Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstraslag og svimmeelhet

Hei. Jeg har opplevd en del ekstraslag på hjertet. Har altid hatt dette men på et tidspunkt eskalerte det til at i tillegg til de ekstraslagene som altid har vært der så kom det i "anfall" jeg kunne ha flere etter hverandre blir svimmel og kvalm, dette kunne vare alt fra 30 min til at jeg gikk og la meg med det og ikke fikk sove pga slagene, hadde også litt høy hvilepuls når dette stod på (95 slag i min etter 2 timer i sengen) .. Gikk til legen hvor han da lyttet på meg å hørte 4 ekstraslag. Er blitt henvist til spesialist men har ikke time før om 3 Månder..

Jeg har nå vært på ferie i 7 uker og har kjent fint lite til disse ekstraslagene, hadde et par kvelder hvor jeg var småsvimmel og litt kvalm. Det er nå 4 uker siden ferien min og er nettopp begynt på jobb igjen, og begynner så vidt å kjenne til disse slagene igjen. I går hadde jeg en merkelig følelse i kroppen, kan ikke helt beskrives som svimmel, men følte meg småfull og nummen i fingrene.. i dag sitter jeg på jobb og har hatt flere ekstraslag, begynner å småsvette når det er verst, føler til tider jeg har et behov for å trekke inn mer luft, til tider akkurat som det skjelve innvendig i kroppen og synet blir litt merkelig.. Kjenner jeg stresser litt med dette og hvor "farligt det kan være??

Dame, 33 år, litt overvektig, moderat form, drikker ikke kaffi eller røyker..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres absolutt ut som om du har symptomer med blant annet svimmelhet samtidig med at du merker ekstraslagene. Det gjør at jeg synes du bør undersøkes nokså snart, 3 måneder er for lenge å vente med disse symptomene. Forkammerflimmer(atrieflimmer) kan ofte oppleves sånn du beskriver det. I starten kommer atrieflimmer som anfall, før det blir mer permanent hos de fleste. Det er viktig å finne ut om dette er flimmer, fordi du da sannsynligvis trenger blodfortynnenede medisiner(antikoagulerende medisiner) som beskyttelse mot hjerneslag.

Hjerte/kar

Trening etter hjerteinfarkt

Ønsker å trene i Oslo 4 mndr etter hjerteinfarkt. Har dere noe tilbud?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Ja, vi har tilbud om trening gjennom lokallaget til LHL Oslo.

Om du går inn på hjemmesiden til LHL Oslo vil du finne en oversikt over aktivitetene som tilbys:
https://www.lhl.no/globalassets/lokallag/oslo/Treningsgrupper-LHL-Oslo_2018-04.pdf

Lykke til!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

 

Hjerte/kar

Brystsmerter

Har hatt veldig mye smerter i brystet i en god stund nå. Det kommer som en stikkende smerte, og hvis jeg puster dypt inn når det skjer så blir smerten enda verre og mer intens. Jeg opplever også en veldig ubehagelig ting hver dag, og opp til flere ganger. Plutselig så følels det ut som om hjertet mitt stopper opp. Det er en følelse av og falle fra en høyde, bare det ligger i brystet. Er veldig skummelt og ubehagelig. Den varer bare i noen sekunder, men etter det har skjedd så blir jeg veldig rar i hodet en liten stund. Nesten litt sliten kan man vel si. Hva burde jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei og takk for spørsmål.

Hjertesykdom i din alder er heldigvis svært sjelden. Smertene eller ubehaget du beskriver virker ikke som typiske smerter ved hjertesykdom. Da kommer som oftest ubehaget under en fysisk anstrengelse og gir seg i hvile. Det er ikke sjelden at man kan få stikninger fra muskulaturen i brystkassen, sånn som du beskriver. Ubehag i brystet kan også komme fra luftveier, lunger ellers spiserør. Dersom plagene dine stadig gjentar seg, eller du kjenner symptomer i form av rask puls/hjertebank, tungpust, vedvarende smerter, svimmelhet, uvelhet eller unormal tretthet etter fysiske anstrengelser bør du kontakte fastlegen din for å avklare plagene nærmere. Sannsynligheten for at plagene dine er alvorlige eller har noe med hjertet å gjøre er svært liten. De vanligste hjertesykdommene opptrer i godt voksen alder. Engstelse eller stress kan også utløse ganske uspesifikke plager fra kroppen, ikke sjelden fra brystkassen. Dersom du er i tvil og er veldig usikker på plagene du kjenner er det bedre å få tatt en prat med fastlegen for å få problemet ut av verden.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Hjerte/kar

Høyt blod hos ung mann

Hei. Jeg har en sønn på 40 år som har hatt høyt blodtrykk i mange år. Han ligger nå på sykehuset, men jeg får ikke lov å mase på legene der. Jeg er bekymret for de får ikke ned blodtrykket med medisiner - nå en uke på medisiner - trykket er 189/119. Nyrer, lunger er fine. Han har aldri røykt, drikker sjelden, er flink til å trene. Hjertemuskelen hadde vokst. De har nå tatt nye blodprøver på hormoner, men dette regner jeg med at legen hans har tatt tidligere også. Vil de kunne greie å få trykket ned? Med hilsen bekymret mor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er sikker på at legene vil gjøre det de kan for å normalisere blodtrykket hans. Blodtrykk er noe som gjerne måles flere ganger daglig under innleggelse og legene har fokus på det hele tiden. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ta flere Centyl?

Kan man ta flere Centyl per dag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Centyl skal doseres individuelt og tilpasses den enkeltes situasjon. Det vanlige er å ta centyl en gang om dagen, men iblant gis det to ganger daglig også. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økt troponin fra muskulatur

Hei! Er det mulig å få troponinstigning ( > 14) grunnet betennelse i annen muskulatur enn hjertemuskelen? Min mor (82 år) har hatt vondt i muskulatur - skuldre, nakke, rygg (kjent fra tidligere også), smerter blitt verre i løpet av de siste dagene og resulterte i ekg-taking, full MONA-behandling og en tur til legevakt, da EKG var som tidligere . På legevakt ble det tatt Troponin og den var 14, noe legene mente hadde årsak i betennelse i muskulatur og ikke hadde noe med hjertet. Hvis det hadde et vært hjerteproblemer (infarkt) skulle denne vært høyere. Stemmer dette? Lager vanlig muskulatur også troponin ved betennelse?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Troponin stiger ved hjerteskade (feks ved infarkt), men vi ser også at pasienter har øket troponin selv om hjertet har det helt fint. Blodpropp i lungene, lungebetennelse, hjertebetennelse, redusert nyrefunksjon, redusert hjertekraft er noen av årsakene som kan gi høy troponin uten at det er noe galt med hjertet. Spesielt hos eldre ser vi ofte slik uspesifisert troponinøkning. Man skal aldri stole blindt på en troponinmåling. Troponin må alltid sees i sammenheng med resten av helsetilstanden og symptomene. Muskelskade kan også gi "falsk" økning av troponin. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ablasjon av VES, symptomer er borte

For ca 5 mnd siden ble jeg henvist til ablasjon av VES. Bakgrunnen er at jeg over flere år har vært svært plaget av mange VES (ca 10% av hjerteslagene). Jeg er grundig utredet med både MR, CT, flere 24-timers EKG, belastningstester etc. Legene finner ingen underliggende årsak til VESene. Det "rare" er at etter at jeg ble henvist til ablasjon har VESene mer eller mindre forsvunnet. Det har nesten vært som om noen skrudde ekstraslagknappen på "av". Dette er selvfølgelig en fantastisk følelse, men nå nærmer datoen for ablasjon seg og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til dette. På den ene siden ser jeg ingen grunn til å gå igjennom et slikt inngrep hvis jeg ikke trenger. På den andre siden vet jeg at de kan komme igjen og hvor plaget jeg da var. Har du noen tanker om hva jeg bør gjøre i denne situasjonen? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis VESene har forsvunnet, og alle undersøkelser har vist at du hadde et helt normalt hjerte, er det ingen grunn til å gjøre ablasjon. 

Jeg vil råde deg til følgende. Snakk med lokalsykehuset ditt og få gjort en snarlig 24-timers EKG. Hvis denne bekrefter at du virkelig har fått langt færre ekstraslag ringer du sykehuset som skulle utført ablasjonen og sier i fra om dette. Da antar jeg at ablasjonen blir avlyst. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Besvimelser hos ung jente

Hei! Jeg er en jente på 13 år, og har besvimt 2 ganger i løpet av sommerferien 2018 og frem til nå, det er ca. 4 måneder siden første gang jeg besvimte. Da var jeg på Tusenfryd og tok «Tre-berg og dal banen» Når vi kjørte opp den første bakken følte jeg meg med ett litt uvel. En av grunnene var kanskje fordi den lagde mye lyd, og at jeg ikke følte jeg var festet godt nok! Det jeg husker fra dette var at jeg kjørte opp første bakke, så husker jeg ikke mer før vi kommer til et brå brems på slutten av bakken. Når vi går ut fra Berg og dal banen må jeg sette meg ned, fordi jeg er veldig svimmel (jeg glemte forresten å si at jeg ikke var der med mamma eller pappa, jeg var der med 2 venninner). Når vi setter oss ned på en benk sier den ene venninnen min at hun tror jeg besvimte, fordi mår hun skulle snu seg og se hvordan det gikk med meg og hun andre så hun at jeg bare slang med hodet😬 Dette var den første tingen vi gjorde når vi var det, og jeg følte meg ganske svimmel resten av tida! Den andre besvimelsen min var for noen uker siden: Jeg var på skolen, og jeg og venninnen min skulle inn fra friminutt. Hun bærer meg på skrå og mens hun gjorde det klarte hun å smelle bakhodet mitt i en dør! Jeg kjente tårene begynte å renne. Da tok hun meg ned, og resten av veien til klasserommet gikk jeg og støttet meg på henne. Når vi kom bort til skapende merket venninnen min at jeg bare falt sammen. Læreren vår kom og jeg ble lagt opp på fanget hennes. Når jeg våknet lå jeg på gulvet i gangen med hodet på fanget til læreren og mange andre lærere som sto og så på meg. Jeg hadde forferdelig vondt i hodet, og når jeg skulle reise meg opp ble det enda være, de hjalp meg inn i sofaen på helsesøster sitt rom, og jeg fikk vann og slappe av der. Dette var ikke noe gøy😭 Jeg har også Hyperventilert mange ganger før, og når jeg gjør det får jeg en form for klaustrofobi. Men, det jeg lurte på var om det var en måte jeg kunne klare å unngå dette på, og i så fall hvordan andre rundt meg også kan hjelpe? Jeg har også et spørsmål til: Er det rart at jeg har besvimt med då korte mellomrom og hvordan jeg plutselig har begynt å besvime de siste 4 månedene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du lurer på dette og at du kan være litt bekymret. Det er en vemmelig følelse å svime av, og i hvert ubehagelig hvis det stadig skjer igjen. 

En besvimelse skal tas på alvor og utredes skikkelig. Det kan godt hende at det ikke er noen alvorlig årsak som ligger bak. Sannsynligvis fikk du bare blodtrykksfall grunnet ubehag. Men dette bør avklares skikkelig hos legen. Du bør bestille en time hos fastlegen din. Ta med en av foreldrene til timen. Der forteller du nøyaktig hva som har skjedd de ulike gangene. Legen vil gjøre noen grunnleggende undersøkeler som å lytte til hjertet, telle pulsen og måle blodtrykket. Hun vil også ta noen blodprøver. Så kan det bli aktuelt med mer spesialiserte undersøkelser på sykehuset, men det må fastlegen avgjøre. 

Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Aortastenose, koleseterol, lipitor

