Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astmaproblemer ved høy luftfuktighet

Hei Jeg fikk astma i 2010 og har hatt allergi siden barn, dvs i 35 år. Jeg har hatt en del plager med forverring av astma det siste året. Det har vært høy luftfuktighet her jeg bor i det siste og jeg har funnet ut at ved høy luftfuktighet så blir det tyngre å puste og det kan utløse astmaanfall. Jeg lurer på hvordan jeg kan forebygge astmaanfall ved høy luftfuktighet? Jeg går fast på Singulair og Symbicort Forte og Ventoline ved behov. Har også fått Alvesco nylig, men den tar jeg ikke fast og er litt usikker på når jeg skal ta den ved forverring. Merket jeg var mindre plaget når jeg var i Syden i sommer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinene du bruker skal vanligvis fungere godt. Men astmabehandling er individuell, så det kan hende at man må prøve andre kombinasjoner. Det hjelper kanskje å legge til Alvesco, men den virker ikke raskt, og må da brukes regelmessig i forkant for å forebygge forverring. Det er ikke enkelt å gi konkrete råd mht behandlingsopplegget, så jeg vil nok anbefale nærmere vurdering hos lungespesialist for å sikre at du får den behandlingen som passer best for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmamedisiner

Hei,
Jeg har brukt Relvar i 2 år nå mot astma, og i løpet av de 2 årene har jeg måtte økt anfallsspray mere og mere, for hvis ikke begynte jeg å bli syk. Tror ikke dette er riktig, siden jeg aldri har hatt et anfall. Ventoline er det jeg har brukt da. Mange sier at da er ikke astmaen min under kontroll?

Har nok både kuldeastma og anstrengelsesastma. Tenkt på å bytte til Seretide, men har hatt astma i 6 år nå og byttet medisin flere ganger. Føler at ingen av medisinene hjelper. Begynte med ventoline, den var ikke bra..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok riktig at astmaen ikke er godt nok kontrollert hvis du må bruke anfallsmedisin hyppig. Det kan skyldes at dosen av kortison i medisinen du bruker ikke er høy nok, men det kan også skyldes at medisinen ikke når frem til der den skal virke. Det hender at en spray inhalert vi kammer kan virke bedre hos noen.  Andre ganger kan en medisin som inneholder montelukast være lurt å legge til.

Jeg vil anbefale deg å få undersøkelse hos en lege med spesialinteresse for astma, eventuelt en lungespesialist, for å vurdere behandlingsopplegget nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hyppige astmaanfall

Hei, har en jente som har brukt astmamedisin siden hun var liten, seretide, ventolin og montelukast. Hun er aktiv sportsutøver. For tiden så går hun på sterkeste dose av alle medisiner og prednisolon da hun har 2 til 3 anfall i uka, både på trening og utenom. Vi har vært hos fastlege og spesialist og legevakt for å få hjelp, men de gir bare mer predinisolon, uten at hun blir bedre. Vi trenger rådgivning og hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Skjønner at denne situasjonen er vanskelig for dere. Mitt beste råd er å få en henvisning til LHLs kal- klinikken på Ullevål stadion. Der finnes flere lungeleger og en idrettslege. Tror det eventuelt også kan være mulig å få en gjennomgang av astmabehandlingen hos helseavdelingen ved Olympiatoppen. Ved ledig kapasitet, kan vanlige pasienter bli vurdert av lege for idrettsrelaterte problemstillinger. I disse tilfellene vil senteret ved Olympiatoppen fungere som en ren spesialisthelsetjeneste/sekundærlinjetjeneste, der man skal være henvist fra annen lege.

Du kan lese mer om tilbudet her.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Astma og trening når en er tett

Hei.
Jeg er igang med endring av livsstil og har et spørsmål i den forbindelse. Jeg er midt i en pollenvaksinebehandling som virker veldig bra, noe som har gitt meg mye mindre allergiplager mot både bjørk og gress, selv om jeg bare vaksineres mot bjørk. Jeg har slitt med mye astma i allergisesongen, men er som sagt mye bedre. Jeg har også tatt tak i vekta mi, og har gått ned nesten 10 kg med kostomlegging. Har enda 10 igjen.

Nå ønsker jeg å begynne å trene for å få bedre kondisjon og bedre pust. Er det greit å trene, gå turer, på dager hvor jeg er litt tett i pusten, når jeg tar ekstra medisin? Kjenner meg ofte litt bedre etterpå, får opp slim når jeg trener. Men har hørt at jeg ikke bør trene når jeg er tett, stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei
Takk for henvendelsen!
Først vil jeg gratulerer deg med hva du har oppnådd med kostholdsendringen! Godt jobba!
Fysisk trening bedrer kondisjonen og evnen til å mestre astma, derfor er det veldig fint at du er motivert for å sette i gang. Er tettheten du opplever normale svingninger eller kan det være at du ikke er godt nok medisinert? Hvis du ofte er tett, kan det være et tegn på at du trenger en ny gjennomgang av astmamedisinene dine. Det som er viktig å tenke på ved trening, er at du starter forsiktig og at du er gjennomvarm før du eventuelt øker intensiteten(løper)
Du kan godt trene på dager hvor du er litt tett selv om du har tatt ekstra medisiner såfremt du ikke har en luftveisinfeksjon. Da bør du ikke drive kondisjonstrening. Astma er en individuell sykdom og arter seg derfor ulikt fra person til person. Prøv deg fram med ulike aktiviteter og intensitet, start opp forsiktig og øk intensiteten etter hvert som du får bedre kondisjon og tilpass treningen etter dagsformen.
Unngå trening ute på dagen med stor pollenspredning(neste år)og traffikerte veier med mye forurensning. Kan også være lurt å ha med anfallmedisin i tilfelle du skulle få bruk for den.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge

Jobbe som helsepersonell etter tuberkulosesmitte

Om man blir smittet av tuberkulose, kan man jobbe som helsepersonell i ettertid? Og evt. hvor lenge blir man "sykemeldt" eller borte fra jobb.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!


Om man er smittet av tuberkulose kan man fortsette livet som vanlig, inkludert det å jobbe som helsepersonell. Man er verken syk eller smittsom og trenger ikke være borte fra jobb. Som smittet har man bare  5 – 10% sjanse for utvikle tuberkulosesykdom i løpet av livet.


Som helsepersonell har man jo et ekstra ansvar overfor de menneskene man ivaretar. Dermed er det lurt å sette seg inn i hva som er symptomer på tuberkulose, slik at man raskt kan komme på behandling og bli smittefri, skulle man være så uheldig å bli syk. Hvis man er  nylig smittet av tuberkulose kan det være lurt å ta forebyggende behandling, også kalt behandling for latent tuberkulose, for å sikre at man ikke utvikler sykdom på et senere tidspunkt.


Noen ganger kan man  være i tvil om en person bare er smittet eller faktisk er syk. I et slikt tilfelle kan det være at man sykemeldes til det er bragt på det rene.


 Håper dette var oppklarende. Hvis ikke, ta gjerne kontakt med oppfølgingsspørsmål!


 


Mvh Mona


 

 

 

Lunge

Smerter etter punktert lunge

Hei! Høyre lunge kollapset nesten 100 % for 3,5 uke siden. Fikk så utført operasjon med rubbing og fjerning av bullae for 3 uker siden, med kikkhullsoperasjon - hvorpå kirurgen måtte åpne opp mye mer under operasjonen (har nå ett snitt på 15 cm itillegg til to mindre hull/arr), med påfølgende mild lungebetennelse. Fikk så beskjed om at jeg ville ha redusert lungekapasitet i tiden etter, men noe som ville bli bedre, da det ville ta litt tid før det vokste arrvev i de områdene av lungen de hadde fjernet.

Ved utsjekk fra sykehus og kontroll 13 dager etter operasjon fikk jeg beskjed at lungen ikke var "helt i vegg". Er dog blitt friskmeldt fra sykehus. Nå etter 3 uker kjenner jeg fortsatt relativt store smerter på inn- og utpust, klarer ikke å ligge på siden, samt opplever konstant trykk på "utsiden av lungen", badet for noen dager siden og da opplevdes det at når vannet nådde brystkassa at lungen skulle implodere. Samt at jeg har redusert lungekapasitet til enhver tid.

Dette irriterer meg grenseløst da jeg er 21 år og student, tidligere satset langrenn og sykling, og ønsker å kunne være i litt høyere aktivitet enn å gå turer. Dette er 4. gang lungen punkterte og dette er første gangen at jeg er så redusert etter operasjon med rubbing (har hatt to slike operasjoner tidligere). Bør jeg være bekymret?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok disponert for å utvikle blærer på lungeoverflaten. Behandling med rubbing er vanlig, og tar sikte på at lungen skal vokse fast i brysthinnen på innsiden av brystkassen. Derved reduseres sjansen for nye tilfeller. Hvis lungen gnisser bort i brystveggen er det naturlig at det gir betydelige smerte fordi det er meget følsomme strukturer. Smertene vil gi seg etterhvert, men det tar nok noe tid før du er restituert igjen. Du har fått god behandling, og plagene du har nå er ikke bestemmende for din lungefunksjon i fremtiden.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blodpropp i lungene?

Hei Er så bekymret. Er en kvinne på 45 år som alltid har vært frisk. Har lavt stoffskifte. Røyker litt i helgene, mer før. I mars fikk jeg vondt på baksiden av ryggen høyre side, og opp over armen. Det var vondt å ligge og sitte. Ble bekymret og tok kontakt med lege som tok EKG og mange prøver. Ingen ting ble funnet. Hadde også noen vannfylte poser under øynene i forbindelse med dette. Smertene forsvant, men i juni fikk jeg igjen samme symptomene. Legen fant da også hvite blodceller i urinen. Han trodde da det kunne være nyrestein siden det var store smerter bak i ryggen og henviste meg til CT. Smertene avtok igjen. CT avslørte derimot ikke noe på nyren men en flekk/ skygge på nederste del av lungen! Jeg fikk sjokk!

Nå er jeg smertefri, men måtte da til CT med kontrast. Legen min tror det kan være en forsnevring eller blodpropp i lungene. Jeg er så spent på svaret! Bør jeg ikke umiddelbart få medisin dersom jeg to ganger har hatt blodpropp i lungene? Tenk om det er kreft da? Føler meg i god form egentlig. Men nå går jeg å kjenner etter på alt mulig og tror det er kreft. Hvilke sykdommer kan det ellers være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være flere årsaker til de smertene du beskriver. Lokalisert lungebetennelse eller blodpropp er blant disse. Hvis det skulle være blodpropp må dette undersøkes spesifikt med tanke på å se etter dette på CT. Å starte behandling med blodfortynning er ikke lurt hvis man ikke har en sikker diagnose. Jeg ville ikke ha tenkt kreft som mest sannsynlig her. Så når dette skrives har du kanskje allerede fått en avklaring. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og hjertesvikt?

Jeg har KOLS, Spirometrien viste at jeg har 60 - 70% lungekapasitet. Likevel blir jeg andpusten ved å rusle en tur på flat mark. Tok problemet opp med fastlegen. Han svarte at jeg jo har hjertesvikt og ga meg resept på vanndrivende. Jeg hadde håp om henvisning til hjertespesialist for å få avklart om det er det som er årsaken og hva jeg kan gjøre med det.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig spirometri gir ikke alltid et fullgodt bilde av lungefunskjonen og pusteproblemer som følger med kols. I tillegg må man også sjekke om det er lite eller mye emfysem, enten med diffusjonskapasitetstest eller med CT-undersøkelse. Hjertesykdom opptrer ganske hyppig ved kols, ikke sjelden flimmer og koronarsykdom. Hjertesvikt vil man ofte utrede hos kardiolog med ekkoundersøkelse av hjertet for å sjekke ut årsaken som ligger bak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Utrede irritasjon i halsen

For lenge siden har jeg vært plaget av problemer med halsen. Jeg har tatt flere medisinske prøver, men ingenting har hjulpet. Det er en konstant irritasjon i halsen, som om jeg har hele tiden en infeksjon. Stor produksjon av slim (veldig seig), noen ganger med grønn farge. Mitt spørsmål er om det finnes en spesialist som kan hjelpe meg med dette. Jeg føler at jeg blir ikke tatt på alvor i dette problemet. Jeg mister ikke håp og venter på et løsning på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok flere mulige årsaker til halsirritasjon og stor slimproduksjon. Seigt og farget slim kan komme fra bronkiene, noen ganger i etterløpet av en bronkitt, andre ganger som ledd i en kronisk bronkitt. Noen ganger kan syre fra magesekken komme opp gjennom spiserøret og gi irritasjon i halsen, noen ganger også gi irritasjon ned i luftrøret. Øre-nese-halslege vil kunne sjekke de lokale forholdene i svelget. Ved mistanke om sekret fra bronkiene er lungeundersøkelse ofte nødvendig, eventuelt røntgenundersøkelse av lunger og bronkier. Gastroenterolog utfører undersøkelser for å finne ut om det dreier seg om magesyre (reflux). Men her er det altså mange mulige forklaringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem