Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og symptomer

Kan en person med Kols få "anfall" som ligner det å være full?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Kols kan i svært dårlige faser medføre såpass dårlig oksygentilførsel til hjernen at det kan medføre nedsatt bevissthetstilstand hos den syke. Dette kommer sjelden akutt, men vanligvis i utviklingen av en alvorlig forverrelse eller ved lungebetennelse. Anfall som når man er full vil kanskje måtte forklares på annen måte vanligvis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Kosthold

Hjerteinfarkt, medisiner og helsekost

Hei. Jeg hadde hjerteinfarkt for 1 1/2 år siden. Går på tablettene: Albyl E, Lipitor, Selo-Zok og Ramipril. Lurer på om jeg kan ta helsekosttablettene; K2 vitamin, og Curkumin, som det er i Gurkemeie?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 28. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen

I forhold til videre forebygging av kransåresykdom/hjerteinfarkt så anbefaler man røykeslutt, regelmessig fysisk aktivitet/trening, et hjertevennlig kosthold ("Middelhavskost"), normal vekt og forebyggende medikamentell behandling, slik som du har. Det foreligger så langt ikke vitenskapelig dokumentasjon på at kosttilskudd forebygger kransåresykdom. Dersom man ellers er frisk og ikke har spesielle vitaminmangler eller andre mangler er det ikke nødvendig å tilføre dette ekstra til kroppen gjennom helsekostpreparater. Et variert kosthold med balansert inntak av fett (lite mettet fett), mye grønnsaker, frukt, bær og fiber og magre kjøttprodukter samt fet fisk vil gi kroppen de næringsstoffene den trenger (inkl. vitaminer og gunstige forbindelser som er bra for hjertet og blodårene) Og dersom man også trener stimuleres kroppen til selv å danne antioksidanter som mange helsekostpreparater inneholder. I noen tilfeller kan også helsekostpreparater interagere ugunstig med medisiner og i verste fall redusere deres effekt eller gi bivirkninger. Dette vet man ofte lite om før man har prøvd ut preparatene. Jeg vil anbefale  å ha sunn skepsis til helsekostpreparater, mange er også dyre i bruk. Klikk på lenken for tips om hjertevennlig kosthold.

Lunge

Kols og uklare symptomer

Hei! Jeg er en mann på 43 år som har fått diagnosen KOLS, og skal nå ta røntgen av lungene. Jeg begynte veldig tidlig å røyke, jeg begynte som 16-åring. Etter jeg ble 20 år, røkte jeg i gjennomsnitt 40-45 sigaretter pr. dag. På det meste har jeg røkt 60 sigaretter på en dag. Det er nå 17 uker siden jeg sluttet å røyke, og det er jeg stolt av å ha klart. Jeg har endel av symptomene på lungekreft som er listet opp her: pusteproblemer, brystsmerter, hoste og tretthet men jeg har ikke hatt lungebetennelse eller vekttap. Tvert i mot, jeg er veldig overvektig, er 183 cm høy og veier 145 kg. Mamma har operert bort et bryst etter brystkreft, er dette med på å øke risikoen for lungekreft? Hvis det er lungekreft jeg har, vil det øke sjansen min for å klare meg at jeg har sluttet å røyke? Kan også nevnes at jeg store deler av livet er blitt utsatt for passiv røyking, både som barn og voksen. Tror dere de plagene jeg har kan være lungekreft? Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er veldig bra at du har greid å slutte å røyke når du startet så tidlig! De symptomene som du beskriver er ganske uspesifikke og kan passe med flere forskjellige diagnoser. Det er godt mulig at din kols og overvekt kan forklare alle symptomene. Jeg vil anbefale deg at du tar opp dette spørsmålet med din egen lege, slik at du eventuelt kan henvises til andre tilleggsundersøkelser hvis man finner grunn til det. Brystkreft hos din mor øker ikke sjansen for lungekreft hos deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening etter klaffebytte

Hei

Jeg er en mann på 32år, som snart skal gjennomgå hjerteklaffoperasjon. Skal da skifte ut aortaklaffen med mekanisk klaff. Jeg er glad i å trene, gjerne høyintensitet intervalltrening hvor jeg ligger tett opp under makspuls i korte perioder. Vil jeg kunne gå tilbake til dette på sikt etter operasjonen, eller må jeg holde meg til trening med lavere intensitet resten av livet.

Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter en slik operasjon vil det naturligvis være en fase med rehabilitering og opptrening hvor du må ta det litt med ro. Men når du har kommet deg gjennom denne fasen kan du gradvis trene det oppover igjen. Hvis alt går greit etter operasjonen, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne trene for fullt igjen med høy intensitet og makspuls. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Levealder på biologisk aortaklaff

Fikk operert inn organisk aortaklaff på Feiring for 10 år siden - forventet "levetid" på klaffen 10 år eller mer. Jeg har vært frisk siden. Hvorfor skjer nedbrytingen av klaffen, og hva kan eventuelt gjøres hvis den streiker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er riktig at biologiske aortaklaffer har begrenset levealder. Derfor blir pasienter med slik klaffer jevnlig kontrollert med ultralyd (ekkokardiografi). Når klaffen blir slitt vil den kunne bli både for trang og lekke. Hjertespesialisten din må da avgjøre om slitasjen har blitt såpass stor at du må opereres på nytt. Man kan altså opereres på nytt og få en ny klaff, noe som slettes ikke er uvanlig. 

Mvh 

Wasim Zahid

Lunge

Nedsatt lungefunksjon og flytest

Hei,

Jeg har sykdommen relapsing polychondrities som gjør at lungekapasiteten blir nedsatt. Ved siste måling hadde jeg FEV 1 på 28 %, men fortsatt har jeg oksygenmetning på godt over 90 %. Jeg lurer på om jeg kan trenge oksygen på flaske når jeg skal på lengre flyturer og ved opphold på over 2000 meters høyde. Jeg skal til Etiopia i sommer, og være der 3 uker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Tilstanden du har gir betnnelsesreaksjoner i bindevev og har nok rammet lungene dine. Det er ikke mulig å si hva som vil skje i forbindelse med langvarig flyreise uten å gjøre en nærmere undersøkelse. I kabinen på flyet vil lufttrykket være noe nedsatt når man flyr høyt og lenge. Jeg vil anbefale at du blir henvist til en HAST-undersøkelse på en større lungeavdeling eller på Glittreklinikken. Under denne testen får du puste i luft med samme oksygeninnhold som under en flytur. Da kan man også prøve ut og tilpasse den mengden oksygen man eventuelt trenger. Det er en god undersøkelse som gir deg trygghet når du skal ut på en lengre flytur.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Medisiner, dosering og bivirkninger

Jeg ønsker å stille 2 spørsmål relatert mine diagnoser:

1. Som KOLS-skadd benytter jeg daglig Spiriva, men etter å ha lest bivirkningene, lurer jeg på om det finnes adekvat erstatningsmedisin?

2. Etter å ha fått hjerteinfarkt (2010) går jeg på div. hjertemedisin. Jeg går blant annet på 2 forskjellige blodtrykksmedisiner (Emconcor 5 mg.og Ramipril Actavis 5 mg.) og lurer på hvorfor det ikke er nok med èn av dem?
Inntil nylig gikk jeg nemlig også på 2 forskjellige blodfortynnende midler, som ga meg stadige bloduttredelser, men får så plutselig beskjed om slutte med den ene medisinen, da det ikke var nødvendig å bruke begge to - lenger.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når det gjelder Spiriva (thiotropium) og kols opplever pasienter til vanlig ingen eller få bivirkninger av dette medikamentet. Det er å oppfatte som en trygg medisin, men ingen effektiv medisin er helt uten fare for bivirkninger. Når man leser informasjon som skal gis om medisiner er det tatt med hele rekken av bivirkninger som er blitt registrert. Det finnes tilsvarende medisiner på markedet, men bivirkningsprofilen er nok stort sett den samme. Eklira og Seebri er andre medisiner med tilsvarende effekt, men også disse har mulige bivirkninger.

Emconcor er en betablokker og Ramipril en såkalt ACE-hemmer. De er ganske forskjellige i sin virkningsmåte. Ofte velger man å kombinere flere medisiner for å oppnå en totalt bedre effekt både på blodkarene og på hjertet. Medisinene vil sammen også gi en bedre blodtrykkssenkende effekt enn ett medikament alene, og ofte færre bivirkninger enn ved å øke dosen ved bruk av bare en type medisin. Det er effekten på blodtrykket som avgjør doseringen, samt eventuelle bivirkninger som får betydning for valg av medisiner.

 Når det gjelder opplevelsen med blodfortynnende medisin beskriver du en bivirkning som gir grunn til å redusere medisineffekten. Da var det riktig å slutte med en av medisinene for å unngå større blødninger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spes. lungesykdommer og indremedisin 

Hjerte/kar

Atrieflutter og trening

Fått en diagnose: atrieflutter, CHADSVASC 0. Startet med Marevan 2,5 mg, 3 tabl. pr dag for å få opp INR, hva med trening i tillegg? Sykkel eller rulleski med moderat belastning.
Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 23. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmålet ditt

Atrieflutter er en rytmeforstyrrelse som har opprinnelse i et av hjertets forkamre. Som alle andre rytmeforstyrrelser  kan det medføre at hjertet ikke pumper blod til kroppen like effektivt som ved normal hjerterytme, særlig hvis atrieflutteren går raskt. Blodstrømmen gjennom hjertet blir også mer turbulent og kan medføre dannelse av blodpropper, som kan forsvinne videre ut av hjertet og sette seg fast i mindre blodårer ute i kroppen. Atrieflutter behandles som regel med konvertering til normal hjerterytme enten med medikamenter eller med elektrisk støt. Videre bruk av forebyggende rytmemedisin er også vanlig. Dersom atrieflutteren er tilbakevendende kan det være aktuelt med ablasjonsbehandling (behandling der man fjerner eller blokkerer de unormale elektriske signalene i hjertet). I tillegg behandles man med Marevan for å forhindre dannelse av blodpropper. 

Trening er som regel sunt for hjertet. Generelt sett kan man som oftest trene dersom man har diagnosen atrieflutter. Etter konvertering av atrieflutter anbefales det kun lett aktivitet de første 6 ukene, f.eks. lette gåturer. Man anbefaler generelt sett ikke trening med høy intensiet hos pasienter med diagnosen atriflutter. Atrieflutter som kommer og går kan også komme under trening. Om man merker at man har fått atrieflutter skal man avslutte treningen og oppsøke lege. Det gjelder også dersom man får det i hvile. Man vil som oftest ved atrieflutter ikke greie å yte like mye ved en gitt intensitet, som når hjerterytmen er normal. Uttalt tungpust, unormalt rask pulsstigning, raskt stivhet i muskulatur/”melkesyre” , svimmelhet og brystsmerter kan være tegn på rytmeforstyrrelse og at hjertet strever mer enn ellers under aktivitet. Pulsklokker vil ofte ikke være pålitelige ved rytmeforstyrrelse.

Før man starter opp med trening bør man ha fått avklart hvordan hjertefunksjonen er. Dersom man har pågående atrieflutter, fordi man venter på behandling, må frekvensen på atrieflutteren være godt regulert før man starter med treningen. Min anbefaling er at du får en vurdering fra fastlegen eller sykehuslegen som har behandlet deg i fht hvordan du bør el ikke bør trene.

Lykke til!

Hjerte/kar

Ubehag i brystet etter infeksjon i brystbeinet

Har pga. infeksjon fått bygget opp et nytt brystben. Etter dette (nå 3 mnd siden) har jeg begynt å få et stadig ubehag i brystet (rett under og midt mellom brystene). Det er akkurat som om noe er for trangt. Noe forslag til hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 22. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din

Å få gjort en ordentlig vurdering av symptomene dine krever mer bakgrunnsinformasjon og ikke minst en undersøkelse av deg. Jeg tror det beste ville være om du fikk dette sjekket nærmere hos fastlegen din, som også kjenner din sykehistorie og har din fulle journal. Lykke til!

Hjerte/kar

For lavt blodtrykk

Hei. Fikk stentet LAD i 2007, CX var også noe redusert men lå litt vansklig til så den ble ubehandlet. Ny kontroll i 2013 med samme resultat. Etter endel anginaplager fremdeles i 2014 ble CX stentet komplisert men vellykket, CX er vistnok ikke så viktig, jeg merker nå at blodtrykket har sunket med betablokker og blodtrykksenkende er det nå ofte 110/70 og av og til 90/70 puls 59-62, begge midlene innholder vanndrivende, jeg lurer derfor på om jeg kan redusere styrken på disse medisiner da jeg har noen bivirkningsplager, tar også statiner, disse får jeg muskelsmerter av, og til slutt koronaråren CX hvilken betydning har egentlig denne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1. Det virker som om blodtrykket ditt kan bli litt vel lavt. Det er i seg selv ikke farlig. Men får du derimot plager som svimmelhet eller besvimelse, må man vurdere å redusere medisinene. Men ikke gjør dette på egenhånd. Snakk med legen din!

2. I prinsippet er alle kransårer viktige, også CX. Men det varierer veldig fra person til person hvor stor og betydningsfull den enkelte åren er. Hos noen kan CX være en relativt dominerende åre, og sykdom i denne kan gi store plager. Hos andre er den av mindre betydning. 

Mvh 

Wasim Zahid