Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungefibrose og plagsom hoste

Har fått diagnosen lungefibrose,
Er sterkt plaget høst/vinter.
Går på 10 mg prednsolon hver dag,har en slitsom hoste ved anstrengelse, spesielt i vinterhalvåret.
er dette noe man bare må leve med? Finns andre medisiner, har prøvd forskjellige typer spray, de har desverre ingen virkning.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

De plagene du nevner er ikke uvanlig ved lungefibrose. Det at plagene utløses spesielt i den kalde årstiden er trolig fordi slimhinnene i bronkiene reagerer på nedkjøling. Dette forsterkes ved anstrengelser fordi man puster mer og dypere. Prednisolon er den vanligste behandlingen ved tilstanden, og man prøver å holde doseringen lavest mulig for å unngå utilsiktede effekter og bivirkninger. Annen behandling kan eventuelt forsøkes ved spesielle typer av lungefibrose, men da må tilstanden utredes spesielt i forkant.

Når det gjelder behandling av symptomene som du angir er det bare for å dempe plagene, gog det har ikke effekt på sykdomsforløpet for øvrig.Trolig har du allerede forsøkt inhalasjonsbehandling med Ventoline eller Bricanyl, alternativt Serevent eller Oxis med eller uten kombinasjon med steroider som f.eks. i Seretide eller Symbicort. Hvis dette er forsøkt uten effekt er det alltid lurt å ha prøvet Atrovent eller Spiriva eller tilsvarende muskarinantagonister. Hvis du har forsøkt dette, er det trolig ikke så mye annet å finne på, bortsett fra eventuell bruk av hostestillende i perioder med mye plager. Bruk av varmemaske utendørs er også lurt å ha forsøkt.

Håper svaret kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Rettigheter

Særfradrag for store sykdomsutgifter

Hei. Er dere oppdatert på om den nye regjeringen har fulgt opp løftet til FrP om at vi som har EXTRA store utgifter p.g.a.sykdom fortsatt skal få trekke fra hvis beløpet overstiger kr. 9.180,- for 2013. Spent på høre svaret fra dere.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. januar 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Regjeringen har bestemt at reglene som gjaldt i 2013 også skal gjelde i 2014. I 2015 skal det komme nye regler om særfradrag for store sykdomsutgifter.

For å få særfradrag i 2013 og 2014 må man også ha fått særfradrag i 2010 og 2011. Utgiftene må minst utgjøre 9180 kroner og særfradraget gis med 67 % av de godkjente utgiftene. Er for eksempel de godkjente utgiftene på 15 000 kroner blir utgiftene redusert slik: 15 000 x 67 % =10050. Dette er grunnlaget for beregning av særfradrag.

Atle Larsen

Hjerte/kar

Varde i Danmark

Hei,
Jeg er en mann på 42år født med en bi-lyd på hjertet.
Denne bi-lyd viste seg å være en liten lekkasje i aortaklaffen.
Er blitt sent videre til grundigere undersøkelser men må vente i inntil 3 mnd
For neste undersøkelse.
Det jeg da har gjort nå er at jeg bruker min helse forsikring , de vil nå sende
meg til varde hjertecenter i Danmark for en grundig undersøkelse, samt vurdere
en klaffeoperasjon.
Mitt spørsmål er Kan dette varde hjertecenter sammenlignes med
Feringklinikken og at jeg kan føle meg trygg nok til at denne
operasjonen blir godt utført.
overlevelsestatistkken er på høyde med de beste private sykehus i USA.

mvh
mann Rogaland 42

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Jeg har aldri besøkt, eller jobbet ved, Varde Hjertecenter i Danmark og har således ingen personlig mening.

Jeg har kun hørt anektdoter fra pasienter, pårørende og kollegaer, og disse har vært utelukkende positive. Jeg tror du kan føle deg trygg på at du får god behandling der. Lykke til.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar

Høyt trykk i lungekretsløpet

Jeg har høyt blodtrykk i lungekretsløpet. Jeg ble hjerteoperert på Rikshospitalet i sept. Jeg hadde ett stort aneurisme, fikk ny pulmonalklaff og tricusspinalklaffen ble reparert. Fikk alvorlige komplikasjoner etter operasjon, lå på Rikshospitalet 6 uker. Jeg trenger hjelp til å bearbeide det som har skjedd. Fastlegen sier at han forstår at jeg har mye å tenke på og det er det.
Jeg fikk noe hjelp da jeg var på rehabilitering. Men hva nå?
Jeg vurdere å melde meg inn i LHL, men finner lite om min diagnose. Hvor finner jeg slik informasjon?
Jeg fikk biologisk pulmonalklaff. Trodde at denne skulle være lydløs, men de siste ukene er det en godt hørbar klikkelyd fra denne. Er dette normalt ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Det var synd at du fikk komplikasjoner etter operasjonen, men det er dessverre slikt som kan forekomme iblant. Jeg skjønner godt at du har behov for å bearbeide tankene. Du sier du fikk hjelp i rehabilitering. Var dette på sykehus, eller på et rehabilisenter? Hvis du ikke har vært på et rehabiliteringssenter, kan dette være et godt alternativ for deg. Her møter man mange andre i liknende situasjoner som en selv og får utvekslet erfaringer. Det jobbes tverrfaglig og du får også snakket ut med helsepersonell. Det finnes mange alternativer, Godthaab i Bærum er et av dem. Du kan bli henvist til et rehab.senter via din fastlege, eller søke på privat initiativ.

Et annet alternativ kan være å ta noen samtaler med en psykolog. Fastlegen din kan henvise deg til dette og det finnes også private tilbud.

Jeg er ikke helt sikker på hvilken tilstand du hadde, men ut i fra beskrivelsen virker det som om det er snakk om pulmonal hypertensjon. Du kan lese mer om dette enten på sidene til LHL eller Oslo universitetssykehus.

En biologisk klaff skal normalt ikke lage klikkelyder. Hvis du føler noe ikke stemmer, må du oppsøke legen din og få hjertet ditt undersøkt.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar

Veggforandringer i kransårer

Hei. jeg har etter en CT-røntgen av hjertet fått tilbakemelding om at undersøkelsen viste veggforandringer, men ikke forsnevringer i hjertets kransårer. Er dette noe jeg trenger å være umiddelbart bekymret for???? Jeg er i midlertid forespurt om jeg vil delta i et forskningsprosjekt ved Haukeland Universitetssykehus.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Når man skal vurdere en pasient må man alltid gjøre en helhetlig vurdering. Det betyr man må ta en detaljert sykehistorie om tidligere sykdommer, symptomer og plager, samt om pasienten har risikofaktorer for kransåresykdom. En undersøkelse skal alltid sees i sammenheng med alt det andre jeg nevner. Derfor er det vanskelig å si presist hva funnene innebærer, men på helt generelt grunnlag kan jeg si at veggforandringer ikke pleier å representere noen fare. Du bør diskutere funnene på CT-undersøkelse med en lege som kjenner din helse godt, for å få et mer presist svar.

Det er ofte en fordel å være med på forskningsprosjekter. Du bidrar til å øke kunnskap på et felt som kan komme både deg og andre til gode senere. Dessuten får man ekstra tett oppfølging, noe som mange opplever som en trygghet.

Lykke til videre, og med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar

Ekstraslag og hjertebank

Hei

Tok operasjon på Feiringklinikken for ca. 4 år siden (Angina Pectoris/ACB operasjon) Alt gikk bra.

Men det siste åre har jeg fått ekstraslag/hjertebank , det er mest
merkbart når jeg hviler/sover .Var på sykehuset og tok EKG i 24 t for et år siden.
Har fått følgende av fastlegen Metoprolol Sandoz 50 mg
Men føler ikke noe bedring.

Blir noe svimmel når jeg reiser meg opp disse betablokker.

Jeg trener ca. 3-4 pr. uke (jogger/ski/sykkel) ved belastning merker
jeg ikke noe forstyrrelser.

Bør jeg be om en ny EKG ?Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Ekstraslag er ikke uvanlig. Vi har alle ekstraslag, noen mer enn andre, og i perioder hyppigere enn ellers. De er som regel ikke tegn på sykdom. Blir man veldig plaget, kan det medisineres. Metoprolol Sandoz er en av medisinene som brukes, men det finnes også andre alternativer.

Det at du ikke får plager under trening/belastning er et godt tegn.

Siden du fortsatt er plaget, synes jeg du skal snakke med fastlegen din og eventuelt få deg henvist til en hjertespesialist. Det kan være aktuelt å gjøre en ny 24-timers EKG (alternativt tre eller flere dagers EKG) for å få en oversikt over hvor mange ekstraslag du har, og om det virkelig kun er ekstraslag det er snakk om (og ikke en annen hjerterytmeforstyrrelse). Hos hjertespesialisten kan det også være aktuelt å gjøre et belastnings-EKG, såkalt AEKG. Da kan man se hvordan hjertet ditt svarer på belastning.

Det kan også være aktuelt å gjøre en 24-timers blodtrykksmåling for å se på hvilke nivå det ligger. Fastlegen din kan også gjøre en såkalt ortostatisk blodtrykksmåling for å undersøke om blodtrykket ditt faller når du går fra sittende til stående stilling.

Flott at du er aktiv og trener! Lykke til videre.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege

Rettigheter

Reimbursement of treatment expenses in Norway

Hello!
I have a congenital heart defect, but I never received assistance. Now I have other diseases. I have no money for treatment, and I don't know what I should do. What do I do if I need healing, when there is no money ? I'm 23 years old and I want to be healthy.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. januar 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Dear Sir/Ms,

In Norway, the hospital treatment is free.

But if you do not have permanent residence in Norway, nor have voluntary membership in the Norwegian National Insurance Scheme, Folketrygden, you are not entitled to the reimbursement of expenses for planned hospital treatment.

Expenses for drugs are also covered only if you are resident in Norway or have voluntary membership of insurance.

If you are acutely ill, please contact the emergency services by phone: 113. Everyone has the right to help if there is an acute emergency.

Please read more about Membership of the National Insurance Scheme here:

https://www.nav.no/en/home/rules-and-regulations/membership-of-the-national-insurance-scheme

Kind regards,
Atle Larsen, patient´s ombudsman

Hjerte/kar

Familiær hyperkolesterolemi

Hei

Når far har familiær hyperkolesterolemi, hva bør man så gjøre i forhold til barna og oppfølgning? Bør de også følges opp i forhold til kolesterolnivå, og fra hvor tidlig alder? Har også hørt noe om gentesting i forhold til arvelighet. Bør barna testes for det?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 08. januar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål fra deg

Familiær hyperkolesterolemi er en genetisk forstyrrelse av kolesterol hvor man har høye verdier av kolesterol i blodet fra barnealder av. Det gir en økt risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom i ung alder. Det er mange ulike "genfeil" (mutasjoner) som kan gi tilstanden og mange av dem kan man nå teste for ved å ta en blodprøve, en gentest. Dersom man har familiær hyperkolesterolemi er det 50 % sannsynlighet for at tilstanden nedarves videre til egne barn. Om man får påvist tilstanden har man rett til og bør få henvisning til genetisk veiledning for å ta stilling til evt testing av egne barn. På grunn av den økte risikoen for hjerte-/karsykdom ved denne tilstanden er det vanlig å følge opp rammede personer med jevnlig måling av kolesterolverdier samt starte medikamentell behandling for å få kolesterolet ned. Klikk her om du vil ha mer informasjon.

Hjerte/kar

Tette årer og bypass-operasjon

Jeg ble henvist til Koronar angiografi. Det ble konstatert 3 tette årer. En helt tett og to ca. 95%. Jeg hadde vært i dårlig form etter mye vondt i ryggen, men trente meg raskt opp etter det. Nå kan jeg gå i timevis i skogen eller sykle uten problemer. MEN så får jeg en slik beskjed, og det betyr Bypass operasjon.
Har aldri kjent smerter av betydning. Går på medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol, og albyl e.
Spørsmål: Hvor syk er jeg? Hvor farlig er det med slik vanlig aktivitet som jeg beskriver? Er det høy risiko med å være alene f.eks. på tur?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvorfor ble du henvist til koronar angiografi? Det må ha vært en grunn, kanskje var plagene dine kun lette?

Du skriver ikke noe om hvilke årer som var tette. Du nevner at du har blitt anbefalt bypass-operasjon. I så fall betyr det at det sannsynligvis var tre store/viktige årer som var tette. Jeg kjenner ikke din helsetilstand i detalj, men hvis spesialistene har anbefalt deg bypass-operasjon, er det all grunn til å ta rådet på alvor og følge det. Tre (nærmest) tette årer regnes som en alvorlig tilstand som krever behandling. 

Jeg kan ikke si deg nøyaktig hvor farlig det er med den aktiviteten du driver med, men vil igjen understreke at dersom du er anbefalt bypass-operasjon, bør du følge rådet.

Lykke til og med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege.

Lunge

Kols og trening

Hei. Har fått konstatert Kols type II. Jeg har forstått at jeg ikke kan bli verre, men heller ikke bra. Hva slags grader finnes av Kols? Hva er den beste formen for trening? Ok bare å gå turer i skogen?.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols kan graderes etter målt lungefunksjon fra grad I til grad IV, hvor grad IV er den med mest redusert lungefunksjon. Det er riktig at kols ikke blir bra igjen, men man hindrer videre utvikling ved å unngå eksponering for kraftig forurenset luft, enten fra tobakksrøyk, men også på arbeidsplassen og andre steder man oppholder seg over tid. Det er viktig å trene for å opprettholde best mulig kondisjon, og det bidrar til å redusere pusteproblemene ved anstrengelser slik at man greier mer. All bevegelse er bra, og må tilpasses den enkelte ut fra forutsetninger og interesse. Det høres veldig bra ut med turer i skogen, gjerne flere ganger i uken. Men det kan være lurt å legge inn etapper med økt intensitet slik at man blir litt andpusten. Det øker effekten av treningen. Likevel er det viktigste at man holder seg i fysisk aktivitet og tilpasser den slik at man synes det er positivt og ikke et ork.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem