Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Peanøttallergi og soya

Hei Jeg har en sønn som nylig har fått påvist peanøttallergi. Jeg fant dette stående på helsenorge. no: «Noen tåler soya bedre etter varmebehandling. Det gjelder primært de som har pollenallergi og kryssallergi mot soya, mens de med primærallergi mot frø eller belgfrukter må unngå det, uansett om det er varmebehandlet eller ikke.» stemmer det at han må unngå å få i seg soya? Med vennlig hilsen urolig mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Peanøtt er en belgfrukt som er i familie med bla. soya. Det er nok bakgrunne for at det står som det står på helsenorge.no.


Ved matallergi fraråder man å unngå det man ikke tåler, dvs det som gir symptomer. Det er ikke vanlig å unngå noe for sikkerhets skyld. Det er langt fra alle med peanøttallergi som også er allergiske mot soya.

Dersom din sønn hittil har tålt soya og andre belgfrukter (erter, linser, lupin mm) er det ingen grunn til å fjerne dette fra kosten.

Men begynner han å reagerer på mat igjen kan man mistenke andre belgfrukter før man leter blandt all annen mat.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Katteallergi?

Sønnen min har kraftig allergi mot bjørk. Men de siste månedene har han hatt allergifrembrudd som når han reagerer mot bjørk , pluss elveblest . Fikk katt for 1 år siden. Han har nå fått konstanterer allergi mot katt og hund( 147). Må vi kvitte oss med katten ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Om det er mulig, omplasser katten ei stund og se om plagene hans blir bedre. Forsvinner plagene når han ikke er med katten, tyder det på at katten er årsak til plagene. Ved påvist og sikker allergi mot katt, er rådet å unngå katt.

Les om pelsdyrallergi her.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Allergi

FODMAP og brød uten gjær

Hei! Jeg har mange typer allergi: pollen (har blitt bedre av sprøyter mhp bjørkepollen), pelsdyr, insektsstikk, matvarer, midd. Reagerer ekstremt på E621 (MSG-krydder). Har fått påvist allergi for gjær og har også etterhvert utviklet IBS, som blir verre og verre for hver uke. Er veldig syk, men jobber mer enn 100 % stilling. Trenger lettvint og god oppskrift på brød uten gjær og hvete, rug, bygg (lav FODMAP. Finnes noe slikt? Kan man kjøpe slike brød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner du har en utfordrende hverdag. Godt du har effekt av allergivaksine i det miste. Kanskje du på sikt også kan få allergivaksine mot insektsstikk og pelsdyr for å få en lettere hverdag.

Heldigvis er det mindre bruk av MSG nå ennfor noen år siden.

FODMAP er en annerkjent diett ved IBS og det er flere kokebøker. Blant annet har Julianne Lysstad skrevet noen med både informasjon om IBS, FODMAP-innhold i matarer og oppskrifter. (se nederst i linken over)

Om brød uten de ingrediensene (korn med gluten) du nevnte vet jeg ikke, men se etter glutenfritt uten gjær.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Hundeallergi

Hei.
Vi har en sønn på 22 mnd. som er utredet for hundeallergi. Han har atopisk eksem og infeksjon utløst astma. På blod prøve står det 5.58 Hund. Vil det si at vi bør kvitte oss med hunden? Han reagerer mest på andre hunder enn vår egen .

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
For å fastslå en allergidiagnose, er det først og fremst en kartlegging av hvilke symptomer man har. Dersom symptomene tyder på at han er allergisk mot hund, er rådet at han ikke bor sammen med hunden.

Les om pelsdyrallergi

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Hundeallergi og overnatting i hus med hund

Hei!
Jeg har en datter på 7 år som er allergisk mot katt, hund og hest. I tillegg har hun astma. Min mor har hund som min datter reagerer på når hun er der på besøk. Er det noe vi kan gjøre for og minske plagene til min datter? De planlegger et overnattings besøk på en natt. Hun har aldri direkte kontakt med hunden og de støvsuger før besøk. Hjelper d å starte med allergimedisin 1-2 dager før besøk?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det beste er om hun kan unngå kontakt med dyret/dyrene hun ikke tåler, men skjønner at det er et dillemma at mormor har hund. Hvilke råd vi kan gi, kommer an på hvor kraftig reaksjon på hund hun har hatt tidligere. Har det forverret astmaen eller er det kun reaksjoner fra øyne og nese? Om hun har opplevd kraftig allergisk reaksjon på hund, bør dere være veldig varsom med overnattingsbesøk. Uansett må dere være sikker på at mormor eventuelt kan håndtere en slik reaksjon. I tillegg til støvsuging bør mormor også rengjøre på alle flater. Det er fint at hun ikke har kontakt med hunden når hun er der, og hunden bør ikke ha vært på det rommet hun skal sove. Du kan prøve å forebygge med allergimedisin et par dager før besøket, eventuelt også øke på den forebyggende astmamedisinen hennes. Hun må også ha anfallsmedisinen for astma med seg. Det kan nok være lurt å forhøre seg med hennes fastlege som kjenner henens astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Gutt med påvist allergi

Fikk vite i dag at min sønn (14 år) er allergisk mot bjørk, burot, gress(kraftig) hund, katt, hvete, peanøtt, soyabønner og kumelk (mild). Han hadde atopisk eksem da han var liten. Tålte ikke morsmelkerstatning. Vi tok testen fordi de mente på skolen at han ikke tålte kiwi. Han har ikke nå hatt noen reaksjoner annet enn at han har fått en del små nupper i huden som stort sett er på overkroppen. Vi har katt. Må vi nå kvitte oss med katten og gå over til glutenfritt brød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

En allergitest alene er ikke nok til å stille en dagnose. Han må ha symptomer i tillegg til positive tester. Hvete er også en type gress og slår ofte ut på tester hos de som har pollenallergi slik din sønn har. Svært mange tåler å spise hvete. Matallergiene hans må derfor utredes av noen med god kunnskap om allergi. Dersom det er fastlegen som har tatt testene og ikke kan tolke dem selv, bør dere henvises til allergipoliklinikk eller barnelege med allergikompetanse. Man skal ikke fjerne hvete fra kosten uten grundig utredning.

Kiwi er en allergi som øker, så om dere mistenker allergi er det lurt å være oppmerksom på om han får symptomer og hvilke symptomer han får.

Angående katteallergi så anbefales det ikke å bo med dyr man reagerer på. Dersom han har allergisymptomer hjemme og er bedre når han ikke er med katt kan det tyde på at han ikke tåler katter.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Kollagentabletter og bivirkninger

Kan en få kløe i øyner og tett nese ved bruk av collagentabletter?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Kollagentabletter er ikke en dokumentert behandling innen våre diagnoseområder. Du får ta opp eventuelle bivirkninger med produsent.

 Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Sensibilisering og risiko for utvikling av allergi

Sønn på 12 år som i vinter var mye tett i nesen. Ingen kløe eller rennende øyne/nese. Tok allergitest til legen og hørte ingenting. Fikk oss irsk setter i feb. Var til ØNH lege i vår for å skjekke om evt polypper i nesen. Kona ba samtidig om dråpetest allergi. Viste utslag mest på hest,noe på katt og minst på hund. Men i sommer og frem til nå fungerer det fint. Han merker lite. Har nesespray og zyrtec. Men bruker det sjeldent. Konas lege sier man kan få astma og kvitt dere med hunden. Må vi det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 31. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

For å fastslå en allergidiagnose, er det først og fremst sykehistorien som kartlegges. Det vi si hvilke plager man eventuelt har, i tillegg vil legen foreta en undersøkelse. På bakgrunn av dette, blir det avgjort om det er nødvendig med en allergiutredning med blodprøve og eventuelt en prikktest.
Utslag på allergitest kan også bety at han er sensibilisert, dvs at har har dannet antistoffer i blodet mot et allergen fra hund, katt, hest. pollen etc. Allergiantistoffet er en forutsetning for å kunne reagere allergisk. På den annen side kan man godt ha allergiantistoffer uten å reagere allergisk. Allergi har man først når man får symptomer. Det å ha laget allergiantistoffer innebærer at en er disponert for å reagere allergisk. En positiv test innebærer at det er en risiko for at at han vil begynne å reagere på hund. Vi har dessverre ikke sikre tall på hvor stor denne sjansen er. De som reagerer allergisk på dyr, spesielt barn, er disponert for og etterhvert å utvikle astma. Dersom symptomer og tester tyder på at han er allergisk mot hund, katt eller hest, er rådet at han ikke bor med de dyrene han ikke tåler.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

Allergi

Allergitabletter og allergitesting

Hei.
Jeg skal ta en ny allergitester. Jeg bruker aerius allergi tabletter og sinqulair. Må jeg slutte med disse før jeg tar testen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det vanligste er at man allergitestes enten ved blodprøve eller prikktest. Brukes blodprøve trenger du ikke slutte med allergitablettene men siden prikktesting kan påvirkes av allergitabletter bør du ikke ta Aerius de siste syv dagene før testingen.

Les mer om allergitester og diagnoser

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Urin med sterk lukt

Jeg har i mange måneder fram og tilbake slitt med svært sterk lukt fra urinen. Dette skjer nesten hver gang jeg tisser. Urinen ser også veldig «grumsete» ut noen ganger. Innimellom dette har jeg hatt både uvi, sopp og bakteriell vaginose.. men lukta er her fortsatt. Når jeg nevnte lukta for legen en gang sa han bare at lukt er ikke en bivirkning man ser på. Dette er svært flaut da jeg er en jente på 17 år som vil si at jeg naturligvis ofte går på do med andre jenter på fest osv..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Urine skal ikke være grumsete, uklar eller illeluktende. Du bør ta en urinprøve når du har disse symptomene og levere til fastlegen. Avhengig av resultatat bør du få behandling eller henvisning til spesialist om fastlegen ikke finner svar.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum