Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Kosthold

Flerumettet fett, omega-6 og inflammasjon

Hei! Jeg lurer bare litt på dette om flerumettet fett. Det finnes slik jeg forstår i planteoljer, slik som raps og solsikkeolje. Disse har mye flerumettet fett i seg. Dette er noe som er sunt og man skal derfor få i seg 5-10 prosent fett fra denne kilden. Jeg lurer imidlertid hvordan forholder det seg med balansen mellom omega 3 og omega 6 i slike fettkilder?

Flermumettet fett slik jeg forstår, har høye mengder med omega 6, siden de er plantebaserte. Slik jeg forstår kan dette føre til inflammasjon. Stemmer det?

I tillegg står det at omega-3-fettsyrene skal utgjøre minst 1 %. Da vil fordelingen mellom omega 3 og omega 6, bli opp i mot 1:10, med mindre planteoljer inneholder noe omega- 3. Jeg er litt usikker på dette forholdet og det hadde vært kjempefint å få en liten oppklaring.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. mai 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er mange som lurer på dette for tiden. Anbefalingene om flerumettet fett er at det bør utgjør 5 til 10 prosent av det totale kaloriinntaket og ca. 1/3 av fettinntaket. 

Flerumettet fett finnes i både plantemat og animalsk mat, men i et vanlig kosthold vil plantefett være største kilde. I det norske kosholdet er de største kildene majones, margarin og matolje, brød, kjøtt og fisk. 

Du finner også omega-3 i planteoljer, rapsolje er spesielt rik på det. Når det gjelder balansen mellom omega-6 og omega-3 i ulike fettyper, ligger den på ca. 11:1 i olivenolje, 2:1 i rapsolje, 5:1 i smør og 7:1 i soyaolje. Men man kan ikke fastslå hvor sunn en matvarer bare ut fra denne verdien. 

Forholdet mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer?

Av individuelle flerumettede fettsyrer finner vi i hovedsak fettsyrer i gruppene omega-3 og omega-6. Det er muligens viktig med en balanse mellom disse i kostholdet, men hvor viktig det er, og det nøyaktige forholdet mellom dem, er ukjent. Den eneste offisielle anbefalingen jeg kjenner til er fra Frankrike, hvor helsemyndighetene i 2001 anbefalte et forhold på 5:1. Undersøkelser av nordmenns kosthold har vist at balansen mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer er mellom ca.  4:1 og 5:1, slik som i andre nordiske land. Det har ikke vært vist at dette forholdet er skadelig for mennesker. Men et ekstremt høyt og ubalansert inntak av enhver matvare eller næringsstoff kan naturligvis være skadelig. 

En av grunnene til at noen har fremhevet denne balansen er at omega-6 har vært ansett som inflammasjons-fremmende, mens omega-3 har vært ansett som anti-inflammatorisk, slik du nevner. Nyere tolkning av forskningen tyder imidlertid på at dette synet er overforenklet. Det har vært gjort et titalls kontrollerte forsøk på mennesker som ikke har klart å vise at den viktigste omega-6-fettsyren, linolsyre, fremmer inflammasjon, slik som i en svensk 10-ukers studie fra 2012 hvor en diett med mye solsikkeolje ble sammenliknet med smør. De fleste av disse studiene har derimot vist at linolsyre reduserer markører på inflammasjon. 

I store befolkningsstudier finner man videre at både omega-6-fettsyrer (i hovedsak linolsyre) og omega-3 er gunstig mot hjerte- og karsykdom, særlig dersom de erstatter mettet fett og "raske" karbohydrater, noe som delvis kan forklares med at linolsyre senker LDL-kolesterolnivåene.. 

