Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertebank hos ung gutt

Sprøsmål på vegne av min sønn: Han er en 17 åring som ofte får hjertebank, føler at han vil besvime og får sterk hodepine, som oftest under trening/aktivitet.
Har tatt EKG, hvor de fant at forstørret venstre hjertekammer, og at han har "harde" hjerteslag, ble vi fortalt av fastlege.
Henvist til spesialist med 3mnd ventetid.
Både han og jeg blir bekymret og redde av dette.
Er det trygt å vente så lenge med uavklarte symptomer?
Vi har dessvere ikke råd til å gå til privat spesialist.
Og, hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har stor forståelse for at dere opplever usikkerhet og engstelse rundt symptomene. Hvor raskt man får hjelp hos spesialist er et resultat av hvor raskt fastlegen og spesialisthelsetjenesten mener pasienten trenger hjelp. Med andre ord, hvor akutt og alvorlig de oppfatter tilstanden som. Jeg kjenner ikke detaljene i saken til sønnen din, men vi må anta at både fastlegen og spesialistene har gjort en grundig vurdering og kommet frem til at ventetiden er akseptabel og forsvarlig. 

Det er viktig at dere har en god dialog med fastlegen i ventetiden og sier i fra dersom det er nye symptomer eller plager. Dersom det inntrer en mer akutt forverring kan der selvsagt også oppsøke legevakt eller ringe 113. Jeg håper dette ordner seg snart.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Normalt blodtrykk

Hva er normalt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 21. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen!

Blodtrykket øker litt med alderen for begge kjønn. Det bør ikke øke for mye da det øker risikoen for å utvikle hjerte-/karsykdom. Blodtrykket bør ligge under 140/90 mmHg, og man kaller gjerne 120/80 mmHg for optimalt blodtrykk. Blodtrykk mellom dette betegnes som høyt normalt blodtrykk. Man kan naturlig ha enda lavere blodtrykk enn 120/80 mmHg uten at det er ugunstig eller farlig. Et normalt blodtrykk er altså under eller lik 140/90 mmHg uavhengig av alder og kjønn.

Hjerte/kar

Venstre grenblokk og besvimelse

Hei. Jeg fikk i september i fjor beskjed om at jeg har fått venstresidig grenblokk. Men den kommer og går slik at den ikke trengte behandling og jeg fikk beskjed om å leve som normalt. Men nå har det seg slik at jeg har utvikler mer brystsmerter/press over brystet når grenblokka kommer og forrige gang den kom svimte jeg tom. av. Legen på sykehuset sier ar jeg egentilg ikke skal merke noe av den grenblokka, og at jeg svimte av pga hyperventilering. Men verken ambulansefolkene som hentet meg eller min familie som jeg var samme med da bevitnet pusteproblmer! Kan grenblokka ha videre utviklet seg? Jeg jobber vanligvis bare natt, kan det være uheldig for hjerte? Jeg har fra før lavt stoffskifte, nylig påvist D vitamin mangel, og er bare 31 år!!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg mener at et venstre grenblokk alltid må undersøkes/vurderes skikkelig for å finne mulig underliggende årsak. Du har i tillegg symptomer som press i brystet og ved en anledning har du besvimt. Dette kan også være tegn på hjertesykdom. Jeg synes derfor at du bør få deg henvist til sykehuset på nytt for en fornyet og fullstendig utredning. Dette vil innebære ultralyd av hjertet og arbeids-EKG. Videre kan det være aktuelt med scintigrafi eller CT av hjertet. Hjertemuskelsykdom (kardiomyopati) kan også være årsak til venstre grenblokk, og det bør også vurderes å gjøre et MR av hjertet. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og harde slag

Hei. Jeg er en kvinne på 50 år. Har de siste 14 dagene hatt hjertebank. Kommer og går, og tiden det varer er forskjellig. Det slår hardt men ikke fort, merker det i brystet og opp i halsen og nakke noen ganger eller bare i brystet altså opp og ned, er også i overgangsalder. Går flere km på treningsmølle, ca 3 til 4 km daglig og noen ganger 5 til 6 km i rask gange. Ellers normal aktivitet. Har gått ned 12 kg og veier nå 85, så er overvektig.

Burde jeg sjekke det hos lege eller er det ufarlig mest sannsynlig? Er det lurt å ta magnesiumtilskudd og i tilfelle gjør det noe å få for mye magnesium? Har også fot og leggkramper innimellom. Takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du bør sjekke symptomene dine hos legen. Det kan godt hende du kun har uskyldige ekstraslag, men mulig hjerterytmeforstyrrelse bør også utelukkes. 

Jeg synes ikke du skal ta magnesiumtilskudd, med mindre legen din mener du trenger dette. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Kols og hjertesykdom

Har hjertesvikt, forkalkning og lekkasje på en hjerteklaff, påvist kols. Blir fort sliten og har mistet livskvaliteten. Har tidligere vært aktiv og sprek. Hadde hjerteoperasjon - bypass i 2001. Går til kontroll på sykehus og har medikamentbehandling, men jeg lurer på hva som kan gjøres og hva kan jeg gjøre selv? Er blitt passiv pga. dette og er engstelig. Med hilsen en tidligere sprek 80 åring.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke alltid enkelt å vite hva som er den viktigste årsaken til at man får nedsatt yteevne. Samtidig forekomst av kols og hjertesykdom er relativt vanlig. I tillegg kan ofte en hjerterytmeforstyrrelse (for eksempel flimmer) gi betydelige problemer ved aktivitet. Det viktigste er å få en grundig utredning og en gjennomgang av behandlingsopplegget for både hjertesykdommen og kols. Noen ganger behandles hjertesvikt med en type medisin (betablokker) som noen ganger kan virke uheldig på livskvaliteten, selv om effekten på hjerte kan være god. Noen ganger kan dette bedres ved reduksjon av dosen, men andre ganger må man forsøke annen medisin. Dette blir ganske generelt, og passer kanskje ikke helt til din situasjon. Det beste er å ta dette videre opp med legen som behandler deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Smerter i halsen ved anstrengelse

Jeg har i lengre tid kjent et press i skjoldbruskkjertel-området. Føler meg tyngre i pusten ved anstrengelse. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Press rundt halsen og tungpustenhet ved anstrengelse kan være litt atypiske symptomer på hjertesykdom. Det er ikke sikkert du har hjertesykdom, men du bør ta en tur til fastlegen din for å få avklart dette.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Tungpustet når jeg løfter tungt

Hei,

Jeg plages med kortpust og tungt å løfte, da blir pusten tung og jeg må sette meg. Etter 5 minutt er alt bra, slik er det hele dagen. Jeg har vært røykfri i 8 mnd nå etter å ha røykt tobakk i over 50 år, så jeg er redd det er kols. Hvilke medisiner må jeg ha da? stoler ikke på min lege, så skal skaffe ny. Jeg har høyt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok viktig å få en avklaring av om det er nedsatt lungefunksjon og/eller hjertesykdom. Det betyr at det minimum må foretas en spirometri (lungetest) og røntgenbilde av lungene, og for hjertet er det lurt å få tatt EKG.  Det er flere typer medisiner hvis det er kols, men det viktigste er jo at du har sluttet å røyke. Valg av medisin vil avhenge av flere ting, blant annet hvor omfattende den er og hvor mye nedsatt lungefunksjonen er.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Atrieflimmer og lav puls

Har fått påvist atrieflimmer og har lav puls. Har aldri hatt anfall med høy puls. Min form for atrieflimmer er sjelden. Jeg vet ikke når den kom da den kom snikende, og er derfor usikker på om el. konvertering kommer i tide. Finnes det atrieflimmer som ikke gir anfall? Kan ikke bruke antarytmatika da slike legemidler vil gi lavere puls enn god er. Kan noen gi meg råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja noen kan ha atrieflimmer som er permanent, og som ikke kommer som anfall. Man snakker om ulike typer atrieflimmer. Anfallsvis atrieflimmer, vedvarende atrieflimmer og permanent atrieflimmer. Ofte vil det være rimelig å forsøke en konvertering første gangen man finner et flimmer, men det er kjent at jo lenger den har stått, desto lavere er sjansen for vellykket konvertering. 

Noen får også veldig lav puls ved atrieflimer. Enkelte får så lav at de får behov for pacemaker. Mulig det blir et alternativ for deg dersom pulsen blir plagsomt lav. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerneslag

Jeg hadde et hjerneslag for ni uker siden.mr viste ischemiske lesjoner i begge frontlapper. Jeg går nå på Albyl-e, Diovan og lipitor. Lurer på hvor stor risiko det er for tilbakefall og om jeg kan kalle meg frisk. Har ingen varige men, men er veldig redd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver ikke noe om hva legene mente var årsaken til hjerneslaget ditt. En blodpropp fra hjertet, eller syke blodårer til hjernen? Ut i fra de medisinene du står på, virker sistnevnte mest sannsynlig. 

Det vil jo alltid være en viss risiko for nytt slag. Det viktigste du kan gjøre for å redusere denne risikoen er å ta medisinene dine som forskrevet og sørge for god blodtrykkskontroll. Du bør gå regelmessig til fastlegen din for å kontrollere både blodtrykk og blodprøver. Hvor hyppig du skal gå til legen vil fastlegen bestemme. 

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brennende stikk i brystet

Hei,

Jeg er en mann på 24 år og jeg sliter med ubehag i hjerteområdet. Jeg har lenge hatt problemer med dette. Før var det hyppige følelser av stikk, jeg tok da en EKG og blodprøve hos fastlege i 2011/2012 der jeg fikk tilbakemelding på at det ikke var noe uvanlig.

Ubahaget har forsatt, men har nå også begynt å oppleve en mer type "brennende" stikk som gjør at jeg får en rask ukontrollert bevegelse i kroppen. Disse brennende stikkende kommer altid fra den siden av brystet som hjertet ligger på. Etter dette kan jeg føle meg litt uvell, og det kan skje opptil flere ganger om dagen. Det er spesielt ille dagen etter jeg har drukket alkohol.

En annen ting jeg sliter med er at når holder på å sovne så våkner jeg med et brak mange ganger før jeg virkelig får sove, og jeg føler alltid at dette er på grunn av hjerte. Jeg er derfor ofte litt redd når jeg legger meg til å sove.

Jeg har også vært på randen til å besvime et par tre ganger den siste måneden. Men når jeg har blitt veldig svimmel si har jeg ristet i armene og så har det gått over.

De siste to ukene har det vært en tendens til at mitt høyre øre blir rødt og glodvarmt, det både føles glodvarmt og ser veldig rødt ut. Vet ikke om det er relevant, men har aldri opplevd dette før.

Jeg er veldig bekymret for at det er noe feil med hjertet mitt, og tenker på dette flere ganger om dagen. Selv om jeg tok EKG og blodprøve i 2011/2012 så har jeg ikke klart å beroligge meg noe mer.

Spørsmålet mitt er:
Sier disse symptomene noe spesielt, og hvordan/hvor skal jeg gå frem for å få en ordentlig undersøkelse av hjertet mitt (og ikke bare en EKG)?

På forhånd, mange takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er ikke typiske for hjertesykdom. Dessuten er du ung, og hjertesykdom er svært sjeldent i en slik alder. Så rent statisktisk er det lite som taler for at du har hjertesykdom. 

Hvis du likevel er bekymret, og føler du trenger en nærmere avklaring, vil jeg anbefale deg å få utført et arbeids-ekg og en ultralyd av hjertet. Du kan spørre fastlegen din om han kan henvise deg til en spesialist i hjertesykdommer for disse undersøkelsene. Alternativt kan du oppsøke et privat senter. Hvis disse undersøkelsene også er normale, er det god grunn til å legge engstelsen fra seg. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.