Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bivirkninger av kolesterolsenkende medisiner

Hei,

Jer 62 år slank-60 kg 168 høy, trener mye, spiser veldig sunt, røyker ikke, drikker noen glass vin pr uke, men ikke brennevin. Noe høyt kolesterol, total 7,3, og for høyt LDL. Jeg går på Simvastatin Bluefish 10 mg og byttet så til Atorvastatin Pfizer 10 mg. Har ryggproblemer, mye smerter i ledd og muskulatur fra før. Men med denne medisinen verker jeg så jeg blir desperat noen dager + har så mye kramper i føttene og beina helt opp i lysken at jeg er oppe flere ganger om natta. Det er ingen forskjell om jeg tar Simvastatin eller Atorvastatin. Jeg tar -som anbefalt- tabl seint på kveld. Hvis jeg tar tidlig så er verkingen i gang tidlig på kvelden. Dette orker jeg ikke. Så hva kan være en løsning? Jeg prøvde et opphold på ca 1 mnd i febr-mars, men da føyk kolestoerolnivået opp igjen til 7,3.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 01. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Du har prøvd to ulike statintyper, medisiner som senker kolesterolnivået i blodet, og fått bivirkninger av begge i lav dose. Det finnes flere typer statiner. Blant de kolesterolsenkende medisinene som finnes på markedet er statinene  de best dokumenterte i fht effekt på kolesterolnivået og reduksjon i risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom, og dermed et naturig førstevalg når man skal behandle høyt kolesterol. Det er ofte veldig individuelt hvordan man reagerer på de ulike statintypene, så jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å prøve en annen type statin. Dersom du fortsetter å få bivirkninger kan det være aktuelt å heller behandle med annen kolesterolsenkende medisin som ikke er statin. Forøvrig er man mest opptatt av at LDL-verdien ikke er for høy. Hos hjertefriske bør LDL ideelt ligge på 3 eller lavere. Total-kolesterol bør ligge på 5 eller lavere.

Lykke til!

Hjerte/kar

Pustevansker og pipelyder

Jeg har svakt hjerte. Hjerteflimmer. Får medisin for plagene.
Er også plaget med hoste og slim. Virker som jeg har "en kopp" nede i halsen, og at jeg ikke får nok luft til lungene.
Det er pipelyder og andre lyder fra lungene. Dette gjør at folk ved siden av reagerer da lydene er såvidt høye. Selv våkner jeg på natten p.g.a de samme lydene, og pustevansker.
Spørsmål: Hva kan det være, og hva slags medisiner kan evt få bukt med dette? Er Pacemaker et alternativ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pusteproblemer kan skyldes både ulike hjertesykdommer og lungesykdommer. For å gi riktig behandling er det viktig å finne ut hva som er årsaken hos nettopp deg.

Jeg er litt usikker på hva du mener med "svakt hjerte". Betyr det at du har diagnosen "kronisk hjertesvikt"? Kronisk hjertesvikt er en tilstand hvor hjertets pumpeevne er redusert. En av symptomene kan være tungpustenhet. Et annet symtom er tretthet. Årsakene kan være mange; infarkt, klaffefeil, hjerterytmeforstyrrelse, hjertemuskelsykdom. Du nevner at du har hjertefilmmer. Dette er en hjerterytmeforstyrrelse som, ubehandlet, kan føre til kronisk hjertesvikt. Behandlingen bør da startes av hjertespesialist. Du bør høre med fastlegen din om din hjerteflimmer er godt nok behandlet, eller om det må gjøres noe mer. Fastlegen kan evt. henvise til hjertespesialist dersom det er behov for det.

En av de vanligste årsakene til piping i lungene er at det er trangt i de små luftveiene. Årsaken er ofte astma eller KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Du bør få sjekket hos fastlegen din om du har noen av disse tilstandene.

Lykke til!

Hjerte/kar

Måling av INR hjemme

Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-tester for å teste INR hjemme?
Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 01. mai 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Foreløpig kan man ikke få kjøpt slikt utstyr uten at man har fått en "resept" av legen.

Mange studier har vist at resultatene er bedre når pasienten selv måler INR-verdiene ved Marevanbehandling. Det er viktig at man får en god opplæring i egenmåling. Du bør høre med legen din om det er mulighet for at du kan delta i et slikt opplegg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Inger

Hjerte/kar

Risiko for hjerte-/karsykdom

Hei, Jeg er en dame på 38 som har nylig tatt en hjertesjekk hvor alt viste seg å være bra. Men jeg har for høyt kolesterol på 5,4 og LDL nivået er på 3.7 (noe jeg ser bør være under 2,5) I tillegg har urinsyre på 451 (bør være under 350). Er jeg i risikosonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer eller er jeg utenfor faresonen?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 30. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom vurderes ut fra forekomst av kjente risikofaktorer sammen med kjønn og alder. Kjente risikofaktorer for hjerte-/karsykdom er røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fysisk inaktivitet, overvekt/fedme, diabetes, psykososiale faktorer som stress og depresjon, og arv/forekomst av hjertesykdom i familien. Risikoen for hjerte-/karsykdom øker med alderen og menn har noe høyere risiko enn kvinner. Jo flere risikofaktorer, jo høyere risiko for å utvikle sykdom. Heldigvis kan man gjøre noe med mange av risikofaktorene selv. Du har fått påvist kolesterolverdier som ligger litt over de anbefalte verdiene, man er mest opptatt av at LDL ikke er for høy. Uten diabetes bør LDL ideelt sett ligge på 3 eller mindre, mindre enn 2,5 ved diabetes. Kosthold, vekt og fysisk aktivitet har innvirkning på kolesterolnåvåene i kroppen. Når det gjelder urinsyre er det omdiskutert om forhøyede nivåer er en selvstendig risikofaktor for hjerte-/karsykdom eller om det kun er en markør for at man har økt risiko. Den vitenskapelige dokumentasjonen i forhold til dette er foreløpig ufullstendig. Man måler i dag ikke rutinemessig nivået av urinsyre ved beregning av risiko for hjerte-/karsykdom. For å kunne si noe om din risiko for hjerte-/karsykdom må man se kolesterolverdiene og evt urinsyrenivået i sammenheng med evt andre risikofaktorer du måtte ha. For mer informasjon i fht risiko for hjerte-/karsykdom se linken til forskningsprosjektet Hjerteløftet.

Lykke til!

 

Lunge

Pusteproblemer

Jeg er på Filippinene nå. 3 uker siden kollapset jeg på flyplassen og ble sendt til sykehuset her og rett i lungemaskinen hvor jeg var en ukes tid. Fortsatt er jeg svært tungpusten og har fått et par anfall hvor jeg har trengt Oksygen. Legen nekter meg å reise ut av Filippinene uten Oksygen, og flyselskapene tar ikke med så jeg er fast her. Det jeg lurer på er. Er denne tilstanden jeg har kommet i nå permanent, eller kan jeg bli bedre. Må si at jeg røykte svært mye, men slutta tvert da jeg ble syk. Er svært fortvila nå.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til dine pusteproblemer, men det kan være en mulighet for at du har utviklet kols med emfysem. Da er det veldig bra at du sluttet å røyke. Det bidrar positivt uansett, men kan ikke snu tilstanden alene. Det kan virke som det er kommet noe i tillegg som gjør at du ble så akutt dårlig. En infeksjon i lungene kan være en mulig årsak til en slik forverrelse, og da kan lungefunksjonen bli noe bedre i løpet av noen uker etter at den er behandlet. Noen ganger foreligger også samtidig hjertesykdom som forverrer tilstanden. Hver av disse tilstandene må behandles hver for seg, og det kan ofte ta noe tid før tilstanden stabiliserer seg. Det høres fornuftig ut å ikke fly uten oksygen og ikke i en dårlig fase.  Jeg har selvfølgelig ingen mulighet for å bedømme din situasjon spesielt godt ut fra det du skriver. Forhåpentligvis er det en mulighet for at det kan bli bedre. Men du må regne med at det kan ta tid, selv med god behandling.

Vennlig hilsen og med ønske om god bedring

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Medikamentell behandling etter stenting/PCI

Hvorfor må man ta tabletter f.eks. plavix etter man har fått en stent?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 27. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmålet ditt!

Stenting (=PCI) av en blodåre med forsnevring medfører et traume mot veggen i blodåren. Det gir en midlertidig reduksjon av beskyttelsen mot blodproppdannelse som åreveggen vanligvis besitter. Den økte risikoen for blodproppdannelse (trombose) avtar etter uker og måneder avhengig av hvilken type stent som er brukt. For å redusere denne risikoen brukes det en periode medikamenter som hindrer blodproppdannelse etter stenting, og et av medikamentene som finnes på markedet er Plavix.

 

Lunge

Kols og opphold i Syden

Hei! Skriver på vegne av min mor som fikk påvist kols (mild grad) for et par år siden. Hun hadde 2 runder med lungebetennelse i fjor; den ene med behov for antibiotika intravenøst. Hun var frisk hele høsten og førjulsvinteren, men har hatt to lungebetennelser nå etter jul som har vært behandlet med ab tbl. Spørsmålet er om hva som er anbefalt når det gjelder egenbehandling medikamentelt sett? KanPrednisolon brukes når det begynner å tetne til?Hun har planlagt tur til Spania om en måned, og er naturligvis redd for å bli syk på nytt når hun er der. Ønsker generelle råd da kompetansen hos fastlege er litt blandet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols kan disponere for bronkitter og lungebetennelser. Vanligvis vil faren være størst i vinterhalvåret. Derfor er det anbefalt å ta influensavaksine hver høst og lungebetennelsesvaksine med 5-10 års mellomrom. Hvis man røyker er det svært god grunn til å slutte helt med det. Det er vanlig å gi en eller flere typer inhalasjonsmedisiner for å bedre situasjonen mest mulig. I samråd med legen kan man få råd om hvordan man kan tilpasse medisinen best mulig i forbindelse med forverrelser, samt om man skal starte kurer med antibiotika og/eller Prednisolon. Dette må tilpasses den enkelte person.

Vanligvis blir de fleste med kols bedre i pusten i forbindelse med opphold i sydlige strøk. Men noen garanti mot forverrelser er ikke mulig å gi. Derfor er det alltid viktig å ordne med en god reiseforsikring før man reiser utenlands. Da er man sikret tilstrekkelig medisinsk behandling hvis man blir syk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Pensjon fra fylte 62 år

Ansatt i kommune, 50% ufør.
Flere kolleger har tatt ut opptjent pensjon (penger)fra fylte 62.
Hvordan stiller det seg?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. april 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I 2011 ble det innført en stor pensjonsreform. Den gjør det mulig for mange å ta ut tidlig pensjon (alderspensjon) i folketrygden fra fylte 62 år og samtidig fortsette i arbeid. Som kommunalt ansatt vil du også kunne ta ut AFP (Avtalefestet pensjon) fra fylte 62 år. Tar du ut 100 % AFP kan du maksimalt ha en arbeidsinntekt på 15 000 kroner pr år før pensjonen blir redusert.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Kan jeg først få uførepensjon og senere AFP?

Hei,
Vurderer å søke uførepensjon 50% pga. lungesykdom.
Jeg er 55 år, kan jeg da gå av med afp ved 62 år?
Evt ta ut pensjon?
Og opptjener man pensjon ved uføretrygd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. april 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ikke kombinere uførepensjon fra folketrygden med AFP. Skal du få AFP må du derfor si fra deg uførepensjonen. Er du omfattet av AFP ordningen i privat sektor, kan du ikke ta ut AFP om du har mottatt uførepensjon etter fylte 62 år.

Ja, du opptjener pensjon om du innvilges uførepensjon.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Jeg er 39 år. I august 2013 fant legen høyt blodtrykk, ble gjennomført 24 timers måling som viste for høyt blodtrykk og behov for medisinering. Jeg var betydelig overvektig og røykte. 2 dager før 24 timersmålingen måtte jeg ringe 113 da jeg fikk trykk i brystet og pustebesvær. Det ble tatt EKG av ambulansen og det ble betraktet som hyperventilering. Jeg fikk beskjed om å ta med EKG til fastlegen min når jeg skulle til time etter 24 timers måling.

Legen tok også EKG før oppstart av medisiner og det fremkom da venstre grenblokk på begge EKG. Jeg ble henvist akuttavdeling sykehus og innlagt hjertemedisinsk avdeling. Blodprøve viste normale verdier og ikke hjerteinfarkt. Det ble gjort ultralyd av hjertet og pumpefunksjonen var normal. De fant ett lite område i skilleveggen mellom hovedkammerene i hjertet som står stille under sammentrekningene og de opplyste at det kan tyde på ett lite hjerteinfarkt, men da gammelt.

Jeg ble utskrevet med Albyl-E 75 mg og Selo-Zok 50mg. Jeg ble innkalt til CT noe uker etterpå og svaret her var at undersøkelsen ikke var optimal, men det ble ikke avdekket noe patologi.

Fastlege har i tillegg satt meg på losartan teva 50 mg. og ved siste måling var blodtrykket mitt 130/85. Jeg har for en måned siden sluttet med Zelo-sok og albyl E som følge av svar på CT. Legen økte til 100 mg Losartan teva samme tid, men ved forrige legeundersøkelse var det ingen endring i blodtrykk og jeg prøver nå en periode med 50 mg. Losartan.

Det er vel viktig å nevne at jeg i 2011 ble innlagt sykehus med skikkelig svimmelhet. Jeg var syk og sliten lenge etter dette og det ble satt diagnosen labyrintitt. I den sykeperioden startet jeg å få ekstraslag på hjertet. Den siste måneden har jeg hatt mange, mange ekstraslag hver dag. Det er veldig slitsomt.
Fastlegen min tolket dette som helt ufarlig.

Jeg startet i september å trene med personlig trener og trener nå 6 dager i uken.
Jeg sluttet å røyke 041113 og jeg har endret kosthold. Jeg har redusert kilo med 12,5 kg, og 55 cm til sammen rundt bryst, mage og hofte.

Jeg klarer allikevel ikke å slå meg til ro med at alt er bra med hjertet mitt. Burde det vært gjennomført ytterligere undersøkelser ?

Jeg får fortsatt hjertebank/ekstraslag og da blir jeg ekstra bekymret. Trenger råd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk skal alltid undersøkes grundig, og det ser ut til at sykehuset har gjort en god jobb så langt. Det er imidlertid litt som gjenstår, og du har noen uavklarte symptomer.

Jeg synes det bør gjøres enda noen tester for å finne ut hvorfor du har venstre grenblokk, før man slår seg til ro. Kransåresykdom er en av årsakene til venstre grenblokk. Det er slik jeg ser det fortsatt ikke endelig avklart om du faktisk har kransåresykdom eller ikke. CT var som du sier ikke av god nok teknisk kvalitet. For å avklare dette spørsmålet ytterligere bør det gjøres arbeids-EKG. Dersom det fortsatt er usikkerhet kan du henvises til en myokardscintigrafi. Er man etter det fortsatt i tvil, kan man utføre en såkalt koronarangiografi. Når det gjelder kransåresykdom er denne undersøkelsen gullstandarden. Den gir fasiten. Men undersøkelsen er ikke helt fri for mulige komplikasjoner, og de andre undersøkelsene må prøves først. 

En annen årsak til venstre grenblokk kan være en eller annen form for hjertemuskelsykdom, en såkalt kardiomyopati. For å avklare dette bør det gjøres et MR av hjertet, helst med kontrast. 

Det at du er svimmel og har hatt mange ekstraslag bør også avklares nærmere. Det bør utelukkes at du ikke har noen form for hjerterytmefeil. Dette gjøres ved å gjøre flere langtids-EKGer til man er rimelig sikker på at pasienten ikke har noen rytmefeil. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din igjen, og få deg henvist til sykehuset for å gjøre disse undersøkelsene. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid