Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Har jeg rett til ablasjonsbehandling i utlandet?

Heisann!
Jeg står på venteliste for å få utført kateterablasjon på Rikshospitalet innen 8 måneder. Leste imidlertid et sted at om det er over 6 måneders ventetid så hadde man krav på å få dette dekket på en dansk klinikk, som jeg ikke husker navnet på. Er dette noe dere har kjennskap til?

På forhånd takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helseministeren har uttalt at ingen skal vente mer enn 6 måneder på å få ablasjonsbehandlng. Tar det mer enn 6 måneder kan du henvende deg til Helfo, som er de som skal skaffe deg et behandlingstilbud et annet sted i Norge eller utlandet. Jeg må dog ta et lite forbehold da det ikke er 100 prosent avklart om ablasjonsbehandling gir en juridisk rett til behandling innen 6 måneder.

Et alternativ er å kontakte Feiringklinikken. De har nå fått en ny avtale med det offentlige om å tilby ablasjonsbehandling. De legger til grunn at fritt sykehusvalg vil gjelde. Det kan derfor være at de kan tilby behandling med kortere ventetid enn 6 måneder.