Hjerte/kar, Lunge

Kols og hjertesykdom

Hei Jeg er en kvinne på 41 år som sommeren 2014 fikk beskjed om begynnende kols. I desember 2014 ble det tatt et røntgenbilde av meg med beskjed om at det viste klart og tydlig at jeg hadde kols. Sluttet å røyke på dagen. Men har blitt mye verre det siste halvåret, venter på time hos lungelege. Burde jeg ikke fått time raskere? Hvor lenge er det akseptabelt å vente? Jeg har vært storrøyker i over 20 år og har de to siste årene vært syk med nattesvette, vekttap, utmattet mm. Føler jeg ikke blir tatt på alvor. Min mor hadde begynnede kols, hun døde av hjertestopp 54 år gammel, kan dette skje meg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er et godt utgangspunkt at det er en begynnende kols. Da kan du oppnå mye, og røykeslutt er det aller viktigste og mest virkningsfulle tiltaket for å stoppe videre utvikling av sykdommen. Medisiner kan hjelpe til ytterligere på lungefunksjonen, men er ikke så viktige for å forebygge. Hvis du er blitt mye verre, kan du eventuelt be legen din purre på time hos spesialist. Det er erfaringsmessig lang ventetid, og prioriteringer i køen tar utgangspunkt i alvorlighetsgraden og graden av nedsatt lungefunksjon. Hjertesykdom følger ikke sjelden med kols, men hvis du ikke opplever smerter eller ubehag i brystet i forbindelse med anstrengelser og heller ikke har høyt blodtrykk, bør du ikke bekymre deg så mye for det. Røykeslutt er også her veldig positivt. Og det er veldig lurt å trimme litt regelmessig. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Hvorfor har ikke uføretrygdede feriepenger?

Hvorfor har ikke uføretrygdede feriepenger? Vi har like stort krav på ferie og å komme seg bort.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det har nok sammenheng med at uføretrygden utbetales 12 måneder i året.

Feriepengene er for de fleste slik at de utbetales i juni og at det ikke samtidig utbetales lønn. Isteden blir det ikke trukket lønn ved uttak av ferie.

Jeg gjør også oppmerksom på at det ikke trekkes skatt av uføretrygden i juni.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Lunge

Atrieflimmer og betennelse

Jeg er en 51 år gammel kvinne. Har psoriasis, lichen sclerosis. I flere år vært plaget av moderate/lette smerter i øvre rygg og bekken. Er normalvektig, røyker ikke, normalt aktiv. Mitt BT er 100/50 i hvile. Hatt episoder med hjertebank, opptil 12 timer - som har gått over av seg selv.

Aktuelt: Luftveisinfeksjon, startet for 3 uker siden. Mye nattlig hoste. Anfall av atrieflimmer som førte til elektrokonvertering, 1 uke siden. Ukomplisert, har nå sinusrytme. Ingen risikofaktorer for Afib, bortsett fra heriditet, så ingen medisinering. Symptomer på inflammasjon i iliosakralledd, smerter begge sider hofter, startet for 4 dager siden. Klarer ikke være uten sm.still, bruker Voltaren.

Spørsmål: Er det sannsynlig at atrieflimmeren kan ha blitt utløst av inflammasjonstilstand i kroppen? Kan mitt lave blodtrykk ha noen betydning? Hvor sannsynlig er det at Afib kommer tilbake? Har noen gode råd om videre plan?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Atrieflimmer (Afib) er en tilstand som skyldes forstyrrelser i hjertets ledningssystem. Arv kan spille en rolle. Det er også sett en sannsynlig sammenheng mellom betennelsesreaksjoner i kroppen og atrieflimmer, men den eventuelle mekanismen er ikke kjent. Muligens er det slik at inflammasjon kan bidra til at Afib opptrer oftere, men ikke nødvendigvis er årsak til at Afib oppstår. Behandlingsopplegget må vurderes i hvert enkelt tilfelle av kompetent lege som kjenner pasienten godt. Blodtrykket ditt har nok ikke noen negativ effekt på dette. Afib kan komme tilbake, men sjeldnere hvis det ikke foreligger annen hjertesykdom.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Kosthold

Psoriasisleddgikt og alkohol

Er det slik at psoriasis og ledd stivheten har en sammenheng med alkoholisme ?
Hilsen anonym mann 56

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke kjent om alkoholinntak kan forverre leddgikten ved psoriasis. Det måtte eventuelt være om man derved ikke greier å opprettholde et næringsrikt kosthold. Men dette er svært usikkert.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Kan pace-maker kombineres med vagusstimulator?

Jeg har hatt hjerteflimmer i 25 år, men nå har jeg fått en veldig effektiv vagusstimulator mot min tidligere "..vanskelig traktable epilepsi .." (legesitat). Greier legene implantere i meg en hjertepacemaker når jeg har en vagusstimulator før? Hvis min hjerteflimmer blir mye mer alvorlig er jeg kanskje villig til å være en forsøkskanin?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er hyggelig å vite at du får god effekt av den implanterte vagusstimuleringen. En pace-maker for hjertet vil påvirke hjertet direkte gjennom elektroder. Det burde i utgangspunktet ikke komme i veien for vagusstimulatoren. Men dette er spesielle ting som uansett vil bli vurdert nøye hvis det blir aktuelt å implantere en pace-maker for hjertet ditt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan varierer FRC -funksjonell residualkapasitet i lungene?

Hvorfor faller FRC hos eldre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

FRC er det volumet som er igjen i lungen når man har pustet ut vanlig uten å anstrenge seg for å puste ut ekstra luft. Det er summen av ekspiratorisk reservevolum (ERV) som er det ekstra man klarer å puste ut, og residualvolumet (RV) som er den mengden luft man ikke greier å puste ut og som hindrer lungen fra å klappe helt sammen. FRC reduseres når man ligger ned, hos overvektige personer og ved væskeansamlinger i buken samt graviditet fordi bukinnholdet da trykker mot mellomgulvet og derved reduserer lungevolumet. FRC reduseres også ved lungefibrose hvor lungevevet skrumper. Ved økt alder vil brystkassen bli stivere og de elastiske krefter i lungene svakere. Dette påvirker FRC slik at den vanligvis vil øke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Normal lungefunksjon

hva er normal lungefunsjon.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 27. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Normal lungefunksjon for deg får du vite hvis du går til fastlegen din og får tatt en pusteprøve. Den vil regnes ut ifra  kjønn, vekt og alder.

Lykke til!

Mvh Hilde

Mindre tåleranse for anstrengelser

Jeg må stadig oftere hoste opp en krimaktig klump, og jeg føler at jeg tåler mindre og mindre anstrengelser. Er dette kols eller egentlig bare innbilning?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 27. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Hvis du lurer på om du har utviklet kols, bør du oppsøke fastlegen og be om å få tatt en pusteprøve. Du kan også be om å få tatt en infeksjonstatus, for å se om det er en infeksjon du har. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Rettigheter

Skatt på pensjon når du bor i utlandet

Hei Man har overgang fra uføretrygd til alderspensjon(67 år) og har planer om å flytte til hjemmelandet utenfor EØS land uten tilknytning til norge.hvilke skatteregler gjelder det ? på forhånd takk MVH

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Norge har inngått skatteavtaler med en rekke land.  Disse avtalene regulerer om pensjon og uføreytelser fra Norge skal beskattes i Norge eller ikke.

Men utgangspunktet er at har du flyttet til et annet land skal du betale kildeskatt på pensjonen. Den er på 15 %. Er pensjonen også skattepliktig i det landet du har bosatt deg, er det det bostedslandet som skal sørge for at du ikke blir dobbeltbeskattet. Er pensjonen helt eller delvis skattefri i Norge, må du selv kontakte skatteetaten for å få lavere skattetrekk enn 15 %.

Vær oppmerksom på at skatteavtalenes regler om pensjon i utgangspunktet ikke gjelder for uføretrygd og andre uføreytelser.

Her finner du informasjon fra skatteetaten:

Skatt på pensjon i utlandet

Med vennlig hilsen Atle Larsen