Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Spytter blod etter bronkoskopi

Jeg har vært til lungeutredning, tatt vevsprøver, bronkoskopi. Et par dager etter at jeg har tatt dem, begynner jeg å spytte blod, kan det komme av den harde undersøkelsen? Jeg spyttet ikke blod før undersøkelsen. Er dette en bivirkning av undersøkelsen? Årsaken til at jeg ble sendt til lungeutredning er at jeg hadde en stygg hoste, men som gikk over for en god stund siden.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Blod i oppspyttet er ikke uvanlig etter en bronkoskopi. Særlig hvis det ble tatt vevsprøver ifm undersøkelsen. Hvis det blir mye blod og det vedvarer er det sikkert lurt å snakke med de som foretok undersøkelsen. Men i praksis er ikke dette noe uventet fenomen etter vevsprøver i bronkier/lunge.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Tungpust

Hei! Jeg har de siste 2 måneder slitt i varierende grad med tung pust, da spesielt med å trekke pusten inn. Føles som om jeg ikke får nok luft. Jeg har allergi mot hund og husstøv, og merker at pusten blir tyngre, f.eks. dersom jeg holder på med klesvasken.

Jeg var hos hjerte-/lungelege for 2 år siden, da jeg på det tidspunktet hadde symptomer som kunne være forenelig med astma; til tider svak pipende ekspirasjon og følelse av tung pust som kom anfallsvis. Det ble gjort spirometriprøve, sykkeltest og ultralyd av hjerte, uten funn. Lungelegen satt meg likevel på Relvar som fast medikasjon. Denne har fungert bra, blir ikke lenger så plaget av astmasymptomene. Tungpusten jeg per idag opplever, er av en litt annen karakter. Jeg bruker som sagt Relvar fast, og har fått Ventoline som behovsmedisin, men har så og si null effekt av dette.

Var hos privat øre-nese-hals lege for 3 uker siden. Han fant ingenting galt, men sa at stemmebåndene mine såg litt irritert/rødlige ut? Jeg blir også lettere hes/trøtt i stemmen enn tidligere. Øre-nese-hals lege henviste meg derfor til logoped, hvor jeg har fått time i august.

Har i tillegg tatt røntgen av lungene, men denne undersøkelsen er det foreløpig ikke kommet svar på. Har tatt et mangfold av blodprøver (husker ikke alle, men iallefall hb, ferritin, stoffskifte, kolesterol, leverprøver, allergitester osv.) Alle blodprøver var fine, eneste var at S-folsyre var i nedre normalverdi.

Jeg har de 3 siste år vært i varierende grad plaget av angst (da spesielt helseangst) og depresjonssymptomer. Går regelmessig til psykolog. Har en stressende jobb, 2 små barn. Er i etableringsfase med husbygging og skal samtidig starte på skole til høsten. Både jobb og hjem krever mye av meg, og jeg kjenner at denne tungpusten tar mye av min oppmerksomhet. Blir veldig bekymret og lei meg. Jeg vet at jeg må yte og at det kommer til å bli mange krav fremover, og da blir jeg veldig frustrert og redd når jeg føler jeg må kave etter pusten. Tør ikke gå turer, verken på flat vei eller i fjellet, selv om dette gir meg energi, da jeg er redd for å ikke få puste skikkelig. Jeg blir mer tungpustet i aktivitet, føler at det snører seg i halsen. Har ingen andre symptomer, som brystsmerter, utstråling til arm/kjeve osv, som kan minne om hjertesykdom. Jeg vet at angst kan gi tungpust, men hele tiden? Har lest litt om VCD (vocal coard dysfunction). Finner ikke så mye info om dette på norske sider, men ser at jeg kan ha symptomer som kan minne om dette. Jeg har time til gastroskopi i august.

Foruten Relvar og Ventoline, bruker jeg fast Aerius og Nexium. Er ellers frisk, har ingen "skumle" sykdommer i nær familie. Min farfar og alle hans 5 søsken er hjerteoperert pga trange kransårer i ung alder (36-50 års alder), hvor av den eldste broren døde 36 år gammel. Har du noen gode tips/beroligende ord? På forhånd tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om astmadiagnosen er korrekt. Trolig er du godt behandlet med det du får av medisiner. Angst og psykisk stress kan gi økte plager ved astma, og kan også utløse følelsen av pustebesvær uten at dette kan påvises ved tester.

Men det er mulig å få undersøkt hva som skjer med pusten og med hjertet. Stemmebåndsdysfunksjon kan også avsløres av trenet personell ved belastningstester, for eksempel på tredemølle. Kanskje lurt å få gjort en belastningstest for å få dette vurdert, og for å vite sikkert om det er noe galt eller ikke? Det vil ofte gi større trygghet å vite, samtidig med at testingen skjer i betryggende omgivelser. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Utviklet astma etter lungebetennelse?

Jeg er en mann på 45 år som for ett år siden hadde min første lungebetennelse. Denne slapp ikke taket før jeg hadde vært igjennom tre forskjellige antibiotika urer. Helt bra ble jeg derimot ikke og ca 3 mnd etter selve lungebetennelsen startet fikk jeg pusteproblemer. Dette satte seg langt ned i lungene og måtte til slutt på legevakt for å få puste hjelp. Min fastlege antar at jeg har utviklet astma eller en form for kronisk bronkitt.

Dette er nå 9 mnd. siden og jeg holder meg relativt symptom fri ved å benytte 250 mg Flutide morgen og kveld. Har tatt røntgen og CT av lungene og alt ser "bra" ut, er ikke spesielt fornøyd med å gå fast på medisiner og syns det er merkelig at jeg skal ha klart å utvikle astma i såpass høy alder. Hva tror du ? Har tidligere ikke hatt noen form for allergier, røyker ikke, har vokst opp på gård, men har de siste 20 årene hatt kontorjobb.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan oppstå i alle aldersgrupper, men vanligvis oftest i yngre alder. Ofte utløses astma i etterkant av en langvarig infeksjon i lunger/bronkier. Noen ganger virus, men ikke sjelden atypiske lungebetennelse som for eksempel ved mycoplasmainfeksjon. Noen ganger kan dette være forbigående plager over noen måneder, men andre ganger kan det bli en varig astmatilstand. Det er nok lurt å følge opp, og det virker fornuftig å bruke Flutide som basismedisin for å roe ned irritasjonen i bronkieslimhinnen. Etterhvert kan det være indisert å teste hvordan det går uten medisin i en god periode, men det er neppe noen grunn til å fremskynde dette. Det er viktig å opprettholde en god lungefunksjon for å unngå pustebesvær og fare for nye bakterieinfeksjoner i lungene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smitte av lungebetennelse

Kan lungebetennelse smitte ved å dele tannbørste?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Deling av tannbørste vil neppe føre til lungebetennelse, men er generelt ikke så lurt fordi tannbørsten nok ikke er bakteriefri. Derved kan man få overført noe av munnfloraen fra "eieren" av børste, og omvendt. Hvis en av brukerne har en sykdom som kan overføres ved intim kontakt eller via blod, kan dette muligens bli et problem ved at det teoretisk kan overføres på denne måten. Dette er tanker som ikke er underbygget av forskning på området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og idrett

Hei.
Jeg er en ung mann på 22. Jeg flyttet inn med faren min i et halvt år, han har generelt dårlig innemiljø og røyker til tider inne. Da jeg flyttet tilbake hos han så begynte jeg å bli plaget av sterk dyspnoe og jeg fikk astmamedisin og kortison. Og fikk time hos spesialist. Denne timen avlyste jeg da jeg ikke ønsker å få utredet meg selv, om det skulle være noe så vil dette begrense mulighetene der jeg er nå.

Trening (styrke) i dag går helt fint og jeg trener hver dag, men når jeg skal løpe går pusten i hundre samtidig som jeg bare ligger i sone 3 stort sett. Er det farlig å presse seg selv da? Jeg har også vært tidligere toppidrettsutøver i kontaktsport og aldri merket noen til det da.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Typisk miljøfaktor er at man blir utsatt for passiv røyking. De siste årene har det også kommet mer kunnskap som tyder på at fuktskader og muggsopp i inneklimaet kan være knyttet til utvikling av astma og allergi.
Du skriver ikke noe om effekten av medisinene du har prøvd ut. Fungerte de? Om du har utviklet en astma, så vil en underbehandlet eller ubehandlet astma gi mye plager, som tung pust og belastningen vil gi skader som tap av elastisk vev i lungene og kronisk trange luftveier. Da vil lungefunksjonen bli dårligere og på sikt kan sykdomsbildet bli som ved kronisk obstruktiv lungesykdom- kols.

Anbefaler deg sterkt å få en utredning slik at en eventuell lungesykdom ikke behøver å gi deg begrensninger i det daglige og som toppidrettsutøver og aller mest for at du skal unngå permanente skader i luftveiene. Det finnes mange eksempler på norske idrettsutøvere med astma som er i toppen av sin idrett internasjonalt.

Hvis du fortsatt bor hos din far, bør han gjøre noen grep for å bedre innemiljøet(ihvertfall ikke røyke innendørs), ellers bør du om mulig flytte til en annen bolig.  

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Lunge

Forverring av astmaen i rått vær

Eg merkar meir på astmaen no pga råluft og er ganske tungpusta.
Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Rå luft og værforandringer er en av flere ting som kan forverre astmaen.Det kan være at du trenger mer forebyggende medisiner i perioder hvor du opplever svingninger i sykdommen. Om du ikke har et egenbehandlingsskjema som beskriver hvordan du skal medisinere deg når astmaen endrer seg, bør du ta kontakt med legen din for at dere i samarbeid setter opp et slikt skjema.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Astma og angst

For tre år siden hadde jeg et astmaanfall hvor jeg saturerte på 69 %. Dette var en traumatisk opplevelse og gjorde at jeg begrenset meg selv svært mye i hverdagen. Jeg kunne f.eks. ikke sove borte og reise. Litt etter dette dro jeg til fastlegen og ønsket henvisning til psykolog, men legen mente det ikke var nødvendig. I dag går det bedre, men jeg opplever at når jeg blir litt tungpustet, kommer minnene tilbake og jeg blir veldig redd. Dette gjør at det fortsatt er litt vanskelig å f.eks. reise. Jeg har også utviklet flyskrekk.

Jeg merker at jeg er mer forsiktig enn før, passer på hva som kan skade meg og overtenker mye. Tror jeg har litt dødsangst. Kan en psykolog hjelpe meg å snu tankegangen? Og er spO2 på 69 % veldig lite?

Hilsen sykepleiestudent, 20 år

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Takk for henvendelsen!
Tung pust som ender i astmaanfall, kan oppleves svært traumatisk. Denne episoden har, som du skriver, preget deg siden og gjort deg utrygg, og det er fortsåelig. En oksygenmetning på rundt 70 % er veldig lavt, men heller ikke unormalt ved akutt astmaanfall. Vet du hva som utløste anfallet? Har du fått opplæring i hvordan takle tung pust(medisinering, leppepust etc)? Har du gode kunnskaper om hvordan din astma arter seg? Om du føler deg trygg på hvordan du skal unngå triggere som gir astmaanfall og hvordan du takler tung pust, kan det være en god ide at du søker hjelp hos psykolog. Ofte kan det være til hjelp å få sortert ut tankene.
Om du også tenker at det kan være nyttig å snakke med en sykepleier på LHL sin rådgivningstelefon, kan du ringe 67 023 023.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Astmaplager på sensommeren

Hei!
Bor i Trondheim og er veldig plaget med astma på seinsommeren. Mener selv at det er p.g.a veldig fuktig luft for tida. Eller kan det være pollen? Har tenkt å snakke med lege og prøve singulair? Eller er det ikke noen vits viss det er p.g.a fuktige lufta?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke uvanlig at personer med astma kan merke at værendringer og også fuktig luft påvirker pusten. Om du har mistanke om pollenallergi, kan du få sjekket det da burota fortsatt har sesong og kan skape allergiske reaksjoner. 
Singulair brukes ved astma når behandling med inhalasjonssteroider og korttidsvirkende betaagonist tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig kontroll av sykdommen. Sikkert lurt å få en ny gjennomgang av astmaen din hos fastlegen.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Hoster blod

Jeg har en ekkel smak av blod, har harket en del i dag med blod i, det har ikke skjedd før . Når jeg harker er det små klumper og for 2 min siden var det en ganske stor blodklump . hva bør jeg gjøre ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodig hoste er et alvorlig symptom og må sjekkes hos legen. Du må oppsøke lege.

Blodig hoste kan ha mange ulike årsaker. Disse årsakene kan være både banale (virus, neseblødning etc) og mer alvorlige (lungebetennelse, blodpropp i lungene, kreft). Det er slettes ikke sikkert at du har noen alvorlig sykdom, men dette må sjekkes ut. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Spiriva og nyresvikt

Har spiriva negativ virkning på nyresvikt

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det står skrevet om forsiktighetsregler at innholdet i Spiriva kun skal brukes til nyrsvikt syke hvis den forventede nytten av behandlingen oppveier den potensielle risikoen. Ta kontakt med fastlegen din, så du vet hvordan du skal forholde deg til dette.

Mvh Hilde