Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

"Lungevask"

Vasking av lunger

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Vasking av lunger kan brukes ved spesielle tilstander hvor det over tid samles opp mye proteinrik væske i lungene. Pulmonal alveolær proteinose (PAP) er en sjelden sykdom der lungenes minste enhet - alveolene (lungesekkene) - gradvis fylles opp med melkehvitt kornet materiale. Materialet inneholder fett og protein. Ved å skylle lungene med en spesiell teknikk, ofte med 30-40 liter saltvann, i narkose, kan man ved en slik tilstand oppnå en betydelig bedring i lungefunksjonen som kan holde seg i lengre tid. Dette er en sjelden tilstand, og det kreves spesialkompetanse til utredning og behandling.

"Skylling" av lungene, for eksempel i forbindelse med bronkoskopi, gjøre noen ganger for å få suget opp slim for dyrkning på bakterier eller undersøkelse på celler. Det kan også foretas for å rense opp i bronkiene ved mye slim hos pasienter som ligger på respirator, for eksempel etter en større operasjon. Her brukes beskjedne mengder med væske.

 

Lunge

Er det bare astma?

Hvorfor har jeg pusteproblemer ved den minste anstrengelse som gir økt puls?

Hei, jeg er en 41 år gammel kvinne som sliter med pusten. Jeg fikk diagsnose anstrengelses astma da jeg var yngre i tenårene og drev aktiv med håndball.I mange år har jeg ikke hatt noen symptomer og har ikke brukt astmamedisin.Jeg har hatt stemmebåndsknuter og har etter 2 fødsler har jeg fått problemer med rectus diastase. Etter en episode i fjor sommer fikk jeg pusteproblemer og stemmen uteble i 2 uker. Dette etter å ha vært i et lokale med mye damp og røyk. Jeg trodde jeg hadde fått lungebetennelse, men ingen prøver gav utslag. Etter dette hostet jeg hver dag i 3-4 mnd og jeg hadde kvelingsfornemelser flere ganger om natten/dagen.

Jeg fikk astmamedisiner (flutide,ventoline)noe som resulterte i vann på lungene og hyperventilering. Det ble tatt røntgen av torax og EKG av hjerte (dog uten anstrengelse) uten noe funn .

Problemet er at jeg forsatt har jeg daglig problemer ved den minste anstrengelse og når jeg får høy puls. Jeg føler meg trang i halsen ved strupen feks hvis jeg prøver å gå hurtig opp en bakke, gå opp trapper hurtig /eksplosivt( jeg har alltid trent .).

Jeg føler en kvelingsfornemelse,blir svimmel og da får jeg panikk men bruker triksene jeg har lært! Allikevel klarer jeg ikke å dra pusten ned i lungene og føler meg tett rundt i brystbeinet og opp mot strupen.Jeg er slimete og tett hver eneste dag.

Dersom jeg har varmet opp kroppen f.eks på trening innendørs klarer jeg å prestere bedre og det tar lengre tid før jeg opplever ubehag.Utendørs er det alltid problematisk å anstrenge seg bare jeg får pulsen opp sliter jeg.

Jeg sliter også med å sove på ryggen og i trange tette rom. og tar en type nesespray morgen og en annen type om kvelden,pluss neseplaster noe jeg føler hjelper litt, i allefall om natten. Allikevel opplever jeg at jeg ikke sover ordentlig om natten fordi jeg kan plutselig kan våkne i panikk over at jeg ikke får puste . Jeg våkner av at jeg hiver etter pusten og ligger som en astmapasient m(høyt og luftig rom). Jeg er veldig trøtt på dagen og har ofte hodepine.

Denne sommeren har jeg også funnet ut at jeg blir verre når noen klipper gresset eller når bjørken blomstrer m.m men allergiprøver viser ingen tegn på allergier(prikktest/blodprøver.)

Jeg har blitt utredet hos lungelege med spirometri som sa at lungekapasitetet hadde synket med 20%, jeg fikk ingen endring etter inntak av gass og diagnose er sensitive lunger. Jeg har en mor med mye allergier,eksem og har en sønn med astma.

I tillegg er jeg født 2 mnd for tidlig og jeg en far fra en hjertesyk familie.Jeg har aldri røykt,har et sunt kosthold og er nesten avholds med alkohol samt har trent hele mitt liv.Jeg har ikke tatt løpetest hos lungelege da jeg har en utalt kneskade men bare at jeg skal løpe og få opp pulsen gir meg panikk!)

Hva er problemet mitt er det diagfragma som ikke gjør jobben sin eller har har jeg astma eller kols eller noe annet?

Jeg føler at ingen forstår meg og relaterer det til psykisk . Dette fordi jeg tidligere har hatt en svært traumatisk opplevelse, noe kan nok være psykisk men jeg har også utalte fysiske plager så jeg er uenig! Jeg går i tillegg jevnlig til osteopat/fysioterapi så det er ikke muskulært betinget.Har du noen råd til meg om hva jeg bør gjøre videre for å forbedre min helse .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for omfattende og god beskrivelse.

Jeg synes det er god grunn til å undersøke deg nærmere, for å finne ut av hva plagene skyldes. Det kan selvfølgelig være bare astma, men all den tid du fortsatt har symptomer og er plaget, må man også se etter andre forklaringer. 

Det er viktig å få undersøkt hjertet ditt skikkelig. Plagene du beskriver, kan også skyldes hjerterytmeplager, eller annen hjertesykdom. Jeg vil foreslå at det først gjøres et AEKG. Da får man et objektivt mål på hvor mye du tåler av anstrengelse, og hvor alvorlige symptomer du utvikler. I tillegg kan man få noe informasjon om hvordan hjertet oppfører seg under anstrengelse. Avhengig av funnene på denne testen, kan man gå videre med andre undersøkelser. Det kan være aktuelt å få gjort et 24-timers EKG for å se hvordan hjerterytmen er i løpet av et helt døgn. Videre må det også gjøres en ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for å se hvordan hjertet ditt pumper, og om det er noen klaffefeil som kan forklare plagene dine. Be legen din om henvisning til kardiolog for disse undersøkelsene. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Kan man forveksle sarkoidose og kreft?

Hvor stor er sannsynligheten for at man tar feil av sarkoidose og kreft etter sarkoidosediagnose fra radiolog og lege? Har fått den diagnosen, men er livredd for at de tar feil.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en tilstand som gir en helt spesiell betennelsesreaksjon. Dette kan man avklare sikkert ved mikroskopi av biopsi fra vev som er affisert. Oftest er det lungene som er angrepet. Røntgenbildet har ofte så typisk utseende at man ikke alltid går til det skrittet at man foretar biopsi. Det kan ofte samtidig måles forhøyet ACE (et enzym) i blod. Er man i tvil vil legen foreta en biopsi, men ofte er røntgenbildet, eventuelt supplert med CT-røntgen av lungene, ganske entydelig. Det skal veldig mye til å forveksle denne diagnosen med kreft. Som regel vil en krefttilstand med samme utbredelse medføre en uttalt sykdomsfølelse forskjellig fra det man finner ved sarkoidose.

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjertetransplantasjon i utlandet

Kan man si noe om hva det koster for en hjertetransplantasjon i utlandet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. desember 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

LHL har ikke kunnskap om hva en hjertetransplantasjon i utlandet vil koste.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk

Bør jeg på blodtrykksmedisiner når jeg ikke er overvektig, men har hatt høyt blodtrykk i ca 5 år, spiser sunt og trener? Har en farmor og far som går på blodtrykksmedisiner. Sist jeg målte hos legen: 145/95 på morgenen.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Definisjonen på forhøyet BT er BT > 140/90 målt i hvile ved to eller flere tidspunkter, ikke samme dag. Ideelt sett ligger BT gjerne noe lavere enn dette, ned mot 120/80. Alternativt kan man gjøre blodtrykksregistrering gjennom et helt døgn. Da er grensen for hva som kalles høyt BT litt lavere når man ser på gjennomsnitts-BT for 24 timer. Hvorvidt du bør behandles medikamentelt for høyt BT må vurderes ut fra din totalrisiko for hjerte-/karsykdom. For å vurdere din totalrisiko trengs opplysninger om din eksakte alder, forekomst av hjerte-/karsykdom i din nærmeste familie, dine kolesterolnivåer, om du har diabetes eller har tendens til høyt blodsukker og om du røyker. Ved betydelig forhøyet blodtrykk behandler man med medikamenter ut fra det forhøyede blodtrykket alene. Da er som regel blodtrykket > 160 i overtrykk og/eller > 100 i undertrykk. Ditt BT er lett forhøyet. Egentiltak er også viktig behandling av høyt blodtrykk med eller uten tillegg av medikamenter. Trening og vektnedgang kan bidra til bedre blodtrykk. Dette virker dog ikke som potensielle forbedringsområder hos deg. I tillegg er andre egentiltak som kan bidra til å redusere risikoen for framtidig hjerte-/karsykdom viktig hos personer med høyt blodtrykk. Det gjelder røykeslutt, ha et sunt kosthold og redusere stress.

Jeg vil anbefale at du får en gjennomgang av din totale risiko for hjerte-/karsykdom hos din fastlege og at evt. BT-behandling vurderes ut fra det.

Lykke til! Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Sykmelding etter PCI (utblokking/stenting)

Hei, jeg skal inn til en hjertekateterisering neste uke på HUS. I følge legen er det sannsynlig at de vil gjøre et par utblokkinger som vil medføre at jeg blir lagt inn over natten. Jeg glemte å spørre legen om hvor lenge det er normalt at man blir sykemeldt etter dette. Kan dere svare?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Om man trenger sykmelding, hvor lenge man evt trenger eller om man kan jobbe gradert etter PCI-behandling (utblokking og/eller stenting) varierer. Vanligvis er man fullt eller delvis sykmeldt etter en behandling, men hvor lenge og i hvilken grad avgjøres av diagnosen din, hva slags arbeid du har, hvilken form du er i etter behandlingen, hvilken form du var i på forhånd og hvor raskt du får trent deg opp igjen etterpå. Dette vurderer du sammen med fastlegen din.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til trening

Hei. Jeg er en mann på 30 år som har hatt sterk astma hele livet, og har tatt medisiner som ventoline, pulmicort (nå symbicort), singulair veldig lenge. Begynte med ventoline før jeg startet på barneskolen. I tillegg til det har jeg djevelsk mye allergi (som legen kalte det) og atopisk eksem. Jeg føler meg ofte mye bedre når jeg får trent noen dager i løpet av uken, og lurte i den forbindelse på om det finnes noen ordning/stønad hvor lungesyke personer som meg kan få dekket hele eller deler av avgiften som man betaler for å trene på f.eks. SATS ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. november 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen ordning som dekker utgifter til trening på treningssentre som SATS. Men som lungesyk har du rett til gratis fysikalsk behandling og trening hos fysioterapeut med driftstilskudd fra kommunen. Du må da få en rekvisisjon fra din lege.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Hjerte/kar

Behandling med Aldactone

Tester ut Aldactone 25 mg i håp om å få en bedre hverdag. Har bl.a. Fibromyalgi, daglig hodepine og noe migrene. Følges av lege. Kjenner dere til at medisinen også kan hjelpe på FM smerter? I forsøket jeg søkte opp via Google brukte de dose på 100-200mg. Bortsett fra svimmelhet er det noe annet jeg skal følge med om tablettene påvirker blodtrykket som var 110/90 da jeg startet med de? Pleier å ha 120/80.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 25. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Innenfor feltet hjerte-/karsykdommer brukes Aldactone primært i behandlingen av hevelser og høyt blodtrykk. Medikamentet brukes ofte hos pasienter med hjertesvikt. Jeg kjenner ikke til at medikamentet også brukes til behandling av andre sykdomstilstander i andre fagfelt. Medikamentets blodtrykksenkende effekt kan medføre i noen tilfeller at blodtrykket blir i laveste laget, som regel for en periode, og man får plager i form av svimmelhet og tretthet. For øvrig skal behandling med dette medikamentet følges opp hos lege med blodprøvetaking for å kontrollere flere parametre i blodet.

Vennlig hilsen

Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Søvproblemer og angst etter hjerneslag

Min mor på 67 år har nettopp kommet hjem fra sykehuset etter hjerneinfarkt. MR viste også at hun også har hatt 2 tidligere hjerneinfarkter som hun ikke har merket noe til. Heldigvis gikk alt fint, men nå sliter hun med søvnproblemer og angst. Hvordan kan vi hjelpe henne med dette? Mvh bekymret datter

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 25. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Det er godt å høre at det ser ut til å ha gått fint med moren din etter hjerneslagene. Søvnproblemer og angst er viktig å ta tak i for at moren din kan ha det best mulig. Viktigst er det at man prøver å avklare hvorfor disse plagene har kommet nå. Da er det lettere å vite hvordan man kan håndtere situasjonen. Det kan være en reaksjon på at man har fått en sykdom og det sykdommen fører med seg, mangel på informasjon, nye medikamenter og mange andre ting. En samtale med fastlegen for å avklare dette kan være lurt. Kanskje du kan spørre moren din om det kan være nyttig at en pårørende er med på en slik legetime.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Albyl E, K2-vitamin og tabletter for benskjørhet.

Kan jeg ta Albyl E under lengre flyturer når jeg tar K2 vitamin og tabl. for benskjørhet?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Jeg tror ikke K2-vitamin interagerer med Albyl E, men jeg vil generelt sett være svært varsom med å kombinere kosttilskudd med reseptbelagte legemidler. Dette for å sikre at legemidler utskrevet for å behandle en tilstand eller en sykdomsprosess ikke får økt eller redusert sin virkning eller man utvikler andre uheldige virkninger som følge av en slik kombinasjon. For å kunne si noe i forhold til medikamenter mot benskjørhet måtte jeg hatt opplysninger om hvilket medikament det dreide seg om. Det er lurt å ta dette opp med fastlegen.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud