Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plutselig lav hvilepuls, høyt blodtrykk

Jeg har hatt en periode (2+ uker) med mye lavere hvilepuls enn hva jeg pleier å ha, på det laveste var det 37 på natten og på dagtid mellom 39-50. Det virker som den er på vei opp igjen nå. Har også hatt litt høyt blodtrykk (146/94 på det høyeste, 137/86 uka etter). Er det normalt at hvilepulsen svinger slik? Jeg er ikke spesielt godt trent, men trente mye for flere år siden og hadde aldri hvilepuls under 50. Kan legge til at jeg også har hatt perioder med mye hjertebank, men blodprøver viste ingenting unormalt. Jeg er en dame på 37, trener litt innimellom.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det er stor variasjon i hva vi regner som normal puls. En puls ned i 37/minutt om natten kan være normalt. Hvilepuls på dagen på omkring 45-50/minutt er også normalt.

Det fremkommer ikke av det du skriver om du synes du har merket symptomer som svimmelhet eller annet i forbindelse med at du registrerer lav puls.

I og med at du og har målt på grensen til litt høyt blodtrykk ved egenmålinger synes jeg du bør be om en time hos fastlegen din for kontroll av dette. Samtidig bør du nevne det du her skriver om dine pulsvariasjoner. Trolig er det og naturlig at fastlegen samtidig tar et EKG. Om det er behov for henvisning videre til hjertespesialist avhenger av hva fastlegen finner ved undersøkelsene av deg.

Hjerte/kar, Rettigheter

Ettervirkninger av sykdom og operasjon

Hei! For ca. 3,5 år siden ble jeg operert for utposing på aorta og reparasjon av aortaklaff i relativt ung alder . Jeg kom meg raskt tilbake i arbeid, men har i tiden frem til nå merket at kroppen ikke er den samme lenger (ettervirkninger etter operasjonen). Jeg har fått liten eller ingen forståelse fra arbeidsgiver om at kroppen ikke fungerer like godt som før på tross av at jeg prøver å gjøre mitt beste på jobben (jeg har en fysisk tung utejobb). I tillegg har det tatt litt tid å finne medisiner som fungerer for meg. Finnes det noen rettigheter for personer som meg som sliter med ettervirkninger etter en alvorlig sykdom og stor operasjon i dagens samfunn? Mvh "Ung hjertepasient"

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter likestillings- og diskrimineringsloven har arbeidsgiver en omfattende tilretteleggingsplikt. Se § 22:

Arbeidstakere og arbeidssøkere med funksjonsnedsettelse har rett til egnet individuell tilrettelegging av ansettelsesprosess, arbeidsplass og arbeidsoppgaver, for å sikre at de kan få eller beholde arbeid, ha tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling samt utføre og ha mulighet til fremgang i arbeidet, på lik linje med andre.

Retten gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde. I denne vurderingen skal det særlig legges vekt på

a) tilretteleggingens effekt for å fjerne barrierer for personer med funksjonsnedsettelse
b) kostnadene ved tilretteleggingen
c) virksomhetens ressurser

Manglende tilrettelegging kan påklages til Diskrimineringsnemnda

Er det ikke mulig å tilrettelegge og arbeidsgiver heller ikke har annet mer egnet arbeid å tilby, kan du ha krav på bistand fra Nav. Hvor omfattende bistand du kan få beror på hva Nav mener du har behov for. Men Nav kan gi bistand til alt fra arbeidspraksis til opplæring og utdanning. Her finner du mer informasjon: arbeidsavklaringspenger

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Truck og helsekrav

Hei! For 3 mnd siden var jeg i en drukningsulykke, og fikk 1mm blødning, som gjorde at jeg fikk muntlig kjøreforbud for bil i 6 mnd. Blødningen hadde trukket seg tilbake allerede dagen etterpå, og alt ser fint ut. Helt greit t jeg ikke kan kjøre bil, men det er ingen som kan svare på om dette også gjelder for truckkjøring, da jeg jobber logistikk på et lager. Tanken er at jeg skal tilbake i jobb nå, men når ingen vet om jeg kan kjøre truck, vet de heller ikke om jeg kan jobbe... Forslag til hvor man kan finne slikt i lovverket?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Truck kommer inn under førerkort gruppe 1. Det er de samme reglene som for personbil. Du kan søke fylkesmannen om dispesasjon fra helsekravene. En slik dispensasjon kan gis for truck, selv om du ikke får det for personbil.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin og bivirkninger

Jeg er en kvinne på 61 år. Hadde hjernehinneblødning i 2008 Fikk ingen skader, ingen operasjon men ble var på lyd og lys i noen mnd.etter fallet. Jeg lever, spiser sundt og liker å bevege meg, går turer, pilates 1 gang. i uka. Hadde blodtrykk på 123/90for 4 mnd siden. Begynte da på blodtrykksmed for første gang. Tok nytt blodtrykk forrige uke Det var 112/ 73. Er det skadelig om jeg slutter på med. nå for å se om jeg kan kutte dem ut. Synes jeg fikk mer hodepine med dem!! Skal til kontroll i des.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 02. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Godt å høre at du er frisk etter din hjernehinneblødning!
Jeg regner med at din blodtrykksbehandling er igangsatt på grunn av flere målinger, også over tid, for å se hvordan blodtrykket er gjennom døgnet. En enkeltstående måling på 123/90 er ikke spesielt høyt, men jeg vil tro at det har vært gjort flere målinger som viser forhøyede verdier. Blodtrykksmedisiner kan gi ulike bivirkninger, og hodepine kan være en av dem. Likevel vil jeg ikke anbefale at du slutter med medisiner, det er nok nettopp på grunn av medisineringen at blodtrykket ditt nå er i anbefalt område.

Be om en ny time hos fastlegen for å diskutere å prøve ut eventelle andre blodtrykksmedisiner som ikke gir deg bivirkninger.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar, Rettigheter, Allergi

Forstøverapparat for barn

Kan man få forstøver med saltvannsløsning dekket til baby uten å fått satt diagnose? Baby har astma tendenser men ikke fått diagnose ennå ettersom at den ikke er utviklet helt enda, men blir gradvis værre. Lege mener det kan hjelpe men mener vi må kjøpe selv.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Mener lege det er indikasjon for bruk av forstøverapparat, kan legen rekvirere dette fra hjelpemiddelsentralen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Flåttbitt og blodpropp

Jeg ble bitt av flått, og bittet ble hissig, slik at min fastlege satte meg på antibiotika i 14 dager etterpå. Jeg fikk en blodpropp i leggen ca. 18 mnd etter flåttbittet, kan dette ha en sammenheng til at jeg fikk blodpropp i samme fot

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En blodpropp i leggen som kommer hele 18 mnd senere, har sannsynligvis ikke noe med flåttbittet å gjøre. Men du bør utredes med tanke på hvorfor du fikk blodproppen. Dette kan starte hos fastlegen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klaffefeil og fjelltur

Hei! Dame 53 som er glad i fjellvandring. Har påvist en liten insuffisiens ( hjerteklaff som slarker) og lurer på om det kan forklare følgende: Er en gjeng med damer i samme fysiske form og alder som har vært på mange topper både i Norge og ellers i verden. Når vi beveger oss over 2000 moh og oppover med oppakning surner kroppen min fortere enn de andre og bena blir blytunge og sinker de andre. Kan klaffefeilen forklare dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis lekkasjen kun er liten, er det lite sannsynlig at den er ansvarlig for problemene dine. Lekkasjer gir ikke plager før de blir middels til store. Det gjelder også i høyden. Det kan være andre årsaker til at du har opplever de plagene du gjøre, og du bør derfor utredes hos fastlegen i førsteomgang. Mulig du bør henvises til et arbeids-EKG for å sjekke hvordan kroppen og hjertet ditt reagerer på anstrengelse. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Åreforkalkning og høyt blodtrykk

Hei! Fører åreforkalking til høyt blodtrykk, eller er det kun omvendt, at høyt blodtrykk fører til åreforkalking? Hvis åreforkalking skjer av en annen grunn enn høyt blodtrykk, kan den føre til høyt blodtrykk etterhvert som åreforkalkingen tiltar?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan gå begge veier. Høyt blodtrykk kan føre til åreforkalkning og årer med forkalkning kan føre til høyt blodtrykk. Hos pasienter med høyt blodtrykk kan det med årene dessverre bli en ond spiral, hvor den ene påvirker den andre negativt. Løsningen er å bryte spiralen og få god medisinsk behandling av både trykket og åresykdommen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Second opinion av blodtrykket

Mulig dette blir for omfattende å svare på her, men jeg er på jakt etter å få en vurdering (second opinion) av mitt høye blodtrykk. Er en mann i 40-årene som har vært medisinert for høyt blodtrykk i mange år (Diovan Comp 320/25, 15 mg bisoprolol og 10 mg amlodipin.) Måtte slutte med amlodipin etter at tannkjøtt begynte å vokse og tenner løsnet. Har etter det hatt problemer med å regulere blodtrykket. Endte på akutten etter en døgnmåling som viste et snitt på 240/ 145. Adalat ga samme bivirkning som amlodipin. Spirix har vært forsøkt og gitt noe effekt, men også ømme bryster og begynnende gynekomasti. Går på Inspra (50 mg) som i og for seg fungerer, men trykket ligger nå jevnt på 145/100. Blir nå satt på alfablokker (Carduran 8 mg). Går i dag altså på Carduran, Inspra, Diovan Comp og Bisoprolol (10mg). Har det siste året gått ned 12 kg (er i dag 104 og blir stadig mindre). Det siste året har jeg også fulgt et treningsregime med kondisjon og tung styrketrening minst 3x 1 time i uka. Ofte oftere. Har lagt om kosthold og spiser sunnere (har kuttet ut å salte maten for mange år siden og spiser magrere), har kuttet kraftig på alkoholkonsum (det var aldri høyt, men er nå noen glass i helgen) og sluttet å røyke for 15 år siden. Nyrer og binyrer er sjekket og alt er ok. Kolesterol har aldri vært høyt og har alltid ligget innenfor akseptable verdier. Ultralyd av hjertet viser ingen innsnevringer eller åpenbare årsaker. Føler at jeg blir godt fulgt opp av mitt lokale sykehus, men tenker at det også kan være fornuftig å få en tilleggsvurdering av tilstanden og behandling. Skjønner i og for seg at dere ikke kan svare utfyllende her, men kan dere peke i retning av et privat tilbud som kan bistå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse. Jeg hopper rett til kjernen:

Du har et blodtrykk som virker ekstremt vanskelig å regulere. Du står på høye doser og flere medisiner. Du har også hatt bivirkninger av noen medisiner. 

En sjelden gang ser vi slikt "refraktært" høyt blodtrykk. Det er heldigvis ikke vanlig. Hos de aller fleste pasientene med høyt blodtrykk kommer vi i mål med to eller tre midler. Iblant også bare ett. 

Det ser ut som at alt er gjort etter boka når det gjelder å finne årsak til blodtrykket ditt.

Hvis du ønsker en second opinion bør du få deg henvist til et annet sykehus hvor de også har nyrespesialister. Komplisert blodtrykk utredes og behandles nemlig av nyrespesialister. Du kan be fastlegen din sende en henvisning for second opinion på et nabosykehus. I det private finnes det ikke nyrespesialister, så vidt jeg vet. 

Mvh

Wasim Zahid