Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Røyking etter stent

Har fått satt inn stent i en arterie. Hvor farlig er røyking for stenten og hva kan skje med den?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At røykning er farlig for arteriene er velkjent. Men studier viser at røyking også er skadelig for arterier med stenter. Det går dårligere med stentene (blir tettere) hvis man fortsetter å røyke, enn om man slutter. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brilique og impotens

Brilique og impotens. Kan dette være en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brililque er en blodfortynnende medisin som ikke har noen forbindelse med impotens. 

Det kan være flere ulike årsaker til impotens. Både psykiske og fysiske. Etter et hjerteinfarkt blir mange pasienter engstelige for å belaste kroppen og også redde for seksuell akvititet. Dette kan gå utover potensen. Enkelte hjertemedisiner, feks betablokkere, kan også hos noen gi potensproblemer. 

Det finnes mange gode hjelpemidler for hjertepasienter som sliter med potens. Snakk med legen din for å finne ut av hva som passer best for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opp i høyden i Peru

Hei. Jeg skal til Peru og opp fra 2900 til nær 4000 moh. Det vil være trinnvis tilnærming til høyden. Reisen går over 8 dager. Utfordringen min er høyt blodtrykk. Det er godt regulert med Exforge HTC 5mg/160mg/12mg. I tillegg tar jeg Lipitor 40mg og Acetylsalisylsyre 75mg - disse taes som forbyggende på grunn av et noe forstørret hjerte og småkarskade i hjernen (antatt skade av høyt blodtrykk over lengre tid). Det kan nevnes at jeg også har kronisk bihulebetennelse, nylig operert, men sliter fortsatt under flyreise. Jeg opplever meg selv som frisk, sunn og i god fysisk form. Bør jeg ta forholdsregler i forhold til høyden? Hva kan jeg forvente av mulige utfordringer? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis blodtrykket ditt er godt regulert og du ellers føler deg i fin fysisk form, skal det ikke være noe problem å stige til 4000 moh. Generelt bør man ikke stige mer enn 700 meter per dag, men siden dere skal bruke 8 dager på 1100 meter er jo ikke det noe problem i det hele tatt. Du bør imidlertid ta de samme forholdsreglene som gjelder alle ved fjellklatring. God tur.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag under trening

Hei. Grunnet mange plagsomme ekstraslag på hjertet har jeg startet å ta isoptin - dette reduserer betraktelig ekstraslag i løpet av arbeidsdagen min. Men jeg trener Taekwondo aktivt og er mye plaget under trening. Jeg har foretatt 24-timers ekg (uten trening), men ikke sykkeltest. Jeg er litt urolig når det kommer til disse ekstraslagene som øker når jeg trener. I og med at jeg tar en lav dose (80 mg) Isoptin så lurer jeg på om jeg kan øke denne, eventuelt om jeg burde fått gjennomført en sykkeltest? I familien har vi primær pulmonal hypertensjon, noe jeg er sjekket for med ultralyd av hjertet, og det ikke er funnet noe. Det er mulig dette er tilstrekkelig sjekk - og at sykkeltest ikke trengs. Men da lurer jeg på om det kan hjelpe å øke medisindoser, eller bare godta at jeg vil være plaget under trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Iblant kan ekstraslag være tegn på underliggende hjertesykdom. Da er det viktig å utelukke dette med ulike tester. At du har gjort ultralyd uten å finne feil er betryggende og utelukker en hel del ting. For sikkerhets skyld synes jeg du også bør få gjennomført en sykkeltest. Det kan godt hende at det blir aktuelt med doseøkning etter det. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og løping

Hei, Jeg har fått utført måling av blodtrykket nylig og da var det for høyt. Jeg skal gå med blodtrykksmåler 1 døgn om 1,5 uke. Det ble også målt for høyt blodtrykk i mars hos bedriftslege, og dette skulle jeg følge opp med nye målinger etter 1 mnd., men det har jeg ikke gjort. I morgen skal jeg delta i et motbakkeløp i Bergen som heter Stoltzekleiven opp. Jeg er ikke i spesielt god form. Hva mener du jeg bør gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å gi konkrete råd om dette da jeg ikke kjenner til hvor høyt trykket ditt er og hvordan helsetilstanden din er forøvrig. Ved ubehandlet høyt blodtrykk bør man generelt være forsiktig med harde fysiske anstrengelser, slik jeg kan tenke med Stoltzenkleiven er. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Levetid på biologisk aortaklaff

Jeg er 64 år og måtte i 2008 grunnet løsning av min mekaniske aorta hjerteklaff sette inn en biologisk aortaklaff. Hvor lang levetid har denne klaffen? Jeg fikk vite av en kardiolog på Rikshospitalet der jeg ble operert at den har en levetid på 10 til 15 år. En overlege på Bærum sykehus hvor jeg går til kontroll sier det motsatte, dvs at jeg har denne klaffen livet ut så sant det ikke oppstår blodpropp eller en infeksjon. Hvem har rett?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du har fått ulike svar. Det er nemlig helt inidividuelt hvor lenge slike klaffer varer. Disse klaffene kom først i bruk på 70-tallet. Og studier viste at de kunne vare 10-15 år. Men den klaffen du fikk i 2008 er jo mye bedre enn den pasientene fikk på 70-tallet. Hvor mye lenger den kommer til å vare vet vi ikke fordi det faktisk ikke er mulig å vite ennå. Pasientene lever fortsatt med disse klaffene. Fremtiden vil vise hvor lenge de varer. Din har nå vart i 10 år. Det er ikke utenkelig at den fortsetter å fungere i både 10 og 20 år til. Kanskje også mer. 

Det du kan gjøre for å øke levetiden til den er å leve sunt slik at blodtrykk og kolesterol holder seg normalt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Søvnapne, ekstraslag og vektreduksjon

Hei Doktor. Jeg har slitt med mye ekstraslag, ble satt på Tambocor og Emconcor. Har fått høyere blodtrykk siste årene. Trening gir meg brystsmerter, legene sier det ikke er noe galt. Har nå fått diagnosen søvnapne, ble anbefalt å gå ned de 10 kiloene jeg har gått opp. Jeg har gått opp disse kiloene etter at det startet med ekstraslag og mye smerter. Er hele tiden sliten og ute av form, mye hodepine. Hvordan kan jeg klare vektnedgang oppi dette? Jeg blir så sliten og tungpusten av ingenting. Er 45 år, kvinne. Røyker ikke. Det er så lett for legen å bare kaste ut : Slank deg 10 kilo. Jeg har hele tiden prøv å holde vekten, men den er ute av kontroll nå de siste to årene. Er det sammenheng mellom ekstraslag og søvnapne? Har du råd til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har helt rett i at det ikke er lett å gå ned 10 kg i vekt. Det er faktisk svært vanskelig. Spesielt hvis andre plager gjør at du ikke kan trene skikkelig. 

Samtidig vet vi at en rekke helseplager er forbundet med overvekt. Spesielt hjertetilstander. Du vil sannsynligvis ha stor nytte av å gå ned i vekt. 

Når det gjelder vektreduksjon er faktisk fysisk aktivitet og trening av underordnet betydning. Det viktigste er kostholdet, og nærmere bestemt mengden kalorier man inntar. Men det holder ikke bare med en tanke om at man skal spise mindre. Man er nødt til å være mye mer strukturert, sette opp helt konkrekte hva og hvor mye man skal spise fra dag til dag. Dette har jeg skrevet detaljert om hvordan du skal gjøre i boken "Hemmeligheten" (Kagge Forlag 2016). 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alvorlig hjertesvikt hos eldre mann

Hei, Jeg har et spørsmål som gjelder alvorlig, kronisk hjertesvikt hos eldre og som jeg synes det er vanskelig å finne god informasjon om. Antagelig skyldes det at det her er store individuelle forskjeller, noe jeg selvsagt er inneforstått med. Min far (90+) år har hatt et hjerteinfarkt for ca 20 år siden, og ble i vår innlagt på sykehus med kronisk hjertesvikt, herunder svært mye vann i kroppen/ lungene. Pumpefuksjonen i hjertet er vesentlig svekket, Dvs hjertet pumper ikke ut nok blod til at kroppen får krefter til å utføre nevneverdig utover dagliglivets primærbehov. På funksjonsskalaen over grader av hjertesvikt vil jeg si at han ligger på nivå 3. Han uttrykker at han er slapp, må sove med overkroppen/hodet svært høyt, og er generelt kraftløs. Han har ikke klaget over tungpustethet, men har ingen funksjon i hverdagen utover å stå opp, kle på seg, spise og hvile. Orker ikke gå så mange meter av gangen. Han bruker betydelig med medisiner, både mot hjertesvikten, det tidligere hjerteinnfarktet og vanndrivende. Han er for øvrig ikke overvektig og var i normal god form før hjertesvikten slo til, spiser sunt og har lite salt/ fett i maten. Spørsmål: Er dette en tilstand som vil vedvare, eller kan pasienter med hjertesvikt oppleve at tilstanden bedrer seg i noe grad? Jeg legger til grunn at medisineringen pr i dag er optimalisert fra sykehusets side. Spørsmål: Finnes det noe empiri på hva vi kan forvente fremover med tanke på levealder? Jeg er klar over at dette er svært individuelt, men i lys av hans høye alder synes jeg det er vanskelig å finne noe empirisk informasjon rundt dette. De fleste studier jeg har sett på nettet, skiller ikke så tydelig på levealder, og jeg vil tro en yngre pasient har vesentlig bedre prognose enn en person over 90 år. Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det første man må være klar over er at alvorlig hjertesvikt har dårlig prognose og høy dødelighet i alle aldersgrupper. Det er dessverre en alvorlig tilstand. Moderne medisiner kan dog bedre plagene en hel del og være livsforlengende. Men å medisinere pasienter med hjertesvikt kan være utfordrende. Det kan være vanskelig å finne de riktige dosene. For lave doser vil ikke gi nok effekt, og for høye doser kan forverre tilstanden. Det er som å balansere på en veldig smal sti. 

Pasienter med alvorlig hjertesvikt tåler også andre sykdommer dårligere. Dette gjelder spesielt hos eldre pasienter. En lungebetennelse eller en urinveisinfeksjon kan gi blodforgiftning og være dødelig. Influensa kan også være svært farlig for pasienter med hjertesvikt. Derfor er det spesielt viktig at de får den årlige influensavaksinen. 

Når det gjelder forskningsstudier, er det lite som er gjort på de eldste pasientene. Likevel er det grunn til å tro at de skal den samme medisinske behandlingen som andre, såfremt de tåler medisinene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

blodtrykk og medisiner

Overmedisinering? Mann 66 år, tar blodtrykkmedisin. Måler trykket om morgenen 120/80 +-. Trener kondisjon 2 ganger uken.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 120/80 er meget gunstige verdier når du bruker blodtrykksmedisiner. Hvis du tåler medisinene godt ville jeg ikke gjøre noen endringer i disse. Dersom du har bivirkninger og du bruker en kombinasjon av flere medisiner(vanlig å gjøre det ved høyt blodtrykk) så kan det vurderes om du skal redusere noe på dosen eller slutte med et av virkemidlene.

Hjerte/kar

Flyreiser etter blodpropp

Er det forsvarlig å fly i 5 timer etter en blodpropp i låret hos 80 år gammel mann? Vil det gi høy risiko for komplikasjoner? Benet er fortsatt ganske hovent med ødem et år etter blodproppen. Han har tatt marevan i et år etter blodproppen. Han har ellers normalt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det at han fortsatt er hoven i benet skyldes at blodproppen han hadde har skadet det klaffeapparatet i venene(blodårene som fører blodet tilbake til hjertet) som skal sørge for effektiv tilbakestrømming av blod fra benet. Dette er ganske vanlig etter slike blodpropper, særlig når de er litt store.

Det at han fortsatt bruker Marevan er viktig som beskyttelse mot nye blodpropper. Man bør da følge nøye med på at han ved INR-målingene ligger i det riktige området mellom 2.0 - 3.0  Hvis dette er tilfelle hos han synes jeg det er forsvarlig at han foretar en ny flyreise. Han bør imidlertid bruke elastisk strømpe opp til litt over kneet, og i tillegg bevege seg endel i midtgangen under denne lange flyreisen.