Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Søvnapne uten snorking?

Kan man ha søvnapne uten å snorke? Jeg våkner mange ganger i løpet av en natt, er lite uthvilt og konstant sliten. Våkner ofte også med munnen oppe på vidt gap uten at jeg er tett i nesen, dette er noe nytt de siste månedene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man kan ha søvnapne uten å snorke, men det er mindre vanlig. Det beste er om noen observerer om man slutter å puste flere ganger i løpet av natten eller i forbindelse med dyp søvn. Ellers er det nok bare en søvnapneutredning som kan si noe sikkert om dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygen etter kolsforverring

Hei. Moren min ble akutt innlagt på Ahus pga kols forverring. På sykehuset begynte hun med morfin og oxygenbehandling. Etter 1 uke ble hun sendt til rehab. Hun har fått både morfin og oxygenbehandling inntil i forgår. Da fant legen ut at de skulle prøve og se om hun klarer seg uten oxygenbehandling. I dag sa sykepleieren at Åse ikke fikk med oxygenmaskinen så de øvde henne på å klare seg uten. 30 min uten oxygen så svinger oxygenmetningen på 85-87. Kan de nekte henne oxygen? Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I forbindelse med en forverring av kols er det ikke uvanlig at oksygenmetningen kan ligge lavt en tid etterpå. Det tar gjerne flere uker før evnen til å ta opp oksygenet kommer tilbake til vanlig nivå. Derfor tas avgjørlesen om å utstyre personer med hjemmeoksygen først en tid etterpå, dvs når pasienten er kommet tilbake til sin normalsituasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergisk lungesykdom mot burfugl (allergisk alveolitt)

Fugleallergi? Jeg har fått tatt en prøve på om jeg er allergisk mot undulatene mine (presipiterende antistoffer). Testen var postiv (30). Så vidt jeg har skjønt har testen høy sensitivitet, men lav spesifisitet dvs. den kan gi falske positive svar. Finnes det videre tester og kan de gjøres hos dere på Gardemoen? Testen ble tatt etter at jeg fikk en luftveis-infeksjon, fikk dyspne og ble innlagt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Presipiterende antistoff mot burfugl  undersøkes når det er mistanke om en allergisk reaksjon i lungevevet mot støv (fra ekskrementer) fra fuglen. Dette er en tilstand med mye hoste, gjerne feber og nedsatt pust. Man kan forveksle med en vanlig lungeinfeksjon. Den kan ved langvarig eksponering gi fibroseutvikling og varig nedsatt evne til oksygenopptak via lungene. Det er diffusjonskapasiteten (målt ved TLCO) som vanligvis viser dette. Lungeforandringer kan eventuelt følges på HRCT. Jeg tror du har rett i at sensitiviteten er høy, men spesifisiteten lav, ved denne blodtesten. Den sier ikke nødvendigvis noe om at det har skjedd noe med lungevevet.

LHL-sykehuset kan ta slike tester og eventuelt henvise til andre tester utenom sykehuset. Men som regel vil man ha full tilgang til nødvendige tester på en lungeavdeling ved et større sykehus.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygen for lungesyke ved flyreiser

Hei. Har moderat til alvorlig astma, litt emfysem, supraventrikulær takykardi, (er ablasjonsbehandlet to ganger), ubehandlet knutestruma og er veldig sensitiv for lukter som parfyme, vaskemidler, eksos, kulde osv. På flytur fra Spania ble jeg noe tung i pusten, fikk en voldsom hodepine, tørrhoste som var helt ukontrollert, og smerter i brystet som vedvarte i ca. en uke etterpå. Målte SpO2 87%. Har astmapasienter effekt av oksygen når de blir tett, eller er det bare de med kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har emfysem kan det medføre for lavt opptak av oksygen. Det er lungenes/kroppens evne til å ta opp oksygen som bestemmer om det skal gis tilskudd av oksygen eller ikke. Det kan være lurt å sjekke dette ut i god tid før neste lengre flytur. Man må da be om å få utført en HAST-undersøkelse som gir svar på hva som skjer når man puster inn den litt tynnere luften i fly på lengre flyturer. Hvis oksygenet i blodet synker uforholdsmessig mye kan det være grunnlag for ekstra oksygen på slike flyreiser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bytte av medisin

Skiftet min Symbicort forte over til noe som var anbefalt av helsevesenet, Bufomix på apoteket. Begynte å bli dårligere og brystet mitt pep og hylte som en katt, men jeg hostet ikke. Måtte ta pauser for å gå opp trapp for første gang i mitt liv. Ble svimmel, pulsen var 105 men blodtrykket var lavt. Ringte legen som sa jeg måtte sjekke leverandør, var det ikke den samme som før, skift omgående. DA SA APOTEKET at de hadde fått mange klager og vi skrev klage sammen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er bestemt at man skal bruke de billigste alternative preparater også ved inhalasjonsbehandling ved lungesykdom. Noen ganger fungerer det ikke like bra. Men det er det samme innhold av medisiner, eventuelt med andre tilsetningsstoffer. Noen ganger kan også inhalatoren også være så forskjellig at det kan gi problemer. I tilfeller hvor man ikke har samme effekt av byttemedisinen, kan legen gi påskrift på resepten at det ikke skal gjøres bytte til andre rimeligere alternativer. Da slipper du å betale tillegg/mellomlegg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust når hjertet er bra

Hei Min mann ble med en gang tungpustet og fysisk svak etter å ha fått satt inn to stent til hjertet for ett år siden. Operasjonen var vellykket, og han tre ganger etterpå vært hos hjertespesialister som har bekreftet at nå er årene og hjertet bra. Lungerøntgen og spirometri var det heller intet å bemerke på. Få dager før han var på Feiring for ett år siden sluttet han å røyke. Han var da 60 år og hadde røykt siden han var 12 år. Kan man faktisk bli tungpustet etter å ha sluttet å røyke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Årsaken til tung pust ligger som regel i hjertet, lunger og nedsatt kondisjon. Hvis man har frikjent hjertet er det gjerne lungene man må vudere. Et vanlig røntgenbilde kan se normalt ut, mens en CT-undersøkelse kan avsløre for eksempel eventuell emfysemutvikling. Spirometri kan også da se normal ut hos noen.

Et økt trykk i lungekretsløpet kan eventuelt avsløres med ultralydundersøkelse. Ellers fins også andre lungetester som kanskje kan forklare mer. Hvis kondisjonen og muskelkraften er dårlig vil dette også gjerne forsterke effekten av noe nedsatt lungefunksjon.

En belastningstest hvor både hjertefunksjon og lungefunksjon blir vurdert kan være en mulighet hvis man står fast.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Langrennsløper med astma

Hei! Vår sønn, på 22 år, er aktiv langrennsløper og har astma. Han bruker medisinene Airomir og Alvesco morgen og kveld, og Ventoline i tillegg ved konkurranser. Likevel blir han sterkt preget i kulden. Om det er 14 minus får han vondt i luftveiene, og sier at han ikke får nok luft. Er det andre medisiner han burde tatt, som gjør at han tåler kulde bedre? Det er jo ofte minus 10-14 i sesong.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma medfører ofte økte problemer i kulde. Det er ikke så enkelt å øke beskyttelsen med medisiner, selv om de medisinene du nevner har god effekt. Endring på doseringen kan prøves. Eventuelt tillegg av en tablett med montelukast kan eventuelt også prøves. Men det meste effektive er nok grundig oppvarming i forkant av anstrengelse i kulde, eventuelt ta i bruk kuldemaske når det er praktisk mulig å bruke dette. Ofte må man forsøke seg frem med forskjellige kombinasjoner og doseringer av medisiner for å lykkes. Men det er dessverre ikke sikkert at det alltid er nok til å ta bort alle slike problemer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blodpropp til lungen

Jeg har hatt blodropp i v. lunge. Jeg regner med at den oppstod i leggen som en morgen var helt stinn og mye tykkere enn vanlig. Hva er egentlig en blodpropp? Hvis det er en propp i blodet, hva slags propp er det og hvordan kommer den i stand? Og så vandrer den videre og havner i lungen tilslutt. Betyr det at den gikk gjennom hjertet først eller ville det være neste stopp hvis den ikke hadde stoppet i lungen? Nå ble denne oppdaget og ble løst opp og forsvant. Men hvis den forsatte å være i lunge....

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Årebetennelse i venene (samleårene) i leggen er kanskje den vanligste årsaken til lungeemboli (blodpropp til lungen). Årebetennelse kommer ofte i forbindelse med mye stillesitting i forbindelse med lange flyreiser. Da flyter blodet langsomt og kan bli stående såpass lenge i leggen at det levrer seg og danner en trombe (koagulert blod) som blir hengende fast i leggvenen inntil den kan løsne ved aktivitet og føres mot hjertet. Men først må blodet gjennom lungen for å få påfyll av oksygen. Da stanser det koagulerte blodet i de trange årene i lungen, og derved stenger den for sirkulasjonen i en del av lungen. Lungene virker normalt som et blodfilter, og derfor kan dette føre til lungeemboli =blodpropp i lungen. Denne kan føre til nedsatt opptak av oksygen til blodet. Da får man gjerne åndenød samt smerter i brystet. Noen slike propper kan bli oppløst av seg selv, men ikke alltid. Det er viktig å komme raskt til med oksygen og starte behandling med midler som løser opp proppen. Hos noen kan gjentatt blodpropper til lungen sette varige spor etter seg og gi nedsatt funksjonsevne i lungen. Det er viktig å komme raskt til behandling, og i mange tilfeller løser proppen seg da raskt opp.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ny type astmabehandling ved en spesiell type astma

Var hos lungelege nylig, å ble foreslått en behandling mot min astma med kjemoterapi. Viste ikke at dette gikk var mulig. Skulle se på det igjen om 2-3mnd. Er dette en helt ny type behandling, å hvordan er det med bivirkninger? Har allerede fått bivirkninger nok, men dersom jeg blir mye bedre kan selvsagt alt være verd å prøve

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er kommet medisiner som består av antistoffer som kan virke gunstig ved astma hvor det er høyt antall eosinofile blodceller (en type hvite blodlegemer). Medikamentet gis som sprøyte med ukers mellomrom. Dette er en ny type medisin som kan legges til ved behandling av denne spesielle astma typen som ikke får like god effekt av de vanlige astmamedisiner. Det er mulig at det er denne typen som lungelegen din anbefaler.

Bivirkninger kan være hodepine, feber, vondt i halsen osv., men trenger ikke oppstå. Man må prøve en slik medisin for å vurdere om den virker og at man tåler den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Dekning av reiseutgifter i forbindelse med behandling

Hei 100%uføretrygdet med kols,astma og epilepsi.Har ofte legeavtaler og regelmessige kontroller på forskjellige sykehus .Bruker for tiden kollektiv trafikk som forverrer helse tilstanden.Er det mulig å søke om dekning av reiseutgifter? i tilfelle ,hvor og hvordan søke om dette? på forhånd hjertelig takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kan du reise kollektivt og det er mindre enn 10 km til behandlingsstedet eller du kan reise på enhetstakst, dekkes ikke reiseutgifter. Utover dette dekkes reiseutgifter med en km sats på 2,50 uavhengig av reisemåte. Skal du bruke drosje må behovet for dette bekreftes av behandlingssted/behandler.

Her finner mer informasjon: pasienreiser

Med vennlig hilsen Atle Larsen