig bilde. Klinisk undersøkelse av lungene gir ikke alltid korrekt svar, så rtg.bilde av lungene gir nok enda bedre tilleggsopplysninger. Men her må det kliniske bildet og legens vurdering avgjøre hvor langt man vil gå mht undersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem