Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Betablokkere etter hjerteinfarkt

Hadde et lite hjerteinfarkt for 6 år siden. Legen beskrev det som et "skrubbsår" på hjertet. Har siden gått på betablokkere, nå 50mg, Lisinopril nå 5mg. Lipitor, nå 10mg og Albyl E 75mg. Etter et rekreasjonsopphold på Feiringklinikken i aug.-12 har jeg trent bra og er i bedre form enn på mange, mange år. Grunnet bivirkninger har jeg ønske om å redusere/slutte med betablokkerne, men får ikke legen min med på dette. Jeg kjenner en med nylig hjerteinfarkt som ikke har fått foreskrevet betablokker og har hørt at de ikke har noen virkning på personer i høy alder. Finnes det alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nesten alle pasienter som gjennomgår hjerteinfarkt blir satt på betablokkere da studier har vist at dette reduserer dødeligheten. Imidlertid er dette basert på gamle studier, og fra en tid før moderne behandling var utbredt. Det kan godt hende at endel pasienter som har hatt mindre infarkt, ikke har hjertesvikt, ikke har hjerterytmeforstyrrelser, og som har god hjertefunksjon egentlig ikke trenger betablokkere. Det kan hende at du er en av disse. Diskuter dette med legen din og vis ham gjerne denne artikkelen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394111/

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tur til Kilimanjaro

Jeg har fått satt inn 3 stenter i CX, pga en disseksjon av åreveggen, av ukjent årsak. Jeg lurer på f eks en tur til Kilimanjaro, er det tilrådelig???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vet for lite om din helsetilstand for å kunne gi et konkret råd. Dersom hjertet ditt ellers er i god form, og du ikke har andre sykdommer, ser jeg ikke noen grunn til at du ikke skal kunne ta turen. 

Generelt anbefales ikke hard fysisk anstrengelse de første 2 mnd etter en stenting. Men når denne perioden er over, og du er i god form, kan du anstrenge deg. Du bør uansett konsultere fastlegen din før du begir deg ut på en slik tur. 

Lykke til!

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk under graviditet

Er gravid i uke 35 og fikk plutselig høyt blodtrykk, har aldri hatt høyt blodtrykk før, har vanligvis veldig lavt. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei

Dersom blodtrykket stiger under svangerskapet bør det kontrolleres hos lege for å sjekke om det er en reell økning. Blodtrykket kan variere mye og påvirkes lett av bl. annet stress, det er viktig å utelukke potensielle feilkilder til et målt forhøyet blodtrykk. Hos noen kan høyt blodtrykk være et tegn på utvikling av svangerskapsforgiftning. Man trenger å undersøke urinen i tillegg for å stille denne diagnosen. Det er dog ikke sikkert at du er i ferd med å utvikle svangerskapsforgiftning, det er relativt sjelden tilstand. Jeg vil likevel anbefale deg å få kontrollert blodtrykket ditt hos lege på nytt. Lykke til!

Hjerte/kar

Smerter i brystet

Heisann!

Jeg er bare 21 år så jeg er litt usikker på hvor hypokondrisk jeg er i dette tilfellet. Natt til mandag (7 april) endte jeg opp med å være våken ut natten med skolearbeid. På grunn av arbeid og skole fikk jeg ikke mye søvn natten etter heller (vet ikke om dette har noe å si, men slik jeg oppfattet det virket det som dette var årsak til at smerten startet?). Jeg husker ikke nøyaktig når smerten begynte, men det var enten sent på mandag eller tidlig på tirsdag.

Jeg føler at jeg kan kjenne hjertet mitt når det banker, som ikke nødvendigvis er veldig smertefullt, men høyst ubehagelig. Denne følelsen er konstant, uavhengi av aktivitet, men av og til blir det værre uten at jeg har klart å forstå når og hvorfor det blir værre. I disse øyeblikkeneer smerten nok til å gjøre meg bekymret. For meg føles denne smerten som en 4-5 på en smerteskala.

Jeg har ingen andre symptomer som jeg kan legge merke til! Ikke syk på noen som helst måte, men ubehaget/psyken gjør at jeg ikke trives like mye på jobb såklart.

Siden jeg føler smerten er i hjertet bestilte jeg legetime til Torsdag ( i går)(Sier kanskje noe om hvordan jeg føler meg). Etter å ha sjekket blodtrykk og sjekket mobilitet i overkroppen og ømhet i muskler og ledd uten å finne noe, tok jeg en EKG uten å finne noe. Ingen diagnose, og ble bedt om å ta det rolig til over helgen og ta kontakt om det ikke ga seg.

I dag siden problemet ikke har bedret seg (kanskje jeg tilogmed får smertene oftere), tenkte jeg og lese litt om hjertetinfarkt på siden deres. Smerteskildringen virket lik, men jeg har IKKE kvalme, utstråing i armer eller kortpustethet (som jeg legger merke til).

Jeg har aldri tatt dop, røyker ikke, drikker ikke, snuser ikke, glad i å trene og jeg er i relativt god form. (legen spurte om dop i går.. :/ )

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret, men ut i fra det du forteller virker det ikke sannsynlig at du har hjertesykdom. Du er ung og veltrent, og da er hjertesykdom svært sjeldent. 

Det virker også som du har fått en god vurdering hos legen din, og jeg synes det er grunn til å slå seg til ro med dette. Iblant kan perioder med mye stress i livet (i kombinasjon med lite eller dårlig søvn) forsterke hjertebank. Dessuten blir man gjerne mer obs på signalene fra kroppen og har lett for å tolke normale funksjoner som tegn på sykdom. 

Jeg håper du finner roen og at du blir kvitt plagene. Er du fortsatt usikker, snakk gjerne med legen din igjen.

Hjerte/kar

Oppdatering av nettsider

Jeg er sykepleierstudent og skriver en Bachelor oppgave om atypiske symptomer hos kvinner med hjerteinfarkt.
Jeg lurer på når siden om typiske og atypiske symptomer ved hjerteinfarkt ble sist oppdatert.
http://www.lhl.no/hjertesykdom/hjerteinfarkt/

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. april 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Så fint at du vil skrive en oppgave om kvinner og hjerteinfarkt. Det er et viktig tema som det fremdeles trengs mer opplysning om.

Stoffet på nettsiden vår ble oppdatert i årsskiftet 2013/2014 . Vi prøver hele tiden å følge med, slik at vi skal være oppdatert på det siste innen forskningen.

Lykke til med oppgaven din!

Med vennlig hilsen Inger

 

Lunge

Videresending til Olav Kåre Refvem

Har hatt moderat KOLS i åtte år. Har brukt Rivotril 2 mg. i hvert fall i 20 år pga. angst. Har brukt samme dose hele tiden. Nå har jeg lest en skal vise forsiktighet ved KOLS. Bør jeg slutte med det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at det angis forsiktighet ved bruk av Rivotril ved kols, men dette angis også ved en rekke andre medisiner. Årsaken til dette er den mulige dempende effekten noen medikamenter kan ha, slik at pustingen blir nedsatt. Forsiktighet er viktigst ved alvorlig grad av kols, og det er noe som legen skal ta med i vurderingen når preparatet brukes. Jeg tror ikke du trenger å være engstelig for dette i ditt tilfelle. For øvrig bør du ikke slutte med denne medisinen uten at du har rådført deg med den legen som styrer behandlingen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Frisk av kols?

Vår nabo har diagnosen kols og diagnosen var 65%. Etter besøk i dag var resultat 98%. Er det mulig å bli frisk fra kols? Vår nabo har gjennom de siste 18 mnd trent regelmessig 3 ganger pr. uke. Kan vi håpe på 100% restitusjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hvis diagnosen er kols, er det dessverre ikke mulig å bli helt frisk igjen. Men av og til er diagnosen ikke helt sikker, og enkelte ganger kan man se at bedret medisinbruk kan bedre lungefunksjonen vesentlig. Hvis lungefunksjonen blir helt bra, kan det skyldes at det har vært en astmaliknende tilstand med tetthet i bronkiene, for eksempel etter en luftveisinfeksjon. Denne kan gå tilbake igjen. Røykeslutt kan også ha en positiv effekt ved slike tilstander. Når det gjelder trening, er dette alltid gunstig for å opprettholde en best mulig kondisjon og best mulig helsetilstand generelt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Rettigheter

Oppsigelse av husleiekontrakt

Hei jeg lurer på hvis man har astma og bor i en leilighet med svertesopp,hvilke rettigheter har man da? Jeg spør fordi jeg har leid en leilighet siden august i fjor og greier ikke lenger å jobbe full tid. utleier mener at det bare er tull,og truer med å kaste meg ut selv om jeg har sagt opp.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. april 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har ingen spesielle rettigheter selv om du har astma og har soppskade i leiligheten. Skal utleier avslutte leiekontrakten med deg, må det ha grunnlag i utleieavtalen eller husleieloven. Hos Forbrukerrådet finner du informasjon om reglene. 

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Kosthold

"Hardt" fett og kolesterol

Hei, jeg har nettopp fått målt kolestrol på 5,6 og leser alt jeg finner om dette. I en artikkel her står det at en huskeregel er at usunt, mettet fett blir hardt i kjøleskapet. Er meierismør derfor usunt og vanlig stekemargarin?

I min familie er det trange årer i bena, hjerteinfarkt, hjerneblødning og sukkersyke. Jeg trener, røyker ikke, moderat bruk av alkohol, spiser mye frukt og grønt og er bevisst på mitt kosthold. Kan det være at mitt kolestrolnivå er arvelig betinget..?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 08. april 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for spørsmålet.

"Hardt fett" er en beskrivelse av fett som er hardt i kjøleskapet og i romtemperatur. Slikt fett har en høy andel mettet fett og transfett. Meierismør er hardt fett. Det anbefales å heller bruke planteoljer (oliven- og rapsolje er gode oljer) eller myk/flytende margarin i det daglige. Litt meierismør på brødskiva eller i maten er ikke livsfarlig, men dersom du bytter ut det med olje vil det være gunstig for kolesterolet. Dersom  kolesterolnivåene reduseres med ca. 10 prosent, forventes det at sannsynligheten for hjerte- og karsykdom reduseres med opptil 20 prosent. 

Fete kjøttvarer (kjøtt, pølser, kjøttdeig o.l. med mer enn 10 prosent fett), kaker, kjeks og snacks har også en relativt høy andel "hardt" (mettet) fett. 

Les mer om fett her: Nye kostråd om fett.

Både høyt og lavt kolesterol kan ha en genetisk forklaring, men det antas at så mye som 80 prosent av alle tilfellene av høyt kolesterol skyldes livsstil. For noen er det en blanding mellom gener og livsstil, slik at man er mer disponert enn andre for å få høyt kolesterol. Alder er også en viktig faktor. En sykdom kalt familiær hyperkolesterolemi (også kalt Müller-Harbitz' sykdom) er en arvelig lidelse som gir svært høyt kolesterol gjennom hele livet, men siden ditt kolesterol bare er lett forhøyet, er det usannsynlig at du har den sykdommen.

Vennlig hilsen Erik Arnesen

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerteoperert i utlandet. Hvilke rettigheteri Norge?

Ble hjerteoperert etter hjertesvikt ved sykehus i Marbella, Spania. Innsatt Carbonfiber-klaff. Ingen problemer. Kom hjem i slutten av mars. NAV medlem. Hvilke rettigheter har man etter nødvendig operasjon i utlandet ved hjemkomst?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. april 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har de samme rettigheter som om du hadde blitt operert i Norge. Det betyr at du kan ha rett til rehabilitering og annen nødvendig oppfølging av hjertesykdommen din. Er du yrkesaktiv kan du for eksempel ha rett til sykepenger.

Med vennelig hilsen Atle Larsen