Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Invaliditetsgrad av astma

Hei. Jeg har fått godkjent yrkessykdom av NAV i 2015. Jeg ble syk i 2011 da det var hussopp i boligen jeg jobbet. Astma legen min sier at at jeg skal være i gruppe NYHA-klasse 2 og fastsatt en skaderelatert varig medisinsk invaliditetsgrad (VMI ) på 30% . Det har han sagt ifra 2012 fram til i dag. Nav sendte meg til Oslo universitetssykehus ved avdfor endokrinologi , sykelig overvekt og forebyggende medisin i aug 2015. De tok ingen tester eller lyttet på meg. Spurte om masse som handlet om hvor jeg hadde jobbet og hvor jeg har bodd å om det har vært sopp der. De mener at jeg er 20% VMI og klasse 1. Så da får jeg men erstatning i gruppe 1 av NAV. Hvordan kan sistnevnte leges vurdering telle mer en legen som er spesialist i astma?

Jeg har også gått opp på medisiner. Fra 1 inhalasjon med fra 2012 til 15 og til 1 tablett singulær og en dose relevar og en etter behov fra 2015 til i dag. Astmalegen min skrev i 2017 en god forklaring om hvorfor han sier 30% og gr 2. Ennå så får jeg avslag på klage og at de holder på det de sa på OUS. Hva skal jeg gjøre for at NAV skal gi meg riktig ménerstatning? Og hvordan kan en som ikke er astmaspesialist fastslå den riktige prosent og gruppen? Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår din frustrasjon. Jeg fortår det slik at NAV har hengt seg opp i det som er meddelt fra avdelingen på OUS. Jeg kjenner jo ikke detaljene i saken din, men vil tro at det kan være lurt å sjekke formelle ting ut med LHL sin pasientombud hvis du ikke når gjennom. Kanskje du bør ringe ham på LHL?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Interaksjon mellom vitamin K2 og acetylsalicylsyre?

Kan jeg ta vitamin K2 når jeg bruker Albyl-E?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg finner ingen interaksjoner mellom vitamin K2 og Albyl-E ved oppslag i Felleskatalogen. Det er ingen kjent effekt av K2-vitamin på den antikoagulerende effekt av Alby-E.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Røntgen av lungene

Tok et vanlig røntgenbilde av lungene mine. Ikke CT med kontrast. Er et vanlig røntgenbilde tilstrekkelig til å avdekke farlig sykdom i lungene, slik som kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig røntgenbilde av lungene kan ikke alltid gi full avklaring. Det må kombineres med opplysninger i sykhistorien, og eventuelt suppleres med tillegg av CT-undersøkelse eller bronkoskopi. Men ofte er det tilstrekkelig, for eksempel ved spørsmål om lungebetennelse. Andre ganger må man altså legge til flere undersøkelser, men det er ikke noen automatikk i det.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Forekomst av pleuravæske

Hei! Jeg har et par spørsmål angående pleuravæske. 1. Hvor mange blir diagnostisert årlig med pleuravæske? 2. Finnes det noe statistikk over det knyttet opp mot grunnsykdommene som hjertesvikt, kreft? 3. Hvis man ønsker å finne og lese mer om det og forskning, hvor kan jeg finne det ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært mange årsaker til pleuravæske. Det finnes nok ingen samlet statistikk over dette. Men jeg har et utdrag fra "Store medisinske leksikon":

"Sykdommer som medfører en betennelsesprosess i pleura, vil kunne gi opphav til pleuraeffusjon. Eksempler er infeksjonssykdommer som lungebetennelse, tuberkulose og virale pleuritter. Ikke-infeksiøse betennelsestilstander i pleura kan være forårsaket av bindevevssykdommer, som systemisk lupus erythematosus og leddgikt. Kreft i brysthinnen er også en relativt hyppig årsak til pleuravæske. Kreftcellene vil vanligvis stamme fra svulster i andre organer og er et tegn på spredning fra den primære kreftsvulsten. Kreft kan også oppstå i pleura primært. Denne kreftformen kalles malignt mesoteliom og sees i alt vesentlig grad som følge av at pasienten har vært eksponert for asbest.

Hjertesvikt, dvs. redusert pumpefunksjon i hjertet, er også en vanlig årsak til pleuraeffusjon. Pleuravæske kan også sees etter skader ved at det blir en blodansamling i pleurahulen, eller ved at skader på lymfebanene medfører opphopning av lymfevæske. Lungeembolisme (blodpropp i lungearteriene) kan gi opphav til pleuraeffusjon, det kan også prosesser i bukhulen, f.eks. abscesser, betennelse i bukspyttkjertelen og svulster i eggstokkene. Dersom proteininnholdet i blodet blir for lavt, vil det bli en tendens til utsiving av væske fra blodbanen ut i vev og hulrom i kroppen, også til pleurahulen. Lavt proteininnhold kan skyldes proteintap via nyrene, redusert produksjon på grunn av leversykdom, eller underernæring."

Med andre ord betyr dette at du må søke ganske vidt hvis du vil få en oversikt. Når det gjelder den enkelte diagnose kan du kanskje få opplysninger basert på diagnoseregisteret for personer innlagt i sykehus eller behandlet på sykehuspoliklinikker.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergisk alveolitt

Vanskelig spørsmå: Hva feiler meg? Jeg har en eller annen intertestiell lungesykdom. Tentativ diagnose er allergisk alveolitt. Tydeligvis en sjelden diagnose, verken fastlegen eller lungesykepleieren jeg har vært i kontakt med hadde hørt om det før. Muligheten for at det er silikose ble også grundig undersøkt, men jeg har ikke vært eksponert for støv i tilstrekkelig grad til at det er sannsynlig, så den teorien er forlatt.

Lungekapasiteten er redusert, den ligger på 45%. Oksygenopptaket er altfor lavt, så jeg er avhengig av oksygentilskudd døgnet rundt. Jeg har tatt ct flere ganger, den siste har jeg ikke fått svar på enda. Alle har vist store forandringer, men også bedring. På den siste ct'en jeg tok skal det visst være mulig å se om endringene er varige. Hvis endringene viser seg å være varige, kan jeg allikevel bedre lungekapasitet/funksjon så jeg klarer meg bedre i hverdagen og kanskje til og med uten oksygen?

Er allergisk alveolitt en kronisk sykdom? En dødelig sykdom? En sykdom som kan holdes i sjakk eller som vil bli stadig verre? Jeg har vært lenge på sykehus, fått respiratorbehandling og blitt grundig undersøkt, så jeg synes det er litt rart at de ikke har funnet noen endelig diagnose enda.

En veldig uspesifikk prøve kan tyde på en form for revmatisme, men jeg hadde ingen av symptomene jeg ble spurt om. Vet heller ikke om det er planlagt å utrede det videre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan nok ikke gi en diagnose på dine plager. Interstitielle lungesykdommer er imidlertid et vanskelig område hvor mulighetene er mange og hvor funnene kan gå delvis over i hverandre, så det er dessverre ikke uvanlig at det kan være vanskelig å få en sikker diagnose.

Allergisk alveolitt kan forløpe både ganske akutt, men kan hos noen forløpe kronisk. Noen ganger greier man å avklare hva som har utløst det, og man kan da prøve å unngå kontakt med dette senere for å unngå en stadig oppblussing av aktiviteten. Men dette er ikke alltid mulig å få avklart. Forløpet kan variere mye, og det er aktiviteten i betennelsesprosessen som er avgjørende for prognosen. Jeg håper at sykehuset finner nærmere ut av det og at du kan bli bedre!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Pustebesvær og slimhoste under fysisk aktivitet

Hei, er jente på 19 år og er veldig aktiv. Men de to siste årene har jeg opplevd slimhoste og pustebesvær ved trening (hovedsaklig løping) Når jeg løper føler jeg ikke at jeg får tilstrekkelig med luft, jeg hever skuldrene og føler at det er noe i halsen som blokkerer for luftinntaket. I tillegg kan jeg få smerter i ryggen mellom skulderbladene. Etter treningen kommer slimhosten og varer mellom 20-60 minutter Kan dette være anstrengelsesatma, for dårlig kondis eller noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Plagene ved anstrengelsesutløst astma oppstår vanligvis mot slutten av treningen eller 5 til 15 minutter etterpå, og kan vare fra noen få minutter til en time, men de kan også komme under fysisk aktivitet. Smertene i ryggen kan komme av at du spenner deg. Du må få en time hos din fastlege for utredning av dette. Her kan du lese mer om anstrengelsesutløst astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Pollenallergi og forverring av astma

Hei!
Jeg har hatt pollenallergi fra jeg var barn. Aller verst er gress, reagerer på første til siste pollen er i lufta. Tar Telfast hele året da jeg har lett for å få ulike utslett etc., og øyedråper og nesespray i sesongen. Har også astma. Tar daglig medisin for det. I tillegg har jeg matintoleranse for gluten og laktose. Men denne sesongen kan jeg ikke spise egg eller avokado heller. Denne sesongen har vært helt forferdelig. Har de siste to ukene så mye slim i halsen og er så tett i spesielt hals. Nyser, klør i øyne, og tett, men ikke rennende nese. Blir veldig trøtt på dagtid og når kvelden kommer kvikner jeg til. Trøttheten , kombinert med forsterkede astmasymptomene er nytt av året. Fungerer ikke akkurat optimalt på jobb. Jeg har økt til dobbel dose av Telfast i samråd med legen. Han sa det var ok i perioder. Til neste år vil jeg booke meg inn for å bedre vurdering av alternativene. Inntil da, har dere noen råd til meg? Spesielt mtp på astmasymptomene. På forhånd, takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Sentralt i astmabehandling er viktigheten av å justere dosene ved første tegn på forverring, for å unngå kraftige anfall. Det gjør men gjennom å ha et egenbehandligsskjema som beskriver hvordan man selv kan foreta de første og viktigste justeringene av astmadosene uten å kontakte lege. Om man er på maksdose, kan legen vudrere om du trenger tilleggsbehandling i form av f.eks tabletter. Du bør også diskutere med legen din om du bør starte på allergivaksinasjon mot gresspollen da pollenallergien din er sentral ved forverret pust. Vaksinasjonen kan tidligst begynne i oktober. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her 

Når det gjelder allergimedisiner, kan det være en ide at legen går gjennom behandlingen på nytt for å se om du kan ha bedre effekt av andre typer enn de du bruker i dag.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

Lunge

Bruke saltpipe ved astma

Hei.
Vil det være farlig for meg som har astma å ta i bruk en saltpipe?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Innholdet i det som inhaleres via saltpipen, er mineralsalt og det oppgis ikke å ha noen skadelig effekt. Det er deimot viktig at du ikke kutter ut dine faste, daglige astmamedisiner når du prøver ut saltpipen

Vennlig hilsen

Grethe Amdal 

Lunge

Eldre kvinne med kols

Hei! Min mor på 70 år har levd med diagnosen bronkiektasi de siste 20-25 årene. I 2013 fikk hun vite at hun også hadde KOLS. Hun går til fysioterapeut som banker henne i ryggen for å mobilisere slim, bruker fløyte (PEP...?) flere ganger om dagen og trener på tredemølle. Lungelegen på sykehuset har flere ganger snakket om såkalte "slimmobiliserende øvelser", som fysioterapeuten kan vise henne, men fysioterapeuten hennes er ikke kjent med disse. Finnes det en nettside el. hvor slike øvelser er illustrert?

Vi lurer også på om det er lurt at hun får kontrollert sin hjertefunksjon regelmessig, siden hjertesykdom kan komme sekundært til hennes lungesykdom? Og hva med faren for pulmonal hypertensjon? Slik jeg har forstått det, er jo symptomene på hennes lungesykdom og begynnende hjertesykdom/pulmonal hypertensjon veldig like. Hun er jo allerede tungpustet, hoster noe om natten og føler seg mye sliten. Og hvordan skal man da fange opp eventuelle begynnende hjerteproblemer/pulmonal hypertensjon, før de er så altfor langt framskredet? Jeg forstår at en slik praksis ikke er vanlig i det offentlige (for da hadde hun vel gått til slike kontroller regelmessig allerede), men ville det kanskje være fornuftig likevel? Evt i det private?

Selv om hun er 70 lever hun relativt greit med sin sykdom, og vi vil jo alle at hun skal få nyte livet lengst og best mulig. Fastlegen har dessuten bedt henne legge om kostholdet og spise mye fet mat (meierismør, helmelk osv) for å opprettholde vekta. (hun sliter i perioder med dårlig matlyst,særlig når hun er syk). Passer ikke dette veldig dårlig sammen med forebygging av hjerte-karsykdom?

Og et siste spørsmål; hvilket råd har du til oss med små barnebarn i barnehagealder som gjerne vil besøke sin lungesyke bestemor? Særlig i vinterhalvåret er jo de små forkjølet nærmest kontinuerlig. Tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålene!

Bronkiektasier forekommer ofte samtidig med kols. Det disponerer for infeksjoner i lunger og luftveier. Det er lurt å kvitte seg med slimet, men det kan være slitsomt hvis lungefunksjonen er nedsatt. Det lureste er nok å få kontakt med en fysioterapeut med kunnskap om lungesykdommer. Da kan hun også få prøvet ut en "flutter" som mange synes virker bra. Dessuten få gode råd om hvordan man enklest får opp slim fra lungene.

Det er lurt å sjekke hjertet når man har lungesykdom, for det er ikke alltid enkelt å skille mellom hva som skyldes hjerte eller lunger når man har pusteproblemer.Hvis man må vente lenge for å få time, er det flere private tilbud som kan gi en rask og god undersøkelse og samtidig avdekke eventuell pulmonal hypertensjon.

Vekttap ved lungesykdom forekommer ved kols og ved hjertesykdom. Det er neppe noe stort problem med "fetende" kost i denne situasjonen. Alternativt kan man velge konsentrerte næringsdrikker som man kan få på apoteket. Disse kan legen også søke om delvis refusjon for slik at de kan fås på blå resept.

Barnehagebarn har ofte luftveisinfeksjoner, og det er ikke alltid like smart ifm alvorlig lungesykdom. Det dreier seg om dråpesmitte, dvs når de hoster. Absolutte råd er vanskelig å gi, men det er lurt å unngå nærkontakt med syke barn som hoster.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem  

Lunge

Saltpipe

Hva tenker dere om produktet saltpipe? Er det noe dere anbefaler til folk med kols eller astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Saltpipe inngår ikke i den vanlige behandlingen av kols og astma, og er heller ingen metode som er forsket mye på. Men det er flere som bruker det, og angir at de føler seg bedre. Vi anbefaler imidlertid ikke dette, men ser heller ingen grunn til å fraråde det ved fornuftig bruk. Imidlertid er dette neppe erstatte annen behandling ved disse tilstandene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem