Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Rett til fri fra jobb i forbindelse med trening?

Hei, jeg er blitt blokket og stentet for ca fire uker siden og har vært sykmeldt siden da. Er nå 40% sykemedt. I begynnelsen av mai begynner jeg trening hos Hjertlaget i Stavanager. Dette blir 2 - 3 ganger i uken. Hvoran stiller det seg i forhold til arbeidsgiver den tiden som går med til dette ? Jeg regner med at jeg har rett til å delta i denne rehaben, blir dette da dekket av en eventuell sykemelding mens jeg trener på Hjertelaget ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har kun rett til fri fra jobb uten trekk i lønn om du har en sykemelding. Du vil ha rett til sykemelding når treningen/rehabiliteringen skjer i regi av et offentlig helsetilbud. Du vil normalt ikke ha rett til sykemelding for å trene med for eksempel det lokale LHL laget.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Kosthold

Påvirker egg og kaffe kolesterolet?

Jeg har hatt hjerneslag og prøver å holde kolesterolet nede gjennom kostholdet. Før spisete jeg jevnlig egg til frokost, men har sluttet med det etter hjerneslaget. Men forskningen synes å være mangetydig angående hvorvidt egg bør droppes. Det samme gjelder kaffe. Frysetørret kaffe har vel ikke noe fett, og burde således være OK?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Eggeplomme er kolesterolrikt, men i hvilken grad dette gir utslag på kolesterolnivåene i blodet varierer mye fra person til person. Enkelte er sensitive for kolesterol i maten, men hos de fleste blir kolesterolnivåene mer påvirket av mettet fett i kostholdet enn av kolesterol.

Dette kan påvirkes av genetiske faktorer, men det kan også komme an på det øvrige kostholdet. Kolesterolet i blodet har en tendens til å øke mer som en følge av egg når kostholdet samtidig er rikt på mettet fett enn når kostholdet inneholder lite mettet fett. 

I dag er det ikke grunnlag for å forutsi hvem som er sensitive for kolesterol i maten og ikke, så her må du kanskje bare prøve deg frem. Har du høyt LDL-kolesterol til tross for annen behandling, eller har arvelig høyt kolesterol, kan det være nødvendig å begrense seg til bare et par-tre eggeplommer i uken. Siden økninger i kolesterolet ikke gir symptomer bør du kontrollere verdiene dine dersom du skulle øke inntaket av egg betydelig.

Når det gjelder kaffe inneholder pulverkaffe og filterkaffe svært lite fettstoffer, og påvirker kolesterolet minimalt. Les mer om dette her:  Kaffe – godt for hjertehelsen?

Lunge, Fysisk aktivitet, Allergi

Begrensninger ved fysisk aktivitet med lungeplager og pollenallergi

Jeg har astma/kols og i tillegg allergi mot alt mulig i luften av pollen. I de siste 2-3 mnd har jeg kjent stramming rundt brystkassen når jeg går tur. Dette begrenser mine turer. Spesielt i lette motbakker. Bruker Ventoline og Seretide som faste medisiner pluss Seebri. Tar også cetirizin allergitabletter .

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. april 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at du trenger en ny gjennomgang av din behandling for astma/kols og pollenallergi. Mitt beste råd til deg er å få undersøkt dette hos din fastlege, også for å utelukke at det kan skyldes andre ting.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

 

 

 

Hjerte/kar, Kosthold

Selen og Q10 for forebygging og overskudd?

Hei Jeg hadde et kraftig i infarkt og hjertestans i 2011. Lå også i koma, men det gikk bra til slutt og alt ser topp ut på tester, kan ikke se at jeg har hatt noe som helst.

Det eneste er at jeg sover dårlig, har mareritt og svetter om natten og føler meg derfor helt utslitt når arbeidsdagen er over. Er for øvrig 52 år nå. Liker å trene, men er nå alt for utslitt som sagt etter jobb. hvorfor dårlig søvn aner jeg ikke (går på Lipitor 40mg, Albyle 75mg og Atacand).

Så til spørsmålet, har lest om at selen og q10 skal være så bra. Både for å forebygge og få overskudd, stemmer det? Eller er det bare dum reklame :)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder selen er det et sporstoff i kostholdet som bidrar til immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, og er med på å beskytte cellene mot oksidativt stress. Nøtter er en god kilde til selen, samt kornvarer (men i norskdyrket korn er seleninnholdet lavt), lever fra fisk og kjøtt, tunfisk, makrell/makrell i tomat og egg. 

Mangel på selen kan være en årsak til en sjelden hjertesykdom, Keshan-syke. Om tilskudd av selen forebygger hjerte- og karsykdom blant voksne generelt er foreløpig ikke dokumentert. Dette viser en gjennomgang av 12 vitenskapelige studier med nesten 20 000 personer. Noen studier har faktisk antydet en liten økning i risikoen for type 2-diabetes i forbindelse med selen-tilskudd, men det er også usikkert.

Disse studiene er gjort med generelt friske personer, ikke personer som tidligere har hatt hjerteinfarkt eller som har for lite selen i blodet. Men å få i seg mer selen enn det man har behov for er ikke å anbefale. Anbefalt inntak for voksne menn er 60 mikrogram (100 gram hermetisk tunfisk gir mer enn dette). Mangel på selen fastsettes med blodprøve. 

Hvis man ser på forskning på Q10, har det vist seg å redusere blodtrykket i enkelte små studier, men det finnes ikke forskning som viser om tilskudd reduserer riskoen for å dø av hjerte og karsykdom eller for å få hjerteinfarkt o.l. 

Danske forskere har nylig rapportert av Q10 viste seg å ha gunstig effekt på dødelighet ved hjertesvikt (se omtale hos hjerteforeningen.dk.) Dette er interessante og lovende nyheter, men de betyr ikke at det er en "kur for alt", eller at det beskytter ved andre sykdommer, spesielt dersom man fra før av har normale verdier av Q10 i blodet. 

Du skriver at du bruker Lipitor, og det er mulig at statiner er med på å redusere nivåene av Q10 i blodet. Noen hevder å oppleve at Q10-tilskudd lindrer muskelsmerter knyttet til bruk av statiner, men grunnlaget for å anbefale dette er tynt.

Om det gir økt overskudd er vanskelig å svare på, da det er et subjektivt begrep. 

Lunge

Kan Nicorette forverre kols og astma?

Hei. Sluttet og røyke for 3 år siden. Jeg bruker Nicorette av og til. Kan man forverre symptomer for kols og astma med den tyggegummien?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Nikotin tyggegummi inneholder nikotin og vil kunne gi lette effekter på hjerte og kar, men atskillig mindre enn ved røyking. Det er ikke angitt som en bivirkning at det kan forverre astma eller kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Astma, allergi og dyrehold

Spørsmål om astma /allergi og dyrehold : Jeg er 46 år og har nylig fått diagnosen astma og allergi mot hund. Jeg har tatt ventolin i ca to mnd og flutide to x daglig i to uker. Jeg er bedre men er fortsatt plaget med hoste, slim og tungpust hver dag. Jeg har hatt høysnue /allergi mot pollen og katt siden barndommen og tar allergimedisiner om sommeren. Det er astma på både mor - og farsiden (morfar og far). Både far og morfar har /hadde hjertesykdom. Jeg lurer på om jeg må kvitte meg med mine to hunder, eller om jeg kan bli symptomfri ved å øke/endre medisiner. Hundene betyr svært mye for meg, og turene og treningene med dem er en viktig del av livet mitt. Hva risikerer jeg ved å beholde hundene? Kan astmaen forverres? Kan jeg utvikle kols? Er det noen sammenheng mellom stadig irritasjon av lungene og utvikling av hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke lett å unngå allergireaksjon når det er hund i huset. Hund og katt legger jo fra seg hår og flass over det meste av huset, så man blir eksponert for det så lenge man er hjemme, samt ved kontakt med hunden direkte. Hvis du opplever at du er bedre i pusten når du er borte fra hunden og fra huset du bor i, er nok allergien av betydning for din astma. Det er vanskelig å behandle en astma hvis allergenene ikke er mulig å fjerne. Det anbefales ikke å ha hunden i samme hus, og klær som du bruker når du er sammen med hundene bør henges annet sted. Det tar som regel også lang tid, gjerne måneder før hundeallergenene er borte fra huset, selv etter energisk rengjøring.

Astmaen vil kunne forverres hvis du fortsatt beholder hundene hjemme. Faren for kolsutvikling er usikker, men kan jo ikke utelukkes hvis allergien gir en kronisk irritasjon over mange år. Jeg kjenner ikke til at dette har betydning for utvikling av hjertesykdom.

Hvis du kan få til en ordning hvor du bare er sammen med hundene utenfor huset og skifter tøy når du kommer hjem, er dette en mulig mellomløsning. Men det må nok prøves ut for å se om det fungerer i praksis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Fysisk aktivitet

Hvorfor svetter man egentlig?

Hei, jeg lurer på hvorfor man svetter når man ikke gjør noe annet en å brette klær.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Svette er vanligvis avhengig av fysisk belastning, men også av temperaturen i rommet og av eventuelt stress. Påkledningen, mye eller tette klær, kan være avgjørende noen ganger. Høyt stoffskifte kan en sjelden gang være utslagsgivende. Likeså høy vekt.

Dette er noen av flere mulige forklaringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Langsom puls

Jeg er en mann på 50 år og plages av lav puls om nettene som gjør at jeg ikke får sove og er veldig trøtt om dagen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Langsom puls er vanskelig å vurdere uten EKG som registreres over tid. Du bør nok henvende deg til legen din og be om han kan henvise deg til en slik registrering. Da får du med deg en enhet som du har på deg i mange timer, gjerne et helt døgn, for å registrere hjertefunksjonen og pulsrytmen. Det er nok den beste måten å få det nærmere undersøkt på.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Allergi

Kortisonsprøyter ved allergi, er det bedre enn tabletter?

Nå er panikken nær! Legekontoret vårt har bare vikarer, så jeg kommer til en ny lege hver gang....Var hos en vikar i dag og ba om resept på kenacort t til pollensesongen, jeg har pollenastma. Men legen sier nei...han er svensk og sier at nyere forskning viser at det er for mange negative langtidsvirkninger. Han ga meg isteden prednisolon tabl. Sa jeg må ta 20 mg i 6 dager når bjørkepollensesongen blir for ille. Så skulle det virke lenge etterpå. Så kunne jeg gjenta med 6 nye dager osv. Jeg har gressallergi også. Høres dette rett ut? Jeg synes ikke det høres bra ut. Jeg er kjempe lei meg. Ser for meg en vanskelig sommer. Allergi vaksinasjon er ikke for meg, tålte det ikke da det ble prøvd....hva i verdens skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sprøyter med kortison holder seg i kroppen ganske lenge. Kenacort-T suges langsomt opp i kroppen fra injeksjonsstedet og angis å ha minimum 2-4 ukers effekt. Det betyr at det er aktivt kortison til stede i kroppen over minst dette antall uker. Dette medikamentet brukes helst i tilfeller hvor det er problemer knyttet til å bruke tabletter med kortison, for eksempel Prednisolon. Fordelen med Prednisolon er at man har bedre kontroll med hvor lenge medisinen holder seg i kroppen. Det er ingen fordel at denne virker lenger enn det som er nødvendig. Da øker faren for bivirkninger, og de er det dessverre mange av. Så det er nok en fordel for deg å bruke tabletter istedenfor sprøyter. Effekten er like god, men det blir en annen måte å bruke det på.

Ellers er det i dag mulig å bli vaksinert mot gressallergi med en vaksine som tas som tablett. Det er atskillig enklere enn sprøyter, men må startes i god tid før sesongen. Hvis du tror at dette kan være aktuelt for deg kan du snakke med fastlegen om å få hensvisning til en lege med erfaring med slik behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Måling av INR hjemme

Måling av INR hjemme Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-tester for å teste INR hjemme? Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon. Har det skjedd noen endringer på hjemmemåling etter 1 mai 2014?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 17. april 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Du kan henvende deg til sykehuset du tilhører. Der vil du kunne få måleapparat som behandlingshjelpemiddel. Det er et eget skjema som må fylles ut av spesialist på sykehuset eller en indremedisiner som har avtale med regionalt foretak. Jeg kjenner ikke til om det har skjedd noen endringer etter 1.mai 2014.

Med vennlig hilsen

Inger Elling