Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

En eller to doser av Triatec

Hei Etter hjerteinfarkt for 2 år siden går jeg på Metoprolol 25 mg, Lipitor 40 mg, Triatec 2,5mg og Albyl e 75 mg. Ligger i overkant av 142/92 i blodtrykk og legen vil vurdere dosene etter 24 timers blodtrykkmåling. Det er vel da aktuelt å øke Triatec dosen til 5 mg. Er det fordelaktig å dele denne i 2 doser 2,5 mg morgen og kveld i stedet for 1 dose 5 mg. Usikker på om dette er tilrådelig med Triatec ? Mann 65..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er at Triatec tas én gang daglig. I ditt tilfelle vil det normalt bety en tablett på 5 mg om dagen. Men iblant må vi gjøre individuelle tilpasninger. Enkelte pasienter tåler ikke å få hele dosen samlet og da kan det hende vi deler den opp i to. Dette vil fastlegen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hyppig vannlating ved flimmer

Venter på en klaffeoperasjon. Har mye atrieflimmer, mest de 4 siste mnd. Men det jeg lurer på er en voldsom urinering de første timene etter flimmeret er startet. Det kommer opp til 4-5 ganger i timen de første timene. Det kommer gjerne 1,5 til 2 liter i denne tiden. Hva skjer og hvorfor ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ganske vanlig ved flimmer. Når du får et flimmeranfall, får du høyere puls. Hjertet pumper derfor ut mer blod per minutt, og nyrene filtrerer også dermed mer blod. Dette fører til økt urinproduksjon.

Lykke til med klaffeoperasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Veldig lavt blodtrykk

Hei har bt på 74undertrykk 37. Svimmler enn del. Har hadt lågt bt ei god stunn men klarer ikke få det opp. Har du noen råd? Er det farlig å gå på jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 74/37 er veldig lavt og jeg skjønner godt at du blir svimmel. Dette bør utredes ordentlig hos fastlegen din og evt. med henvisning til hjertespesialist. Jeg kan dessverre ikke gi råd om hva du bør gjøre med det lave trykket før endelig utredning er gjort.

Hjerte/kar

Blodtrykksfall

Hva kan man gjøre om en person faller pga blodtrykkfall ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Et ortotatisk blodtrykksfall kan skje om man reiser seg raskt opp fra sittende eller liggende stilling, og kan føre til at man segner om og besvimer et øyeblikk. Når man faller i bakken i en besvimelse, vil blodtrykket normalisere seg, og man våkner til igjen.

Noen mennesker har større tendens til å få slike blodtrykksfall, og det er viktig å tenke gjennom det på forhånd før man reiser seg opp, og gjør det rolig og forsiktig. Imidlertid kan noen medisiner gi slike bivirkninger, som for eksempel blodtrykksmedisiner. I slike situasjoner bør man diskutere problemstillingen med legen.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet med utvidet hovedpulsåre

Kan jeg jobbe med tungt fysisk arbeid med utvidet hovedpulsåre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Ved utvidelse av hovedpulsåren er det veldig viktig å unngå sterke økninger i blodtrykket. Tungt fysisk arbeide kan innebære kraftig blodtrykksstigning, så det bør du unngå. Lettere aktiviteter går fint.

Hjerte/kar

fall og svimmelhet

I februar 2018 falt jeg mot klesskapet og brakk kragebeinet og ble send5 på akutten som først konkluderte med operasjon etter en tid (kø), men dette ble omgjort senere. Grunnen til fallet var at jeg ofte er svimmel og uvel når jeg står opp, men det ble ikke vurdert. I ettertid har jeg enda vondt kragebenet og i muskler og sener rundt, jeg ser dårligere (selv etter grå stær-operasjon i sommer), er ustø når jeg reiser meg og har sterk hodepine hver dag. Kan det ha vært drypp jeg har hatt. Jeg er 79 år, men har ingen andre leddplager e,l., bruker ingen medisin fast og har lavt blodtrykk, men en anelse mer kolesterol enn «normalt».

