Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Second opinion av blodtrykket

Mulig dette blir for omfattende å svare på her, men jeg er på jakt etter å få en vurdering (second opinion) av mitt høye blodtrykk. Er en mann i 40-årene som har vært medisinert for høyt blodtrykk i mange år (Diovan Comp 320/25, 15 mg bisoprolol og 10 mg amlodipin.) Måtte slutte med amlodipin etter at tannkjøtt begynte å vokse og tenner løsnet. Har etter det hatt problemer med å regulere blodtrykket. Endte på akutten etter en døgnmåling som viste et snitt på 240/ 145. Adalat ga samme bivirkning som amlodipin. Spirix har vært forsøkt og gitt noe effekt, men også ømme bryster og begynnende gynekomasti. Går på Inspra (50 mg) som i og for seg fungerer, men trykket ligger nå jevnt på 145/100. Blir nå satt på alfablokker (Carduran 8 mg). Går i dag altså på Carduran, Inspra, Diovan Comp og Bisoprolol (10mg). Har det siste året gått ned 12 kg (er i dag 104 og blir stadig mindre). Det siste året har jeg også fulgt et treningsregime med kondisjon og tung styrketrening minst 3x 1 time i uka. Ofte oftere. Har lagt om kosthold og spiser sunnere (har kuttet ut å salte maten for mange år siden og spiser magrere), har kuttet kraftig på alkoholkonsum (det var aldri høyt, men er nå noen glass i helgen) og sluttet å røyke for 15 år siden. Nyrer og binyrer er sjekket og alt er ok. Kolesterol har aldri vært høyt og har alltid ligget innenfor akseptable verdier. Ultralyd av hjertet viser ingen innsnevringer eller åpenbare årsaker. Føler at jeg blir godt fulgt opp av mitt lokale sykehus, men tenker at det også kan være fornuftig å få en tilleggsvurdering av tilstanden og behandling. Skjønner i og for seg at dere ikke kan svare utfyllende her, men kan dere peke i retning av et privat tilbud som kan bistå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse. Jeg hopper rett til kjernen:

Du har et blodtrykk som virker ekstremt vanskelig å regulere. Du står på høye doser og flere medisiner. Du har også hatt bivirkninger av noen medisiner. 

En sjelden gang ser vi slikt "refraktært" høyt blodtrykk. Det er heldigvis ikke vanlig. Hos de aller fleste pasientene med høyt blodtrykk kommer vi i mål med to eller tre midler. Iblant også bare ett. 

Det ser ut som at alt er gjort etter boka når det gjelder å finne årsak til blodtrykket ditt.

Hvis du ønsker en second opinion bør du få deg henvist til et annet sykehus hvor de også har nyrespesialister. Komplisert blodtrykk utredes og behandles nemlig av nyrespesialister. Du kan be fastlegen din sende en henvisning for second opinion på et nabosykehus. I det private finnes det ikke nyrespesialister, så vidt jeg vet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Farlig blodtrykk?

106/143 blodtrykk målt. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar at det skulle stå 143/106. For en person i din alder er dette litt høyt blodtrykk, dersom det virkelig stort sett ligger på dette nivået. Det er ikke akutt farlig, men over tid vil høyt blodtrykk skade blodårene og øke faren for hjerneslag. Det er derfor viktig å iverksette tiltak for å få trykket ned. Mosjon og vektreduksjon kan hjelpe, men det kan også være nødvendig med medikamentell behandling. Dette må i så fall avgjøres av legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kvier seg for narkose

Hei, det er planlagt ein operasjon,med full narkose. Eg er redd for at eg ikkje våknar att etter narkosen, grunnen er at eg har hatt to narkoser før, begge gangene hadde legen problem med å få kontakt med meg i etterkant. Eg vart fortalt at eg hadde svært dårleg hjartefrikvens under operasjonen. Dette er grunnen til at eg kvir meg. Har du eit godt råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt vansker med tidligere narkoser, er det viktig at både kirurgen og narkoselegen din får vite nøyaktig hvordan det var. Da vil de kunne ta forholdsregler og gjøre tilpasninger under operasjonen for å hindre at det skjer igjen. Ellers er det ikke så mye annet du kan gjøre selv for å påvirke narkosen. Pass på å ta medisinene dine slik at puls, blodtrykk og form i hvert fall er fin før operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Undertrykket går ikke ned.

Jeg bruker enalapril for å senke blodtrykket men undertrykket går ikke nok ned ca 90 - 100. Trimmer jevnlig spiser sunt røyker ikke og er ellers frisk. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du må ta opp dette med legen din. Hvis undertrykket ikke går ned på enalapril, kan det hende at legen må legge til et annet medikament, eller justere dosen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blå på leppene, lavt stoffskifte

Hei. Jeg er ei dame på 42 år. Ble født med ASD hjertefeil og ble operert ved 4-5 års alderen. Er blitt erklært frisk, etter oppfølging fram til tenårene. I 2003 fikk jeg påvist Lavt stoffskifte, som jeg har brukt Levaxin mot.

Etter mye plager som følge av dårlig regulert lavt stoffskifte, på levaxin har jeg nå begynt på Nature Thyroid medisin og blitt mye bedre form. I dag har jeg fått tilbake livskvaliteten min. Men jeg opplever noen ganger at jeg blir blå på leppene mine, spesielt når det er kaldt. Er dette noe som må undersøkes, er det farlig ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden du tidligere har hatt en ASD og er hjerteoperert, synes jeg blå lepper gir grunn til å ta en ekstra hjertesjekk. Det kan tenkes at ASD-en har kommet tilbake og påvirket lungene. Dette kan gjøre en blå på leppene. Du bør snakke med legen din for å få henvisning til ultralyd av hjertet (ekko). 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venøs insuffisiens etter bypass

Etter bypass i beina har jeg fått venøs insuffiens, ifl. fastlegen. Det er plagsomt og er svært sliten etter å ha vært plaget over så lang tid. spørsmålet er om det er følge av inngrepet? Plaget mann 71

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når man opererer bypass på hjertet, hentes ofte en åre fra leggen. Det går stort sett bra, men hos enkelte vil leggen "plages" av det mangler en åre. Jobben til en slik åre er vanligvis å frakte blod tilbake til hjertet. Men siden den ikke lenger er i leggen, vil mer av blodet bli stående i leggen og gi hevelser. Løsningen blir å bruke kompresjonsstrømper. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utviklet ny åre

Var på sykehus for stenting, de stoppet stentingen fordi jeg hadde utviklet en ny åre. er det mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det hender at når en åre går tett, vil en annen åpne seg og ta over noe av jobben til den tette. Det er ikke slik at det danner seg nye årer. Årene ligger der fra før, men de åpner seg og blir mer "aktive" når en annen går tett. Dette er et fint system som er til hjelp for hjertet. Slike årer kalles gjerne for "kollaterale årer". 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ustabil angina?

Plages med mye urytme og endel press (som om noe tungt ligger på brystet). Har veldig lav puls, hvilepuls fra 55 til 62, noe forstørret hjerte. På sykkeltest blir p-rytmen borte. Har blitt hentet noen få ganger av ambulanse med vekselvis gallopperende hjerte og for lav puls. Blitt sjekket ut for d meste, uten funn.

Er i normalt hold, normalt trent. Livskvaliteten har blitt litt redusert. Ubehagene starter alltid i hvilende stilling, f.eks hvis jeg strikker. Foreløpig diagnose er ustabil angina. Bruker nitrospray ved behov, stort sett effekt, sjelden gang ingen effekt. Ingen tette årer. Ingen skader på hjerte etter infarkt, selv om to leger mener jeg har hatt et lite infarkt.

Jeg lurer fælt på hva som feiler meg. Er aldri redd under anfall, mer ubehag enn smerter. Men veldig slitsomt. Kvinne, 49 år, full jobb, stor arbeidskapasitet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på det du skriver er det vanskelig for meg å si hva som feiler deg. Du er jo grundig undersøkt og hjertet ser ut til å ha det bra. Har du blitt undersøkt eller behandlet med tanke på mulig "spasmeangina"? Dette er en tiltand som kan ligne på vanlig angina, men hvor kransårene ikke er trange eller tette. Behandlingen er med medisiner. Hør med legen din om dette kan være et mulig alternativ. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls etter hjerterytmeforstyrrelse

Lav puls. For 16 år siden fikk jeg hjerteinfarkt 57 år gammel. Kom for sent til sykehus pga at legen ikke trodde jeg hadde infarkt. Jeg røyker ikke, er meget slank og aktiv trimmer. Fikk derfor noe hjertesvikt. Er medisinert og har trent meg opp og har hatt god livskvalitet.

Var i Spania i beg av september og fikk der et kraftig rytme hjerteslag. Kom der også i seneste laget på sykehus så de måtte stoppe hjerte og sette det i gang med elektrosjokk. Det har gått greit, men har veldig lav puls. Har alltid hatt lav puls 50/54, men nå er den helt nede i 40 og 43 etter lett trening.

Har fått time på Moloklinikken 15 januar. Er det forsvarlig å vente så lenge? Er blitt veldig frossen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls i 40 kan være i laveste laget for de fleste. Det er viktig å finne ut hvorfor du har så lav puls. Skyldes det medisiner, eller er det en slitasje i det elektriske ledningssystemet til hjertet ditt. Kanskje har du lavt stoffskifte? Disse tingene må avklares. Hvis årsaken er medisiner kan det være en ide å redusere dosen på det aktuelle medikamentet. Men får man iverksetter tiltak må dette sjekkes nærmere. Det kan godt hende det er greit å vente til 15. januar, men før det bør du i hvert fall oppsøke fastlegen din for en grunnleggende sjekk. 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls og hjerterytme vekker angst

Mann 61 år. Jeg kan i perioder oppleve at hjerte begynner å "fuske" litt før jeg får veldig høy puls og uregelmessig hjerterytme. Kan vare fra 15 minutter opptil flere timer. Ofte kan jeg ha vært i en stresset situasjon før dette inntreffer. Fysisk aktivitet som rask gange eller sykkeltur under anfallene kan hjelpe slik at det går forter over til normal puls/hjerterytme. Jeg har noe høyt blodtrykk som holdes i sjakk med medisiner, ellers i ok form.

For ca. 10 år siden ble det påvist at jeg har ekstrasystoler, de kunne til tider være ganske slitsomme å forholde seg til, noe som gjorde at jeg i perioder følte en slags panikkangst. Føler at dette er en annen opplevelse, særlig at pulsen blir så høy, har målt opptil 125.pr. min .

Ingen smerte under anfallene, men har fått igjen angstfølelsen og stoler ikke helt på at jeg har ett frisk hjerte. Min far hadde by pass operasjon da han var 64 år og fikk operet inn stent da han va 75.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Det høres ut som du kan ha fått en hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes mange ulike typer, og en av dem er atrieflimmer (også kalt hjerteflimmer). Slik flimmer kan godt komme innimellom i kortere eller lengre anfall. Mange opplever da uro i brystet, hjertebank, slapphet og tungpust. 

For å få oppklart om du har en hjerterytmeforstyrrelse, og evt. hvilken type, er det viktig at du får tatt et EKG akkurat i det du har symptomene. Da kan man "fange" opp feilen og få analysert den skikkelig. Derfor må du prøve å komme deg til lege neste gang du har plagene, slik at det kan tas et EKG. 

Mvh

Wasim Zahid