Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Pusteproblemer ved kols

Har fått påvist begynnende kols, er veldig tung i pusten. Noen ganger kjennes det ut som jeg skal bli kvalt, men de sier at de med kols hoster og sliter, men det gjør ikke jeg! Har sluttet og røyke, når det er sagt. Lurer noen ganger på om det er normalt å være så tung i pusten når det bare er begynnende kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene ved kols varierer. Det vanligste er nok hoste, oppspytt og tung pust ved anstrengelser. Men det er ikke uvanlig at det bare er tungt å puste, ofte ved bare små anstrengelser og ved infeksjoner i luftveiene. Forskjellige lungetester kombinert med røntgenundersøkelse (HRCT) og blodgassundersøkelse kan avsløre hvor alvorlig en kols er, og om det er mest problemer i bronkiene eller i lungevevet. Dette kan trolig avklare mer om hvorfor du har så tung pust.

Lunge

Astma og røyking

Hei! Jeg er en jente på 22 år. Har hatt astma så lenge jeg kan huske, men begynte ikke med faste medisiner før jeg var rundt 12 år. Det var også rundt den tiden jeg begynte å røyke. De fleste i familien har astma og 4 av dem (foreløpig) har KOLS. Jeg bruker Symbicort, Bricanyl, Ventoline daglig og Inuxair hvis de andre ikke fungerer, som f.eks ved astmatisk bronkitt. Det jeg lurer på, er det sjanse for at jeg også har KOLS? Jeg var hos en lungespesialist for utredning for en tid tilbake, men han sa bare at det var klart at jeg hadde astma, noe jeg forventet i og med at KOLS er uvanlig i så ung alder.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk fior spørsmålet!

Du har nok ikke kols, men astma kan variere ganske mye, og blir blant annet forverret ved forkjølelser og bronkitter. Røyking er dessverre også med på å øke plagene ved astma, samtidig som medisinene fungerer dårligere. Dessuten øker sjansen for å utvikle kols når du blir eldre.

Lunge

Effekten av forverrelser ved kols

Blir lungene svekket mer og mer for hver kolsforverring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved kols kan det forekomme mer og mindre alvorlige forverrelser. Det er særlig lungeinfeksjonene som fører til forverrelser som krever innleggelse i sykehus. Det er nok særlig disse forverrelsene man er redd for. Lungefunksjonen kan da bli nedsatt over lengre tid, og lungebetennelser kan gi arrdannelser i lungevevet og varig svekkelse av lungefunksjonen. I tillegg ser man at dårligere perioder fører til nedsatt muskelkraft fordi man blir sengeliggende. Dette gir en forsterkning av pusteproblemene ved anstrengelser, og det kan ta lang tid å trene dette opp igjen. I praksis vil man prøve å forebygge disse forverrelsene, både ved å optimalisere behandlingen med medisiner, og ved å anbefale influensavaksine hver høst.

Lunge

Maskin for pustetrening fra nettbutikk

Firmaet Enklere Liv selger en maskin for pustetrening, den koster nesten 2000.- Er det noe hjelp i denne? Sølvi.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har funnet frem til omtalen av produktet på nettsiden til firmaet. Selv kjenner jeg ikke til denne maskinen. Omtalen kan i teorien tyde på at det kan gi effekt. Men det er vanskelig å vite hvem som vil ha effekt. Jeg har ikke funnet noen omtale av undersøkelser som viser hvilken indikasjon det er for å bruke maskinen. Til vanlig ville jeg nok heller satse på å bruke utstyr som er prøvet ut av for eksempel fysioterapeuter med kompetanse på lungefysioterapi. Slikt utstyr kan man også få forskrevet som behandlingshjelpemidler til en atskillig lavere pris.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Bronkitt ved astma

Hei. Jeg er ei dame på 44 år. Har astma, som jeg til vanlig har god kontroll på gjennom medisinering og trening. De siste 3 ukene har jeg vært syk, først forkjøla og de siste 2 ukene bronkitt. Har fått prednisolon (30mg) og doxylin hos legen, og har stått på dette i 8 dager nå. Jeg er fortsatt slapp, hoster mindre, men må fortsatt bruke ventoline og atrovent 2 ganger daglig i tillegg til symbicort. Hvor lenge er det vanlig at astmaen er irritert/ forverret etter en slik infeksjon? Hvor lenge pleier en slik infeksjon å vare? Er det vanlig at man blir slapp og utslitt i flere dager?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanlig at infeksjoner i luftveiene har lett for å gi symptomer i lengre tid når det foreligger astma. En bronkitt medfører irritasjon og hovenhet i slimhinnene i bronkiene. Det kan ta flere uker, ikke sjelden 4-6 uker før alt er blitt normalt igjen. Selve bakterieinfeksjonen er nok over etter en ukes tid når den behandles med riktig medisin. Men en forkjølelse forårsakes av virus som det ikke er noen spesifikk behandling for. Det er ikke uvanlig at bronkitter og eventuelt lungebetennelser kan oppstå i etterløpet av en slik infeksjon. Doxylin synes å være et godt valg i denne situasjonen, og Prednisolon bidrar til en raskere tilbakegang av plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lungespesialist

Rettigheter

Ektefelletillegget i ny uføretrygd

Ifølge nye regler vedrørende uføretrygden,skal ektefelletillegget bort faller for de som mottar uførepensjon.Gjelder dette alle som lever av uførepensjon eller finnes det unntak,itilfelle ja, hvilke?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. september 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er korrekt at ektefelletillegget ikke videreføres i ny uføretrygd. Men det blir en overgangsordning for de som mottar ektefelletillegg i dag. De skal få beholde det den perioden de har fått vedtak om, men maksimalt i ti år etter at det nye regelverket har trådt i kraft. Størrelsen på ektefelletillegget etter skatt blir omtrent som i dag. Men det vil holdes nominelt fast. Det betyr at ekefelletillegget ikke vil bli regulert opp med den prosenten grunnbeløpet øker med hvert år.. Men det skal heller ikke endres som følge av endringer i mottakerens inntekt.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

9-åring med høy puls og uvelhet

Gutt 9 år i god fysisk form (spiller fotball på sommeren og går langrenn på vinteren)fikk forleden plutselig høy puls, smerte i brystet ble blek og følte seg uvel. Gikk over etter noen minutter. Har også kjent dette tidligere. Oppsøkte så det lokale legesenter hvor det ble tatt EKG, men da virket det som alt var normalt igjen, hadde puls i 85. Er det noe man bør være OBS på når dette skjer i så ung alder? Bør man henvises til noen spesialister? Mvh morfar (hjertepasient på Feiring flere ganger)

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. september 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Jeg vil anbefale at han blir vurdert noe grundigere med sykehistorie/symptomer og undersøkelse hos fastlege. Og ut fra det du beskriver kan det f.eks være aktuelt å henvise videre for nærmere rytmeregistrering av hjertet. Det behøver ikke være noe galt med hjertet el hjerterytmen til barnebarnet ditt, kanskje har symptomene han har hatt en naturlig forklaring. Hvis sykehistorie og undersøkelse hos fastlegen skulle tilsi at det kan være noe med hjertet, så er det viktig å få undersøkt det nærmere.

Lykke til!

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og smerter under beina

Hei. Jeg er en kvinne på 46 år, som nylig har hatt et hjerteinfarkt. Måneder før infarktet fikk jeg smerter under beina. Spurte min lege om det hadde noen sammenheng med stikking som jeg hadde , og har enda, i brystet. Han kunne ikke gi noen forklaring på dette. Nå viser det seg at min venninne har akkurat samme problemet, og har også hatt det en lengre periode. For to dager siden fikk hun påvist feil med hjertet. Hjertestans på natta, og skal nå utredes videre. Det er fryktelig vondt å sette beina i golvet på morgenen, og ta de første stegene. Likedan når man sitter stille ei stund, og skal reise seg igjen. Har dette noen sammenheng ? Vi er begge to aktive, ikke overvektige kvinner.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. september 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Smertene du beskriver i beina/føttene er ikke typisk ledsagende symptomer i forbindelse med hjertesykdom eller hjerteinfarkt. Ut fra det lille jeg vet om dine symptomer og sykehistorie er det vanskelig å foreslå alternative forklaringer. Dersom symptomene vedvarer eller øker vil jeg anbefale at du får en ny sjekk hos legen din.

Lykke til og god bedring etter hjerteinfarktet!

 

Lunge

Begynnende kols og pust

Hva kan man gjøre for og få bedre pust,når man har begynnende kols ?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 25. september 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det viktigste du kan gjøre selv, er å slutte å røyke hvis du gjør det. Det finnes også medisiner som utvider bronkiene slik at det blir lettere å puste.Mange tror at det er farlig å trene når man har dårlig pust, men jevnlig trening gir bedre funksjonsevne og livskvalitet hos personer med kols, uansett alder og sykdomsgrad. Kanskje vil du ha nytte av et rehabiliteringopphold ? Der vil du vil få råd og veiledning om hvordan du skal leve best mulig med kols.Ta kontakt med fastlegen din.Lykke til!

Hilsen Inger Elling

Kosthold

Kan jeg spise mørk sjokolade hver dag?

Hei! Har arvelig høyt kolesterol og er medisinert for dette, er slank og blodsukkerverdier er veldig bra. Har hatt 2 hjerteinfarkt og har siste 3 uker vært på hjerterehabilitering, oppholdet var svært lærerikt og nyttig og føler jeg kan stole på det som ble lært der.

Var rett etter oppholdet til oppfølging hos annen hjertelege og sitter, atter en gang,med motstridende informasjon. Veldig frustrerende. En sier at mørk sjokolade (70% eller over) kunne man trygt spise og gjerne litt hver dag, oppmot 50g. En annen sier NEI, at en kan spise litt, max 1 gang per uke og at pga. kakaosmøret kan kan like gjerne spise vanlig sjokolade (med melkefett)... så,hvem har (mest) rett??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. september 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, dette er en veldig interessant problemstilling. 

Personer som har arvelig høyt kolesterol anbefales som regel å spise lite mettet fett som en del av en kolesterolsenkende kost. Mettet fett generelt øker kolesterolet.

Mettet fett utgjør ca. 40 % av kaloriene i mørk sjokolade, mens melkesjokolade har noe mindre mettet fett. En stor andel av de mettede fettsyrene i sjokolade er imidlertid av en type som heter stearinsyre, og den øker ikke kolesterolet. Sjokolade inneholder også en del enumettet fett som ikke øker kolesterolet, samt en del fiber som kan senke kolesterolet.

Det finnes flere studier som viser at mørk sjokolade ikke øker kolesterolet, men disse studiene er kun utført med friske mennesker.

Jeg har forhørt meg med Nasjonal kompetansetjeneste for barn og voksne med familiær hyperkolesterolemi ved Oslo Universitetssykehus. De anbefaler å begrense mengden sjokolade til et minium, og aller helst velge annet godteri. Dersom man likevel vil spise sjokolade, oppfordrer de til å velge sjokolade som også inneholder nøtter eller gelé. Det har under halvparten så mye mettet fett som mørk sjokolade. Et annet alternativ er marsipan med sjokoladetrekk, fortrinnsvis uten tilsatt sukker.

Til syvende og sist er den avgjørende faktoren hvor mye man spiser. Selv om media ofte gir inntrykk av at sjokolade er veldig sunt (det er jo det folk vil høre), bør en fortsatt se på det som snop, og ikke et daglig "tilskudd" man absolutt må ta hver dag. Hvis du begynner å spise litt hver dag, bør du få målt kolesterolverdiene dine igjen, f.eks. etter noe måneder.