Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Spesialist vurdering

Min lone har kols 3 og sterk angst og uro. Har ikke fått medisin eller behandling som Hjelper (bruker Quapetin 100mg - 50mg og 50mg og sobril 5 mg x 3. Trenger råd og forslag til spesialist som kan vurdere henne. Vil gjerne til Glittre for vurdering. Takknemlig for svar. Arne

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 14. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er flere muligheter når det gjelder spesialist vurdering på Glittre. Søknad må sendes via fastlegen, hvis dere bor i helse sør/øst regionen.Tilbudet på Glittre består av tre ulike muligheter: 4 ukers rehabiliteringsopphold, 5 dagers utrednings opphold eller poliklinisk konsultasjon som event kan betales med egne midler og ikke trenger henvisning fra fastlege.

Du/dere må gjerne ringe kolslinjetlf or en mer utdypende informasjon. Åpningstidene  er fra mand - fred fra kl 12 - kl 15.

Mvh Hilde

Lunge, Allergi

Nye allergimedisiner?

Hei.
Eneste allergitabletten som hjelper meg er polaramin. Jeg er multiallergiker og astmatiker. Men polaramin begynner å bli vanskelig å få tak i. Får fra utlandet og har nødvendig vedtak. Hvilke nyere antihistamin kan jeg prøve? Trenger en som hjelper både for tett neste, kløe i halsen og kløe i huden. Har prøvd zyrtec, den virker ikke. Kestine får jeg veldig vondt i magen av.....

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes flere typer allergitabletter(antihistaminer)som skal dempe allergiplager fra nese og øyne og ved hudplager. Det er individuelt hvilke typer som har effekt på den enkelte. Du har allerede testet og utelukket to. Be fastlegen din om råd for hvilke andre du bør prøve ut.
Her finner du en liste over de mest vanlige allergimedisinene

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Kan det være astma?

Hei. Jeg er en 33 år gammel kvinne som har vært plaget av hoste og mye slim i halsen det siste året. Har hatt astmaliknende symptomer etter at jeg ble rammet av en kraftig bronkitt i fjor vinter. Har tatt allergitester uten noen funn for noe allergi. Jeg er forkjølet og tett i nesen opptil 7-8 ganger fra i vinter og til nå vår. Opplever at jeg ofte må kremte før jeg skal snakke da det er slim på stemmebånd. Den siste tiden har jeg opplevd at pusteproblemene øker drastisk når jeg er forkjølet, for så å bedre seg når jeg er bedre melleom forkjølelsene. Har i tillegg også lagt merke til at pustevanskene blir forverret etter kl åtte på kvelden og blir vedvarende natten igjennom. Om morgenen har jeg ofte mye lysegult slim som må hostes opp før hosten gir seg. Føler meg ofte da bedre utover dagen. Fuktig vær forverrer situasjonen. Hva kan feile meg? Mvh Cecilie

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det kan være lurt å få sjekket ut om du kan ha fått astma. Det er ikke helt sjelden at det kan oppstå etter en kraftig luftveisinfeksjon, selv uten allergier. Variasjonen med forverring i pusten ved forkjølelser og fuktig vær samt økt slimdannelse stemmer god med dette. Hvis det er farge på slimet til vanlig kan det også være lurt å undersøke om det kan være rester av en bronkitt som ikke er helt bra. Ofte vil imidlertid medisiner for astma hjelpe også på dette. Men først bør du la legen sjekke lungene dine, blant annet med spirometri.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lurt å hoste opp slim?

Min far som bor hos meg er døende (ikke terminal) både fordi han er gammel og svekket muskulatur, og fordi han har mye slim i bronkiene og kanskje lunger . Han har ikke feber. Puster noe anstreng og høycostalt.

Spørsmål: Skal jeg hjelpe han å få hostet opp slim eller skal han bare la det være? Utfordringen er når han tar til seg væske - vann. Da hoster han. Om jeg gir små slurker kan han lure det ned uten for mye host. Og han drikker for han er tørst. Er virkelig i tvil om hva som er rett. Vet at det å hoste opp slim er slitsomt. Er det likevel best å få det opp. Han drikker ca 75 ml i løpet av dagen. Hva er mest skånsomt og hva er best i denne situasjonen?

Jeg er fysioterapeut sjøl - så ut i fra mitt synspunkt er det godt å få beveget kroppen / bli beveget - men lungen og slim og væske? Skal det ikke mobiliseres ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelige vurderinger hva som er best i en slik situasjon. Normalt sett vil det være fint å få opp slimet for å unngå at det hoper seg opp og gir lungebetennelse. Men det avhenger jo av hvor mye dette plager den syke. Det er en tilpasning som man bare kan gjøre i den enkelte situasjon. Helt mot slutten kan det ofte lurt å la det være, og heller eventuelt gi medisin som kan redusere slimdannelsen. Helt i sluttfasen er nok slimproblemene noe som ikke merkes så mye av den syke, men kan være vondt å høre på for de pårørende. Drikke som han ber om må man jo gi, og hvis han hoster da kommer det jo opp slim samtidig. I praksis er det vel lindring som blir det viktigste i en slik fase.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Perifer fibrose" og "emfysematøst preget lungeparenchym".

Hva betyr uttalt perifer lungefibrose? Og i tillegg emphysematøst preget lungeparenchym? Brev fra leger kan være en utfordring å lese når man ikke er lege selv.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er ofte vanskelig språk i beskrivelse av røntgenundersøkelser! Perifer betyr at fibrosen ligger langt ute i lungene, altså ikke sentralt. Lette fibroseforandringer er arraktige forandringer som kan finnes ved flere kroniske lungesykdommer uten at det får merkbar betydning for lungefunksjonen. "Emfysematøst preget lungeparenchym" betyr at det finnes emfysemforandringer, dvs. noe større lungeblærer istedenfor normalt små blærer i lungevevet (=lungeparenchymet). 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Ukontrollert astma

Hei. Har en alvorlig ukontrollert astma i tillegg til masse allergi problemer. Har vært innlagt utallige ganger på sykehus siste 2 årene. T.o.m vært så alvorlig at jeg har blitt lagt i respirator. Står på høye doser av alle slag av inhalasjons medisiner, i tillegg bruker jeg høy dose av teofyllin tabletter og mange forstøver doser i døgnet. Om ikke dette er problemer nok er jeg hyperallergisk mot pollen og diverse andre ting. Så det er veldig problematisk nå om dagen. Vet ikke om det er noe håp om forslag til hvordan jeg kan få det bedre, men jeg føler at dette sakte men sikkert sliter meg totalt ut. Blir mer og mer fysisk utmattet av dette for hver dag som går. Har vel en 2-4 astma anfall i døgnet hvor metningen i blodet faller til under 65, føles helt tett og veldig tungt/vanskelig å puste. Synes ikke jeg kan ringe ambulanse hver gang dette skjer, da blir det jo hver dag. Det kommer seg jo litt v.h.a av forstøver og prednisolon tabletter. Ville vært veldig takknemlig om alle forslag til bedring uansett hvor lite. Håper å høre fra dere så snart som mulig. Med vennlig hilsen En veldig andpusten mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan nok ikke gi deg noe godt svar på dette. Jeg forstår at dette er komplisert, og da må det følges nært opp hos kompetent lege, ofte lungelege, som kjenner deg og tilstanden og som følger godt med i det som skjer på behandlingsfronten når det gjelder astma. Et rehabiliteringsopphold hvor man kan få tverrfaglig, kyndig veiledning og utprøving av tiltak er det mulig at du allerede har prøvet? Ellers er det dessverre ikke mulig for meg å gi mer konkrete råd i denne spalten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungebetennelse og flyreise

Hei jeg har en lungebetennelse i venstre lunge og jeg går på doxylin 100mg. Jeg skal reise til Mallorca den 9. juli. Er dette noe jeg må hoppe over eller er det greit å reise? Mvh Synnøve

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er tilstanden din som avgjør om du kan reise eller ikke. Det er fortsatt god tid igjen før avreisen 9.juli, og normalt bør ikke dette bety noe for en slik flyreise. Men hvis du har en tydelig forverring av astma eller kols som gjør at du har økte pustevansker som ikke blir bedre, kan det være lurt å vente. Håper du får en fin tur!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hjertemedisiner og astma

Jeg er 70 år, og har i mange år brukt Seretide som forebyggende astmamedsin, en dose hver morgen, og dette har fungert godt. Nå har jeg fått konstatert middels til stor mitralinsuffisiens. Legene på Ullevål vil ikke operere, men lar meg gå på medisiner og halvårlige kontroller. Men nå har jeg fått store problemer med kraftige hosteanfall med mye tykt og gulgrønt slim. Er dette en følge av hjertefeilen min og/eller en forverring av astmaen pga medisinene jeg bruker?

Jeg har nå begynt å bruke Ventoline ved behov, er det å anbefale?

Jeg tar nå Irbesartan Actavis 150 mg, Burinex 1 mg, Metoprolol Sandoz 25 mg, Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg og Simavastatin Santoz 1 tabl ved siden av Serentide og Ventoline. Jeg har også tatt Seroxat i mange år, men prøver nå å trappe ned med en halv tablett hver andre dag. Er det noen av disse medisinene som reagerer dårlig på hverandre? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste og farget slim tyder på en akutt bronkitt. Da blir pusten vanligvis forverret ved astma. I din situasjon bør nok bronkitten behandles med et antibiotikum for å bli raskere bedre. Ventoline ved behov i tillegg kan være lurt for å få slimet lettere opp og lette på pusten.

Det er neppe noen av medisinene som virker spesielt inn på det du beskriver. Når det gjelder kombinasjonen av Seroxate og Acetylsalisylsyre kan det gi en forsterket effekt av sistnevnte. Kombinasjon av Seroxate og Metoprolol er også noe man ønsker å unngå pga faren for økt effekt av metoprolol.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Flyreise og blodpropp til lungene

Hei, Jeg fikk påvist blodpropp i begge lungene 12.juni og startet på Xarelto med en gang. 2. juli trapper jeg ned fra 30mg til 20 mg. Da har jeg gått på dette i 3 uker. 7. juli skal jeg fly til London (1t 40 min). Dagen etter flyr jeg fra London til Alicante/Spania (2.5 timer) Det vil da være nesten 4 uker etter jeg startet behandlingen. Er det trygt å reise med fly eller kan det oppstå komplikasjoner? Om jeg bruker kompresjonsstrømper, går litt og drikker vann er det en god nok trygghet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Behandlingen du har fått er dosert slik man anbefaler det. Dosen du nå får er beregnet på å forebygge nye blodpropper. Da burde du være trygg. Men ved lengre flyreiser er det alltid lurt å gå litt frem og tilbake i midtgangen, for eksempel en gang i timen. Å bruke kompresjonsstrømpe er også lurt og virker godt forebyggende. Alt i alt virker opplegget ditt veldig bra for å unngå nye blodpropper i lungene. God tur!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Heshet og soppvekst ved astmamedisin

Hei! Etter enn virusforkjølelse med kraftig hoste, fikk jeg astma-anfall. Har hatt dette kun 1 gang før og fikk Ventoline. Nå fikk jeg Serevent og etter kort tid ble jeg hes og får i
sårhet i halsen. Byttet til Alvesco, men fortsatt sår hals og hes. Fikk deretter små hvite prikker i svelget. Startet med Mycostatin pga mistanke om sopp. Ble bedre og fikk bedre stemme. Sluttet etter 14 dager. Nå er jeg hes igjen, sår hals og hvite prikker. Begynner med ny kur med mycostatin. Det er sommer og ferievikarer. Er dette ufarlig? Bør jeg utredes eller trappe ned på astmamedisin Har vært hes i 5 uker , minus 14 dager ved mycostatin. Litt bedre ved mycostatin.På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Plagene du angir synes å ha sammenheng med effekten av kortisonliknende stoffer som finnes i flere astmamedisiner. Det forekommer hos noen av de som bruker slike medisiner. De er plagsomme, men ikke farlige. Det kan være grunn til å redusere doseringen av medisin i en periode til det roer seg ned, og så eventuelt starte opp igjen. Noen ganger kan det bli nødvendig å stoppe medisinen helt en periode. Det kan også være lurt å inhalere medisiner med kortisoneffekt gjennom en kolbe for å unngå at for mye av medisinen setter seg i halsen og svelget. Det er ofte årsaken til at sopp vokser raskere og gir plager. God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem