Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Brystsmerter

Hei! Jeg er en jente på 18 og i det siste så har jeg vært plaget med smerter i brystet på venstre side. Det begynte først etter jeg hadde gym, vi hadde en løpetest, og når vi var ferdig med den så fikk jeg veldig vondt i venstre bryst altså, stikkende smerter og det var vondt å puste. Andre gangen skjedde når jeg kom hjem, men da var det ikke like vondt, var mest ubehagelig. Det har også hendt at jeg har plutselig våknet midt på natten av smerter i brystet. Smertene kan vare fra 10 til 20 sekund og opp til 1 min. Jeg vet vi har hjerteproblemer i familien min, kan det ha noe med det å gjøre? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 12. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Hjertesykdom i din alder er heldigvis svært sjelden. Smertene eller ubehaget du har kjent virker ikke som typiske smerter ved hjertesykdom. Da kommer som oftest ubehaget under en fysisk anstrengelse og gir seg i hvile. Det er ikke sjelden at man kan få stikninger fra muskulaturen i brystkassen, sånn som du beskriver. Ubehag i brystet kan også komme fra luftveier, lunger ellers spiserør. Dersom plagene dine stadig gjentar seg, eller du kjenner symptomer i form av rask puls/hjertebank, tungpust, vedvarende smerter, svimmelhet, uvelhet eller unormal tretthet etter fysiske anstrengelser bør du kontakte fastlegen din for å avklare plagene nærmere. Sannsynligheten for at plagene dine er alvorlige eller har noe med hjertet å gjøre er svært liten. De vanligste hjertesykdommene opptrer i godt voksen alder. Det fremgår ikke fra forespørselen din hva slags hjertesykdom og i hviken alder dine slektninger har blitt syke, men det kan du sikkert finne ut. Engstelse eller stress kan også utløse ganske uspesifikke plager fra kroppen, ikke sjelden fra brystkassen. Dersom du er i tvil og er veldig usikker på plagene du kjenner er det bedre å få tatt en prat med fastlegen for å få problemet ut av verden.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge

Pusteproblemer og slim i lungene

Hei! Jeg har puste problemer og har slim i lunger. Hva jeg skal gjøre??

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen.Pusteproblemer og slim i lungene kan tyde på at du har en lungesykdom som du trenger å bli behandlet for.Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din og få tatt en spirometriundersøkelse. Det er en pusteprøve som kan påvise lungesykdom. Det viktigste du kan gjøre selv er å slutte å røyke, hvis du gjør det. Hvis man oppdager og konstaterer at man har kols tidlig nok, kan symptomene påvirkes og sykdomsutviklingen bremses.

Hilsen

Inger Elling 

Lunge

Kols og kuldegrader

Hei ! jeg har KOLS ;( så lurer jeg på om det er bra at man er ute i 8-10 minus ...?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Personer med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Det er imidlertid ingen bestemt nedre temperaturgrense for når man kan oppholde seg utendørs. Om luftkvaliteten er god og luftfuktigheten lav kan man med fordel være aktiv ute. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn,blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere. Man kan også kjøpe spesielle ansiktsmasker f.eks. Jonasmasken.Masken gir beskyttelse mot kald, tørr luft og kan virke forebyggende mot luftveisirritasjon, fordi den hindrer at den kalde luften trekkes direkte ned i luftveiene ved innånding.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Blodtrykk

Jeg er 65 år ,er det da noen fare om jeg har ett blodtrykk på 140/65 ?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Hvor høyt blodtrykket bør være,avhenger av hvilke risokofaktorer for hjertesykdom du har, og om du har hjerte- eller karsykdom, diabetes eller nyresykdom. Blodtrykket målt på et legekontor bør være 140/ 90 eller under dersom du er frisk og uten risiko for hjerte-karsykdom. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Arbeidsevne etter PCI

hei. jeg lurer på om man vil få nedsatt arbeidsvne etter en PCI behandling (utblokking) av coronarårene hvis dette blir tatt før et infarkt ville oppstått?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 09. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

PCI-behandling i seg selv vil ikke føre til nedsatt arbeidsevne. I meget sjeldne tilfeller kan prosedyren kompliseres av et lite hjerteinfarkt, men dette er som sagt sjelden og gir som regel ikke nedsatt arbeidsevne etterpå. PCI-behandling av trange kransårer gjøres for å beskytte mot at et hjerteinfarkt senere kan gi en skade i hjertet, som kan medføre nedsatt arbeidsevne. De første 2 dagene etter PCI-behandling skal man unngå hard fysisk aktivitet og tunge løft for ikke å begynne å blø fra innstikksstedet som er brukt under behandlingen (håndledd el lyske). Dersom man ikke har hatt hjerteinfarkt, hjertefunksjonen er normal og man ikke har noen hjertemessige symptomer kan man etter dette gå tilbake til vanlig aktivitet med jobb og trening.

Vennlig hilsen Ellen H. Juslrud

 

Hjerte/kar

Kuldefølelse etter hjerteinfarkt

Etter hjerteinfarktet mitt, 8.desember 2014 fryser jeg så fælt! Er det vanlig? I tilfelle ja, hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 09. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Jeg kjenner ikke til at det er vanlig etter hjerteinfarkt. Enkelte medikamenter som ofte brukes etter et hjerteinfarkt kan nok gi slike plager. Det er f. eks velkjent at medikamentgruppen betablokkere kan gi kalde hender og føtter hos noen.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge

Tideligere tuberkulose og cellegiftkur

Hei. Jeg er en kvinne på 56 år som hadde kjerteltuberkulose som barn. Jeg ble operert og behandlet med medisiner i 2 år etterpå. Etter det ble jeg innkalt til skjermbilde i noen år, og det er ikke mange år siden jeg ble henvist til skjermbilde etter lengre tids hoste. Mitt spørsmål er om sykdommen ligger latent fortsatt, kan den blusse opp igjen? Årsaken til mitt spørsmål er at jeg skal gjennomgå cellegiftbehandling pga kreft, og at mitt immunforsvar vil bli svekket.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Normalt tenker man seg ikke at det vil være fare for tilbakefall hvis du har gjennomført medikamentell behandling slik du beskriver. Da regner man med at bakteriene er drept. Det er i de ubehandlede tilfellene at man har sett tilbakefall i forbindelse med høy alder eller svekkende sykdom. Da har man i noen tilfeller sett at tuberkelbakteriene har våknet opp av sin mangeårige Tornerose-søvn. Jeg regner med at det vil bli notert på sykehuset at du har gjennomgått tbc tidligere, slik at man er oppmerksom på det før oppstart av behandlingen.

 

Smerter mellom skulderbladene

Får enorme smerter mellom skulderbladene ca. Hvert minutt. Varer i ca. 10 sek. Har hatt det 4 av de 7 siste dagene. Fort sliten og andpusten. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Smerter mellom skulderbladene kan skyldes muskelsmerter, men kan også utgå fra hjertet eller store blodkar i brystkassen. Hvis det kommer regelmessig, slik du beskriver, er det ikke usannsynlig at det kan være kramper i spiserør, galleveier eller tarm. Det er nok lurt å få din lege til å undersøke deg nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer med kald luft etter lungeoperasjon.

Jeg er operert for lungekreft sist sommer. Fjernet en lungelapp, aldri røykt. Ukomplisert forløp. Nå som det er kuldegrader, merker jeg en stikkende smerte i lungen når jeg er ute. Jo kaldere, jo verre , og uteliv er vanskelig/umulig når det er kaldt. Noen forklaring på dette? Hilsen Kvinne 63 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dine symptomer er sannsynligvis koblet til en økt følsomhet for kulde i luftveiene etter operasjonen. Det inntrer en viss endring av luftstrømmen når en lungelapp er fjernet. Hvis du er blitt strålebehandlet etter operasjonen vil det også kunne bevirke endringer i slimhinnen i bronkiene. Det er neppe noe du kan gjøre for å endre dette, men håpe at det kan bli bedre over tid. Imidlertid er dette også noe som kan oppleves ved andre lungesykdommer som astma og kols. Da kan man bruke varmemaske/skjerf foran munnen når man går ut i kaldt vær. Mange opplever det som effektiv og god hjelp mot plagsomme symptomer pga kald luft. Varmemaske er et behandlingshjelpemiddel som legen kan bestille for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Lunge

Sydenopphold ved astma- og allergiplager?

Hei. Jeg har astma og mye allergi, pollen, mat, muggsopp, dyrehår. Vi tenker å reise til Gran Canaria i juni. Men jeg er veldig skeptisk. For 2 år siden reiste vi til England og jeg ble svært dårlig av muggsopp i huset vi bodde i og måtte reise hjem til Norge etter få dager. Hvordan vil du tro det er for meg å reise til Gran Canaria? Har faste medisiner for astma: Symbicort, Singulair og bruker Polaramin for allergien. Må ta Kenacort -T for å komme meg gjennom pollensesongen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er ikke sjelden at man reiser til Gran Canaria og føler seg bedre av astma og allergi. Det er nok ganske stor forskjell på England og Kanariøyene. Imidlertid har noe også her opplevet å bli dårlige, men de fleste er fornøyd. Det er viktig å få et bra sted å bo, uten vegg-til-vegg-teppe og selvfølgelig uten fuktskader. Forsiktighet med bruk av air-conditionanlegget er ofte en fordel for ikke å puste for tørr luft (irriterer slimhinnene) over tid, for eksempel når man sover. Det er lurt å bruke medisiner som du har fått forskrevet. Noen ganger kan man redusere dem under selve oppholdet, men man kan oppleve å bli verre straks man kommer tilbake til Norge igjen hvis man ikke bruker medisinene.