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om du har hatt et relativt alvorlig fall, og at du er mye svimmel. Jeg tenker at dette bør utredes videre. Det bør lyttes på hjertet ditt for å utelukke hjerteklaffeskade, og det bør tas et EKG. Man må og lytte på pulsårene på halsen. Etter at fastlegen har gjort dette, bør det vurderes om du skal henvises videre til hjertespesialist for eventuell ultralydundersøkelse av hjertet

Hjerte/kar

lav puls

Jeg har hatt perioder med mye hjertebank (til meg og være) og nevnte dette for fastlegen. Tok blodprøver (mangler, stoffskifte etc) som var OK, men hadde litt høyt blodtrykk 146/94 - men dette falt til uka etter og var 137/86. Etter at jeg kjøpte ny pulsklokke for noen uker siden har jeg lagt merke til at hvilepulsen min er betydelig lavere nå (laveste på natten 37, laveste på dagtid 40 og nå på kontoret ca 50-55) enn da jeg trente mye for noen år siden - jeg var aldri under 50. Kan dette henge sammen på noe vis, eller er det bare tilfeldig? Jeg mistenkte stoffskifte, siden jeg også har uvanlig tørt hår og mister mer hår enn vanlig - men blodprøvene var bra. Jeg er dame på 37, trener 1-2 ganger i uka.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Fastlegen din har trolig mistenkt lavt stoffskifte ved lav puls, og tørt hår, men det synes ikke som om blodprøvene har bekreftet dette. Blodtrykket ditt er heller ikke lavt, slik det oftest blir ved lavt stoffskifte.

Det er naturlig at det tas et EKG hos fastlegen, i tillegg til blodprøvene du har tatt. Etter det kan det vurderes om du i tillegg bør henvises til hjertespesialist for også å gjøre en ultralydundersøkelse av hjertet.

Hjerte/kar

blodtrykksmedisiner og bivirkninger

Jeg er en kvinne på 55 som har vært behandlet for høyt bt i ca 5 år...for noen uker siden ble blodtrykket veldig høyt..da på 125/200...puls på laveste målt 47...jeg røyker en 5..6 røyk om dagen. Jeg har nå prøvet to forskjellige blodtrykksmedisin og har et trykk nå på 90/160...puls 50...55. Føler meg svak og noe svimmel..kald på hender og føtter...fryser også en del. Hva skal jeg gjøre? jeg mener selv at pulsen burde vært høyere hos meg og at det mulig et dette som gjør meg svimmel...slapp og ikke særlig form. Mvh. Turid

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om ditt blodtrykk er relativt vanskelig å kontrollere, og sannsynligvis trenger du flere virkestoffer. Du synes imidlertid å ha betydelige bivirkninger på den kombinasjonen av virkestoffer du nå bruker. I dag finnes det mange typer av blodtrykkssenkende medisiner, og i ditt tilfelle synes jeg du skal prøve andre kombinasjoner i samarbeide med fastlegen din.

Hjerte/kar

Ekstraslag og svimmeelhet

Hei. Jeg har opplevd en del ekstraslag på hjertet. Har altid hatt dette men på et tidspunkt eskalerte det til at i tillegg til de ekstraslagene som altid har vært der så kom det i "anfall" jeg kunne ha flere etter hverandre blir svimmel og kvalm, dette kunne vare alt fra 30 min til at jeg gikk og la meg med det og ikke fikk sove pga slagene, hadde også litt høy hvilepuls når dette stod på (95 slag i min etter 2 timer i sengen) .. Gikk til legen hvor han da lyttet på meg å hørte 4 ekstraslag. Er blitt henvist til spesialist men har ikke time før om 3 Månder..

Jeg har nå vært på ferie i 7 uker og har kjent fint lite til disse ekstraslagene, hadde et par kvelder hvor jeg var småsvimmel og litt kvalm. Det er nå 4 uker siden ferien min og er nettopp begynt på jobb igjen, og begynner så vidt å kjenne til disse slagene igjen. I går hadde jeg en merkelig følelse i kroppen, kan ikke helt beskrives som svimmel, men følte meg småfull og nummen i fingrene.. i dag sitter jeg på jobb og har hatt flere ekstraslag, begynner å småsvette når det er verst, føler til tider jeg har et behov for å trekke inn mer luft, til tider akkurat som det skjelve innvendig i kroppen og synet blir litt merkelig.. Kjenner jeg stresser litt med dette og hvor "farligt det kan være??

Dame, 33 år, litt overvektig, moderat form, drikker ikke kaffi eller røyker..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres absolutt ut som om du har symptomer med blant annet svimmelhet samtidig med at du merker ekstraslagene. Det gjør at jeg synes du bør undersøkes nokså snart, 3 måneder er for lenge å vente med disse symptomene. Forkammerflimmer(atrieflimmer) kan ofte oppleves sånn du beskriver det. I starten kommer atrieflimmer som anfall, før det blir mer permanent hos de fleste. Det er viktig å finne ut om dette er flimmer, fordi du da sannsynligvis trenger blodfortynnenede medisiner(antikoagulerende medisiner) som beskyttelse mot hjerneslag.