Hei.I 20015 fikk jeg på vist ved en tilfeldighet lett aortastenose.Var til samme lege til kontroll i 20015 og 20016.Han skrev:Konklusjon.Velbevart systolisk funksjon LVEF 60% eller bedre Tegn tilprogresjon av hennes aortastenose med ett noe estimert klaffe 0,8 kvadratcm. mot 1,0 kvadratcm for 6 mndr. siden Han sendte meg til Haukeland sykehus for en ny kontrol samme år. Han skrev.Ekkokardiografisk foreligger en lettgradig aortasenose med gradient21/12mm Hg.Vti-ratio=54,62:18,05.Korrigert åpningsareal =0,9cm2/m2. Pasienten harlettgradig aortastenose ellernærmest en aortaskleerose,for så vidt som hun ikke får målt hastighet over2,5m/s i dag.Ny lege neste kontroll i20017.Han gjorde undersøkelsen under på noen minutter.Klaffen min kom til å holde i 10/15 år til sa han. Da kontaktet jeg en ny lege.Han sa jeg kunne komme der til neste kontroll. Der var jeg i 20018.Førge lege jeg var til sa jeg skulle begynne med Lipitor Kolestrolet var ikke målt.Tok de ikke.Sa det til han og han var enig.Han leste siste epikrise og sa.Duskal se du kanskje slipper å bytte klaff men nå skal vi undersøke deg.Gleden ble kortvarig. Vurdering .Ekko cor viser. ventrikkel 4,3 cm iendediastole,septum og bakre vegg0,9 aortarot/bulbus 3,1cm,ve atrium 3,4cm.EF60% uten hypokinetiske områder.Aortaklaff er sklerotisk med redusert åpning uten lekkasje.Maksgradient47 mm Hg.middel 28Hg.v/max 3,45 m/s.areal 1,2 cm2.Ekg viser sinusrytme frekvens68,PQ-tid180 uten tegn til infarkt eller iskemi. Hun har moderataortastenose.noe progresjon sammenlignet med undersøkelsen på Haukelans i 20016. Ny kontroll om et år visst jeg ikke ble mer tung pustet. Har hatt Kols i 15 år.FVC2,8 FEV1 1,5 feV1%.Hvordan skal jeg vite om det er KOLS eller hjerte?Trener styrke 3ganger iuken og utholdenhet 3 ganger.Sliter med utholdenhetreningen.Gjør det noe på hjerte? Np er du sikkert lei men et spørsmål til.Kolestrolet er målt. P kolestrol6,5 P HDL kolestrol 1,9 P LDL4,4. Må jeg til med Lipitor?Eller kan jeg få det ned med radikal kostomlegging?Grunne til jeg er imot Lipitor er at jeg har muskelsmerter og har lest en del negative ting om Lipitor.Håper du har orket å lese gjennom alt.Jeg er ganske stresset.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen grunn til å frykte lipitor. Medisinen er svært effektiv og har lite bivirkninger. De aller, aller fleste merker ikke noen muskelplager. Du har litt høyt kolesterol og jeg er enig i at noe bør gjøres for å få det ned. Enten kostholdsendringer eller kolesterolsenkende medisiner. 

Når det gjelder din aortastenose er jeg enig i at den foreløpig kun er lett til moderat. Operasjon blir aktuelt først når den blir alvorlig trang. En slik utvikling tar som regel flere år. 

Jeg skjønner at du synes det er vanskelig å vurdere pusten din siden du allerede har kols. Det er en av grunnene til at du går til årlige ultralydkontroller. Hvis ikke du merker en forverring, vil i hvert fall legene kunne se den på ultralyd. 

At du trener og er fysisk aktiv er kun en fordel. Fortsett med deg. 

Lykke til fremover

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank hos nybakt mor

Hjertebank og svimmelhet/uvelhet. Jeg har i flere år slitt med dødsangst og helseangst, og veldig redd for at det skal være noe galt med hjertet mitt. For 5 år siden ble utredet for hjertet hvor de ikke fant noe, derimot ble jeg diagnostisert med achalasia. Så jeg slo meg til ro LED at jeg var hjertefrisk etter det. Men for 3 mnd siden begynte jeg å få symptomer på hjertet igjen (jeg var da 8 mnd gravid) og hadde plutselig svært lav hvilepuls som gjorde meg svimmel og i andre enden kunne jeg plutselig få 120 i puls når jeg satt og spiste. Dette gav seg ikke etter fødsel og jeg gikk med en 3 dagers EKG 4 uker etter fødsel, denne viste ingenting. Men en uke etter dette begynte jeg å få mye hjertebank, kjennes ut som hjertet hopper over et slag og dermed kommer et hardt slag, det kan komme 10 ganger på 5 minutter så kan det gå timer før jeg merker det igjen, men kjenner det daglig. I tillegg har jeg en følelse av svimmelhet/uvelhet som kan også komme plutselig, noen ganger sammen med hjertebanken andre ganger ikke. Jeg er så redd for at jeg skal Få hjerteinfarkt eller hjertestans at nå hemmer deg meg veldig i min hverdag. Relevant info; 30 år, totalt kolesterol på 7,1 målt 6 dager etter fødsel. Min far fikk hjerteinfarkt da han var 43 - det gikk bra. Hilsen fortviltet tobarns mor

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom er uvanlig hos unge kvinner. Men siden har en viss arvelig belastning, og er bekymret, bør du få en utredning. Det er sannsynligvis lurt å ta en slik utredning først om noen måndeder slik at kroppen har kommet mer tilbake til sin normale tilstand etter svangerskapet. 

Vedrørende hjertebankingene din:

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som feiler deg, men det kan være snakk om ekstrasystoler 

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 


Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.


Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.



Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ. 

Hvis det viser seg at du fortsetter å få mye ekstraslag, kan du diskutere evt medisinsk behandling med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid