Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Har fått påvist klaffefeil, stenose. Mulig også utvidet aortabue i utgangsåren fra klaffen. Hva gjør man med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tilstanden din kalles for aortastenose. Hva man gjør med en avhenger av hvor uttalt forsnevringen er, og hvor plaget du er. Hvis man har en alvorlig aortastenose (svært trang åpning) med plagsomme symptomer (svimmelhet, besvimelser, tungpusthet ved anstrengelser, brystsmerter), er den endelige behandlingen operasjon. Ved en slik operasjon fjerner man den slitte klaffen og setter inne en nye. Enten en mekanisk (metall), eller en biologisk.

Det er opptil hjertespesialister og hjertekirurger å avgjøre om du skal opereres, når du skal opereres, og hva slags protese som skal settes inn. Hjertespesialisten som påviste klaffefeilen, må ta dette videre. Hvis det ikke var en veldig trang forsnevring, kan det hende at han kun bestemmer seg for å ta deg tilbake til en kontroll om et år eller lignende. 

Jeg har tidligere skrevet om dette flere ganger, og du kan søke i svarene.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Klump i halsen ved anstrengelser

Heisan. Har i lengre tid vært plaget av at halsen vokser ved anstrengelser. Føles som en klump som vokser nedenfor svelget og får brekningsfornemmelser. Er ikke relatert til panikk, men kan sikkert være utløst av stress. Har høyt blodtrykk. Kan det være relatert til underliggende hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av symptomene på hjertesykdom kan være en snørende/klemmende følelse i halsen ved fysisk anstrengelse. Det kan hende at det er det du opplever som "klump i halsen som vokser". Jeg vil anbefale deg å oppsøke legen din for å diskutere og evt utrede mulighetene for underliggende sykdom. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Gurkemeietabletter

Jeg bruker Albyl-E og Simvastatin etter et hjerneslag. Har tidligere brukt Gurkemeie-tabletter av og til ved div betennelseser. Kan jeg fortsette med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Om Gurkemeie faktisk har noen effekt mot betennelser vet jeg ikke. Gurkemeie er sannsynligvis ikke farlig eller skadelig for deg, og forverrer neppe tilstanden din. Gurkemeie kan teoretisk øke effekten av blodfortynnende medisiner, slik at risikoen for blødninger kan øke hos de som bruker Albyl-E. Dette er imidlertid kun en teoretisk sammenheng, og neppe et problem i den kliniske hverdagen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende midler

Hei Jeg er en kvinne med diabetes 1. Har stått på kolestrolsenkende forebyggende siden jeg fikk dia1 for 5 år side. Verdiene på prøvene er helt normale, men pga hjertesykdom og tidlig død hos far og farmor har jeg tatt en lav dose statin. Har vært gjennom alle de vanlige og alle gir meg store muskelsmerter i bena. Legen søkte derfor om at jeg skulle få Hypocol på blå resept. Fikk avslag fra Helfo og da jeg ringte dem sa de at ingen fikk ja til å få Hyoocol på blå resept og at det ikke var vits i å søke. Stemmer virkelig det? Venter spent på svar!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 23. oktober 2014
LHL

Hei 

Jeg kan dessverre ikke reglene for hva som godkjennes av Helfo. Grunnen til at du ikke fikk godkjenning på Hypocol kan være et det regnes som et naturmiddel.

Jeg har forstått det slik av Hypocol er fremstilt av fermentert rød ris, som har kolesterolsenkende egenskaper. Det er derfor nyttig å vite at det kolesterolsenkende middelet "Lovastatin" (som finnes i Norge", er laget på samme prinsipp. Kanskje det kan være en løsning for deg?

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tilskudd med K2

Har hatt hjerteinfarkt, og bruker nå diverse hjertemedisiner som er vanlig å bruke , og har hørt mye positivt om bruk av kosttilskuddet kurkemeie k2, men har også hørt at dette middelet ikke bør brukes i min situasjon. Sikkert mange som er i tilsvarende situasjon. Fint hvis noen kan svare på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ingen overbevisende forskning eller dokumentasjon på at tilskudd med K2 er gunstig for pasienter som har hatt hjerteinfarkt. Ingen retningslinjer anbefaler dette tilskuddet. Jeg anbefaler derfor ikke dette til mine pasienter. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opptrening etter hjerteoperasjon

Hei. Min mann ble hjerteoperert for litt over 2 uker siden, både bypass og ny hjerteklaff. Han kom fort hjem fra sykehuset med ett skjema i hånden og små trenings øvelser han skal gjøre hver dag. Dette får ikke min mann til da han hele tiden har relativt store smerter i brystbein/ribbein, skulder ovs. Han klarer ikke rette seg opp slik at han blir veldig lut i ryggen. Dessuten svinger humøret svært og han er ofte langt nede og ligger for det meste i stolen eller sofa, han gråter også en del og det virker som om han vil gi opp, sier han ikke holder dette ut. Hva kan det forventes av en nyoperert mann og er dette normalt forløp? Hvor lenge skal han spise smertestillende som Paracet og Tramadol? Han klarer seg ikke uten at jeg er hjemme å hjelper han med mat, dusj, stelling av sår ovs. Huff jeg ser han sliter og dette tærer på oss alle sammen her hjemme også. Hvordan skal jeg klare motivere mannen min?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Det er svært varierende hvor fort man kommer seg etter en slik operasjon. Noen kommer seg raskt, mens andre trenger flere uker. Man må ta det i sitt eget tempo. Hvis han fortsatt har store smerter, er det viktig å ta en tur til legen for å sjekke at alt er i orden. 

Jeg synes dere helt klart bør ha en forventning om at han ikke bare blir like bra og aktiv som før operasjonen, men faktisk mye bedre. Men det kan ta litt tid før han kommer dit. Jeg har tre tips til dere. 

1) Flere sykehus har egne "hjerteskoler" og "hjertetrim" som er spesielt tilpasset nyopererte. Hør med fastlegen om han kan komme med på noe slikt. 

2) Det finnes rehabiliteringssentere som har spesielle programmer for hjerteopererte. Hør med fastlegen hvilke tilbud som finnes i deres område. 

3) Oppsøk en fysioterapeut. Han/hun vil kunne gi mannen din konkrete og korrekte øvelser for å bli sterkere og i bedre form. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forsnevring i aorta

Hei! Jeg er en dame på 49 år med medfødt aortainsnevring. Jeg er operert for dette tre ganger i barneår, men sykdommen er nå kommet tilbake likevel. Jeg lider av store pusteproblemer og tunge bein og vanskelige brystsmerter. Kan man operere dette igjen i voksen alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, i prinsippet kan det opereres igjen. Imidlertid er det vanskelig for meg å gi et generelt svar, da hvert kasus er helt unikt. Det avhenger av mange faktorer, ikke minst om det er teknisk mulig å operere, og din generelle tilstand. Om du kan opereres blir avgjort i samråd med hjertespesialister og hjertekirurger. Du bør først snakke med fastlegen din, som kan henvise deg videre til hjertespesialist på sykehuset. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Lavt blodtrykk

Hei. Vår datter på 17 år plages med svært lavt blodtrykk. Hun har tatt tilttest, og responderte umidelbart. Ved siste gjennomsnitsmåling på legekontoret var blodtrykket hennes 87/59 når hun stod oppreist. Hun får lett blodtryksfall, og har stadig tendens til å besvime. Det lave blodtrykket plager henne i hverdagen, og hun føler seg svært uvel. Hodepine, kvalme og svimmelhet er en del av hverdagen hennes, og dette fører til at hun av og til ikke kan delta på aktiviteter. Hun er flink til å drikke vann, spise ofte og være aktiv. Hun er en slank jente, men ikke "tynn". Når hun trener "fyker" pulsen raskt i været ca 205 slag i min. Har dere forslag til tiltak som kan bedre hennes situasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte mennesker kan ha lavt blodtrykk, uten at dette skyldes sykdom. Hos en ung og sprek jente er det usannsynlig at det lave trykket skyldes en underliggende hjertesykdom, men jeg vil anbefale en kardiologisk utredning for å utelukke dette helt. Denne utredningen bør bestå av AEKG, ekkokardiografi, 24-timers-EKG og 24-timers-blodtrykksregistrering. Trolig vil undersøkelsene være normale. 

Lavt blodtrykk er ikke i seg selv farlig. Noen kan få så lavt BT at de svimer av, faller og slår seg. Andre kan oppleve det som plagsomt, og eksempelvis oppleve svimmelhet når de reiser seg opp. 

Lavt blodtrykk er vanskelig å behandle. Godt med væskeinntak er viktig, noe datteren deres allerede gjør. Enkelte anbefaler å øke saltinntaket, feks gjennom å spise mer lakris, men dette bør dere kun gjøre i samråd med legen deres. Å reise seg sakte fra sittende stilling er et annet råd som nevnes. Noen eksperter sier også at man bør unngå å sitte med bena i kors, da dette "holder igjen" blod i bena. Hvor godt dette er tuftet på vitenskap er jeg usikker på. For noen kan det være riktig å bruke kompresjonsstrømper. Men også dette bør styres av fastlegen deres. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Rettigheter

Uførepensjon og særfradrag

Hei man uføretrygdet i mange år og ene forsørger for ektefellen og barn under 18 år.Spørsmålet om særfradrag,må man søke om det? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. oktober 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når du har uførepensjon får du særfradrag automatisk. Skatteåret 2014 er siste året med dette særfradraget. Neste år skal uførepensjonen beskatter som arbeidsinntekt og da bortfaller også særfradraget.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Lunge

Undersøkelser for kransåresykdom

Hei.
Er det mulig å få sjekket hjerte og blodårer ordentlig før det skjer noe? EKG har jeg hørt om flere har gjort, men likefult fått hjerteinfarkt. Kan jeg kreve det av min fastlege eller finnes det private klinikker som gjør dette? Hva kan dere anbefale? Også lunger bør vi i grunnen sjekke?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 23. oktober 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

EKG er ingen fullverdig undersøkelse for å utelukke kransåresykdom/hjerteinfarkt, men del av orienterende hjerteundersøkelse hos fastlegen. Man henvises til undersøkelser/utredning dersom man har mistenkte symptomer på kransåresykdom eller ved svært stor risiko for kransåresykdom. Standard er at man først undersøkes med en belastningstest på ergometersykkel (A-EKG), der man registrerer eventuelle endringer i EKG, oppnådd arbeidsbelastning, puls, BT og symptomer hos personen. Ut fra funnene i denne undersøkelsen vurderes det om man skal gå videre med å undersøke kransårene nærmere. Gullstandard for å diagnostisere kransåresykdom er å gjøre koronar angiografi. Det er en røntgenundersøkelse der man benytter kontrastvæske for å fremstille kransårene. A-EKG kan det være aktuelt å bli henvist til, og privatpraktiserende hjertespesialister tilbyr undersøkelsen i tillegg til de offentlige sykehusene. Undersøkelsen gir imidlertid ikke et 100 % sikkert svar på om man har kransåresykdom eller ikke, men undersøkelsen er mer treffsikker jo høyere risiko for kransåresykdom man har på forhånd. Resultatet av denne undersøkelsen avgjør om det er aktuelt å gå videre med evt. koronar angiografi. Andre aktuelle undersøkelser kan være CT av hjertet/kransårene. Det finnes også andre belastningsundersøkelser man kan gjøre av hjertet dersom man ikke kan utføre en sykkeltest. Koronar angiografi tilbys ved de største offentlige sykehusene og ved LHL-klinikkene Feiring. Den utføres kun dersom det er godt grunnlag for det, som f.eks sterk mistanke om kransåresykdom.

Når det gjelder å undersøke lungene er det naturlig å starte med en undersøkelse hos fastlegen som heter spirometri. Det er en pusteprøve. Det må bli opp til fastlegen om det kan være aktuelt å henvise til videre lungeundersøkelser. Hvilke undersøkelser som kan være aktuelle kommer an på hvilke symptomer du evt har på lungesykdom, og hvilke risikofaktorer du måtte ha for utvikling av lungesykdom. Flere private aktører tilbyr nok forskjellige lungeundersøkelser, men det må man koste selv.

Med hilsen Ellen H. Julsrud