Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav puls og smerter

Hei! Kvinne i 30-åra som oppdaget for et par år siden at jeg har bradykardi (tatt 24 timers EKG). Har ingen store symptomer, men stusser veldig over at til tross for å ha hatt STERKE smerter et par ganger, er pulsen målt til 45-48. Blodtrykket er rundt 110/60. Burde ikke pulsen gå opp ved smerter, til tross for at den vanligvis er lav? Er ellers frisk og bruker ingen medisiner. Trent styrke i flere år, så og si aldri kardio.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Puls og blodtrykk kan gå opp i stressende situasjoner, som feks ved sterke smerter, men gjør ikke nødvendigvis det. Hvordan kroppen reagerer på smerte er veldig individuelt. Noen får rask stigning av puls og BT, mens andre (som deg) ikke får noen effekt i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ikke lyst til å bruke betablokker

Har fått beskjed om å begynne med Betablokker. Hadde er lite infarkt i mai 2016. Ingen årer som var tette, men blodprøve viste at det hadde skjedd noe med hjerte. Har nå fått beskjed om at jeg burde begynne med Betablokker, starte med en delt 25 mg tablett om morgenen. Har noe ujevne hjerterytmer som kommer og går. Har så lite lyst til å begynne med disse, da jeg har lest at man kan blir kald på hender og føtter, noe som jeg allerede sliter med. Nå har jeg klart å gå ned i vekt, men kan man legge på seg av å begynne med Betablokker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp viktige spørsmål som du bør diskutere nærmere med fastlegen din også. Det er vanlig å bruke betablokker etter hjerteinfarkt, men nytten er størst med store infarkter. Ved små infarkter er betydningen av betablokker antageligvis mindre.

Har man ujevn hjerterytme kan betablokker få den til å bli mer regelmessig.

Mange er redde for bivirkninger av betablokker, men i virkeligheten er det likevel relativt få som utvikler plagsomme bivirkninger. Det kan være verdt et forsøk å prøve. Får du bivirkninger får man heller slutte. Betablokkere gir ikke vektøkning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos dame på 44 år

Dame 44 år med litt høyt blodtrykk. ble plutselig dårlig. Ble målt, viste 220/110. Fått medisiner adalat oros. Målte trykket etter 1 uke på medisiner. 163/95. Vil blodtrykket bli "normalt " igjen? Å hvor lang tid tar det før det går ned igjen? Trener kodisjon og styrke fast 4 dager pr uke. Litt overvektig men er på "slankern" trent fast i 4 år. Røyker desverre litt. Skal slutte når jeg blir litt mere motivert å har gått ned noen kg først.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er bra at det har gått ned til 163/95, men fortsatt er det litt høyt. Her kan det være behov for andre medisiner i tillegg til Adalat Oros også. Hvor lang tid det tar å få det ned og hvor normalt det vil bli er vanskelig å si da det varierer veldig fra person til person. Ofte må man bruke noen uker på å finne de rette medisinene.

Røykeslutt vil også redusere blodtrykket, så dette bør du gjøre så snart som mulig. Vektreduksjon hjelper også på høyt blodtrykk.

Flott at du trener regelmessig, fortsett med det!

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter og svak i overarm og skuldre

Hei Jeg har brukt Simvastatin 20 mg en stund. Etter ACB-operasjon i september ble dosen doblet. Siste 2 mndr har jeg hatt økende smerter og svakhet i overarm og skuldre. Begynte med Atorvastatin 10 mg i stedet på fredag. Hvor lang tid vil det normalt ta før bivirkningene avtar?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ikke helt lett å svare på. For det første vet man jo ikke sikkert at smertene virkelig skyldtes doblingen av simvastatin. Selv om plagene kom etter doblingen, så kan de være forårsaket av noe annet. Så her må legen din også vurdere andre årsaker til smertene og ubehaget.

Selv om man antar at plagene skyldes doseøkningen og evt. bytte til Atorvastatin, er det ikke lett å svare på når de kommer til å avta. Dette varierer veldig fra person til person. Noen merker bedring allerede dagen etter, mens det hos andre kan gå flere uker.

Hvis plagene vedvarer til tross for bytte av type og doser, kan det være en ide å gå tilbake til simvastatin 20 mg da du tålte det bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Funn på EKG ved innleggelse for lungebetennelse

Hei. Ble lagt inn på sykehus pga en lungebetennelse for noen måneder siden. I den forbindelse ble det tatt et rutinemessig EKG på mottaksklinikken. Legen som tok EKGet fortalte at det så fint ut da jeg spurte. I etterkant leser jeg i journalen min at det står: "EKG: Sinustachycardi, frekvens 117. Tegn til interventrikulær ledningsblokkade i 3 og aVF. Ingen EKG til sammenligning" Ingenting av dette ble nevnt i løpet av mitt tre dagers lange opphold, og er heller ikke notert noen andre steder eller i epikrise. Lurer på om det har blitt oversett i og med at ingen har nevnt det. Kan nevnes at til vanlig ligger hvilepulsen min på rundt 60. Pulsklokken min kan enkelte ganger på natten måle ned til 38-40 i kortere perioder. Blodtrykk er blitt målt hjemme og ligger på rundt 134(-140)/79(-85). Føler meg ellers frisk uten noen plager. Lurer på hva dette kan være og om dette er noe jeg bør få utredet nærmere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ville ikke bekymret meg noe særlig for dette. Sinustachykardi frekvens 117 betyr kun at du har en normal hjerterytme som går litt fort (117). Det er som forventet ved en lungebetennelse fordi kroppen jobber litt ekstra hardt med å bekjempe infeksjonen. Videre vedrørende "interventrikulær ledningsblokkade i 3 og aVF":

Hjertet har et eget elektrisk system og de elektriske signalene beveger seg langs dette systemet. Men det ikke et fysisk/presist ledningssystem som du feks har i huset, hvor kabler er standardisert, isolert og veldig "strengt" ordnet. Det elektriske systemet til hjertet består av celler og væske, det er organisk. Og det er litt ulikt organisert fra person til person. "Interventrikulær ledningsblokkade" betyr kun at det signalene går i litt annerledes baner mellom hovedkamrene hos deg, enn hva de gjør hos andre. Dette påvirker ikke hjertefunksjonen og gir ingen plager.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag om natten

Hei Jeg er en mann på 61 år. Bypassoperert for 2,5 år siden. Slank, trener 4-5 ganger i uken. Er i god form. Normalt blodtrykk. Medisiner: 75mg Albyl-E daglig, 140mg Repatha hver 2.uke Jeg har gått på denne kolesterolmedisinen i 3 måneder. LDL kolesterol 1,6, total kolesterol 3,1.

De siste månedene har jeg blitt plaget av at jeg våkner om natten og har veldig hurtig puls. Det føles som en "motor" i brystet, ikke veldig kraftig. Dersom jeg puster dypt 4-5 ganger forsvinner det, og pulsen går normalt. Gikk til kardiolog, der jeg fikk påkoblet monitor over en helg. Det ble påvist periodevis hyppige ventrikulære ekstrasystoler om natten. Jeg er ikke plaget med dette på dagtid. Om dagen føler jeg meg 100% frisk Kardiologen mener at dette ikke er nødvendig å gjøre noe med så lenge det ikke blir verre.

Spørsmål: Gir dette en uønsket slitasje på hjertemuskelen/klaffer? Eller kan jeg bare slå meg til ro med svaret fra kardiologen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Ventrikulære ekstrasystoler er ekstraslag som oppstår i hjertets hovedkamre(ventriklene). De fleste av oss har noen av disse ekstraslagene hvis vi registrerer hjerterytmen over ett døgn. Hvis der er svært mange av disse over lengre tid kan dette gjøre at hjertet jobber mindre effektivt, og en sjelden gang føre til hjertesvikt.Det høres ut som om du har dette om natten. Ekstraslagene kan være vanskeligere å merke på dagtid når man er aktiv. Hvis døgnregistreringen viser at du har mange slike ekstraslag under trening kan det være grunn til å starte med medisin som regulerer dette. Behandling med betablokker er det som vanligvis foretrekkes. Dette er særlig aktuelt som behandling hos deg som er operert for kransåresykdom(angina pectoris og hjerteinfarkt).

Ekstraslagene påvirker ikke hjerteklaffene.

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og hjertesvikt

Er det en sammenheng mellom hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Det å ha overlevd et hjerteinfarkt var for 20-30 år siden den vanligste årsaken til hjertesvikt. Man hadde enda ikke fått behandlinger som akutt utblokking av trange kransårer(PCI) eller oppløsning av blodproppene med medisiner(trombolyse), og derfor fikk mange store hjerteinfarkt. Betydelige deler av hjerteveggen ble skadet/ødelagt ved infarktet, og dette førte til sviktende pumpefunksjon av hjertet - det vi kaller hjertesvikt.

Fortsatt er det å ha gjennomgått et hjerteinfarkt en av de vanligste årsakene til hjertesvikt, men det er og en lang rekke andre tilstander enn hjerteinfarkt som kan lede til hjertesvikt. Høyt blodtrykk gjennom mange år er en hyppig årsak til hjertesvikt, og det samme er tilfelle for en del av de som har hatt diabetes lenge. Skader på hjerteklaffer, pasienter med medfødte hjertefeil, og pasienter med lungesykdommer som KOLS er også grupper som er utsatt for å utvikle hjertesvikt. Svær overvekt fører ofte til hjertesvikt.

Hjerte/kar

Ventetid for oppfølging av hjerteflimmer

Jeg har tatt EKG 4 ganger siden jeg ble innlagt på sykehus 1.11.17 (benbrudd), og alle viste at jeg hadde hjerteflimmer. Det har ikke vært oppdaget hjerteflimmer tidligere hos meg. Fastlegen min henviste til hjertepoliklinikken og der fikk jeg etterhvert vite at de ikke kunne ta meg inn (til videre undersøkelse?) før i begynnelsen av mars 2018. Ut fra samtale med fastlegen min regner jeg med at elektrokonvertering er aktuelt. Er det ikke lenge å vente 3 måneder for oppfølging fra sykehuset?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Når det oppdages hjerteflimmer(atrieflimmer som vi leger benevner det) så er det første man må ta stilling til om pasienten har så høy risiko for å få hjerneslag at antikoagulerende behandling(det som ofte litt misvisende kalles "blodfortynnende" behandling) skal startes opp med en gang. Det gjelder enten det er fastlegen som oppdager flimmer, eller hvis det oppdages ved innleggelse på sykehus.Denne vurderingen burde skjedd når du lå på sykehuset med beinbrudd frøste gang.

Å avgjøre om man skal prøve elektrokonvertering eller ikke kan først avgjøres når det er gjort ultralyd av hjertet hos hjertespesialist. Det høres veldig lenge ut å måtte vente mer enn fire måneder på å få gjort slik undersøkelse. Du fikk jo konstatert flimmer allerede 01.11.17. Jeg mener fastlegen din bør anmode om raskere undersøkelse.

Hjerte/kar

blodtrykksbehandling

Takk for svar. Dersom jeg velger å begynne med blodtrykkmedisinering, hva da med bivirkninger? All medisin har jo bivirkninger , og da må man jo vurdere nytten opp mot ulempen. Så et Dansk program på NRK, der blodtrykkmedisin ble testet på 150 stk , på den gruppen som hadde lett forhøyet blodtrykk. Kun en hadde nytte av det. Hva tror du om en slik test?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Det er riktig som du skriver at medisiner har bivirkninger. Det riktige er at noen personer merker bivirkninger, og andre ikke. Tidligere blodtrykksbehandling innebar ofte at man brukte høye doser av en enkelt medisin, og det er særlig ved høye doser man opplever bivirkninger. I dag er behandlingen oftere en kombinasjon av flere medisiner, og i vesentlig lavere doser. Generelt kan man si at nyere medisiner har mindre bivirkninger enn de man brukte for 30-40 år siden.

Man skal alltid måle blodtrykket flere ganger, og vurdere nytten av behandlingen, før man starter med blodtrykksmedisiner. Ubehandlet høyt blodtrykk over flere år øker risikoen for hjerneslag, hjertesvikt og nyreskade. Pasienten må sammen med legen diskutere nytte av behandlingen hos den enkelte. De fleste studier på blodtrykksbehandling går over 3-5 år. Siden mange trenger blodtrykksbehandling i 20-30 år så er det usikkert om slike studier godt nok fanger opp den økte risikoen ved å gå lenge med for høyt blodtrykk.

Hjerte/kar

Lav puls og symptomer etter graviditet

Hei. Jeg er 28 år med 3 barn. Fødte sist i januar 2017 etter denne fødselen har jeg vært plaget med smerter i brystet, noen ganger som stikk og andre ganger som en klemmende/pulserende smerte. Smertene har ikke vært der på flere uker nå. Jeg sliter nå med endel pulsfall, hvor det en gang svartnet for øynene mine, da var pulsen på 30. Hvilepulsen er generelt lav, alt ifra 30 til 55. Jeg kan merke jeg blir dårlig, søvnig og ør i hodet, da ligger pulsen gjerne på 38. Jeg føler meg avfeid av de fleste leger pga min alder. Har hatt 24 timers EKG måling hvor jeg ikke hadde pulsfall, typisk! det ble registrert 46 som laveste da. Jeg er mye plaget med utmattelse, ør i hodet, føler jeg ikke er helt med til tider, som om jeg sover på en måte mens jeg er våken. Fastlegen la meg inn på sykehus for noen uker siden, der ble jeg bare sendt hjem pga inntaksstopp, de utelukket bare blodpropp og siden da har jeg ventet på å komme til en hjertespesialist, som jeg skal nå d. 15 des. Oppi alt dette har jeg også blitt svakere i høyre side, hvor beinet har sviktet noen ganger så jeg faller helt plutselig, har også mistet ting ut av hånden fordi den plutselig svikter. (høyre hånd) Fastlegen utreder meg nå for MS. Jeg tror selv dette har med hjertet å gjøre. Jeg har en farfar som fikk pacemaker i 60 årene, ikke helt sikker på akkurat hvorfor? men han hadde endel trøbbel med hjertet sier familien, han lever ikke i dag. For 2 år siden drev jeg med mye kondisjonstrening, mye makspuls og ofte! Etter jeg ble gravid nå sist har jeg sittet stille pga bekkenløsning, det var etter denne fødselen i forbindelse med å starte opp igjen trening jeg ble syk med brystsmerter, problemer med puls, balanse, svikt i høyre side. Jeg er redd nå at hjertespesialisten skal ta enkle tester bare for så å sende meg hjem igjen. Jeg har ofte vært redd for å besvime når jeg er alene med minsten. Har du noen konkrete ting du tenker jeg skulle vært testet med/for?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Du beskriver en fortvilende situasjon og jeg skjønner godt at du er bekymret. Det er ikke lett å gi deg konkrete svar. Symptomene og hverdagen du beskriver kan skyldes mye ulikt. Svangerskap medfører endel endringer i kroppen, både hormonelle og andre, og for enkelte kan kroppen være i ulage en stund etterpå også. Men dette noe som best utredes av fastlegen som kan tenke og teste bredt.

Vedrørende hjertet og den lave pulsen. Jeg er enig i at det bør gjøres flere 24 timers EKGer slik at man fanger opp de periodene hvor du virkelig har lav puls, ned mot 30. Det som er avgjørende er hvilken type hjerterytme du har under slike pulsfall. Normal hjerterytme kalles sinusrytme. Denne kan variere i frekvens og hos enkelte kan en sinusrytme godt gå ned mot 30 i perioder, feks på natten. Dette gjør man normalt ikke noe med. Noen ganger kan treg sinusrytme skyldes nedsatt stoffskifte. Dette kan rettes med medisiner.

Hos andre kan lav puls være tegn på en hjerterytmefeil, en såkalt arytmi. Behandlingen avhenger av type arytmi. Det er derfor viktig å dokumentere på EKG hva slags rytme du har. En arytmi som kan gi lav puls kalles AV-blokk. SA-blokk er en annen. Behandling på disse er pacemaker, som sørger for at pulsen aldri går så lavt at du blir svimmel eller besvimer. Men for at man skal sette inn pacemaker, må man være helt sikker på det virkelig er en arytmi som krever det.

Jeg vil derfor anbefale at du får utført flere 24 timers ekger, inntil man er sikker på hva man har med å gjøre. Hvis slike tester ikke fanger opp rytmen, kan man også få operert inn en lite chip under huden (feks REVEAL) som kan følge med på hjerterytmen i månedsvis, og inntil 3 år. Dette kan du diskutere med kardiologen som du skal til.

Lykke til med utredningen.

Mvh

Wasim Zahid