Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper ved hjertesvikt

Hei. Jeg har medfødt hjertefeil, er operert flere ganger og har hatt en mekanisk aortaklaff siden jeg var ungdom. Jeg er stort sett i bra form, men har tendenser av hjertesvikt etter mange år med ikke-ideelle vilkår for mitt hjerte. Jeg benytter kompresjonsstrømper for å holde mine åreknuter i sjakk - de plager meg ikke så lenge jeg bruker strømpene, men når jeg kjøpte meg ett nytt par sist, leste jeg i bruksanvisningen under "absolutte kontraindikasjoner" at hjertesvikt var nevnt. Hva betyr dette og hva kan dette medføre for meg? Takknemlig for svar!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. mai 2015
LHL

Hei

Med mindre du har svært alvorlig/ukontrollert hjertesvikt, ser jeg ingen farer med å bruke slike strømper. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tackybradisyndrom

Jeg er en mann på 50 i god fysisk form som har fått påvist hjerteflimmer. Anfall som oppstår på dagtid varer opptil 8 timer og oppstår med 8 til 14 dagers mellomrom. I tillegg er det påvist nattlig bradykardy, Asystole, maks 2,5sek. Påviser tachybrady arytmi. Symptomer på hjerterytmeforstyrrelser registreres nesten hver natt. Av og til flere ganger pr. natt. Jeg har forsøkt Multaq, men det skapte større symptomer om natten (våkner med vibrasjoner i bryst/mageregion). Mitt blodtrykk er normalt. Utralyd av hjertet viser ingen feil av betydning. Jeg benytter Carduran 4mg for andre forhold enn høyt blodtrykk. Jeg venter på vurdering for ablasjonsbehandling. Mitt spørsmål er om denne behandlingen i tillegg til å ha effekt på atrieflimmer/flutter også vil ha en effekt på min bradykardy\tachybrady. Finnes det andre mulige behandlinger?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ablasjonen behandler kun anfallene med flimmer, ikke bradykardien. Men det kan jo tenkes at når flimmeren blir borte, slipper du også en del medisiner som nå senker pulsen. Så inndirekte kan pulsen blir normalisert også. Hvis den lave pulsen vedvarer, og blir så problematisk at du blir blir svimmel eller besvimer, kan pacemaker være et alternativ. Håper du hjelpes av ablasjonen!

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteskade

Kan en hjerteskade på venstre side lege seg selv? Enten av trim eller medisiner?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, forsåvidt kan det det, men hvordan resultatet over tid blir er uvisst. Hvis skaden har vært stor, kan pasienten få en varig svekkelse av hjertet. Hvis den er mindre eller ubetydelig er det ikke sikkert hjertefunksjonen påvirkes i det hele tatt. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk?

Har 175 over i blodtrykk. Det er kanskje litt høyt.?Har vært litt svimmel.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, 175 i overtrykket kan være litt høyt. Om dette har noe med svimmelheten din å gjøre er derimot uvisst. Her trengs en legeundersøkelse for å kartlegge dette nærmere. Du bør snakke med fastlegen din for å få nærmere svar. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

K2-tilskudd og betablokker

Jeg tar Emconcor 5mg daglig kan jeg starte å ta K2 uten at det har innvirkning på blodtrykket.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

K2 og Emconcor har ingen innvirkning på hverandre. K2, i tillegg til Emconcor, vil neppe påvirke blodtrykket ditt. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Murring mellom skulderbladene

Har murring mellom skulderbladene noe med hjertet å gjøre? Min mor har ikke tette, blodårer men urolig puls og hjerteklaff er dårlig, kanskje medfødt.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Murring mellom skulderbladene kan hos noen være et tegn på hjertesykdom, men det kan også skyldes mye annet (muskler, skjellett etc). 

Du bør vurderes hos legen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt etter cellegift

Fikk medikamentindusert hjertesvikt etter behandling med Herceptin/tratztutzumab. Alvorlig svikt med en EF på 25% ? Nå har svikten gått noe tilbake, jeg får 2x 5mg Ramipiril og 20mg Furix x 1 Til tross for medisineringen puster jeg kort og tungt, selv ved fint lite anstrengelse. Er det andre undersøkelsesmetoder som burde ha vært forsøkt for å se ting fra en annen vinkel? Redd legene overser noe og lar meg gå på disse medisinene hvor lenge som helst.....

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Hjertesvikt etter cellegift er dessverre en kjent komplikasjon som kan forekomme hos enkelte pasienter. Behandlingen er som ved hjertesvikt ellers, og baserer seg på ACE-hemmer (feks Ramipril), vanndrivende (feks Furix) og gjerne en betablokker i tillegg. Utviklingen følges med legeundersøkelse og evt ekkokardiografi. Du bør følges ved en hjertepoliklinikk på et sykehus og det kan hende at medisineringen din bør revurderes. Det finnes flere medikamenter som kan brukes. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rød ris og kolesterol

Jeg har av min fastlege blitt satt på Lipitor, som jo er statiner. Statiner demper kolestrolet, men jeg har hørt via media i det siste at noen av bivirkningene ØKER risikoen for hjerte og karproblemer igjen - og da virker det som om man er "tilbake på 0". Jeg begynte og granske rundt dette med rød ris som går under navnet Hypocol i Norge. Mitt poeng var å beholde fordelene, men unngå ulempene. Men nå har jeg hørt at virkestoffet er det samme i Rød Ris som i statiner. Stemmer dette ?

