Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner

I 2007 gjennomgikk jeg en by-pass operasjon og fikk to nye årer. Jeg går på blodfortynnende(albyl-E) blotrykksenkende og Lipitor. I dag er jeg 65 år og lever bra.Men jeg lurer på om Lipitor gjør at en blir stiv i ledd og muskler. Synes jeg er blitt så mye stivere de senere år ,selv om jeg trimmer og har trent hele livet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært viktig for pasienter med hjertesykdom å bruke statiner (kolesterolsenkende midler som feks Lipitor). De beskytter mot videre utvikling av sykdom. Dessverre har alle medisiner bivirkninger, og man må alltid oppveie fordelene opp mot disse. Endel pasienter klager over stive muskler og ledd av Lipitor. Men heldigvis finnes det mange alternativer til dette medikamentet. Jeg vil anbefale at du kontakter legen din og prøver et annet statin. Forhåpentligvis finner dere en løsning som både beskytter deg mot sykdommen, og gir mindre bivirkninger. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trange årer i leggene

Hei! Er en 68 år gammel pensjonist i full jobb og vel så det. Arbeidsdagen er preget av mye reising, stress og ansvar. Fikk en trippel bypassoperasjon i 2007 og etter noe gjenopptrening begynnte problemene i beina. Har alltid hatt såkallt "restless leggs" men det ble veldig mye verre og beina stivnet under trening og er idag blitt til "fuglekikker syndromet". Kan ikke gå 100 m lett, rask gange uten og måtte stoppe. Har også store problemer med å sove pga. rastløs/vonde ben. Legen min var positiv til operasjon, fikk meg satt opp til operasjonstime og nevnte at det fantes tre alternativer. Så dukket jeg optimistisk opp til operasjonsforberedelser en uke før operasjon og fikk vite hvilke valg jeg hadde: forsøke å rense årene, bruke blodårer fra andre steder i beinet (men da "bruke opp" de siste store årene som kan "omplasseres") eller få kunstige årer. Aller mest understreket legen at jeg burde vente så lenge som mulig før jeg prøver noen av delene... Vente har jeg gjort og orker ikke ha det sånn lenger, men er veldig usikker på hvilke løsning jeg bør velge og synes det er rart at operasjonslegen ikke kunne anbefale en av operasjonene og det hele ble lagt fram på en måte som gjør at jeg sitter her nå og føler at dette egentlig ikke kan løses på noen god måte. Om jeg velger kunstige årer som kun holder 2-3 år, vil det da være en enkel sak å bytte de ut når de er "brukt opp"? Hvor risikabelt er det å rense opp de jeg har - vet de vil bli tynnere, men hvordan merker man om de er for tynne - hva kan gå galt? Finnes det andre alternativer i utlandet, evt. pågående studier for nye typer behandling? Hadde vært intressant å høre om liknende tilfeller og hvordan det har gått. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Jeg har stor forståelse for din frustrasjon over lite konkrete svar fra kirurgen. Selv for meg som er lege, og jobber med hjertesykdommer, er det vanskelig å si noe om hvilket valg man bør gå for. Dette er rett og slett utenfor mitt kompetanseområde, og da er det i hvert fall vanskelig for en som deg som ikke er lege. 

Du beskriver betydelige plager. At en 68-åring ikke kan gå mer enn 100 meter er svært lite tilfredsstillende. Etter min forståelse er det derfor på tide å gjøre et eller annet for å hjelpe deg. Jeg kjenner ikke andre alternativer enn de du lister opp, men jeg mener helt bestemt at det må være kirurgens oppgave å anbefale en spesifikk behandling. Man kan spørre om pasienten har en preferanse om det ene eller det andre, men hvis pasienten ikke vet, må kirurgen ta beslutningen. Kanskje forstod ikke kirurgen din at du var usikker på metode? Jeg vil anbefale deg å kontakte sykehuset igjen, og be om en ny time. Der må du si helt klart i fra om at du er betydelig plaget, ønsker hjelp, og vil at kirurgen skal bestemme hva som skal gjøres. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Bivirkninger av Ultibro Breezhaler

Kan man få hovne ankler ved å bruke Ultibro breezhaler?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Ultibro Breezhaler er en vedlikeholdsbehandling for å lindre symptomer hos voksne med kols.Blant bivirkningene som er beskrevet står det perifert ødem, som vil si hovne ankler. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med legen som har foreskrevet dette medikamentet  til deg.

Vennlig hilsen

Inger Elling

Lunge

Forholdsregler ved lungebetennelse

Er det forholdsregler en må ta ved lungebetennelse som feks. gå ut hvis det er kaldt?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 18. desember 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Ved lungebetennelse trenger kroppen ro og hvile for å bli fortest mulig frisk. Du bør ikke gå ut hvis det er kaldt. Det er nemlig viktig å holde seg god og varm. Det er også viktig å få i seg rikelig drikke for å løse opp slim.

Hilsen Inger

Hjerte/kar

Albyl E og forebygging av hjerneslag

Hei! Jeg har nettopp begynt med Albyl-e da legen var usikker på om jeg hadde hatt et lite TIA eller ikke. Egentlig ville han gi meg kolesterolsenkende, men mitt kolesterol er bra og med mitt forhøyete Lp(a) mener jeg Albyl-e var mer passende. Dette ut ifra artikler jeg har lest om at nyere amerikansk forskning ANTYDER at Albyl-e muligens kan redusere Lp(a). Det står at Albyl-e skal taes mellom måltidene. Nyere amerikansk forskning (igjen!)hevder at Albyl-e bør tas før sengetid da man da vil være best rustet mot et slag eller infarkt, da disse oftest inntrer om morgenen. Stemmer dette? Eller hva mener dere er beste tidspunkt for å ta Albyl-e?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 12. desember 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

 

Hei og takk for spørsmål.

 

Forebyggende behandling av hjerte-/karsykdom og forstyrrelser av fettstoffer i blodet styres av nasjonale og internasjonale retningslinjer. Disse retningslinjene er basert på kvalitetssikret forskningslitteratur på fagområdet, og de oppdateres med jevne mellomrom. Når det gjelder forhøyet Lp(a) viser forskningslitteratur at det ser ut til å øke risikoen for hjerte-/karsykdom. Det er også beskrevet i forskning av nyere dato flere stoffer som kan redusere nivået eller motvirke effektene av et forhøyet Lp(a), men så vidt jeg vet har man ikke kunnet påvise i hvilken grad dette bidrar til reell reduksjon av hjerte-/karsykdom. Albyl E er nevnt i flere av disse nyere forskningsartiklene som et medikament som mulig kan motvirke de uheldige effektene av et forhøyet Lp(a)-nivå. Behandling med Albyl E mot forhøyet Lp(a) er imidlertid på nåværende tidspunkt ikke implementert i gjeldende retningslinjer og vil i så fall være å anse som mer eksperimentell behandling mot forhøyet Lp(a).

 

Ved mistenkt TIA er det viktig å kartlegge risikofaktorer for hjerte-/karsykdom, evt utrede om det er tegn til slik sykdom og starte opp med forebyggende medikamentell behandling om nødvendig. Det innebærer da å vurdere behovet for forebyggende behandling mot blodproppdannelse, kolesterolsenkende medikamenter og blodtrykkssenkende medikamenter. Kolesterolnivåene ved mistenkt TIA bør ligge lavere enn det man aksepterer hos antatt friske personer. Det er viktig å vurdere behovet for kolesterolsenkende behandling, som er dokumentert å ha god forebyggende effekt på nye TIA og hjerneslag samt hjertesykdom

 

Det stemmer, som du skriver, at det i forskning er kartlagt at hjerneslag og hjerteinfarkt forekommer oftest på morgenen. Retningslinjene for forebygging av TIA og hjerneslag gir ingen spesiell anbefaling om når på døgnet Albyl E bør tas. Det vanligste er å ta Albyl E på morgenen, men det er heller ingen ting i veien for å ta den på kvelden. Det aller viktigste er å ta medisinen regelmessig og unngå å glemme å ta den, noe som kanskje kan være vanskeligere for noen på kvelden.

 

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

 

Aortaklaff, medisiner og kosttilskudd

Hei. Jeg har satt inn ny biologisk aortaklaff og tar følgende medisiner: Cozaar, Selo-zok, Albyl-e, Marevan og Atorvastatin. I tillegg tar jeg TrioB og D-vitaminer. Det reklameres veldig for Medox i alle magasinene dere sender ut, så spørsmålet mitt er om jeg vil ha nytte av å ta Medox og om det er tilrådelig å ta Medox i kombinasjon med nevnte medisiner.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 11. desember 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for spørsmålet. Mulige interaksjonseffekter mellom Medox og lignende og medisinene du nevner er lite kjent. Medox inneholder komponenter (antocyaner) fra blåbær og solbær. Teoretisk sett kan ekstrakter av blåbær  øke blødningstendensen ved samtidig bruk av blodplatehemmere (som Albyl-E) og Marevan, men det er usikkert hvor relevant det er. 

Legemiddelinformasjonssenteret RELIS oppfordrier til at tilskudd med antocyaner brukes med forsiktighet i kombinasjon med antikoaguerende/blodplatehemmende medikamenter, da risiko for økt blødning ikke kan utelukkes. 

Det finnes ingen dokumentasjon på hvorvidt Medox eller andre kosttilskudd er gunstig mht. aortastenose. 

Hjerte/kar

Klaffeinsuffisiens

Hei. Jeg er 29 år og jobbet på et sykehus for litt siden. Ene legen som var i spesialisering der spurte om han kunne få øve på utralyddiagnostikk på meg. Han fant tilfeldigvis ut at jeg hadde en klaffeinsuffisiens mellom et forkammer og et hovedkammer (husker ikke hvem av de), og at jeg hadde tykkere hjertevegger enn vanlig. Jeg har anstrengelsesutløst astma og IBS, men er ellers sprek og frisk. Trener, er normalvektig og røyker ikke. Burde jeg fått dette med hjertet utredet videre eller er det noe jeg bare skal leve normalt med? Har en del på min fars og mors side med hjertekarsykdommer.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. desember 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Funnene som ble gjort på ultralydundersøkelsen av hjertet ditt behøver ikke ha noen spesielle konsekvenser. Det kan være et normalfunn hos en som trener mye, for ekspempel. Men siden legen har sett noe der som avviker fra det normale vil jeg anbefale at du blir undersøkt på nytt av en lege med mer erfaring i å bruke ultralyddiagnostikk. Da kan du få avklart om dette er noe som bør følges opp videre. Du kan ta dette opp med fastlegen din som kan henvise deg videre til hjertespesialist ved sykehus eller til hjertespesialist som driver egen spesialistpraksis.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Rettigheter

Reglene om fri rettshjelp

Hei,

Spørsmål om fri rettshjelp. Hvilken inntekt som legges til grunn både for den enkelte og ekteparet? Og i hvilke saker kan man få bistand gjennom fri rettshjelp? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. desember 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få fri rettshjelp med egenbetaling må du som hovedregel ikke ha årlig bruttoinntekt over 246 000 kroner eller nettoformue over 100 000 kroner.

Har du ektefelle/samboer, blir økonomien vurdert samlet. Inntektsgrensen er 369 000 kroner for ektefeller og andre som lever sammen og har felles økonomi.

Dette gjelder i hovedsak for saker disse sakstypene:

  • Ekteskaps- og familiesaker (saker om felleseieskifte/økonomisk oppgjør etter ugift samliv og saker om foreldreansvar/daglig omsorg og samværsrett)
  • Arbeidssaker i forbindelse med oppsigelse/avskjed
  • Oppsigelse i husleieforhold
  • Erstatning for personskade eller tap av forsørger
  • I enkelte klagesaker om trygd

Egenandelen er:

  • I saker som gjelder rådgivning utenfor rettssak (fritt rettsråd) utgjør egenandelen 965 kroner. Beløpet tilsvarer den offentlige timesatsen (salærsatsen) advokatene får i slike saker.
  • I saker som går for domstolene (fri sakførsel), skal du selv betale 25 prosent av kostnadene. Det er imidlertid satt et tak som innebærer at ingen skal betale mer enn 4825 kroner i egenandel.

Vær oppmerksom på at tapes saken må man ofte også betale motpartens saksomkostninger, og dette dekkes ikke gjennom ordningen med fri rettshjelp.

I tillegg til det som er nevnt ovenfor, kan det gis fri rettshjelp uavhengig av inntekt og uten egenbetaling i saker som for eksempel omhandler barnevern og ved straffeforfølgelse.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Marevan og Aloe Vera

Påvirkes INR av aloe vera-juice?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 09. desember 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke kjent at Aloe Vera i seg selv påvirker INR.

Det kan imidlertid ha en indirekte effekt ved at Aloe Vera-juice virker lakserende og kan gi diaré, og diaré kan øke blødningstendensen og INR-verdiene. Derfor er det viktig at du følger ekstra nøye med på INR-verdiene dersom du skal ta Aloe Vera-juice. 

Hjerte/kar

Blodproppforebyggende behandling ved atrieflimmer og koronarsykdom

Hei! Bør jeg begynne med Marevan nå, samtidig som jeg bruker Albyl-E og Plavix, eller vente til Plavix avsluttes? Bakgrunn: 69 år, gift, ikke røyker, spiser sunt (lite fett), BMI er 25,5, er fysisk aktiv (hus, hage, båt og seiling) uten hard trening. Helse: Kjent koronarsykdom. PCI i 2002 (2 stenter) og 2014 (1 stent). Infarkt i hjernestammen med tap av hørsel på venstre side i 2007. Kortvarige (sekunder) atrieflimmer av og til. CHADS-VASC score > 4. Tendenser til bloduttredelser i huden ved slag eller belastninger. Medikamenter: Selo-Zok 50 mg, Albyl-E 75 mg, Lipitor 40 mg, Levaxin 25 mcg, Plavix 75 mg i 12 mnd. OU anbefaler å begynne med Marevan uten å ta stilling til samtidig kombinasjon med Albyl-E og Plavix.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 03. desember 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Først må jeg understreke at jeg ikke kan være den som avgjør din medikamentelle behandling, det må en lege som kan følge deg opp videre gjøre. Jeg kan gi deg råd om hvordan du bør håndtere problemstillingen din.

Det finnes retningslinjer man følger ved problemstillinger som din, men legen må alltid bruke skjønn og vurdere hver enkelt pasient individuelt. Marevan er anbefalt brukt, i følge retningslinjene, som blodproppforebyggende behandling ved atrieflimmer når man har CHA2DS2-Vasc-score over eller er lik 1. Denne scoren brukes for å kalkulere pasientens risiko for å utvikle blodpropp. Du oppfyller kriteriene for å bruke Marevan. Dersom man har koronarsykdom i tillegg er det anbefalt å bruke Albyl E som blodproppforebyggende behandling. Og dersom man blir behandlet med PCI ( blokking/stenting av kransåre) er det i tillegg anbefalt å bruke ett blodproppforebyggende medikament til (f.eks Plavix) sammen med Albyl E en periode, som regel 9-12 mnd. Det betyr at med nylig behandlet koronarsykdom og atrieflimmer er det aktuelt å behandle med 3 blodproppforebyggende medikamenter samtidig en periode. Slik trippelbehandling kan være aktuelt for deg og det er viktig å få klarhet i hvilken behandling du skal ha videre. Dette bør en hjertespesialist ta stilling til. Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt direkte med sykehuset som har bestemt at du skal bruke Marevan, eller at du tar kontakt med fastlegen som kan kontakte sykehuset.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud