Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Utposing på hovedpulsåren 2

Eg har ca:4,4cm utposing på hovudpulsåren i buen ut fra hjerte. når må de behandles- opereres-stent?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her har jeg nylig besvart et lignende spørsmål:

http://lhl.no/spor-eksperten/

"Utposing på hovedpulsåren"

Som sagt så opereres ikke slike utposninger før de når 5,5-6,0 cm. Metode/teknikk for operasjonen må bestemmes av kirurgen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls

Hei jeg er en 33 år gammel kvinne som har høy puls, jeg er veldig plaget med feber på grunn av en veldig aktiv ulcerøs kolitt og når jeg har feber er pulsen på mellom 130-160. Når jeg ikke har feber ligger pulsen på mellom 100-130, oftest nærmere 130 enn 100 Har tatt ekg og ultralyd av hjertet som var fine, hadde bare en liten lekasje som mest sannsynlig er medfødt. Den høye pulsen er veldig plagsom til tider, og jeg er mye plaget med svimmelhet, spesiellt når jeg røyser meg opp, men også ellers. Er det noen flere tester jeg bør be fastlegen min ta?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En høy puls kan ha mange årsaker. Det kan være en normal respons på en infeksjon (slik du opplever til tider), men det kan også skyldes mange andre årsaker. Det er viktig å finne om det er en underliggende årsak, eller om dette bare er normalt for deg. 

Stoffskiftesykdommer kan gi høy puls, og dette kan undersøkes med blodprøver. Også lavt blodprosent (feks grunnet blødning i tarmen, eller jernmangel) kan gi høy puls. Dette er også ting som kan avklares med blodprøver. Også andre sjeldne sykdommer kan gi høy puls. 

Det er også viktig å undersøke om den høye pulsen din skyldes en evt hjerterytmeforstyrrelse. Dette kan undersøkes med et langttids-EKG. 

Hvis man etter utredning kommer til at det ikke finnes noen underliggende årsak, og den høye pulsen er plagsom, kan man gi behandling som roer ned hjertet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Onani og hjertesykdom

Hei , vil onani kunne føre til hjerteinfarkt hvis man er i dårlig form eller har en hjertefeil ? Jeg får veldig hjerteklapp og syns det er veldig ubehagelig og blir redd jeg skal få problemer med hjerte av det. Jeg har fått sjekket hjerte, både EKG og blodprøver uten at de finner noe galt med hjerte, men kan det være at hjerte ikke tåler "stresset" ved å onanere ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Onani fører ikke til hjerteinfarkt hos friske mennesker. Også for hjertepasienter er det nesten alltid trygt å onanere. Ved onanering er det økning av flere hormoner i kroppen, og dette gir høy puls og følelse av hjertebank. Det er helt normalt og ufarlig, og hjertet tåler både dette, og annen seksuell aktivitet uten problemer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter stenting

Den 10.10.14 ble det satt inn 4 stentinn. Natt til 11.10.14 hadde jeg mye vondt i brystet, men trodde det skulle være slik. Nå jeg leser epikrisen jeg at troponin t hadde steget til 56. Det var kanskje grunnen til mine smerter? Jeg synes ikke jeg har blitt noe bedre etter inngrepet. Jeg angrer på at jeg ikke spurte mer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke unormalt å ha litt smerter i brystet i dagene etter en stenting. En del pasienter opplever det, og vi kaller det gjerne for "stentsmerter". Slike smerter er ufarlige og går over etter hvert. 

Hvis en pasient har mye kransåresykdom, og stentingen er omfattende, kan det i blant forekomme litt skade på hjertemuskulaturen i forbindelse med stentingen. Dette kan også forårsake smerter. En slik skade vil gi økning av troponin. Men en stigning av troponin til 56 er ganske lavt, og er ikke uttrykk for noen skade av betydning, selv om det kan være nok til å gi smerter. 

Hvis du opplever at du ikke har blitt noe bedre av behandlingen, er det viktig at du snakker med legen din om dette. Han vil gjøre en vurdering av årsakene, og kan også snakke med hjertespesialisten som utførte behandlingen for å høre om hva som kan gjøres for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flytur etter hjerteoperasjon

Hvor lenge må du vente med å fly etter en hjerteoperasjon som bypass?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ikke noe sikkert svar på dette. Hvor raskt man kommer seg etter en bypass-operasjon varierer fra person til person. Noen er ute av sykehuset etter noen dager, andre kan være der i flere uker. Det er også forskjellig hvor lang rehabiliteringen tar, og når du kan gjenoppta normale aktiviteter. 

Generelt vil jeg si at når du klarer å gjøre normale aktiviteter som å jobbe, gå turer, trene litt osv, kan du med trygghet ta flyturer også. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyresidig hjertesvikt

Hei. Jeg lurer på hvorfor pasienter med Kols får høyresidig hjertesvikt? Mvh sykepleierstudent

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertet delles grovt inn i to deler; høyre og venstre side. Venstre side mottar oksygenrikt blod fra lungene, og pumper det ut i kroppen. Trykket er høyt i pulsårene, og venstre hjertekammer er derfor kraftig og muskuløs. Høyre side mottar "brukt blod" fra kroppen og høyre hjertekammer pumper det inn i lungene, hvor det kan motta oksygen. Lungene er et lavtrykk-system, og høyre hjertekammer er derfor relativt sett svakere og tynnere. 

Ved KOLS skjer det en rekke forandringer i lungene, som fører til at blodtrykket i lungene øker. Da må høyre hjertekammer pumpe blod mot et mye høyere trykk enn det er vant til å gjøre. En stund klarer det det, men tilslutt blir jobben for hard, og kammeret begynner å svikte. Det fører til høyresidig hjertesvikt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For mye trombocytter (blodplater)

Hva gjøres når trombocytt verdien er for høy 900, er det medikamentell behandling??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trombocytter heter blodplater på norsk, og spiller en sentral rolle i levring av blod. Feks når du blør, er det blodplatene som er med og danner en "plugg" for å stanse blødningen. 

Høye antall med  trombocytter sees ofte i forbindelse med en eller annen underliggende infeksjon. Da kalles det "reaktiv trombocytose". Dette er en normal reaksjon til infeksjonen, og nivåene går ned igjen når infeksjonen er behandlet ferdig, eller går over. 

Noen ganger kan årsaken til for høyt antall trombocytter være en sykdom i benmargen, som gjør at produksjonen blir for høy. Da kalles det "trombocytemi". Hvis legen din har målt at nivåene dine er for høye, må hun eller han finne ut om det er en "reaktiv trombocytose" eller en "trombocytemi". Dette krever vurdering fra en spesialist, og en hematolog må gjerne kobles inn. 

Behandlingen, om det i det hele tatt skal gis noen behandling, avhenger av årsaken. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mye natrium i blode

mye natrium i blodet hva kan det skyldes

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For mye natrium i blodet (såkalt hypernatremi) er i stor grad et "vannproblem" og skyldes sjeldent noen feil i kroppens systemer for vedlikehold av ulike salter. Som regel er hypernatremi et resultat av for lite vanninntak. 

Vi ser gjerne hypernatremi hos pasienter som er eldre og ikke får i seg nok vann. Pasienter som har en fysisk eller psykisk sykdom som gjøre at de ikke klarer å drikke nok. Pasienter med ukontrollert diabetes, eller pasienter som får vanndrivende medisiner uten nok væske inntak. 

Du bør kontakte fastlegen din for å få avklart årsaken hos deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Ablasjon av atrieflimmer

Hei. Jeg har nylig fått diagnosen hjerteflimmer/flutter etter et plutselig førstegangs-anfall tidlig i januar i år. Det har forverret seg raskt og jeg har mange og plagsomme anfall hele dagen. Jeg kom til hjertelege på et sykehus i Spania da jeg var på ferie der (i januar) og ble foreskrevet medisiner (pradaxa og betablokker). I tillegg har jeg brukt blodtrykksmedisiner lenge. Men jeg synes ikke jeg får noe særlig hjelp av medisinene og ønsker å få en second opinion av hjertelege i Norge eller Danmark og eventuelt få en ablasjon så snart det lar seg gjøre. I Norge er ventetiden alt for lang dessverre. Mitt spørsmål er derfor: Hvordan forholder jeg meg for å få gjort en slik operasjon i Danmark? (I verste fall kan jeg betale det selv). Men jeg vil jo først prøve å få Helfo til å dekke det, og da er det visse ting som må søkes om og på rett måte. Har du noen råd? Hvilken klinikk i Danmark kan du anbefale? Andre råd med på veien? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det høres ut som du har anfallsvis hjerteflimmer (på fagspråket kalt paroksysmal atrieflimmer), og er mye plaget. Da kan ablasjon være et alternativ. Ventetiden i Norge har gått kraftig ned etter at kapasiteten ble betydelig utvidet. Jeg vil derfor råde deg til å be fastlegen din sende en henvisning (til feks Rikshospitalet eller Feiringklinikken). Det kan hende du får rask hjelp, og dessuten vil behandlingen være gratis. Undersøkelser tyder også på at kvaliteten på behandlingen i Norge er like god som ved sentre i andre land. 

Når det gjelder Danmark, har Vardeklinikken vært ansett som et godt sted. Hvordan du går frem for å få evt behandling dekket der vet jeg ikke. Du kan sannsynligvis kontakte dem direkte. Men så lenge det eksisterer et fullgodt tilbud i Norge, tviler jeg på at staten vil dekke behandling i andre land. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet, hjertebank, og pustebesvær etter hjerteinfarkt

Hei! Jeg har hatt et hjerteinfarkt for ca 5 uker siden. Etter infarktet står jeg på både blodfortynnende og hjertemedisin. I de siste to ukene har jeg fått symptomer som ligner på hjerteflimmer, urgelmessig puls, svimmelhet, litt pustebesvær. Dette har økt på. Kan det være bivirkninger av hjertemedisinene jeg står på? SeloZok og Ramipril.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver kan skyldes flere ulike ting. Hjerteflimmer  kan være en av årsakene, men hjerteflimmer er ikke en typisk bivirkning av de medisinene du står på. Imidlertid kan enkelte pasienter få hjerteflimmer etter et infarkt. Dette må du få sjekket hos fastlegen din. 

Pustebesvær kan også være et resultat av et skadet hjerte etter et infarkt. Men pustebesvær kan også skyldes bivirkninger. Igjen må du til legen din for å få dette oppklart. 

Svimmelhet kan skyldes at du har for lavt blodtrykk. Både SeloZok og Ramipril senker blodtrykket, og det kan hende at du får for lavt blodtrykk. Dette må bekreftes hos legen din før det evt gjøres noen endringer i medisineringen. 

Som du ser, er det avgjørende at du raskt kontakter fastlegen din for å få oppklart hva alt dette skyldes, slik at de korrekte tiltakene kan iverksettes. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid