Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Hva er mettet fett?

Hva er mettet fett??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Alle fettsyrer er kjeder av grunnstoffene karbon og hydrogen. "Mettet fett" er en samlebetegnelse for fettsyrer i maten hvor karbonatomene  er "mettet" med hydrogen. Dette gjør fettsyremolekylene mer rette og tettpakkete, og gir mettet fett bl.a. en høyere smeltetemperatur. Enkelt forklart er mettet fett hardt i kjøleskapet eller i romtemperatur, mens umettet fett er flytende. 

Les mer om forskjellige typer fett her:

- Velg fett med riktig kvalitet

- Kostråd om fett

Kosthold

Produksjon av matolje

Hei! De forskjellige oljer som vi bruker til matlaging eks steking skulle være veldig bra for helsa vår. Men er ikke disse raffinert? Som jeg har lest blant annet i et tysk tidsskrift tilsettes det Hexan under prosessen. Hexan mener jeg kan være skadelig, og ikke bra for helsa vår. Stoffer brukes bland annet i fremstilling av isopor. Har det sin riktighet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

I det meste av kommersiell produksjon av oljer benyttes et løsemiddel, som f.eks. heksan, for å pressen oljen ut av frøene. Dette finnes vel å merke ikke i sluttproduktet, og det at heksan brukes til å produsere mange andre produkter gjør det ikke farlig i seg selv. Dersom man jobber i fabrikk og f.eks. inhalerer store mengder av det (eller gjennom eksos), kan det være skadelig, men det kan ikke sammenliknes med å spise matolje. 

Med olivenolje gjøres pressingen av oljen som regel mekanisk i stedet, uten bruk av heksan.

Kosthold

Transfett i viltkjøtt

Hvor mye transfett inneholder rein, hjort, rådyr? Er det greit å spise hvis man fjerner synlig fett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Viltkjøtt fra f.eks. rein og hjort har generelt lite fett, og lite transfett.

I artikkelen Viltkjøtt og ernæring finner du en oversikt over fett i reinsdyr- og viltkjøtt. Som tabellen i artikkelen viser er det nesten ikke noe transfett der. Til sammenlikning har storfe- og lammekjøtt ca. 0,1-0,5 % transfett. Jo magrere kjøttet er, jo mindre transfett er det. Derfor vil det å skjære bort synlig fett hjelpe litt. Men transfettinnholdet er altså veldig lavt i utgangspunktet. 

Hjerte/kar, Kosthold, Fysisk aktivitet

Stress, livsstil og høyt blodtrykk

Hei. Min mann på 42 år har fått påvist høyt blodtrykk ved 2 anledninger ( har ikke verdiene, men legen sa at det var temmelig høyt- ikke litt høyt). Nå skal han gå med måler i ett døgn. Min mann mener at det høye blodtrykket kun skyldes stress og at dette ble bekreftet av legen. Derfor trenger han ikke gjøre noe med kostholdet og trening. Kan dette stemme? Jeg ønsker å ta dette på alvor og vil at min mann og jeg skal ha et langt liv sammen. Stresset synes jeg det er vanskelig å gjøre noe med, men har ikke mosjon, mat etc også innvirkning på blodtrykket? Litt om livsstilen; Min mann trener vekter 1 gang i uken og går 1 times tur en gang i uken. Ellers er han glad i kjøtt, fet mat, seter smør, ekte majones, rømme, fløte, fete sauser, kaker, chips osv. Han er noe overvektig med for høy BMI (29) og stor mage. Han går tidvis på lavkarbo og går ned litt i vekt. Når han slutter beholder han vanene med ekstra fett, men spiser i tillegg sukker og andre karbohydrater. Kan dette påvirke blodtrykket? Håper på noen råd .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Stress kan medvirke til høyt blodtrykk, men at stress alene er årsaken til høyt blodtrykk er ikke sannsynlig. Mange er arvelig disponert for høyt blodtrykk, men det er og mange som ikke har slik disposisjon, og disse får ikke høyt blodtrykk selv om de opplever mye stress.

I vanlig norsk kosthold er det vanskelig å ikke få i seg mer salt enn vi har godt av. Salt øker blodtrykket. Mange av de matvarene du nevner at han er glad i inneholder mye salt. Alkohol har og en blodtrykksøkende effekt, og særlig er det veldig vanskelig å senke blodtrykket ved middels eller høyt alkoholforbruk. Regelmessig kondisjonstrening bidrar til å senke blodtrykket. Styrketrening har ikke denne blodtrykkssenkende effekten, men det kan være gunstig for å styrke muskulaturen slik at man bedre tåler kondisjonstrening.

Slik du framstiller det virker det som din mann sliter med å holde en sunn livsstil over tid. Han bør absolutt behandle sitt forhøyede blodtrykk. Dersom han senere klarer å legge om livsstilen mer varig og i veldig sunn retning så kan han prøve å klare seg uten medisiner.

 

Lunge, Kosthold, Rettigheter, Allergi

Støtte til helsereise

Hei, jeg har cøliaki, hundeallergi, middallergi og astma. Er ikke i form, og lurer på nå da det er fuktig høst ute, om de er noe muligheter for støtte til reise til egnede strøk som kan være godt for helsen min? Eller andre ting som kan bidra til bedre livskvalitet, veldig sliten og lite energi.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så kjedelig at du føler deg slapp i dårlig form. Pollenseongen er over nå men det kan være muggsoppsporer i lufta når det er fuktig. Det er noen som reagerer på det også. Du bør snakke med lege om hvordan du har det for å se om det er noe som kan behandles bedre eller på annen måte. Det er viktig at astmaen er godt kontrollert. Det samme gjelder for cøliaki. Ved cøliaki kan du søk grunnstønad for å få kompensasjone for fordyrende kosthold på inntil 1023 kr per måned. Om du ikke har det bør du søk nav om å få det.

Det er ingen offentlige støtteordninger du kan søke. Det eneste klimabehandling det offentlig tilbyr for voksen er ved revmatisme og psoriasis.

Det finns et utall lagater og fond som gir støtte til et utall formål. Sjekk www.legathandboken.no og se om det er noe du kan søke på der.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Kosthold

Forskning på mettet fett og hjerte- og karsykdom

Hvilke kliniske Studier kan vise til en sammenheng mellom økt fare for Hjerte og kar-sykdommer, og Mettet Fett, eller noe ""NATURLIG" Fett som helst, for den del. Jeg har letet, jeg har spurt, søkt, undersøkt, spurt leger, eksperter, professorer, you name it. Kanskje har jeg ikke kommet i kontakt med de riktige personene enda , men jeg fortsetter å prøve. Har noen av dere tilgang til, eller viten om disse vitenskapelig baserte studiene som "Alle" forholder seg til, når det gjelder å gi de riktige rådene vedrørende fett. .... Det er svært vanskelig å finne det 100% troverdig at Mettet fett da kan være så farlig... En enkelt troverdig Klinisk studie hadde vært greit å kunne henvise til.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. september 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for godt og veldig aktuelt spørsmål, som er blitt forkortet.

Den nyeste gjennomgangen av evidensgrunnlaget ble skrevet av undertegnede og publisert av Helsedirektoratet tidligere i år. Rapporten (og et vedlegg på ca. 100 sider) ligger her: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-om-fett-en-oppdatering-og-vurdering-av-kunnskapsgrunnlaget. Der omtales hvilke typer studier om mettet fett og hjerte- og karsykdom som finnes, og hva nyere tids kunnskapsoppsummeringer og retningslinjer har funnet.

Merk at det ikke er noen som anbefaler å unngå fett, ei heller mettet fett. I mange år har fokuset fra offisielt hold vært på balansen mellom ulike fettsyrer. I våre kostråd til befolkningen forekommer ikke ordene "mettet fett", men et kosthold med mindre mettet fett enn et typisk norsk kosthold har i dag er forenlig med et sunt kosthold. Dette er vel å merke et folkehelsemål; det vil alltid være individuell variasjon i responsen på mettet fett, på samme måte som at ikke alle som røyker får lungekreft, osv. 

Kosthold

Kakaosmør/sjokolade og kolesterol

Påvirker kakaosmør kolesterolet? Økologisk sjokolade reklamerer med at man kan lage sin egen sunne sjoko.lade vha kakaomasse og kakaosmør, men hvor sunt er egentlig kakaosmøret? Det står ikke andel mettet fett på pakken.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. juni 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Effekten av kakaosmør på kolesterolet har ikke vært undersøkt mye.

Kakaosmør/sjokolade har ganske mye mettet fett, men ikke alle typer mettet fett påvirker kolesterolet på samme måte. Du finner et tidligere svar på et lignende spørsmål her: Kan jeg spise mørk sjokolade hver dag?

Kakaosmør er mindre kolesteroløkende enn meierismør, men hvis du sammenlikner det med for eksempel olivenolje og rapsolje, øker det kolesterolet. Inntak av mørk sjokolade har heller ikke vist seg å øke kolesterolet på kort sikt, men alt med måte er fortsatt fornuftig.

Kosthold

Kosthold for vektreduksjon og lavere LDL-kolesterol

Hvilket kosthold vil anbefales for en kvinne med fedme (BMI 38), PCOS (og dermed store vanskeligheter med å gå ned i vekt) og noe forhøyet LDL kolesterol (totalkol. 5,2 og LDL 3,7)? Ønsker å kunne gå ned til normalt BMI og redusere kolesterolnivåer pga hjertesykdom i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. juni 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en kompleks, endokrin tilstand som fote er forbundet med blant annet overvekt, insulinresistens og høyt kolesterol. Siden mange kvinner som har PCOS er overvektige, er vektreduksjon ved hjelp av livsstilsendring en av hovedstrategiene i behandlingen. 

Ditt LDL-kolesterol er som du sier noe forhøyet - det bør være under 3,0 mmol/l. Når det gjelder kosthold og kolesterol har vi en del informasjon på våre nettsider, se for eksempel: https://www.lhl.no/klinikkene/feiring/hjerteloftet/livsstilsendring/kosthold/kosthold-ved-hoyt-kolesterol/ og https://www.lhl.no/globalassets/hjerte--og-karsykdom/faktaark-sykdom/16_a4_lhl_fakta_kosthold_hoytkolesterol_3k.pdf (PDF) 

Det er mulig å senke LDL-kolesterolet med 20-30 prosent dersom du gjør flere endringer, dvs. å gå ned i vekt (5-10 % vekttap), redusere inntaket av mettet fett (se https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/velg-fett-med-riktig-kvalitet/) til fordel for flerumettet fett, spise mer fiber - spesielt fiber fra havre og bygg, og unngå kokekaffe hvis du drikker det. Spis også gjerne en porsjon nøtter daglig.

Et slikt kosthold - som også har lav kaloritetthet og lite mat med en høy glykemisk indeks (også kalt "raske karbohydrater") og lite sukker - er også forenlig med vektreduksjon blant personer med PCOS.

Begrens inntaket av raske karbohydrater i form av

  • søte drikker (brus, saft juice) og søtsaker med sukker
  • frokostblandinger med mye sukker og lite fiber
  • fint brød og andre bakevarer laget på finmalt mel
  • søte melkeprodukter (for eksempel yoghurt med mye sukker)
  • hvit ris og pasta

Velg fiberrik mat i form av

  • grønnsaker
  • grovt knekkebrød og brød
  • belgfrukter (bønner, erter, linser)
  • fullkornspasta og fullkornsris
  • havrekli/havregryn

Det finnes lite forskning som viser at enkelte dietter fungerer bedre enn andre for å gå ned i vekt blant personer med PCOS. Noen studier har også vist at et magert og proteinrikt kosthold kan være effektivt for vektreduksjon ved PCOS. Gode proteinkilder er magre meieriprodukter, hvit fisk, kylling, bønner og linser. 

Hjerte/kar, Kosthold, Fysisk aktivitet

Kosthold og trening med fatigue etter hjerneslag

Hei! Jeg har hatt hjerneslag og som følge av det fått uttalt fatigue som styrer hverdagen min. Det har blitt mye stillesitting/hvile og problemer med å få i meg riktig mat. Måltider er vanskelig grunnet mye kvalme, det fører til småspising. dermed har kiloene blitt altfor mange. Prøver å gå en tur, litt styrke o.l. Men det blir ikke lenge nok og ofte nok til at jeg klarer å,gå ned. Fatiguen setter store begrensninger i forhold til aktivitet. Hvordan kan jeg komme ut av denne onde sirkelen?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 06. juni 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei

Tusen takk for godt og relevant spørsmål, det er en viktig problemstilling du tar opp.

Det at du er så bevisst på problemstillingen vil jeg si er første skritt på veien allerede.

Når det gjelder kosthold er det viktig å spise til faste regelmessige tider. Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Du kan lese flere gode råd om kosthold her.

Når det gjelder trening er det slik at alle monner drar, all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Jeg vil anbefale deg å starte rolig med 10-15.minutters gåturer annenhver dag. Etter hvert kan du øke disse med 5.minutter eller øke intensiteten på treningen. Organiser dagen slik at du setter av tid til å hvile i forkant eller etterkant av krevende aktiviteter. Fysisk aktivitet og trening kan være nyttig og gi bedre søvnkvalitet i etterkant. Velg gjerne aktivitet du kjenner fra tidligere hvis dette var lystbetont, men start på et lavt nivå og tilpass deretter. Blir du utmattet og sliten har du startet for hardt. Avslutt trening og aktivitet i god tid før du skal legge deg. Flere råd og tips i en hverdag med fatigue finner du her.

Flott at du trener litt styrke, desto mer muskulatur vi har på kroppen, desto mer forbrenner kroppen vår av kalorier også i hvile. Klarer du dette 1-2 ganger i uken er det flott.

Snakk med legen din om eventuelle bivirkninger fra medisiner du bruker, eller om du har andre sykdommer som ikke er optimalt behandlet. Dette kan og i noen tilfeller bidra til fatigue.

I første omgang kan det være at endringer i kostholdet er der du har mest å hente. Ved å spise sunnere, mer regelmessig og redusere småspisingen vil energiinntaket bli mindre. Er energiinntaket mindre enn forbruket vil du automatisk gå ned i vekt noe som igjen vil kunne ha en positiv effekt med tanke på at det blir lettere å bevege seg.

Er det lettere å motivere seg ved å trene sammen med andre kan det å delta på trening i regi av LHL være et alternativ. De forskjellige aktivitetene til hvert lokallag finner du her.

Jeg vil også anbefale deg å lese dette tidligere svaret, som på mange måter samsvarer godt med tanke på din problemstilling. Her får du et forslag på hvordan du kan bygge opp treningen i starten.:) 

Husk at vi i LHL heier på degJ

Masse lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold, Fysisk aktivitet

Å komme igang med trening ved overvekt

Hvordan kan man øke kondisen og i det hele tatt komme i normal form når man er i så dårlig form at det er slitsomt bare å gå en kort spasertur? Blir andpusten, sliten, "gele" i beina. Er 30 kilo overvektig og trenger å gå ned i vekt, men inaktivitet over flere år i tillegg til overvekten gjør at det føles håpløst ut. Kostholdsendring er allerede i gang, nå er det formen som må bli bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 09. mai 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Tusen takk for godt spørsmål.

Så flott at du har bestemt deg for å endre livsstil. Jeg vil anbefale deg å starte i det "små" og gradvis bygge deg opp for å unngå at du starter for hardt ut og mister motivasjonen underveis.

Det er anbefalt å bevege seg 30.minutter av døgnets 24 timer. Disse minuttene trenger ikke å være sammenhengende, men kan godt deles opp i små bolker alle 10.minutter x 3 feks. Kanskje kan det være motiverende å vite at de som er i dårligst fysisk form er de som vil merke bedring i den fysiske formen raskest når man begynner å bevege seg regelmessig. Små forbedringer, som for eksempel en økning av kaloriforbruket hver dag på 50-100 kcal kan føre til en forbedring så lenge det vedvarer. Til sammenligning vil en gjennomsnittelig person forbrenne ca 150kcal ved 30.minutters lett gange. Om du klarer å trene 2 ganger i uken i starten er det en kjempefin start, litt trening er alltid bedre enn ingen trening.

Ved fysisk aktivitet stimuleres også kroppens eget "lykkehormon" endorfinene, som kan føre til at man føler seg lettere til sinns og dermed mer motivert til å holde seg i videre aktivitet.

En fin måte å følge med på sitt daglige aktivitets nivå er å feks bruke en aktivitetsmåler/pulsklokke som mange har idag og/eller følge med på "Helsedata" som de fleste mobiltelefoner automatisk registrere idag. Her kan du blant annet se antall skritt, det er anbefalt å gå 10.000 skritt om dagen og det kan være et langsiktig mål. Start med 2500 daglige skritt feks, og øk gradvis med 500 skritt pr uke.

Feks: Uke 1: 2500 daglige skritt.

Uke 2: 3000 daglige skritt

Uke 3: 3500 daglige skritt osv.

Et annet alternativ kan være å gå en kort fast rute et par ganger i uken, ta tiden på seg selv fra gang til gang og loggføre dette for å se framgangen svart på hvitt.

Enkelt forklart oppstår overvekt når energiinntaket overstiger energiforbruket, derfor er det veldig bra at du er i gang med kostholdsendringer også. Hvis man feks hver dag ligger tre sukkerbiter (ca 42 kcal) over dagsbehovet sitt hver dag, gir det et halvt kilo ekstra fettvev på kroppen per år.

Man kan også prøve å legge inn helt små endringer i hverdagen, eksempler på det kan være; å stå istedenfor å sitte ved pulten på jobb om man har mulighet/stå når du ser på nyhetene på TV feks - slike endringer er små, men vil ha en positiv effekt på det daglige energiforbruket. Gå til matbutikken og bær handleposene hjem, la bilen stå. Ta alltid trappa der hvor det er heis, slike små endringer i hverdagen har betydning.

Har du en kollega, venn, eller familie du kan gå tur med? Ikke nøl med å spørr, det kan føles lettere å gjennomføre trening ved å ha en fast ukentlig treningsavtale sammen med noen andre.

LHLs 250 lokallag har også ca 10.000 som trener på forskjellige arenaer sammen hver eneste uke, her er alt fra gåturer, bassengtrening, yoga, styrketrening osv. Aktiviteter som er mindre belastende på ledd er feks sykling og trening i basseng. Kanskje kan en ide være å sjekke ut lokallaget der du bor? LHLs lokallag finner du her.

Husk at vi heier på deg, masse lykke til:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut