Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Kosthold ved fettlever, bukspyttkjertelbetennelse og høyt kolesterol

Hei jeg lurte på om hva kan jeg spise når jeg har fettlever og lett bukspyttkjertelbetennelse. Og hva kan min mor spise om hun har et høyt kolesterol? Hva kan vi ikke spise ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. desember 2013
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for henvendelsen!

Aller først vil jeg påpeke at kostholdsrådene bør tilpasses dine spesifikke behov og preferanser. Jeg kan gi noen generelle opplysninger, men det beste for deg vil være å bli henvist til en klinisk ernæringsfysiolog som kan gi mer konkrete råd ut ifra din tilstand.

1.Fettlever. Hovedmålet for personer med fettlever er å redusere riskoen for å utvikle metabolsk syndrom. Risikofaktorer for metabolsk syndrom er bl.a. høy livvidde (88 cm eller mer rundt livet hos kvinner), høye triglyseridnivåer i blodet og høyt blodtrykk. En sunn livsstil er derfor helt sentralt.

Dersom du er overvektig, vil det være gunstig å gå ned i vekt, omtrent 1/2-1 kilo i uken, ved hjelp av redusert kaloriinntak, økt fysisk aktivitet, eller en kombinasjon av disse. Vekttap på rundt 5-10 % av kroppsvekten er knyttet til både mindre fett i leveren og lavere nivåer av leverenzymer i blodet.

Et høyt alkoholinntak er en risikofaktor for kronisk leversykdom, så dersom du drikker alkohol bør du begrense inntaket til én enhet per dag (f.eks. et glass vin eller en flaske øl). Et høyt inntak av sukker eller drikkevarer med sukker, kan også være uheldig med tanke på fettlever.

2. Bukspyttkjertelbetennelse. Betennelse i bukspyttkjertlen påvirker produksjonen av insulin og bukspytt, som er med på å regulere blodsukkeret og fordøyelsen. Sykdommen fører til at opptaket av bl.a. fett og fettløselige vitaminer (A-, D-, E- og K-vitamin) blir redusert. Det viktigste ved bukspyttkjertelbetennelse blir derfor å sikre at behovet for kalorier og næringsstoffer dekkes.

Jeg antar at du får behandling og tar fordøyelsesenzymer (pankreas-enzymer)? Disse forbedrer noen av symptomene, og gjør også at opptaket av næringsstoffer og fett blir bedre. De aller fleste med lettere bukspyttkjertelbetennelse kan spise normalt, men tilskudd av fettløselige vitaminer og kalsium kan være nødvendig – det bør du sjekke med fastlegen din.

Både fettlever og bukspyttkjertelbetennelse gir økt risiko for type 2-diabetes. Et generelt sunt kostholdsmønster, fysisk aktivitet, og eventuelt vekttap dersom du er overvektig, har vist seg i flere studier å mer enn halvere sjansen for å få diabetes. For de fleste innebærer dette porsjonskontroll, å øke inntaket av grønnsaker og belgvekster (bønner, linser og erter), frukt og bær, og fisk.

Videre bør fine kornprodukter byttes ut med grove (f.eks. fullkornspasta i stedet for vanlig hvit pasta, og ekstra grovt brød i stedet for kneippbrød), smør bør byttes ut med olivenolje, rapsolje og/eller flytende margarin, og du bør velge magre kjøttvarer og meieriprodukter. Drikkevarer med tilsatt sukker bør begrenses til det minimale. Vær også forsiktig med inntaket av salt og bearbeidete kjøttprodukter.

En veldig grei huskeregel er å sørge for at halvparten av tallerkenen bør bestå av grønnsaker, mens ¼-del består av kjøtt, fisk el.l. og ¼-del med f.eks. poteter eller fullkornsris.

3. Høyt kolesterol. Jeg vet ikke hvor høyt kolesterol din mor har, eller hva slags behandling hun allerede får mot det. I noen tilfeller kan kostomlegging være nok til å redusere kolesterolet.

For å redusere kolesterolet, har det en effekt å erstatte det mettede fettet ("hardt" fett fra bl.a. smør, fløte og fete kjøttvarer, som pølser og farseprodukter) med umettet fett (fra f.eks. oliven/rapsolje, fiskeolje og mandler).

Planteoljer, myk margarin, majones, fiskepålegg, nøtter, mandler, oliven, avokado, korn, frø, tran og fet fisk (laks, ørret, makrell, sild, sardiner) er rikt på umettet fett.

 Et økt fiberinntak fra særlig belgfrukter, bygg og havre, er også gunstig for kolesterolet. Hvis din mor drikker mye kaffe, bør hun sørge for å unngå kokekaffe og heller drikke filterkaffe eller pulverkaffe.  

Håper dette var til hjelp! 

Fysisk aktivitet, Kols

Kols og trening hos fysioterapeut

Jeg har kols. Har jeg rett til gratis trening hos fysioterapeut? Og hva slags trening går det ut på?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 05. desember 2013
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

For det første: med tanke på din diagnose er det kjempebra at du ønsker å trene. Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for din egen helse når du har kols. Forskjellige typer tisltander og diagnoser kan gi rett til fri behandling hos fysioterapeut.

I ditt tilfelle kan du få det fordi du har en "kronisk lungelidelse med nedsatt respirasjonskapasitet". Da må du først få en rekvisisjon til fysioterapi hos din fastlege, dernest oppsøke en fysioterapeut som har avtale med kommunen. Hvilken trening eller behandling du får der blir basert på en totalvurdering av ditt funksjonsnivå og eventuelle plager.

Lykke til med treningen! Hilsen Margrethe

Lunge

Hoste ved anstrengelser

Jeg hoster kraftig både mens og etter at jeg har anstrengt meg. Dette har nå vart i flere uker. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2013
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Takk for ditt spørsmål!

Hoste under og etter anstrengelser har ofte sammenheng med at slimhinnen i bronkiene er lett irriterbar, også av luften som pustes ut og inn i større mender ved anstrengelser. Det hender at dette er et forbigående problem, for eksempel etter gjennomgått forkjølelse eller influensa. Andre ganger kan det være tegn på en astmatendens. For å få dette avklart vil det være nyttig å besøke fastlegen for å få utført en lungetest, gjerne etter en anstrengelse og når symptomene er der. Innimellom er lungefunksjonen helt normal ved astma, og det er derfor av og til nødvendig å prøve det ut flere ganger. Hvis dette ikke fører til målet og problemene med hoste fortsetter, kan det være lurt å få tatt et røntgenbilde av lungene og eventuelt bestille time hos lungespesialist for å få en utvidet undersøkelse.

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/indremedisin

Hjerte/kar

Lekkasje i høyre hjerteklaff - gravid

Hei!
Jeg ble født med en klaffefeil på høyre side av hjertet. Det ordnet kroppen opp selv og jeg ble friskmeldt da jeg var ett år. I går var jeg på en ny kontroll for å sjekke hjertet mitt. Dette fordi jeg ønsket det og fordi jeg følte det var nødvendig. Det er over 10 år siden sist, og jeg har ikke blitt innkalt til alle rutinekontrollene. I går fant de da ut av jeg hadde en lekkasje på høyre side, altså i den klaffen som det var en medfødt feil i. Jeg er nå gravid med barn nr. to, og legen som undersøkte meg synes dette gjorde det mer komplisert. Han visste ikke om dette skyldtes svangerskapet eller ikke. Det jeg da lurer på er om denne feilen bare kan komme fram nå pga. svangerskapet? Kan det da hende at jeg er "frisk" igjen når svangerskapet er over? Og hva bør jeg nå være obs på?

Jeg er normalvektig, har hatt et normalt svangerskap med en naturlig fødsel og har nå også et fint svangerskap. Jeg er utrolig mye trøtt og sliten, mye svimmelhet og hjertebank, men dette trodde jeg skyldtes svangerskapet. Utrolig vanskelig for meg å vite om dette er normalt eller om noe av dette kan komme pga. hjertet.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å svare konkret hva som er rett og galt, men jeg vil bare ha litt bedre forklaring på hva som er mulighetene.

Mvh jente 19 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål!

En liten lekkasje i høyre hjerteklaff (tricuspidalklaffen) er veldig vanlig, og noe veldig mange har. Det betyr ikke at hjertet er sykt, eller at du vil få noen plager grunnet denne lekkasjen. Vanligvis vil man heller ikke kontrollere små lekkasjer i tricuspidalklaffen, da de som regel ikke endrer seg/blir verre. Får man derimot symptomer som tungpustethet, nedsatt yteevne eller hevelser i kroppen, er det grunn til å oppsøke lege. Dette gjelder for ikke-gravide.

Under svangerskap skjer det en rekke forandringer i kroppen. En av dem er at blodvolumet til den gravide øker. Det blir rett og slett mer blod i kroppen, som hjertet må pumpe rundt. Dette er helt normalt. Den økte mengden med blod gjør at hjertet må jobbe litt hardere (noe som er helt normalt og godt innenfor hva hjertet tåler).

Dette vil også føre til at eventuelle minimale lekkasjer på høyre side kan bli noe større under svangerskapet. Når du har født og kroppen gradvis returnerer til sin normale tilstand, blir lekkasjen igjen mindre eller helt borte. Normalt vil en liten lekkasje i tricuspidalklaffen ikke gjøre svangerskapet komplisert.

Jeg understreker at jeg har svart generelt, basert på den informasjonen som du har sendt. For nærmere vurdering og oppfølging bør du snakke med legen igjen. Hvis legen din føler seg usikker, kan du be om vurdering fra en annen lege, ev. hos en hjertespesialist.

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin (statin) etter hjerteinfarkt

Hei
Jeg har hatt hjerteinfarkt og legene på sykehuset satte meg på kolesterolmedisin selv om jeg har et normalt kolesterol på 5. Må jeg bruke medisinen likevel?

Hilsen
Mann 40.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et godt spørsmål.

Forskning viser at kolesterolsenkende medisiner (statiner) er svært gunstige for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. Pasienter som bruker slike medisiner har bedre prognose og lever lenger. Dette gjelder uavhengig av kolesterolnivået. Det betyr at også pasienter med et normalt kolesterolnivå vil ha nytte av statiner etter hjerteinfarkt. Grunnen til dette er medisinene beskytter blodårene på hjertet gjennom andre mekanismer enn kun å senke kolesterolet. Jeg mener derfor at du bør fortsette å bruke medisinene.

Noen pasienter opplever dessverre plagsomme bivirkninger fra medisinene. Da er det viktig å huske at det finnes flere ulike alternativer å velge mellom. Hvis en type gir bivirkninger, kan det hende at du må bytte til en annen type. Snakk med legen din dersom du er i tvil.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Rettigheter

Har man krav på erstatning når man har hatt tuberkulose som barn?

Hei,
Har fått spørsmål fra pasient som har hatt tuberkulose i barndommen og har hatt lange opphold på flere institusjoner for behandling. Han lurte på om det var mulighet for å få noe erstatning som følge av at han har hatt barnetuberkulose og har i etterkant hatt nedsatt funksjon. Så vidt jeg forsto har han ikke bare vært gjennom medisinsk behandling, men også operasjoner.
Jeg har forsøkt å se på ulike sider på nettet om jeg kan finne noen erstatningsmulighet, men har ikke klart å komme til noe svar. Lurer derfor på om du vet om noe.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Eneste aktuelle erstatningsordning er rettferdsvederlag (tidligere billighetserstatning). Min erfaring er at det skal mye til for å utløse slik erstatning.

Her er informasjon om ordningen: http://www.justissekretariatene.no/nn/Innhold/Rettferdsvederlag/

Rettigheter

Særfradrag for ekstra høye sykdomsutgifter

Hei,
Jeg leser at særfradrag for ekstra høye sykdomsutgifter skal fases ut. Er det slik at 2012 er det siste året med denne ordningen? Har forsøkt å google det, men finner ikke noe konkret. Har du en link til saken?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette gjelder:

"Utfasingen av særfradraget gjøres ved at det fra skatteåret 2012 ikke kan trekkes fra utgifter til tannbehandling, transport eller boligtilpasning. For utgifter som det frem til 2015 fortsatt kan gis særfradrag for, reduseres verdien av fradraget ved at:

Det i 2013 gis fradrag for 67 % av fradragsberettiget beløp og i 2014 med 33 %.

Eksempel: 10.000 i godkjent utgift. 67 % av 10.000= 6700 x 28 % (skatteeffekt)= 1876 i fradrag. Uten reduksjonen vil fradraget bli 2800."

Rettigheter

Forsikringsselskapet mener hjertesvikten min skyldes et tidligere infarkt

Hei,
Jeg hadde hjerteinfarkt i 2008. Fikk behandling, og etter noen måneder fortalte legen meg at jeg var helt frisk. Litt senere begynte jeg i ny jobb og ble meldt inn i en pensjons- og forsikringsordning. I 2010 får jeg et nytt hjerteinfarkt og litt senere utvikler jeg hjertesvikt. Det er avklart at jeg bare klarer å jobbe 50 %. Er innvilget halv uførepensjon av Nav. Forsikringsselskapet vil imidlertid ikke utbetale pensjon eller andre ytelser. De viser til blir man ufør før man har vært medlem av pensjons- og forsikringsordningen i 2 år og årsaken er en tilstand som forelå før innmeldingen, har man ikke krav på noe. Jeg mener at hjertesvikten ikke har noen sammenheng med hjerteinfarktet i 2008. Og er ikke hjertesvikt noe annet enn hjerteinfarkt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har hjertesvikten sammenheng med hjertesykdom som forelå på innmeldingstidspunktet i forsikringsordningen, har nok dessverre forsikringsselskapet rett. Du må altså sannsynliggjøre at hjertesvikten ikke har noen sammenheng med tidligere hjertesykdom og mest sannsynlig har kommet helt uavhengig av det.

Lunge, Kols

Kols og tannsykdom

Jeg har hørt at det er en sammenheng mellom kols og faren for å utvikle en tannsykdom. Stemmer det? Hilsen tannløs

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 11. november 2013
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for ditt spørsmål. Det stemmer at det er en sammenheng mellom kols og dårlig tannhelse.

I de senere år er det kommet flere studier som tyder på at det er en klar sammenheng mellom alvorlig kols og periodontitt, selv om årsakssammenhengen så langt ikke er klarlagt. En norsk undersøkelse viser at så mange som 44 % av alle kolspasienter har alvorlig periodontitt. Det er om lag fire ganger større hyppighet enn hos resten av befolkningen. God munnhygiene er derfor ekstra viktig hos kolssyke og det anbefales å gå regelmessig til tannlege.

Hilsen Inger

Kosthold

Magnesium

Hei, jeg har hørt at magnesium skal være bra. Hvilken mat inneholder mye magnesium? Er det farlig å få for mye?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 11. november 2013
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! 

Det stemmer at magnesium er et næringsstoff vi må få i oss. En voksen mann bør få i seg 350 milligram av det per dag, kvinner bør få i seg 280 milligram. Det er usannsynlig at et normalt kosthold gir magnesiummangel, men enkelte grupper som f.eks. gravide, kvinner med benskjørhet, alkoholikere og personer med mage- og tarmsykdommer, kan risikere å få det.  

Grønne grønnsaker er rike på magnesium, fordi kjernen i klorofyllmolekylet, som gir grønnsakene grønnfargen, inneholder magnesium. Eksempler på dette er spinat, persille og erter. Men for at disse skal ha store betydninger, må vi spise ganske mye av det (nesten 1 kilo persille ...). 

Konsentrasjonen av magnesium er også høy i nøtter, helkornprodukter og belgvekster, og kakaopulver er også veldig magnesiumrikt (208 mg pr 40 gram porsjon).

Raffinerte kornprodukter inneholder lite magnesium, fordi mesteparten av det forsvinner når kornet finmales til mel. For eksempel har 100 gram sammalt hvetemel 116 mg magnesium, mens siktet hvetemel bare har 39 mg. Siden nordmenn spiser mye brød, kommer rundt 1/3 av magnesiumet i et "gjennomsnittlig" norsk kosthold fra kornprodukter.

Hva som er den høyeste trygge mengden magnesium er ikke helt klart. Det er kjent at man kan få diaré hvis man inntar fra 500 milligram til 5 gram per dag, men ellers få bivirkninger så lenge nyrefunksjonen er normal.

Håper dette var svar på det du lurte på!