Jeg er klar over at det ikke er lett og få utskrevet Hypocol på blåresept i Norge, men siden det selges fritt i Sverige så er ikke det noe problem. Og den kostnadsmessige siden av saken er absolutt underordnet den helsemessige. Vil sette stor pris på et faglig svar :

* Stemmer det at virkestoffet i Hypocol og Statiner er det samme ?
* Kan dere anbefalte Hypocol eller ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. mai 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke kjent med at Lipitor, eller andre statiner, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Snarere er det sterk dokumentasjon på at disse medisinene beskytter hjertet. 

Når det gjelder virkningsstoffet i rød sopp-ris, så stemme det at dette stoffet er det samme som er å finne i statinet som selges under navnet lovastatin. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økt troponin

Jeg ble innlagt på sykehus etter akutt hjertebank og pusteproblemer. I epikrisen ved utskriving står det: "Troponin utslipp oppfattes som sekundært til hjertebank altså type- 2 infarkt". S-Troponin 121-123 Kunne du forklart hva det betyr, hvilken årssakssammenheng dette og infarktet kan ha og hvordan jeg skal forholde meg til dette videre?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Troponin er et stoff som naturlig befinner seg inni hjertemuskelcellene. Når en kransåre på hjertet blir tett eller veldig trang, kan du få et infarkt, og hjertemuskelcellene skades. Da lekker troponin ut i blodbanen. Vi bruker dette til å diagnostisere et infarkt. Du skal normalt ikke ha troponin i blodet, og hvis det er økte verdier, betyr det at det kan ha vært et infarkt. Også andre tilstander kan gi lekkasje av troponin inn i blodet. Feks betennelse i hjertemusklen. 

Noen ganger kan hjertet banke så fort at det fører til skade av hjertemuskelcellene. Da vil også troponin lekke ut til blodet, og måles som forhøyet. Sykehuset ditt mener nok at det var dette som var årsaken hos deg, og kanskje ikke tette årer på hjertet. 

Spørsmålet er om man skal slå seg til ro med dette, eller sende deg videre til undersøkelsen av kransårene (angiografi). Dette må legene dine avgjøre. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Rask hjerterytme

Jeg er en 33 år gammel mann, ellers frisk mann. Påvist essensiell hypertensjon som jeg tar 10mg Amlodipin og 16mg Atacand for. BT er nå innenfor det normale. Ellers ingen faste medisiner. De siste tre årene har jeg hatt noen «anfall» med at hjertet slår veldig fort. Anfallene kommer alltid i forbindelse med fysisk aktivitet. Hjertet slår da plutselig over i en høy rytme (som jeg oppfatter som regelmessige slag). Det kan virke som det er i forbindelse med en ekstrasystol, men er usikker. Anfallet kan vare fra 30 sekunder opp til 5 minutt. Rytmen går da tilbake til det normale. Jeg har aldri hatt noen fysiske plager som for eksempel svimmelhet, smerter e.a. i samband med anfallene. Det eneste er ubehaget med at hjertet raser av gårde. Kunne fint fortsatt den fysiske aktiviteten, men det faller jo mest naturlig å stoppe opp til det går over. Anfallene skjer sjelden, som regel 2-3 måneder mellom hver gang. Har derfor ikke vært mulig å påvise dem på EKG så langt. Jeg har tatt belastnings-EKG, 48-timers EKG, ultralyd av hjerte og øsofaguspacing. På EKG får man påvist en del godartede ekstrasystoler i løpet av døgnet. Øsofaguspacing kunne ikke utlyse noe anfall. Kardiologen mente da at det eneste alternativet var å gjøre en elektrofysiologisk u.s., men han ønsket ikke å henvise videre siden han så det som lite sannsynlig at det var noe alvorlig som lå bak anfallene. I tillegg tok man i betrakning risikoen en invasiv undersøkelse medfører. Mitt spørsmål er om du ut fra min beskrivelse har noen formening om dette er en hjerterytmeforstyrrelse og i så fall hvilken og om det kan være alvorlig? Har forståelse for at det selvsagt er vanskelig å si noe sikkert, men det hadde vært fint med en vurdering.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Takk for god og fyldig beskrivelse. Jeg hopper rett til essensen: Det høres ut som du kan ha en hjerterytmeforstyrrelse som kommer i anfall. Den vanligste og mest ufarlige formen er PSVT (paroxysmal supraventrikulær tachykardi). Denne kan igjen inndeles i undergrupper (AVNRT, AVRT, WPW pluss andre). Det kan også være atrieflutter eller atrietachykardi. 

Hva det egentlig er, og hva evt behandlingen skal være er KUN mulig å si hvis man får dokumentert anfallet på et EKG. Inntil da blir det bare spekulasjoner. Det er svært betryggende at du har vært gjennom omfattende testing uten at det er påvist noe strukturelt eller funksjonelt galt med hjertet. Det er gode nyheter. 

Jeg er enig i at du ikke bør få utført en elektrofysiologisk undersøkelse. Grunnen: sjeldne anfall, ikke dokumentert anfall få EKG, risiko ved invasiv undersøkelse opp mot evt nytte. 

Du bør fortsette å leve normalt, og prøve å få fanget opp anfallet på et EKG. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid